NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 2 uur 56 min geleden

Honderden Europese miljoenen voor noordelijke provincies

5 uur 40 min geleden

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe krijgen in totaal 438 miljoen euro uit Europese fondsen. Staatsecretaris Keijzer heeft dat bekendgemaakt in een overleg met de noordelijke regio's.

Een kwart van het geld komt uit een regionaal ontwikkelingsfonds en is vooral bedoeld voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Het overige geld, uit een nieuw Europees fonds voor energietransitie, moet worden ingezet om banen in de duurzame energie te creëren.

De Groningse commissaris van de koning René Paas zegt dat dat laatste zeker gaat gebeuren. Hij wijst erop dat door het beëindigen van de gaswinning in het noorden veel banen verloren gaan. "Noord-Nederland heeft prachtige kansen om het 'groene stopcontact' voor Nederland te zijn", zegt hij in een reactie.

Het geld is ook bedoeld voor onder meer financiering van waterstofprojecten in Noord-Nederland, schrijft RTV Noord. Ook de snelle Lelylijn-treinverbinding met de Randstad moet ervan profiteren.

Lobby

De toekenning door het kabinet volgt op een maandenlange lobby van de noordelijke provincies. Afgelopen zomer schreven ze een brief aan Keijzer waarin ze vroegen om honderden miljoenen uit het nieuwe energietransitiefonds van de Europese Commissie.

CvdK Paas zegt dat hij blij is met de toekenning van de 438 miljoen euro. Ook de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe reageert verheugd op Twitter.

Een nieuwe blik op onafhankelijkheidsstrijd Indonesië, mede dankzij Tinder

wo, 25/11/2020 - 20:00

Over de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië is al veel geschreven, maar met zijn boek Revolusi komt de Vlaamse auteur David Van Reybrouck met een nieuw geopolitiek perspectief. "Deze strijd is meer dan alleen een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië, het is wereldgeschiedenis", zo vindt de schrijver.

Voor het boek, dat morgen verschijnt, sprak hij de afgelopen vijf jaar zo'n tweehonderd ooggetuigen van soms honderd jaar of ouder. Net op tijd, want sommigen leven inmiddels niet meer.

Van Reybrouck beschrijft in Revolusi de ruim driehonderd jaar dat Nederland heer en meester is in Indonesië. De nadruk ligt op de gewelddadige periode na 1945 waarin Nederland de kolonie met veel militair geweld probeert vast te houden.

'Dominosteentje' in de dekolonisatiegolf

"Bijna elk continent is wel aangeraakt geweest door wat er is gebeurd in die Indonesische onafhankelijkheidsstrijd", vertelt Van Reybrouck. "Indonesië is het eerste land na de Tweede Wereldoorlog dat zijn onafhankelijkheid uitroept. Het eerste dominosteentje dat valt in de golf aan dekolonisatie die we in de jaren daarna zullen zien."

De schrijver wilde het woord geven aan zoveel mogelijk verschillende getuigen van die dekolonisatie, ook buiten Indonesië. "Elk mensenleven weerspiegelt wel ergens het licht van de geschiedenis", zegt Van Reybrouck.

Een van de eerste getuigen die hij sprak was De Javaanse Sitah Risia, in een rusthuis in Jakarta. "Ze was oud en bedlegerig. Als veertienjarig meisje was ze met een klein rebellenleger van Java naar Borneo gegaan om deel te nemen aan de revolusi voor onafhankelijkheid. Op een bepaald moment, liggend op haar bed begon ze zelfs strijdliederen van toen te zingen."

Op Tinder op zoek naar opa's en oma's

Om wereldwijd sprekers te vinden vroeg de schrijver rond in rusthuizen en bij religieuze leiders. Maar zijn meest ingenieuze idee was een zoektocht via de dating-app Tinder. "Ik maakte een profiel aan in verschillende talen en swipete altijd naar rechts."

Lachend zegt hij: "Wie de profieltekst beter las, zag dan dat ik vooral geïnteresseerd was in hun oma of opa. Dat leidde soms tot verwarring, maar ook tot bijzondere contacten."

Op die manier vond hij oud-militairen in Japan, die nog hadden meegewerkt aan de Japanse bezetting van Indonesië tussen 1942 en 1945. Een periode die veel aandacht krijgt in zijn boek. "Het is een katalysator geweest voor de onderhuidse frustratie die in Indonesië lag te borrelen." Uit de interviews komt naar voren dat de Japanners de eerste periode van bezetting soms ook werden gezien als 'bevrijders', op weg naar onafhankelijkheid.

