NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 2 uur 36 min geleden

'Eneco wil dat Mitsubishi praat met slachtoffers dwangarbeid'

4 uur 7 min geleden

De aandeelhouders van Eneco willen dat het Japanse Mitsubishi Corporation in gesprek gaat met Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben verricht, schrijft Trouw. Eind november werd bekend dat het energiebedrijf voor 4,1 miljard euro wordt verkocht aan Mitsubishi.

De aandeelhouders van Eneco zijn 44 gemeenten waarvan minimaal 75 procent goedkeuring moet geven, wil de verkoop doorgaan. Op raads- en commissievergaderingen in Den Haag en Rotterdam kwam de zaak van de dwangarbeiders aan het rollen. De stichting Japanse Ereschulden eiste daar erkenning, excuses en compensatie van Mitsubishi voor het leed van de dwangarbeiders.

Naar schatting 7300 Nederlanders hebben in Japan gewerkt als dwangarbeider. Meer dan 600 van hen deden dat voor mijnen en scheepswerven van het Mitsubishi-concern. Elf van hen zouden nog in leven zijn.

Excuses?

De aandeelhouderscommissie van Eneco zegt tegen de krant dat de zorgen zijn overgebracht aan de vertegenwoordigers van Mitsubishi Corporation en dat aan hen is gevraagd om in contact te treden met de slachtoffers en nabestaanden. Of het Japanse bedrijf dat ook gaat doen, is niet bekend. De aandeelhouderscommissie wil niet zeggen of er ook is gevraagd om excuses of compensatie.

Andere onderdelen van het Japanse concern hebben eerder wel na overheidsdruk of een rechtszaak excuses en compensatie aangeboden. Dat is gebeurd bij Amerikaanse, Koreaanse en Chinese ex-dwangarbeiders.

Geschiedenisles over de Holocaust op een diverse school: 'soms lastige vragen'

zo, 26/01/2020 - 22:12

Hoe gaan docenten geschiedenis om met de Jodenvervolging en de Holocaust in klassen die steeds diverser worden? Want de beleving blijkt anders als je ouders of voorouders niet in Nederland woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat merkt ook geschiedenisleraar Stefan Kras van een islamitisch college in Rotterdam. "Het zijn soms lastige vragen."

We spreken Kras tijdens een bezoek met een klas aan voormalig Kamp Vught, waar bijna 1300 kinderen in de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet en vergast werden in het vernietigingskamp Sobibor. Zijn klas bestaat voor een groot deel uit leerlingen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.

De gruwelen van de Jodenvervolging maken ook op hen diepe indruk. "Allemaal dood, voor niks, zoveel kinderen", zegt een geëmotioneerd meisje met een hoofddoek uit Kras' klas. "Ik wist wel dat er heel veel mensen waren vermoord, maar niet zulke jonge kinderen."

"Het is iets om van te leren", zegt een andere leerling. "Wat er van discrimineren is gekomen. We moeten leren dat dit niet nog een keer moet gebeuren."

Schuldvraag

Toch is er een verschil met autochtone jongeren die Vugt bezoeken. Deze jongeren kennen vanuit hun achtergrond geen persoonlijke verhalen over de Jodenvervolging, legt Kras uit. "Turkije was neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Turkse soldaten hebben niet gevochten. Turkse Joden zijn niet naar concentratiekampen gestuurd."

Een ander deel van zijn leerlingen heeft een Marokkaanse achtergrond. "Ook in Marokko zijn geen Joden afgevoerd. Dus die kinderen hebben heel andere historische referenties. Die schuld van Nederlanders zit misschien wel een beetje in onze geschiedenis. 'Wat hebben wij gedaan om het te voorkomen?' Die vraag wordt in Marokko en Turkije niet gesteld, simpelweg omdat die schuldvraag er op die manier niet is."

De docent kent ook voorbeelden van andersoortige reacties als het leed dat de Joden in de oorlog is aangedaan ter sprake komt. "Ik heb ook kinderen gehad die een achtergrond hebben vanuit de Palestijnse gebieden. Die gaan dan op dit onderwerp in terwijl ze op vakantie gaan naar hun familie in de Palestijnse gebieden. En dan krijg je natuurlijk hele ongemakkelijke vragen. 'Ja meneer, waarom hebben we het nu over Joden als slachtoffer, terwijl in mijn ervaring de Joden in mijn familiegeschiedenis een nare rol hebben gespeeld?' Dat zijn moeilijke vragen.

Op achterstand

"Niet alle jongeren met een migrantenachtergrond herkennen zich in de verhalen in de Nederlandse geschiedenisboeken. Ze horen thuis verhalen uit die tijd in een ander perspectief", zegt Vivianne Goedhart. Zij geeft trainingen aan leraren over hoe die kunnen omgaan met gevoelige onderwerpen in diverse klassen.

Goedhart adviseert docenten om vooral de dialoog met hun leerlingen aan te gaan. "Nodig leerlingen uit om deel te nemen aan een gesprek waar ook eigen perspectieven aan bod komen. Bijvoorbeeld: moslims worden ook gediscrimineerd. Wat als het de moslims waren geweest in de Tweede Wereldoorlog?"

