NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 3 uur 2 min geleden

Uitslagen waterschapsverkiezingen druppelen binnen

3 uur 18 min geleden

Nu de meeste stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn geteld, richten de stembureaus zich op het tellen van de stemmen voor de waterschapsverkiezingen. In elke gemeente had de uitslag van de Statenverkiezingen een hogere prioriteit, dus die stemmen zijn eerst geteld.

De Unie van Waterschappen komt om 16.00 uur vanmiddag met het landelijke beeld van de waterschapsverkiezingen. Maar veel waterschappen brengen de voorlopige uitslagen in hun regio al naar buiten zodra die bekend zijn. Zo hebben het Wetterskip Fryslân en het Waterschap Scheldestromen die al op hun website gezet.

In het tekstkader hieronder kunt u opzoeken hoe laat uw waterschap de voorlopige verkiezingsuitslag verwacht bekend te kunnen maken. De waterschappen zijn voor het verzamelen van de gegevens afhankelijk van gemeenten, die de stemmen tellen. Mocht een gemeente er langer over doen dan verwacht, dan kan het zijn dat de uitslag ook op zich laat wachten.

De officiële uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt pas komende maandag bekendgemaakt. Dan komen de centrale stembureaus bijeen voor een openbare zitting, waarin de uitslagen van de waterschapsverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen worden vastgesteld.

OM: Verdachte aanslag Utrecht handelde vermoedelijk alleen

3 uur 43 min geleden

De man die verdacht wordt van de aanslag in Utrecht handelde alleen, concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de politie. Er zijn volgens justitie geen aanwijzingen dat hij hulp had van anderen toen hij drie mensen doodschoot in de tram.

Het Openbaar Ministerie gaat er nog steeds vanuit dat Gökmen T. de man is die maandag in Utrecht drie mensen doodschoot. De autoriteiten concluderen dat hij de slachtoffers niet kende.

Een woordvoerder laat weten dat T. psychologisch wordt onderzocht. Zo wordt uitgezocht of hij alleen uit terroristisch motief handelde of dat hij dat deed vanuit "persoonlijke problematiek in combinatie met geradicaliseerd gedachtegoed".

Terroristisch oogmerk

Gökmen T. wordt morgen voorgeleid. Hij wordt verdacht van drie strafbare feiten: meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

De politie onderzoekt nog wat de rol is geweest van de 40-jarige Utrechter die dinsdagmiddag werd opgepakt. Mogelijk had hij een ondersteunende rol buiten het schietincident om, zegt het OM.

De uitzending van 21 maart

4 uur 22 min geleden
Forum voor Democratie dendert provinciehuizen binnen

Er hebben forse politieke verschuivingen plaatsgevonden in de provinciehuizen, en dus ook in de Eerste Kamer. De coalitiepartijen hebben, op de ChristenUnie na, flink verloren, net als de PVV en SP.

Grote winnaar is Forum voor Democratie. Overal komt de partij met een groot aantal zetels in de Staten. In Zuid-Holland en Flevoland wordt Forum in een keer de grootste. Ook komt de partij uit het niets met twaalf zetels in de Eerste Kamer; net zoveel als de VVD.

Op de andere politieke flank wint GroenLinks fors. De partij van Jesse Klaver is de grootste in Noord-Holland en Utrecht en gaat van vier naar negen zetels in de Senaat.

Wat betekent de overwinning van Forum voor Democratie? In de uitzending duiden onder andere gasten uit de politiek en verslaggever Arjan Noorlander de uitslagen en het succes van Forum voor Democratie. En hoe gaat de coalitie, die haar meerderheid heeft verloren, nu verder in de Senaat?

Politie pakt vader en zoons voor smokkel van 3300 kilo cocaïne

5 uur 24 min geleden

De politie heeft drie mannen aangehouden voor de smokkel van 3300 kilo cocaïne. Het zijn een vader en zijn twee zoons, die in Spanje en België woonden. De zoons zijn 51 en 44 jaar, hun vader is 74 en hij meldde zichzelf bij de politie. De drie zitten inmiddels vast in Nederland.