Betrekkelijk weinig aandacht krijgen de Nederlandse trauma's in het boek, bijvoorbeeld de schrijnende situaties in de Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De schrijver werpt tegen dat hij er minstens tien pagina's aan heeft gewijd. Bovendien wilde hij de focus verleggen.

"Van de honderdduizenden mensen in de kampen zijn er 13.000 gestorven. Dat is onnoemelijk veel. Maar van die 70 miljoen Indonesiërs buiten de kampen zijn er 4 miljoen omgekomen van de honger en dorst. Daar is bijna nooit over geschreven."

Van Reybrouck was onder de indruk van de Indonesiërs die hij sprak die getraumatiseerd waren door slachtingen die ze hadden gezien. "Sommigen hadden zelfs lijken moeten begraven. Ik vroeg aan hen: 'Wat zou u nu vandaag tegen Nederland willen zeggen'? Een man antwoordde: 'Ik wil eigenlijk niets meer zeggen, bewaar de vrede en maak geen oorlog.'"

'Excuses kunnen denigrerend zijn'

Het duurde lang voordat Nederlanders aanvaardden dat onze rol bepaald niet fraai was in Indonesië. Pas in 1969 deed oud-militair Joop Hueting voor het eerst een boekje open over de oorlogsmisdaden die Nederlandse militairen hadden begaan tijdens de 'politionele acties'.

De afgelopen jaren waren er verschillende rechtszaken rond schadevergoedingen aan nabestaanden. Er komt wetenschappelijk onderzoek en de koning bood dit jaar excuses aan "voor de geweldsontsporingen aan Nederlandse zijde".

Van Reybrouck: "Excuses kunnen gepast zijn maar we moeten oppassen dat het niet weer Europeanen zijn die gaan spreken, en Aziaten dwingen om naar ons te luisteren. Dan is het weer eenrichtingsverkeer. Laat het eindelijk eens tweerichtingsverkeer worden."

Excuses moeten niet alleen bedoeld zijn om het eigen schuldgevoel kwijt te kunnen, zegt Van Reybrouck:

Onrust door jongeren met vuurwerk: 'Echt niet meer normaal'

wo, 25/11/2020 - 19:28

De laatste tijd zijn er op verschillende plaatsen flinke knallen, brandjes en vernielingen. Jongeren zorgen voor de problemen omdat ze zich vervelen of boos zijn over het vuurwerkverbod.

In Roosendaal is het al dagen onrustig. Ondanks strenge regels van de burgemeester gaan jongeren daar de straat op met vuurwerk. Damian van 11 jaar heeft er best veel last van gehad.

Milou ging naar Roosendaal om te kijken wat daar aan de hand is. Je ziet er meer over in de video hierboven.

Waarom we halflege dozen versturen op Black Friday

wo, 25/11/2020 - 18:43

Met Black Friday voor de deur is het topdrukte bij de webwinkels. Maar in veel van de pakketjes die worden bezorgd, zit niet alleen een product, maar ook veel lucht. Gemiddeld genomen is een doos zelfs voor de helft leeg.

Dat is veel loze ruimte, als je bedenkt dat er op drukke dagen zo'n twee miljoen pakketjes rondgaan in Nederland. Die allemaal plek innemen in vrachtauto's en bestelbusjes.

NOS op 3 zocht uit hoeveel lucht we in totaal rondsturen op een piekdag als Black Friday, en wat de gevolgen zijn van al die lege ruimte.

Dat webwinkels soms halflege dozen versturen heeft gevolgen. Bijvoorbeeld voor de pakketindustrie, die door grote pakketten met meer en grotere voertuigen rondrijden dan nodig. En dat kost geld.

Maar dat is niet het enige. Het levert ook extra ritten op, en dus meer uitstoot. "De sector wil CO2 besparen en toch de bedrijvigheid hoog houden", zegt Merle Blok, programmamanager logistiek bij onderzoeksinstituut TNO. In dat licht is lucht vervoeren volgens haar "nooit een goed businessmodel".

Daarnaast is er voor grote dozen meer verpakkingsmateriaal nodig, wat de consument thuis weer weggooit. Er zijn daarom al webshops die machinaal inpakken, waarmee ze plastic en karton kunnen besparen. Maar dat is voor de kleinere webshops dan weer financieel onhaalbaar.

Jeugdjournaal krijgt speciale munt ter ere van 40-jarig jubileum

wo, 25/11/2020 - 18:42

Het Jeugdjournaal krijgt volgend jaar een speciale munt. De munt wordt geslagen vanwege het 40-jarig jubileum van het nieuwsprogramma voor kinderen.

Ieder jaar brengt het ministerie van Financiën twee munten uit waarmee speciale gebeurtenissen, feiten of personen worden geëerd die veel betekenis hebben voor Nederland. Deze zomer werden 70 ideeën ingezonden voor de thema's van 2021 en een daarvan was het jubileum van het Jeugdjournaal.