Ook leraar Stefan Kras gelooft in die aanpak, net als in het bezoeken van plekken als nationaal monument Kamp Vught. "Je moet leerlingen wel in staat stellen om te zien waarom gedrag goed of fout is. Ze weten donders goed het verschil. Deze omgeving helpt daarbij."

Trampassagier eist bij rechter alle camerabeelden aanslag Utrecht

zo, 26/01/2020 - 21:23

Een man die vorig jaar de aanslag in de tram in Utrecht overleefde, eist dat hij alle camerabeelden van de aanslag krijgt. Vervoersmaatschappij Qbuzz en het Openbaar Ministerie weigeren die beelden te geven. Een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag bevestigt dat daar dinsdag een spoed-kort geding over dient.

De eiser, die door onder andere het OM is erkend als slachtoffer, wil alle beelden van de aanslag hebben omdat hij daarop denkt te kunnen zien wat de dader hem precies heeft aangedaan. Volgens de man heeft verdachte Gökmen T. een wapen op hem gericht, waarna hij een aantal keren de trekker overhaalde. Het wapen werkte niet: mogelijk door een hapering of gebrek aan kogels. Ook nadat T. zijn wapen heen en weer had geschud en opnieuw de trekker overhaalde, gebeurde er niets.

Vervolgens is T. volgens de eiser weggerend. Er zijn wel beelden aan de man getoond, maar dat was naar zijn zeggen slechts een selectie. Volgens hem waren de gebeurtenissen daar niet uitgebreid genoeg te zien.

Poging tot moord of doodslag

De man die de camerabeelden opeist, komt nu niet voor in het strafdossier van T., laat de woordvoerder van de rechtbank weten. Juridisch adviseur Karim Aachboun van de eiser bevestigt dat het slachtoffer een kort geding heeft aangespannen. "Mijn cliënt eist beelden op, omdat hij het niet eens is met de strafeis tegen T, waarin wordt gesteld dat hij hem slechts met een wapen bedreigd zou hebben. Met de integrale beelden wenst mijn cliënt de strafeis tegen T. te verzwaren van bedreiging naar poging tot moord", laat hij in een schriftelijke verklaring weten.

Het kort geding wordt met spoed behandeld. De reden daarvoor is dat het OM uiterlijk op maandag 3 februari de vorderingen van de benadeelde partijen wil ontvangen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen T. staat gepland van 2 tot 6 maart. Bij de aanslag, vorig jaar maart, vielen vier doden en meerdere gewonden.

Dit gebeurde er bij de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. Een terugblik:

PSV-supporters bestormen hoofdingang stadion; ME grijpt in

zo, 26/01/2020 - 19:49

Gefrustreerde PSV-fans hebben na het gelijkspel tegen FC Twente geprobeerd om de hoofdingang van Philip Stadion te bestormen. Ze wilden verhaal halen bij het bestuur.

In eerste instantie probeerde de beveiliging bij de hoofdingang de groep tegen te houden, daarna moest de ME ze te hulp komen.

Volgens de politie ging het om ongeveer vijftig mensen en gooiden ze met spullen naar de agenten. Vijf mensen zijn opgepakt en meegenomen naar het politiebureau.

De politie meldt dat het inmiddels weer rustig is bij het stadion.

Coach Mark van Bommel werd wegens tegenvallende resultaten eind vorig jaar ontslagen, maar sindsdien gaat alleen maar verder bergafwaarts. PSV staat na het puntverlies van vandaag op de vijfde plek in de eredivisie en werd vorige week uit het bekertoernooi geknikkerd door eerstedivisieclub NAC.

Eva en Emma spelen in de finale van een harp-wedstrijd

zo, 26/01/2020 - 19:05

Het was een spannende dag voor Emma van 11 en Eva van 13. In Tilburg stonden de meiden in de finale van een harp-wedstrijd waar alle kinderen van Nederland aan mee mochten doen.

Het is de eerste keer dat de meisjes in zo'n grote zaal optreden. Hoe dat klinkt, hoor je in de video.

Kabinet worstelde met excuses voor tekortschieten bij Holocaust

zo, 26/01/2020 - 18:37

Aan de excuses die premier Rutte vandaag aan de Nederlandse overlevenden van de Holocaust heeft aangeboden, is volgens bronnen in Den Haag een "indringende" discussie in de ministerraad vooraf gegaan; ministers wilden niet te makkelijk over het handelen van bestuurders van toen oordelen.

"Het is lastig om excuses te maken voor het gedrag van anderen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Je wilt geen moreel oordeel vellen over je voorgangers. Wie ben jij om hier iets van te vinden, terwijl je nooit zal weten wat je zelf in zo'n situatie zou hebben gedaan. Het kabinet wilde zich niet moreel op een voetstuk plaatsen ten opzichte van voorgangers van toen."

Uiteindelijk ging de ministerraad akkoord, maar met de duidelijke kanttekening in de toespraak dat niemand kan weten wat hij in diezelfde situatie zou doen. "Het is dus een geleidelijk proces geweest."