De enorme partij drugs werd twee jaar geleden, in januari 2017, gevonden bij een transportbedrijf in Hazeldonk. De cocaïne zat verstopt in een container met bananen, die van Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen naar Nederland was gekomen.

Toen werden al de eigenaren van het transportbedrijf en de chauffeur aangehouden, en een politieteam ging aan de slag om te zien wie er verder achter de smokkel zaten. Dat leidde tot een uitgebreid onderzoek, onder meer naar de financiën van het bedrijf.

Fruit-import en houtpallets

De verdachten bleken betrokken bij meerdere fruit-importbedrijven en bij transporten van houtpallets met mogelijk pakketten cocaïne. Uiteindelijk deed de politie in februari huiszoeking in huizen en bedrijven in Nederland, Spanje en België, en werd beslag gelegd op onroerend goed, vier luxe auto's en contant geld.

De mannen investeerden vermoedelijk in vastgoed, vooral in Spanje. Het onderzoek daarnaar gaat door. De rechtbank van Zwolle besluit volgende week of de drie Nederlanders vast blijven zitten.

Het blijkt dat fruit steeds vaker de deklading is voor de smokkel van drugs, vooral cocaïne. Deze week houden de Belastingdienst, de douane en politie daarom een grote controleactie bij tientallen fruitbedrijven in Zeeland en West-Brabant.

Zege Forum voor Democratie ongekend: 'Dit doet denken aan intrede LPF'

6 uur 20 min geleden

"Ongekend", noemt politiek verslaggever Ron Fresen de overwinning van Forum voor Democratie. Een monsterzege die doet denken aan de manier waarop de LPF ooit zijn intrede deed in de politiek. "Dit is nog nooit voorgekomen, de PVV ging ooit van 0 naar 10 in de Eerste Kamer, maar als dit het eindbeeld is, 12 zetels, dat hebben we nog nooit meegemaakt."

Waarom hebben zoveel mensen op de partij van Thierry Baudet gestemd? "Dat heeft heel erg te maken met Baudet zelf, het Baudet-effect, maar ook met de boodschap van die partij", zegt Fresen. "Het is meer dan alleen maar een proteststem tegen de politiek."

Ron Fresen in de extra ochtendjournaals over de uitslag:

Daarbij speelt wantrouwen in de politiek een rol, maar het is meer dan dat. "De Forum-stemmer is ook inhoudelijk gedreven. Die vindt echt dat het anders moet in Nederland, radicaal anders, zoals Baudet zegt. Met het klimaat en migratie vooral. Maar ze willen bijvoorbeeld ook meer invloed van de bevolking. Ze zijn nog steeds boos over het afschaffen van het referendum."

'Regeren is halveren'

De partijen in de coalitie hebben, afgezien van de ChristenUnie, verloren. Dat was verwacht, zegt Fresen. "Dat heeft te maken met het afnemend vertrouwen in de politiek. Regeren is halveren, zeggen ze niet voor niets. Maar het heeft ook te maken met dingen als de dividendbelasting, de gestegen energierekening, de btw die omhoog is gegaan, en toch zeggen je gaat erop vooruit gaat. Al klopt dat op papier, mensen kunnen dat niet met elkaar rijmen."

Maar de uitslag is niet eenduidig een stem tegen het kabinet-Rutte. Want ook oppositiepartijen moesten inleveren. "De partijen die dat tot inzet hadden gemaakt, de SP en de PVV, hebben juist verloren. Het is dus een divers beeld."

De verkiezingen zagen nog een grote winnaar: GroenLinks. Fractievoorzitter Jesse Klaver stelt dat dit 'klimaatverkiezingen' waren en dat de coalitie niet meer om zijn partij heen kan.