Staatssecretaris Vijlbrief koos voor het Jeugdjournaal omdat het een "instituut" is dat het "verdient om in het jubileumjaar 2021 onderwerp te zijn voor een bijzondere munt voor verzamelaars".

Begrijpelijke taal

"Het jubileum van het NOS Jeugdjournaal in 2021 is een mooie gelegenheid om bijzondere aandacht te besteden aan dit nieuwsprogramma voor kinderen, dat een belangrijke maatschappelijke taak vervult", schrijft het ministerie in een persbericht. "Generaties kinderen, maar ook volwassenen, zijn door het NOS Jeugdjournaal in begrijpelijke taal op de hoogte gebracht van het nieuws van over de hele wereld. Dat doet het NOS Jeugdjournaal dagelijks op een bijzonder creatieve en innovatieve manier, waarbij kinderen altijd serieus worden genomen."

De munt krijgt een waarde van 5 euro en wordt in de tweede helft van 2021 geslagen. Hoe de munt eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Kunstenaars mogen de komende tijd ideeën insturen en het beste ontwerp komt op de munt.

Anton Geesink

Chef Jeugdjournaal Ronald Bartlema noemt het eervol en "een erkenning voor de NOS als leverancier van 40 jaar kindernieuws". Volgens Bartlema moest de redactie er ook wel een beetje om lachen. "Het idee dat volgend jaar 50.000 muntstukken worden geslagen waar onze naam op staat en waarmee je ook echt kunt betalen. Welk programma kan dat nou zeggen?"

De tweede munt die volgend jaar uitkomt, wordt opgedragen aan de Nederlandse judoka Anton Geesink. Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat hij als eerste niet-Japanner wereldkampioen judo werd.

RIVM over vaccineren tegen covid-19: we zitten op het spoor dat het meevalt

wo, 25/11/2020 - 18:20

Mogelijk is er minder dan een jaar nodig om het grootste deel van de Nederlandse bevolking te vaccineren tegen covid-19. Twee weken geleden zei het RIVM dat we het hele volgende jaar met de vaccins bezig zouden zijn. Vandaag nuanceert Hans van Vliet van het RIVM zijn uitspraak in een online bijpraatsessie voor journalisten.

Het kan meevallen of tegenvallen; die nuance viel volgens Van Vliet weg bij zijn uitspraak. "De orde van grootte klopt dus, maar we zitten nu op het spoor dat het gaat meevallen. Als we naar de planning kijken, dan wordt een deel van de vaccins in het derde kwartaal geleverd."

In dat scenario is het volgens de manager van het rijksvaccinatieprogramma mogelijk dat het grootse deel van de mensen die in aanmerking komen voor een coronavaccin in het vierde kwartaal al aan de beurt is geweest.

Drie stappen

Voordat we kunnen beginnen met vaccineren moeten er volgens het RIVM nog drie stappen worden gezet. Om te beginnen moet het Europees Medicijn Agentschap een vaccin goedkeuren. "Daarnaast heb je de vrijgifte van het vaccin", zegt Jaap van Delden, programmadirecteur vaccinatie covid-19 bij het RIVM. "Speciale laboratoria controleren of de kwaliteit van de vaccins goed genoeg is." Tot slot moet het vaccin geleverd worden.

"Zoals het er nu naar uitziet is het niet waarschijnlijk, maar ook zeker niet onmogelijk dat we dit jaar nog beginnen met vaccineren", vervolgt Van Delden. "We doen ontzettend ons best om zo snel mogelijk te starten, maar we hebben onvoldoende informatie om te zeggen of het dit jaar nog lukt of dat het begint volgend jaar wordt. Dat hangt echt van die drie stappen af."

Politiek en meldpunt binden strijd aan met 'deep nudes'

wo, 25/11/2020 - 18:05

Gemanipuleerde video's waarin mensen ongewild meespelen in een pornofilm. Deep nudes, heten ze. De afgelopen tijd is de techniek om deepfakes te maken zo ver ontwikkeld, dat ze vrijwel niet meer van echt te onderscheiden zijn. En die software wordt steeds vaker gebruikt om seksvideo's mee te fabriceren. Politici en de site Helpwanted.nl willen dat de verspreiding ervan hard wordt aangepakt.

Filmpjes waarin Obama, Trump of Kim Kardashian dingen zeggen die ze nooit hebben gezegd, zwerven al jaren over internet. Met deep learning hebben computers door het bestuderen van honderdduizenden foto's zichzelf geleerd gezichtskenmerken te herkennen en te manipuleren.