De excuses van Rutte:

Achtereenvolgende kabinetten hebben geworsteld met de vraag of ze excuses moesten maken voor bestuurders en ambtenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegewerkt aan de moord op de Joden, Roma en Sinti of zich er niet tegen hebben verzet.

Koningin Beatrix erkende in 1995 bij een bezoek aan Israël dat Nederland in de bezettingsjaren tekort was geschoten.

Vier jaar later bood premier Kok excuses aan voor de kille en afstandelijke opvang voor de Holocaustslachtoffers die na de oorlog uit concentratie- en vernietigingskampen terugkeerden.

Pragmatische redenen

Om vandaag alsnog excuses aan te bieden voor het handelen van de staat tijdens de oorlog, zou een idee van Rutte zelf zijn geweest.

"Rutte vond dat de tijd nu rijp was", zegt Fresen. "Ook vanwege zijn zorgen over opkomend antisemitisme. Als je dat tegen wil gaan, kun je dat met deze excuses kracht bijzetten. Want je zegt: ook wij hebben de fouten uit het verleden erkend en dan kun je ook in de toekomst met meer kracht antisemitische uitspraken van anderen veroordelen en daar het gesprek over aangaan."

Daarnaast waren er pragmatische redenen om het juist nu te doen. "Bijvoorbeeld het feit dat vandaag de bevrijding van Auschwitz, 75 jaar geleden, werd herdacht en dat er steeds minder overlevenden zijn om de excuses aan te horen."

De excuses van Rutte vielen goed bij overlevenden van de Holocaust:

Het besluit van het kabinet lijkt bij overlevenden en nabestaanden goed gevallen te zijn. Holocaust-overlevende Zoni Weisz, die zijn ouders, zusjes en broertjes verloor, sprak van een mijlpaal en toonde zich geroerd.

"Ik ben alles verloren in de oorlogstijd, maar ze mogen niet voor niets gestorven zijn. In dat verband is het belangrijk dat er excuses gemaakt worden. En die zijn in ieder geval door mij geaccepteerd." Weisz vindt het wel jammer dat het 75 jaar heeft geduurd.

Directeur Schrijver van het Joods Historisch Museum noemde het een "groots gebaar richting Joods Nederland".

D66 en ChristenUnie: 'Nederland moet meedoen met militaire operatie Libië'

zo, 26/01/2020 - 18:31

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen dat Nederland gaat meedoen met een militaire operatie voor de kust van Libië. De operatie op zee moet mensensmokkel voorkomen, het afgesproken wapenembargo bewaken en drenkelingen redden.

Vorige week vond in Berlijn een speciale Libië-top plaats, waar alle deelnemende landen hebben afgesproken zich te houden aan het VN-wapenembargo en te stoppen met militaire steun aan de strijdende partijen in het land. Na de conferentie sprak de Duitse bondskanselier Merkel al over de wens op een goede controle op de naleving van het embargo.

Volgens D66 en ChristenUnie moet Nederland daarbij helpen. Dat moet in de vorm van schepen, niet met militairen aan land, zeggen Kamerleden Sjoerdsma (D66) en Voordewind (ChristenUnie) tegen RTL Nieuws. "We moeten het vanuit de zee doen, zodat we wapens kunnen tegenhouden en de wapentoevoer opdroogt", aldus Voordewind.

Operatie Sophia hervatten

Nederland is eerder actief geweest voor de kust van Libië. Die operatie, genaamd Sophia, was in samenwerking met andere EU-landen, maar werd in maart 2019 stopgezet. De twee regeringspartijen willen dat de missie wordt hervat.

Sjoerdsma schrijft op Twitter dat Nederland met "de herstart van die missie meer grip krijgt op Libië en zo de Europese achtertuin veilig wordt gehouden, want het wapenembargo houdt zichzelf niet in stand". Sjoerdsma stelt dat de missie kan leiden tot het redden van drenkelingen en mensensmokkelaars kunnen worden aangepakt. "D66 wil dat de Europese Unie geopolitiek volwassen wordt!", aldus het Kamerlid.

In Libië is het al jarenlang onrustig. Maar wat is er precies aan de hand in het land?

De Kamerleden vinden het ook voor Nederland van belang dat de situatie in Libië niet ontspoort. "Het leidt tot instabiliteit en onveiligheid, tot problemen voor onze scheepvaart, maar ook potentieel tot een grote hoeveelheid vluchtelingen die de gevaarlijke oversteek naar de Middellandse Zee wagen", zegt Sjoerdsma tegen RTL Nieuws.

Regeringspartij VVD reageert volgens RTL Nieuws afhoudend. De partij vindt dat de migrantenproblematiek op de Middellandse Zee eerst binnen de EU moet worden opgelost, voordat operatie Sophia kan worden hervat. Sjoerdsma en Voordewind roepen minister Blok op om positief te reageren op hun voorstel.

Originele toss: Sven (3) gooit muntje zo hard als hij kan

zo, 26/01/2020 - 17:06

Een opvallend moment voor de wedstrijd tussen RKC tegen VVV. Voor de wedstrijd mocht Sven van 3 een muntje opgooien om te bepalen wie mocht aftrappen, maar dat deed hij net even anders...