Dat klopt wel, maar bij die term klimaatverkiezingen past wel een kanttekening, zegt Fresen. "Dat heeft Klaver tot inzet gemaakt, maar je kunt niet zeggen dat de voorstanders van allerlei klimaatmaatregelen nou gewonnen hebben of blij kunnen zijn met deze uitslag. GroenLinks heeft dan wel gewonnen, maar die andere klimaatpartij, D66, gaat behoorlijk onderuit, en de andere regeringspartijen die dat klimaatbeleid voorstaan, verliezen ook fors. En van de enorme winst van Forum gaat toch een ander signaal uit over wat we met het klimaat moeten doen dan GroenLinks graag wil."

'Forum zal debat bepalen'

Nu Forum voor Democratie in een klap zo groot is geworden, zal de rol van die partij veranderen. "Dat ze nu vier jaar lang zo groot in de Eerste Kamer komen, betekent dat zij de komende tijd het politieke debat bepalen."

Het wordt de komende tijd interessant om te zien of het de partij gelukt is om in korte tijd de goede mensen te vinden voor de gewonnen zetels in de Provinciale Staten en de Senaat. De jonge partij is erin geslaagd om in korte tijd een organisatie in alle provincies op te bouwen. Baudet heeft in heel hoog tempo samen met twee vertrouwelingen speeddates gedaan met allerlei mensen die graag de Provinciale Staten in willen, zegt Fresen.

"Nu komen die toch behoorlijk massaal in de Staten overal in het land. Het gaat er nu om te kijken of dat inderdaad ook de goede keuzes zijn, de goede kandidaten. Of dat we daar, zoals je hier en daar ook al hoort, toestanden gaan krijgen als destijds bij de LPF. Baudet zegt: nee, die fouten van toen gaan we nu niet maken. Maar dat moeten we dus zien."

En nu?

Het liefst wil Baudet zo snel mogelijk Tweede Kamerverkiezingen. Maar dat kan nog wel even duren, verwacht Fresen. "Rutte is zeker niet weggestemd, want die zit er vandaag nog en volgende week en volgende maand ook, denk ik. Hij houdt zijn meerderheid in de Tweede Kamer."

Sterker, voor de regeringspartijen betekent de uitslag dat ze juist zo lang mogelijk door willen met Rutte III. "Ze hebben er helemaal geen belang bij om snel te stoppen, want ze hebben op dit moment geen belang bij verkiezingen en als het gaat om bijvoorbeeld pensioenmaatregelen en het klimaat kunnen ze ook verder regeren met steun van GroenLinks en de PvdA."

Drie vragen over kleurenfeest Holi

7 uur 26 min geleden

Over de hele wereld vieren mensen deze week Holi. Met dat feest vieren mensen met het Hindoestaanse geloof onder andere het begin van de lente en dat het goede altijd overwint van het kwade. Ze doen dat onder andere door met heel veel gekleurd poeder te gooien. In de drie vragen hoor je waarom.

Forum en VVD zijn de grootste partijen na verkiezingen

7 uur 51 min geleden

Het Forum voor Democratie is de grote winnaar van de verkiezingen. De partij van Thierry Baudet deed voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en won meteen. De VVD van premier Mark Rutte haalde ook veel stemmen.

GroenLinks heeft deze verkiezingen ook veel gewonnen. De PVV, het CDA en D66 verliezen juist.

Ben je benieuwd waar deze verkiezingen precies over gingen. In deze video legt Malou het uit:

Wekdienst 21/3: al het verkiezingsnieuws en de uitslagen per gemeente

8 uur 3 min geleden

Goedemorgen! In deze speciale wekdienst kun je even rustig al het nieuws teruglezen rond de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren. Bijna alle stemmen zijn inmiddels geteld, dus er is een goed beeld van de uitslag.