Hoe makkelijk dat is, was afgelopen zondag te zien in Zondag met Lubach:

De algoritmes worden ook misbruikt om seksfilmpjes te maken, en ook die worden steeds realistischer. Sommige bekende Nederlanders zagen hun gezicht al in een deepfake-pornofilmpje opduiken, en in India was een onderzoeksjournalist er het slachtoffer van. Rana Ayyub kreeg, na het verschijnen van een kritisch boek, doodsbedreigingen en er dook een gemanipuleerde seksvideo op. Ze kon nauwelijks meer over straat, vertelde ze. "Als je een pornovideo ziet met jouw gezicht op elke telefoon, en die video bereikt je ouders, je familie en je buren, dan verandert je leven in een hel."

Met foto's bestaat het probleem al langer. Vorig jaar dook er een app op die het wel heel makkelijk maakte om gemanipuleerde naaktfoto's te fabriceren. De DeepNude-app om personen virtueel uit te kleden werd binnen enkele maanden, na een storm van kritiek, offline gehaald door de makers. Maar sindsdien zijn er weer nieuwe versies van de software opgedoken.

De tweet waarmee de makers afscheid namen va de DeepNude-app:

Bij Helpwanted.nl, een organisatie voor advies bij online seksueel misbruik, zijn ze bekend met het fenomeen beeldmanipulatie. Eens in de zoveel tijd duikt dit thema op, zegt directeur Arda Gerkens, tevens senator voor de SP. "Het bewerken van naaktfoto's zien we al heel lang bij kinderporno. Maar nu is de techniek zo ver dat je mensen alles kunt laten zeggen of doen wat je wilt. Het wordt steeds makkelijker."

Veel meldingen over deep nudes krijgt Helpwanted.nl, dat zich richt op jongeren tot 26 jaar, op dit moment niet, maar de verwachting is wel dat het zal toenemen. Er komen wel veel andere meldingen van online seksueel misbruik binnen, en die komen niet alleen van meisjes en vrouwen. "50 procent van de meldingen komen van jongens en mannen", benadrukt Gerkens, die slachtoffers oproept zich vooral te melden bij de stichting als ze hulp of advies nodig hebben.

'Vernederend en intimiderend'

Madeleine van Toorenburg van het CDA en Kathalijne Buitenweg van GroenLinks zouden het liefst een verbod zien op deep nudes, zeiden ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "We zien heel erg veel van die video's verschijnen die tegen de wil van mensen gemaakt zijn en ook verspreid worden op sites als Pornhub, en die krijgen daarmee een heel groot bereik", aldus Buitenweg. "Het kan enorm vernederend en intimiderend zijn voor vrouwen om op die manier te worden afgebeeld."

Volgens Van Toorenburg gaat het bij 96 procent van alle deep fakes om deep nudes, dus vragen de Kamerleden minister Grapperhaus van Justitie om daar werk van te maken.

Maar een verbod op het maken van deep nudes is vrijwel onmogelijk. De techniek is er al en wordt ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals het virtueel 'tot leven wekken' van dierbare overledenen, wat kan helpen bij de rouwverwerking. Helpwanted.nl pleit er daarom voor de verspreiding van deep nudes aan te pakken, en daar is al wetgeving voor, zegt Gerkens. "In het verleden was het lastiger, want dan moest aantonen dat er sprake was van smaad of laster, maar sinds januari is er wetgeving die bepaalt dat je geen naaktbeelden mag verspreiden zonder toestemming."

Volgens de directeur van Helpwanted. nl is het verspreiden van deep nudes ook strafbaar. "Maar als blijkt dat hier toch een hiaat zit, dan moet de minister ervoor zorgen dat dat gat gedicht wordt."

Overheid overweegt speciale corona-app met 'test-paspoort'

wo, 25/11/2020 - 16:07

Het ministerie van Volksgezondheid overweegt een speciale app te maken voor de coronatest. De app kan onder meer worden gebruikt om een test te boeken, maar kan ook een soort certificaat bevatten om te kunnen bewijzen dat je negatief bent getest.

De app is nog niet officieel aangekondigd, maar ingenieursvereniging KIVI vermeldde het plan in een blogpost. Het ministerie bevestigt dat over een dergelijke app wordt nagedacht. Aanleiding is de testcapaciteit, die straks mogelijk nog veel groter is, en meerdere typen coronatests. Daar zouden "burgers gebruikersvriendelijk en op één plek" naartoe moeten worden begeleid.

Alle opties open

Opvallend is ook het mogelijke 'testcertificaat', waarmee je kunt aantonen dat je recent negatief bent getest. Tot nu toe was het beleid altijd om burgers geen verklaring te geven dat ze niet besmet zijn. Wie zo'n verklaring wel wilde, bijvoorbeeld voor een buitenland-reis, moet zich nu nog melden bij een commerciële tester.