DNB-president Knot: een 9 voor de economie, maar huizenmarkt een probleem

zo, 26/01/2020 - 16:56

Directeur Klaas Knot van de Nederlandsche Bank zegt dat er sprake is van een "volstrekte tweedeling op de Nederlandse huizenmarkt tussen mensen die een huis hebben en degenen die er een ambiëren". Daarom moet volgens hem de fiscale aftrek van de hypotheekrente geleidelijk in zijn geheel worden afgebouwd.

De DNB-president zei in het tv-programma Buitenhof dat de stimulering van het bezit van een eigen woning verstorend werkt voor de stabiliteit van de economie. Het is niet de eerste keer dat Knot zegt dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgebouwd. Deze keer zei hij wel expliciet dat die geheel moet worden afgebouwd.

Volgens Knot gaat het behoorlijk goed met de Nederlandse economie. Hij geeft er het rapportcijfer 9 voor.Tegelijkertijd vindt hij dat het door de huidige economische situatie juist een goed moment is om ervoor te zorgen dat het zo blijft doorgaan. Hij benoemt dat de overheid dat kan doen door te investeren in de kenniseconomie, digitalisering en energietransitie.

Volgens de DNB-president is het verlagen van de inkomstenbelasting ook een mogelijkheid om de economie te verstevigen. Tegelijkertijd moet de begrotingsruimte dan wel op orde blijven. Dat betekent in de praktijk dat een andere belasting dan mogelijk moet worden verhoogd.

Hoge belasting voor allerrijksten

Vorige week werd bekend dat 121 miljonairs en miljardairs een open brief hebben gestuurd naar alle miljonairs wereldwijd. De boodschap: eis dat de allerrijksten in jouw landen eerlijker en zwaarder belast worden en voorkom belastingontduiking en -ontwijking. Ook een aantal Nederlandse miljonairs, onder wie voormalig Unilever-topman Paul Polman, heeft de brief ondertekend.

Knot begrijpt de oproep goed en noemt het bewonderenswaardig dat die komt van mensen die dan zelf meer belasting moeten betalen. "Het is waar dat de inkomensongelijkheid behoorlijk is toegenomen de afgelopen jaren", aldus Knot.

Hoewel hij duidelijk maakte dat de politiek bepaalt of er gehoor wordt gegeven aan de oproep van de miljonairs, noemde hij het terecht dat het issue wordt geagendeerd. Knot gaf bovendien suggesties voor de manieren waarop er naar ongelijke belastingdruk kan worden gekeken. "Bijvoorbeeld ook naar de verminderde belastingdruk op bedrijven en de hogere belastingdruk op arbeid, daar zie je een behoorlijke verschuiving in de jaren."

Kaya (13) rapt met Snelle

zo, 26/01/2020 - 16:03

Kaya ging naar een optreden van zijn held Snelle en dat liep iets anders dan gedacht! Hij mocht mee rappen en stond opeens op het podium om het nummer Scars samen met Snelle te doen.

Hoe alles op alles wordt gezet om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

zo, 26/01/2020 - 15:03

Eind december dook het nieuwe coronavirus voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Het spoor van het virus leidde naar de lokale vismarkt. Die werd op 1 januari gesloten. Een overzicht van de ongekende maatregelen die verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen.

Lockdown

Nog nooit eerder werd een hele regio op zo'n grote schaal afgesloten om verspreiding van een virus te voorkomen. Een paar weken na de uitbraak besloot de Chinese regering de stad Wuhan en de omliggende regio op slot te doen: een lockdown.

Er rijden nauwelijks nog treinen, bussen of metro's en vrijwel alle vluchten vanuit de stad zijn geschrapt. Op grote wegen zijn blokkades geplaatst die ook het autoverkeer tegenhouden. De winkels zijn dicht.

Hoe lang de lockdown in en rond Wuhan in stand blijft, heeft de overheid niet gezegd. Ruim 36 miljoen mensen kunnen geen kant op.

Koortsmetingen

Op veel luchthavens, bus- en treinstations in China wordt de lichaamstemperatuur van reizigers gecheckt, om te kijken of ze koorts hebben en mogelijk zijn besmet.

Dat gebeurt ook op steeds meer vliegvelden buiten China, zoals in Australië en de Verenigde Staten. In Rome en Istanbul worden mensen uit het gebied rond Wuhan naar een speciale quarantaineruimte gebracht.

Op Schiphol worden reizigers niet getemperatuurd, omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn vanuit Wuhan.

Deze reizigers op Schiphol vertrekken met gemengde gevoelens naar China:

Nieuw ziekenhuis

In de provincie Hubei, aan de rand van de stad Wuhan, worden ondertussen in allerijl twee gloednieuw ziekenhuis uit de grond gestampt om het toenemend aantal besmette mensen te kunnen behandelen. Het eerste ziekenhuis moet begin februari klaar zijn en biedt plek aan duizend patiënten.

Toeristische plekken dicht

Ook voor toeristen heeft de ziekte gevolgen. Zo blijft een deel van de Chinese muur dicht voor publiek. En ook bijvoorbeeld de Verboden Stad en de dierentuin van Peking zijn gesloten. Reisbureaus mogen geen reizen meer verkopen.