Eerst nog even het weer: de astronomische lente begint rustig met wolkenvelden en opklaringen. In de ochtend is er eerst nog kans op mist. Vanmiddag wordt het 11 tot 16 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Het belangrijkste nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen:

94 procent van de stemmen is geteld. De opkomst was met 56 procent veel hoger dan de vorige keer in 2015. Toen was het nog 48 procent. Groot feest bij Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet heeft de meeste stemmen gekregen. De partij komt op 12 zetels in de Eerste Kamer uit, dat geldt ook voor de VVD. Ook GroenLinks heeft veel terrein gewonnen en groeit van 4 naar 9 zetels in de Senaat. De partij werd de grootste in onder meer Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Zwolle en Nijmegen. SP en PVV vingen de grootste klappen op. De partij van Wilders verliest 4 zetels in de Eerste Kamer en komt nu uit op 5. SP gaat terug van 9 naar 4 zetels. Volg al het laatste nieuws over de uitslag en de reacties in ons liveblog en op NPO 1 en NPO Radio 1.

Bekijk hier de uitslagen in jouw provincie en gemeente

In de onderstaande kaart kun je per provincie en per gemeente kijken hoe de stemmen zijn verdeeld. Ook kun je bekijken hoe de zetels verdeeld worden over de Eerste Kamer.

Voor wie meer wil weten over de verkiezingen:

Forum voor Democratie-leider Baudet vindt dat met de overwinning van zijn partij bij de verkiezingen de arrogantie en stupiditeit van de zittende bestuurders is afgestraft. De grote winst van Forum voor Democratie tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten gaat vooral ten koste van de PVV. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. De aanslag in Utrecht lijkt weinig invloed te hebben gehad op het stemgedrag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Driekwart van de kiezers zegt dat het niet heeft bijgedragen aan het uitbrengen van hun stem.

Benieuwd hoe de uitslagenavond verliep? Kijk hier de samenvatting:

Ander nieuws uit de nacht:

In de Rotterdamse wijk Feijenoord is een man doodgeschoten. Ambulancemedewerkers hebben nog geprobeerd om de man te helpen, maar hij is korte tijd later aan zijn verwondingen overleden. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. Nieuw-Zeeland verbiedt per direct alle automatische en semi-automatische vuurwapens. Premier Ardern nam dat besluit naar aanleiding van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, waarbij vijftig mensen werden vermoord. De regering van Nicaragua belooft alle demonstranten vrij te laten die sinds april vorig jaar zijn opgepakt. De vrijlating van de meer dan 700 demonstranten was een eis van de oppositie om door te gaan met besprekingen met de regering.

En dan nog even dit:

Wil je liever lezen hoe er in jouw gemeente is gestemd? Vul dan hieronder jouw plaats in en een robot doet het werk. Deze verkiezingen experimenteert de NOS met een voor elke Nederlandse gemeente door een robot geschreven artikel over de uitslagen. Meer over dit experiment lees je hier.

Fijne dag!

Metrostation Amsterdam dicht na plofkraak

9 uur 36 min geleden

Het Amsterdamse metrostation Ganzenhoef is na een plofkraak voorlopig afgesloten. De halte in Amsterdam-Zuidoost raakte bij de explosie rond 4.00 uur zwaar beschadigd.

De politie meldde kort na de plofkraak dat het metrostation enkele uren onbruikbaar blijft. Het gebouw wordt door de politie en de EOD onderzocht op achtergebleven explosieven. Halte Ganzenhoef ligt aan de Gaasperplaslijn, lijn 53.

Twee verdachten zijn op een scooter gevlucht richting Diemen. De politie zoekt getuigen of mensen die meer weten over de plofkraak.