Of de app straks ook kan worden gebruikt om te laten zien of je bent gevaccineerd tegen corona, wil een woordvoerder van het ministerie niet aangeven. "Je vragen zijn prematuur, alle opties zijn nog open."

Verschillende sectoren denken na over toegang voor mensen die een vaccinatie hebben gehad, van de evenementen- tot de reisbranche. Of de app daarbij zou kunnen helpen, is dus nog niet bekend.

Personeel uitlenen

De overheid vraagt bedrijven om personeel uit te lenen voor de ontwikkeling van de app, zodat er geen aanbestedingsprocedure hoeft te worden doorlopen. Die zou te veel tijd kosten. Het ministerie vraagt onder meer om ontwikkelaars, ontwerpers en software-testers.

Het liefst zou de overheid zien dat bedrijven personeel kosteloos uitlenen voor een duur van ongeveer twee maanden. Het is nog niet bekend of daar al bedrijven op hebben gereageerd.

Derde corona-app

De nieuwe app zou de derde corona-app van de overheid zijn. De eerste app, CoronaMelder, is al voor iedereen te downloaden. Een tweede app, die de GGD moet ondersteunen bij het bron- en contactonderzoek, komt de komende maanden uit. Positief geteste mensen kunnen dan via een app hun contacten doorgeven aan de GGD.

Robin en Marijn hebben een eend als huisdier

wo, 25/11/2020 - 16:02

Robin en Marijn hebben sinds deze zomer een nieuw huisdier: eend Puk. Ook wel bekend als Puk the Duck. De eend voelt zich kiplekker in het gezin en gaat zelfs wel eens mee naar school.

Puk komt uit een eenden-nestje in de tuin. Daar zaten ooit negen kleintjes in, maar Puk achter. De moeder van Puk was nergens meer te bekennen en sindsdien zorgen Robin en Marijn voor de eend.

Als Marijn naar school gaat, loopt Puk graag mee. En ook op het schoolplein is hij hartstikke populair.

In de video zie je meer over het bijzondere huisdier.

Rechtszaak MH17 kan begin volgend jaar inhoudelijk van start

wo, 25/11/2020 - 15:29

De rechtbank Den Haag hoopt dat inhoudelijke behandeling van het MH17-proces op 1 februari volgend jaar van start kan gaan. De rechtbank streeft naar deze datum, maar de komende maanden moeten er nog wel een aantal getuigen worden gehoord door de rechter-commissaris en er moet nader onderzoek worden gedaan naar de betrouwbaarheid van beeldmateriaal en tapgesprekken.

De advocaten van verdachte Oleg Poelatov hebben in de nu afgesloten regiefase van het proces circa 280 onderzoekswensen geformuleerd. Die gingen over de vraag of vlucht MH17 wel door een Buk-raket is neergehaald, of de raket is afgevuurd vanaf een landbouwveldje in separatistengebied en of verdachte Poelatov betrokken is bij het neerhalen van MH17.

Legereenheid

De rechtbank staat toe dat een aantal getuigen die door de verdediging zijn voorgesteld, mogen worden gehoord. Daaronder is ook de commandant van de Russische 53e Brigade in Koersk, de legereenheid die beschikt over Buk-raketten. Die getuigen laten horen is al eerder geprobeerd, maar het verzoek werd toen door Rusland afgewezen. Nu het gedaan wordt door de advocaten ligt dat misschien anders, overweegt de rechtbank.

Afgeluisterde gesprekken

Ook medeverdachte Sergej Doebinski mag worden benaderd voor verhoor, onder meer over de deelname van Poelatov aan bepaalde afgeluisterde gesprekken over het neerhalen van vlucht MH17. Een taalkundig deskundige moet vaststellen of het inderdaad Poelatov is die in de gesprekken te horen is.

Poelatov heeft eerder aangeboden om vragen van de rechtbank schriftelijk te beantwoorden, maar daar voelt de rechtbank niet voor. "De verdachte wordt opnieuw uitgenodigd om de vragen in het openbaar ter rechtszitting te beantwoorden. Daar wijken we niet vanaf", aldus de rechter.

Gevechtsvliegtuigen

Veel onderzoekswensen zijn ook afwezen. Zo wordt niet nader gekeken naar alternatieve scenario's, zoals de vermeende betrokkenheid van gevechtsvliegtuigen. De verdediging wilde dat graag. De rechtbank vindt dat het internationale onderzoeksteam Joint Investigation Team dat al voldoende heeft gedaan en dat de bevindingen uitvoerig genoeg zijn meegenomen in het strafdossier.