In Peking, op zo'n duizend kilometer afstand van Wuhan, zijn de mensen in de ban van de nieuwe variant van het coronavirus, zag verslaggever Sjoerd den Daas:

Testen liggen klaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft regelmatig spoedbijeenkomsten om vast te stellen of er sprake is van een internationale bedreiging van de volksgezondheid. Tot nu toe is dat nog niet het geval. Wel worden er in veel landen voorzorgsmaatregelen genomen. Ook in Nederland.

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft artsen geïnformeerd over de uitbraak. Ook liggen tests klaar waarmee het virus aangetoond kan worden. Volgens de WHO zijn er voorlopig geen aanvullende maatregelen nodig voor reizigers naar China. In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met levende dieren te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen.

Reisadvies

De Verenigde Staten hebben inmiddels aangekondigd hun diplomaten en Amerikaanse staatsburgers uit Wuhan te evacueren. Ook Frankrijk en Japan zijn dit van plan. Nederland nog niet. Wel vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in de provincie Hubei hun familie te laten weten hoe het met ze gaat. Het ministerie raadt niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Hubei af, maar reizen naar andere plekken in China kan gewoon.

Verkoop illegale dieren

China heeft zondag, per direct, de handel in en consumptie van een groot aantal dieren verboden. In het hele land mogen dieren als slangen, pauwen, krokodillen en dassen voorlopig niet meer worden verkocht. Het verbod geldt voor markten, supermarkten, restaurants en voor de onlineverkoop. Er zouden illegale dieren zijn verkocht op de vismarkt in Wuhan. Ook de SARS-epidemie in 2003 is in verband gebracht met de consumptie van illegale dieren in de zuidelijke stad Guangzhou.

Dagelijkse briefing

De afgelopen tijd waren de meeste Chinezen vrij in verband met het Chinees Nieuwjaar. Die festiviteiten duren nog tot en met donderdag 30 januari. Daarna zou, normaal gesproken, het openbare leven weer van start gaan. Maar Peking heeft bekendgemaakt dat peuterspeelzalen, scholen en universiteiten voorlopig langer dicht zullen blijven.

Vanaf maandag zal de Chinese gezondheidsorganisatie elke ochtend een informatiesessie houden, om de meest actuele stand van zaken over het virus te geven.

De uitzending van 26 januari

zo, 26/01/2020 - 14:57
De nieuwe staatssecretarissen op Financiën

De D66'ers Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen worden de nieuwe staatssecretarissen van Financiën. Haagse bronnen zeggen dat tegen de NOS.

Vijlbrief en Van Huffelen nemen de taken over van Menno Snel. Die trad vorig jaar december af vanwege de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Honderden ouders werden daarbij onterecht als fraudeur aangemerkt door de belastingdienst.

Docenten en de lessen over de Jodenvervolging

Hoe gaan docenten om met de gevoelige geschiedenis van de Jodenvervolging? Het wordt steeds lastiger, klinkt het vanuit het onderwijs. Jongeren met een islamitische achtergrond horen thuis soms een andere geschiedenis dan de Nederlandse. Maar er zijn ook steeds meer autochtone leerlingen die in complottheorieën geloven. En wat doen de gruwelverhalen van de holocaust met kinderen die zelf gevlucht zijn voor oorlog, zoals uit Syrië?

Lastige zaken die we in de studio bespreken met Vivianne Goedhart. Zij geeft cursussen aan scholen om de leraren te helpen met hun lessen over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging en de Holocaust.

Partijcongres bij Partij voor de Dieren

Hoe gaat de Partij voor de Dieren verder na het wegsturen van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel in oktober? Vandaag komt de Partij bijeen op een congres in de Amsterdamse RAI. Daar zal het afzetten van Wolswinkel aan de orde komen. Hij wilde graag zelf een toelichting geven, maar is niet welkom.

Nieuw coronavirus ook besmettelijk tijdens incubatietijd

zo, 26/01/2020 - 14:21

Het nieuwe coronavirus is ook al besmettelijk tijdens de incubatietijd, waardoor het aantal infecties flink zal toenemen. Dat zegt de Chinese gezondheidsautoriteit.

Een woordvoerder van de autoriteit onderstreepte vandaag in een toespraak dat er nog maar weinig kennis beschikbaar is over het nieuwe virus. Om die reden kon hij ook niets zeggen over mogelijk gevaarlijkere mutaties van de nieuw opgedoken variant van het coronavirus.

Verschil met SARS

Het SARS-virus, een andere variant van het coronavirus die in 2002 en 2003 ruim 800 mensen het leven kostte, was niet al besmettelijk in de incubatietijd, de periode waarin iemand al wel besmet is, maar nog geen ziekteverschijnselen heeft. Deze incubatietijd varieert van een dag tot twee weken.

De besmetting met het nieuwe virus is wereldwijd bij ruim 2000 mensen vastgesteld. In China zijn er 56 mensen door overleden, buiten China nog niemand.

Meer maatregelen

Er zijn al veel maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo zitten enkele steden min of meer op slot, zijn grote evenementen afgelast, toeristische trekpleisters niet toegankelijk en gelden er strenge reisbeperkingen. Mogelijk komen er nog strengere maatregelen.