Ook verzoeken om de opstellers van enkele deelrapporten te kunnen horen, zijn afgewezen omdat de rapporten voor zichzelf spreken. Het proces gaat op 1 februari om 10.00 uur verder.

De uitzending van 25 november

wo, 25/11/2020 - 15:04
'Agrarische piekbelasters veroorzaken groot deel stikstofproblemen'

Een zeer groot deel van de stikstofneerslag in natuurgebieden wordt veroorzaakt door een handvol agrarische bedrijven in en rond beschermde natuurgebieden, zegt onderzoeksplatform Investico. Het gaat volgens het platform om enkele tientallen veehouderijen die "verantwoordelijk zijn voor honderden keren meer stikstofneerslag" dan woning- en wegenbouwprojecten in dezelfde regio.

Dat komt doordat deze bedrijven veel ammoniak uitstoten én binnen enkele honderden meters van beschermde natuurgebieden liggen. "In die kritieke zone bevinden zich honderden veebedrijven, waarvan er 25 uit het onderzoek behoren tot de 10 procent grootste uitstoters van ammoniak in Nederland", schrijft Investico.

Boerenorganisatie LTO Nederland stelt dat het Investico-onderzoek complexiteit mist. Vicevoorzitter Dirk Bruins van LTO is vanavond te gast. Ook spreken we met Jan Willem Erisman, hoogleraar Integrale Stikstofstudies, over het onderzoek van Investico.

Legerhond krijgt prijs omdat hij supermoedig is geweest

wo, 25/11/2020 - 14:23

Een hond die werkt in het Britse leger heeft een belangrijke legerprijs gekregen. Hond Kuno hielp een militair die aangevallen werd door een terrorist.

Het gebeurde tijdens de oorlog in Afghanistan. De hond raakte zwaargewond bij een aanval. Hij verloor twee achterpoten.

Pensioen

Eenmaal terug in Engeland kreeg het dier twee protheses en daardoor kan hij nu weer lopen. Werken hoeft hij gelukkig niet meer. Kuno mag rustig van zijn pensioen en zijn medaille genieten.

4947 nieuwe coronabesmettingen, bijna duizend meer dan gisteren

wo, 25/11/2020 - 14:17

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4947 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 977 meer dan gisteren, maar nog altijd wel iets minder dan het gemiddelde van de afgelopen twee weken. Dat lag telkens boven de 5200.

150 opnames op verpleegafdelingen, 39 erbij op de IC

Er zijn 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 73 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 39 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1839 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1925), van wie 529 op de IC (gisteren: 526). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

74 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 74 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 90 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 69 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 627 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 664. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Onderzoeksraad adviseert APK voor grote gebouwen na instorten dak AZ-stadion

wo, 25/11/2020 - 13:00

Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van gebouwen wanneer deze eenmaal in gebruik zijn. Zowel de eigenaren van de gebouwen als overheidsinstanties houden geen actief toezicht. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion in 2019. De OVV adviseert daarom een algemene periode keuring (APK) in te voeren voor grote publieke gebouwen.

Vorig jaar augustus stortte een deel van het AFAS-stadion in Alkmaar in na harde wind. Het stadion was toen dertien jaar in gebruik. Omdat er geen bezoekers aanwezig waren, vielen er geen slachtoffers. Later werden meerdere gebreken ontdekt in het stadion, waarop het tijdelijk gesloten door de gemeente.

Onderzoek wees uit dat de instorting het gevolg was van meerdere fouten. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV noemde ontwerpfouten, te zwakke lassen en zwakke plekken door eerdere stormen als belangrijkste oorzaken.

De stalen dakconstructie bleek al bij oplevering niet te voldoen aan bouwkundige eisen. Binnen enkele jaren ontstond er een scheur in een las. Omdat er daarna nooit een grondige bouwkundige controle plaatsvond, bleef onopgemerkt dat de lasverbinding steeds verder verzwakte.

OVV: verplichte controle noodzakelijk

Ook de OVV startte vorig jaar een onderzoek en daaruit blijkt dat het incident in het AZ-stadion niet op zichzelf staat. Een inventarisatie leert dat er de afgelopen twintig jaar bij ruim zestig gebouwen ernstige constructieve gebreken aan het licht zijn gekomen.

"Gegeven het opvallend grote aantal instortingen is een verplichte periodieke keuring van grotere gebouwen naar het oordeel van de onderzoeksraad noodzakelijk", concludeert voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Eerder onderzocht de onderzoeksraad al onder meer de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport (2017) en de ingestorte betonvloer van woontoren B-tower in Rotterdam (2010). Na het incident bij Eindhoven Airport stelde de bouwsector een actieplan op om de controle te verbeteren, maar volgens de OVV is er van controle nauwelijks sprake meer als de gebouwen eenmaal in gebruik zijn genomen.