Het virus zou te herleiden zijn tot een vismarkt in Wuhan. Daar zijn de eerste mensen eind december besmet geraakt. Op de markt werden naast vis, ook andere dieren verkocht. Chinese autoriteiten kondigden vandaag een verbod aan op de verkoop van deze dieren zoals slangen, dassen en krokodillen.

Het virus is ook aangetroffen in de Verenigde Staten, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Australië, Frankrijk en Canada.

Comedian Edson da Graça over vechten en Willem Wever

zo, 26/01/2020 - 13:25

Annabelle ging met jullie vragen langs bij comedian en Willem Wever-presentator Edson da Graça. Wat wilde hij vroeger worden? Hoe was hij als meester? En wat is zijn grootste nachtmerrie?

Excuses Rutte: overheid schoot tekort tijdens de Holocaust

zo, 26/01/2020 - 11:57

Premier Rutte heeft in een toespraak bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam excuses aangeboden namens de Nederlandse regering voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog.

Hij bood excuses aan "voor het overheidshandelen van toen, nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn". Volgens Rutte is de Nederlandse regering in de oorlog tekortgeschoten als "hoeder van recht en veiligheid".

Daarbij onderstreepte de premier dat "geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust ooit kan omvatten".

De excuses van Rutte:

In 2012 eiste onder meer de PVV al eens van Rutte excuses voor de passieve houding van de Nederlandse regering tijdens de Jodenvervolging. Die partij kreeg toen bijval van onder meer het Nederlands Auschwitz Comité.

Maar volgens Rutte was er toen geen "breed gedragen advies" uit de kring van betrokkenen of informatie die zou moeten leiden tot excuses. Hij verwees toen naar het standpunt van het kabinet-Kok uit 2000, dat wel excuses aanbood voor de "kille ontvangst" na de oorlog van Joden die de Holocaust hadden overleefd.

Die excuses kwam tot stand op aandringen van bewindslieden Gerrit Zalm en Els Borst, die toen met de Joodse gemeenschap hadden gesproken over compensatie voor geroofde goederen.

'Te veel functionarissen deden wat werd gevraagd'

Premier Rutte sprak zijn woorden van vandaag uit bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz in het Amsterdamse Wertheimpark. Morgen is het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd door het Russische leger.

Het concentratie- en vernietigingskamp waar in de Tweede Wereldoorlog zeker 1,1 miljoen mensen om het leven kwamen, is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging onder de nazi's.

Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting 6 miljoen Joden, honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova's Getuigen en andere vervolgden vermoord.

Van de 140.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben er 102.000 de oorlog niet overleefd. Hoewel Rutte in zijn toespraak de ambtenaren roemde die durfden op te staan tegen de Duitse bezetter, waren er volgens hem "te veel" Nederlandse functionarissen die in de oorlog simpelweg uitvoerden wat van hen werd gevraagd.

"Het was alles bij elkaar te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig erkenning", aldus Rutte.

Premier zegt sorry tegen overlevenden van Holocaust

zo, 26/01/2020 - 11:14

Met een stille tocht, toespraken en bloemenkransen wordt in Amsterdam de Holocaust herdacht. Bij de Holocaust werden zes miljoen mensen vermoord. Het gebeurde vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bij de herdenking zijn ook de burgemeester van Amsterdam en premier Rutte aanwezig. Ze luisteren onder andere naar verhalen van mensen die de Tweede Wereldoorlog wel overleefden.

Jaela, Tomer en Michael zijn er ook. De kinderen vertellen over hun opa's en overgrootouders die de Holocaust meemaakten. Je ziet ze vanavond in de uitzending en in de app.

Tijdens de Holocaust kwamen vooral veel Joden om het leven, maar ook honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten en Jehova's Getuigen werden omgebracht door de nazi's.

Sorry

Van de 140.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben 102.000 de oorlog niet overleefd. Premier Rutte heeft vandaag voor het eerst excuses aangeboden namens te Nederlandse regering. Hij zegt dat Joden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog niet goed zijn beschermd.

Vind jij het belangrijk om regelmatig stil te staan bij heftige gebeurtenissen uit de geschiedenis of is dat niet nodig? Reageer op de stelling:

Politie houdt twee verdachten aan voor schietpartij in Amsterdams buurthuis

zo, 26/01/2020 - 10:16

De politie heeft twee verdachten aangehouden in de zaak rond de schietpartij in het buurthuis op de Amsterdamse Oostelijke Eilanden twee jaar geleden, waarbij de 17-jarige Mohamed Bouchikhi om het leven kwam.

Bouchikhi was tijdens de schietpartij aanwezig als stagiair in het buurthuis en was volgens de politie een onschuldig slachtoffer.

Eerder aangehouden

De twee verdachten werden begin vorig week aangehouden, meldt de politie. Een van hen is de 26-jarige Emylio G., die ruim een half jaar na de moord op Bouchikhi al werd aangehouden. De politie liet hem snel vrij, maar bleef hem wel beschouwen als verdachte.

Dankzij "intensief onderzoek" is hij nu opnieuw aangehouden. Hij zat in de cel tijdens zijn aanhouding, omdat hij ook verdachte is in een andere zaak. Rechercheurs denken dat G. een van de twee schutters is.