De OVV wijst erop dat gebouweigenaren verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de constructies, maar dat het uitwerken daarvan niet in de wet is vastgelegd. Daarom doet de raad een aanbeveling aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de eigenaren wettelijk te verplichten onderzoek te doen naar de veiligheid van hun gebouw.

Sommige diabetesmedicijnen teruggeroepen vanwege kankerverwekkende stoffen

wo, 25/11/2020 - 11:08

Enkele partijen diabetesmedicijnen van drie fabrikanten worden teruggeroepen omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Dat heeft de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd bekendgemaakt.

Het gaat om medicijnen voor diabetes-2-patiënten van de producenten Centrafarm, Consilient Health en Teva, die alle de werkzame stof metformine bevatten. NRC en het tv-programma Zembla berichtten eerder over de vervuiling met NDMA.

Uit een groot Europees onderzoek is gebleken dat enkele partijen van deze drie merken te veel NDMA bevatten. Mensen die de middelen met de verontreinigde metformine slikken, lopen geen acuut gevaar, meldt de inspectie. Voor hen is een vervangend medicijn beschikbaar.

Apothekers op de hoogte

Het gaat om een aantal vervuilde partijen, alle overige partijen van de genoemde producenten voldoen wel aan de norm. Dat laatste geldt ook voor metformine van andere merken. Apothekers weten welke partijen ze moeten terugsturen, zij zullen de gebruikers daarover inlichten.

Met ingang van november moeten alle fabrikanten van medicijnen met metformine die middelen laten testen op NDMA, voor ze op de markt worden gebracht.

Eerder waren er ook al terugroepacties voor medicijnen met te veel NDMA. Zo werd eind 2019 een maagzuurremmer teruggehaald. Een jaar eerder gebeurde dat ook met het hartmedicijn valsartan.

Nieuwe oproep tot stoppen geweld tegen vrouwen

wo, 25/11/2020 - 10:56

De coronapandemie heeft geleid tot meer geweld tegen vrouwen en als er niets verandert, verergert de situatie. Dat is de boodschap van de Verenigde Naties, die 25 november hebben uitgeroepen tot 'Internationale dag voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen'.

Vandaag is ook de eerste dag van de VN-campagne tegen geweld op basis van geslacht, die tot 10 december duurt. Internationale maatschappelijke organisaties, maar ook Nederlandse gemeenten doen eraan mee, veelal met online evenementen. Met de hashtag OrangeTheWorld wordt op sociale media aandacht gevraagd voor het onderwerp:

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde eerder dit jaar dat een op de drie vrouwen wereldwijd te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld, meestal gepleegd door hun partner.

"Zelfs voor covid-19 was geweld tegen vrouwen een van de meest voorkomende mensenrechtenschendingen", schrijft de VN. "Bijna 18 procent van de vrouwen en meisjes heeft het afgelopen jaar fysiek of seksueel geweld ervaren door hun partner. In de eerste weken na de covid-uitbraak vervijfvoudigde het aantal meldingen bij hulplijnen. Elke drie maanden dat de lockdown voortduurt, krijgen naar verwachting nog eens 15 miljoen vrouwen te maken met geweld."

'Staakt-het-vuren'

Secretaris-generaal Guterres van de VN riep eerder dit jaar al op tot een 'staakt-het-vuren' thuis. Hij vroeg regeringen wereldwijd om de preventie en het aanpakken van geweld tegen vrouwen een belangrijk onderdeel te maken van de maatregelen tegen corona.

Volgens de VN hebben slechts 48 van de 206 onderzochte landen dat inmiddels gedaan. "De cultuur van straffeloosheid heerst nog steeds alom en de pandemie dreigt alle geboekte progressie teniet te doen omdat vrouwen niet voldoende toegang hebben tot levensreddende zorg en steun."

De VN roept lidstaten en maatschappelijke organisaties daarom opnieuw op om vrouwenrechtenorganisaties financieel te steunen, slachtoffers hulp te bieden, energie te steken in preventie en data te verzamelen om beleid te kunnen verbeteren.

Er komt een speciale Jeugdjournaal-munt

wo, 25/11/2020 - 10:29

Er komt een speciale munt omdat het Jeugdjournaal volgend jaar 40 jaar bestaat. De munt is bijzonder, want er worden er maar weinig van gemaakt.

Elk jaar worden twee speciale herdenkingsmunten uitgebracht. Iedereen mag meedenken wat erop moet staan. Dit jaar zijn 70 ideeën ingestuurd. Eén daarvan was ons 40-jarig bestaan.

Betalen

De munt is 5 euro waard en je kunt er gewoon mee betalen. Dat zal waarschijnlijk niet zo vaak gebeuren. Veel mensen willen de munt hebben voor hun verzameling.

Hoe de munt eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Kunstenaars mogen de komende tijd ideeën insturen. Het beste ontwerp komt op de munt.

Anton Geesink

Er komt ook een munt voor Anton Geesink. Hij was een beroemde judoka die bijna 60 jaar geleden wereldkampioen werd.

Marechaussee houdt twee verdachten van mensensmokkel aan

wo, 25/11/2020 - 09:27

Rechercheurs van de marechaussee hebben gisteren twee mannen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De verdachten, beiden uit Egypte, werden opgepakt in Zaandam en Amsterdam. Ze zitten vast voor onderzoek en ondervraging.

De marechaussee werd getipt dat de mannen zich bezighielden met het overbrengen van migranten vanuit Griekenland naar Italië en andere EU-lidstaten. Vervolgens kwam een door de twee georganiseerde overtocht per boot in beeld, waarbij in oktober zo'n vijftig mensen zouden zijn meegenomen. Die betaalden daarvoor vermoedelijk duizenden euro's per persoon, aldus de marechaussee.

In het onderzoek naar de twee verdachten werkte de marechaussee samen met de Griekse, Albanese en Italiaanse autoriteiten. Er wordt rekening gehouden met meer aanhoudingen in deze zaak.

Eind september was de marechaussee betrokken bij het oprollen van een netwerk van criminelen, die mensen van het Franse Calais naar het Engelse Dover smokkelden. Daarbij werden twaalf verdachten aangehouden, van wie twee in Nederland.

Huh? Nieuwe naam voor zeesluis bij IJmuiden: Zeesluis IJmuiden

wo, 25/11/2020 - 08:42

Een nieuwe zeesluis bij IJmuiden krijgt de naam Zeesluis IJmuiden. En daar worden veel grappen over gemaakt, want de naam is niet echt origineel.

De gemeente had een wedstrijd bedacht. Mensen konden via internet hun favoriete naam insturen. Daar zaten veel grappig inzendingen bij zoals Sluisje McSluisface en Irma Sluis.

Saai

Toch koos de gemeente voor de naam Zeesluis IJmuiden. Veel mensen snappen niet waarom er een wedstrijd was, als de gemeente zo'n saaie naam kiest.

De zeesluis wordt als het goed is in 2022 geopend. Het wordt de grootste zeesluis ter wereld.

'Agrarische topvervuilers houden Nederland op slot'

wo, 25/11/2020 - 08:41

Een zeer groot deel van de stikstofneerslag in natuurgebieden wordt veroorzaakt door een handvol agrarische bedrijven in en rond beschermde natuurgebieden. Een van de uitschieters is een kalkoenboer op de Veluwe. Die veroorzaakt meer stikstofneerslag in de natuur dan Nederlandse automobilisten aan stikstof besparen door niet harder te rijden dan 100 kilometer per uur.

Dat komt naar voren uit berekeningen van het Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico. Het gaat volgens het platform om enkele tientallen veehouderijen die "verantwoordelijk zijn voor honderden keren meer stikstofneerslag" dan woning- en wegenbouwprojecten in dezelfde regio.

Voor het onderzoek zijn de gegevens van 19.000 veehouderijen geanalyseerd.

Topvervuilers

De verschillen tussen de agrariërs zijn groot. Zo veroorzaken de uitschieters onder de veehouders tot wel 61 keer meer stikstofneerslag dan een gemiddelde veehouder.

Alleen als de agrarische topvervuilers worden gesloten kunnen natuurgebieden weer gezond worden, zeggen deskundigen tegen Investico. Maar het probleem is dat deze bedrijven zich vrijwillig moeten melden voor een uitkoopregeling.

Investico heeft een aantal van deze boeren gevraagd of ze willen deelnemen aan een vrijwillige opkoopregeling, maar die zijn dat niet van plan. Sommige boeren weten niet eens dat ze piekbelaster zijn. Provincies schrikken er voor terug om boeren te benaderen, omdat dat "een gevoel van onvrijwilligheid" kan veroorzaken. Ook het kabinet voelt niets voor een verplichting.

Woningbouw hervatten

Als de meest vervuilende bedrijven verdwijnen, kunnen duizenden woningen in aanbouw worden voltooid.

De commissie Remkes adviseerde vorig jaar om de agrarische piekbelasters te sluiten. Remkes noemde dat een van de eerste oplossingen van het stikstofprobleem.

Pagina's