De andere verdachte is een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. Zij is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte in de zaak. Ze wordt verdacht van "medeplichtigheid bij een dodelijk schietincident".

De politie benadrukt dat het onderzoek nog volop bezig is en dat er een beloning van 25.000 euro is uitgeloofd voor gouden tips.

Onrust

De moord op Bouchikhi zorgde voor veel onrust in de Amsterdamse wijk. De twee schutters liepen het buurthuis op vrijdagavond binnen met getrokken wapens, toen er onder meer een kookcursus voor jonge kinderen bezig was.

Mogelijk hadden ze het gemunt op een ander, de 19-jarige Gianni L. Bouchikhi had net boodschappen gehaald voor de kookcursus.

Een jaar geleden werd Bouchikhi herdacht bij het buurthuis, waarbij burgemeester Halsema een gedenksteen onthulde.

Veel mensen kwamen toen naar de herdenking:

De naam van Emylio G. ging volgens Het Parool al snel rond in het criminele circuit na de schietpartij, omdat hij berucht is vanwege zijn onberekenbaarheid. Dat leverde de recherche de nodige tips op en ook was zijn dna aangetroffen op de plek van het misdrijf, zo schreef de krant in oktober 2018.

Na de schietpartij nam de gemeente extra maatregelen in de buurt. Er werden onder meer camera's geplaatst en de politie toonde zich nadrukkelijker in de wijk.

Het beste uit de 'Check Dit Dan'

zo, 26/01/2020 - 09:30

Wat zijn de opvallendste nieuwtjes uit onze rubriek Check Dit Dan? Iedere zondag zetten we de hoogtepunten voor je op een rij. Met deze week:

1. Boze kat

Ken je grumpy cat nog? Die kat was populair omdat hij altijd chagrijnig keek. Kat Merlin zou je gerust de angry cat kunnen noemen en ook hij is populair op Instagram.

2. Lieve hond

Een behulpzame hond helpt kleine kinderen met oversteken. Handig!

3. Hele kleine gerechtjes

Deze mensen kunnen heel lekker koken, maar als je honger hebt, heb je er niets aan. Ze maken heel kleine gerechtjes.

4. Hondenpolonaise

Deze hondentrainster van 12 heeft een gezellig nieuw record te pakken

5. Prachtige poppenhuizen

Chris uit de Verenigde Staten maakt mini-kamertjes. En het lijkt allemaal net echt.

Wekdienst 26/1: Nationale Auschwitz-herdenking en congres Partij voor de Dieren

zo, 26/01/2020 - 07:35

Goedemorgen! In Amsterdam wordt vandaag de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking gehouden. Verder komt de Partij voor de Dieren bij elkaar voor een congres en worden er vier wedstrijden gespeeld in de eredivisie.

Het is bewolkt en mistig. In de loop van de dag kan in het zuidoosten de zon doorbreken. Het wordt een graad of 6. De komende week verloopt wisselvallig met elke dag wel neerslag.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Amsterdam wordt de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking gehouden, bij het monument 'Nooit meer Auschwitz' in het Wertheimpark. De NOS zendt de stille tocht en herdenking vanaf 11.00 uur live uit op NPO 1 en NOS.nl. In de RAI in Amsterdam komt de Partij voor de Dieren bij elkaar voor een congres. De inmiddels afgezette voorzitter Sebastiaan Wolswinkel is niet welkom, hoewel er onder meer over zijn royement gesproken gaat worden. En in de eredivisie zijn vier wedstrijden: Vitesse neemt het om 12.15 uur in eigen huis op tegen Emmen, om 14.30 uur FC Groningen-Ajax en Willem II-PEC Zwolle. En PSV speelt om 16.45 uur tegen FC Twente.

Wat heb je gemist?

Het aantal mensen dat is omgekomen door het nieuwe Chinese corona-virus is opgelopen van 41 naar 56. Dat is bekendgemaakt op de Chinese staatszender CCTV. In totaal zijn ongeveer 2000 besmettingen vastgesteld.

Vannacht werd ook bekend dat in Canada het eerste geval is geconstateerd. Die patiënt ligt in stabiele toestand in een ziekenhuis in Toronto. Ook in landen als Frankrijk, de Verenigde Staten, Thailand en Japan is het virus opgedoken.

Ander nieuws uit de nacht?

Dertig doden door noodweer in Brazilië: in de zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais regent het al dagen vrijwel onophoudelijk. De slachtoffers kwamen om door aardverschuivingen en het instorten van huizen door overstromingen. Dood gewaande tante van Kim Jong-un duikt op: Tante Kim Kyong-hui behoorde jarenlang samen met haar man tot de machtigste mensen van Noord-Korea. In 2013 viel het koppel echter in ongenade bij Kim Jong-un. Hij liet haar man executeren omdat die zich schuldig zou hebben gemaakt aan hoogverraad. Sindsdien was er van tante Kim Kyong-hui niets meer vernomen. Thailand veilt per ongeluk auto met bijna 100.000 drugspillen erin: De Thaise anti-drugsautoriteiten hebben een in beslag genomen auto geveild zonder dat ze wisten dat daarin 94.000 amfetaminepillen waren verstopt. De koper kwam erachter toen hij de SUV naar een garage bracht voor een beurt.

En dan nog even dit:

Wie in Nederland uit de gevangenis probeert te ontsnappen, eindigt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dat weet crimineel Omar L. ook. Vorig weekend probeerde vier mannen hem uit de gevangenis in Zutphen te breken. L. werd dezelfde dag nog met een helikopter overgebracht naar de EBI.

Sinds de zwaarbeveiligde gevangenis in 1993 in gebruik werd genomen, is niet één gevangene ontsnapt. In onderstaande video laten we zien wat wel en niet mag in de zwaarst beveiligde gevangenis van het land.

Fijne dag!

'Boek Eindstation Auschwitz toont het allerzwartste en allermooiste in de mens'

zo, 26/01/2020 - 06:55

75 jaar na de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz is de diepste wens van de Joodse kampoverlevende Eddy de Wind in vervulling gegaan. Het aangrijpende verslag dat hij direct na de bevrijding van Auschwitz schreef over het gruwelijke kampleven dat hij anderhalf jaar lang had meegemaakt, is dankzij zijn kinderen met succes opnieuw uitgegeven. De rechten van het boek 'Eindstation Auschwitz' zijn nu aan tientallen landen verkocht.

Eddy de Wind heeft twee keer tevergeefs geprobeerd het verhaal onder de aandacht te brengen. Bij publicatie in 1946 bleek er, zo kort na de oorlog, geen belangstelling voor te bestaan. In 1980, toen die belangstelling er wel was, ging de uitgever kort na de publicatie failliet. Eddy de Wind overleed in 1987, 71 jaar oud.

Zijn zoon Melcher is trots dat het boek nu de aandacht krijgt die het verdient, ook al maakt zijn vader het zelf niet meer mee. De kracht van het boek is dat het die enorme hel waar Auschwitz symbool voor staat, terugbrengt tot hele menselijke proporties", vertelt Melcher de Wind tijdens een bezoek aan het voormalige kamp Auschwitz.

"Het is het verhaal van een man die hier komt, probeert te overleven en vertelt wat er met hem is gebeurd. Dat zijn hele gruwelijke dingen, maar ook veel kleine dingen: solidariteit onderling, liefde, vertrouwen, hulp, verdriet. Het boek laat het allerzwartste en het allermooiste in mensen zien."

De liefde voor zijn vrouw Friedel, met wie hij in 1943 in kamp Westerbork is getrouwd, houdt Eddy op de been. In Auschwitz zit hij in Blok 9, zij in Blok 10 ernaast. Daar voert legerarts Josef Mengele zijn wrede medische experimenten uit op de Joodse vrouwen.

In deze video vertelt Melcher de Wind hoe zijn vader met Friedel contact probeerde te houden.

"De paradox is dat je in Auschwitz alleen kon overleven als je accepteerde dat je het niet zou overleven. Anders werd je gek", zegt Melcher. "Er moest natuurlijk een kleine kiem van hoop zijn om in die situatie door te gaan en voor mijn vader was dat Friedel."

Ook moet je op cruciale momenten geluk hebben. Als Eddy een keer betrapt wordt in de barak van Friedel, wordt hij naar kamp Birkenau gestuurd, "het voorportaal van de dood". Dankzij Friedel, die een goed woordje voor hem doet bij Mengele, mag hij wonderbaarlijk genoeg terugkeren naar Auschwitz.

Vertwijfeld

Na de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 vraagt Eddy zich vertwijfeld af of hij nog verder wil leven. Aan de dodenmarsen kort voor de bevrijding heeft hij weten te ontkomen, maar Friedel is wel meegenomen. Hij vreest dat ze de barre tocht niet overleeft. Wie is er nog, als hij terugkomt?

Dan besluit hij dat de wereld moet weten wat hier is gebeurd. Op verzoek van de Russen blijft hij nog drie maanden in Auschwitz, waar hij als arts de mensen verzorgt die te zwak zijn om naar huis te gaan. Elke avond schrijft hij aan zijn verhaal.

In deze video vertelt Melcher de Wind waarom zijn vader dit boek moest schrijven.

In juli 1945 komt Eddy na een lange reis aan in Enschede. Tot zijn grote opluchting wordt hij daar herenigd met Friedel.

Eddy's familie is vermoord in de kampen. Hij verkoopt hun spullen en gaat met Friedel in Amsterdam wonen. Maar hun huwelijk kent geen geluk, ze zijn beiden te zeer beschadigd door de oorlog. Uiteindelijk besluiten ze te scheiden. In 1957 trouwt Eddy opnieuw, met een niet-Joodse vrouw. Samen krijgen ze drie kinderen.

"Mijn vader heeft Auschwitz zijn leven lang met zich meegedragen. In de vorm van verdriet en angsten", zegt Melcher. "Toen hij zijn verhaal opschreef, dacht hij dat hij het van zich af kon schrijven. Later bleek dat dat een illusie is. Als je Auschwitz hebt meegemaakt, ben je voor altijd een ander mens geworden."

Pagina's