Forum voor Democratie-kiezers komen vooral van PVV en VVD

14 uur 37 min geleden

De grote winst van Forum voor Democratie tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten gaat vooral ten koste van de PVV. Dertig procent van de Forum-kiezers stemden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nog op de partij van Geert Wilders, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

De stemmen voor Forum komen vooral door een verschuiving binnen de rechtse partijen. 16 procent van de kiezers komt van de VVD en 10 procent van het CDA. 19 procent van de mensen die nu op FvD stemden, deden dat twee jaar geleden ook, dat leverde FvD toen twee zetels op in de Tweede Kamer.

Uit de enquête van onderzoeksbureau Ipsos blijkt verder dat meer mannen (64 procent) dan vrouwen (36 procent) stemmen op Forum voor Democratie. De kiezers zijn vooral ouderen: een derde deel is 65-plusser, bijna de helft is tussen de 35 en 64 jaar.

Bijna de helft van de stemmers komen uit het westen van Nederland inclusief de grote steden. In het zuiden, oosten en vooral het noorden zitten minder Forum-stemmers.

Verkiezingsgeograaf Josse de Voogd ziet dat het stemgedrag van Fvd-stemmers daarmee hetzelfde patroon volgt als bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. In de Nederland Kiest-uitzending legde hij het verder uit:

Onderzoeksbureau Ipsos vroeg in de enquête ook naar de beweegredenen van kiezers. Ondervraagden die op FvD stemden zeiden in grote meerderheid dat hun stem er eentje was tegen het kabinet. 79 procent van de ondervraagden gaf dat aan.

Als reden om tegen het kabinet te stemmen worden de kosten die de klimaatmaatregelen met zich meebrengen en immigratie en integratie als belangrijkste redenen genoemd. De kosten van de zorg, de kwaliteit van de zorg en de pensioenen worden ook veel genoemd.

Man doodgeschoten in Rotterdam

wo, 20/03/2019 - 23:34

In Rotterdam-Zuid is een man doodgeschoten. Hij werd rond 22.00 uur meerdere keren beschoten in de Oranjeboomstraat, in de wijk Feijenoord. De politie zoekt in de omgeving naar de dader of daders.

Ambulancemedewerkers hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te helpen, maar hij is later aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie.

Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekendgemaakt. De politie meldt dat in de straat meerdere kogelhulzen zijn gevonden. Ook wordt er sporenonderzoek gedaan.

Aanslag in Utrecht schrikt weinig kiezers af

wo, 20/03/2019 - 23:11

De aanslag in Utrecht lijkt weinig invloed te hebben gehad op het stemgedrag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Driekwart van de kiezers zegt dat het niet heeft bijgedragen aan het uitbrengen van hun stem, blijkt uit representatief onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Ongeveer 1 op de 10 mensen zegt dat de aanslag wel heeft bijgedragen aan de gang naar de stembus. De kiezers tussen de 15 en 34 jaar zeggen dat het vaakst.

Ook de keuze voor de partij waarop is gestemd is niet sterk beïnvloed door de aanslag. 11 procent van de ondervraagden zegt dat de aanslag van invloed is geweest op de keuze, 76 procent zegt van niet. 12 procent is neutraal. Hoe de stem is beïnvloed - en of mensen dus misschien van partij zijn gewisseld - is niet te zeggen op basis van deze cijfers.

PVV, FvD en Denk

Mensen die op de PVV, Forum voor Democratie en Denk hebben gestemd, geven het vaakst aan dat hun stem beïnvloed is door de gebeurtenissen in Utrecht. Daarbij is niet te zeggen wat die beïnvloeding precies is geweest: mogelijk hadden ze eerder anders gestemd, maar het kan ook zo zijn dat ze juist gesterkt zijn in hun stem op een van deze partijen.

Bij de mensen die op alle andere partijen hebben gestemd ligt het aantal mensen dat aangeeft beïnvloed te zijn bij hun keuze niet hoger dan 11 procent. Bij stemmers op ChristenUnie en SGP was die beïnvloeding het laagst: zij waren en bleven dus het meest zeker van hun keuze.

Forum voor Democratie: 'Een nieuwe lente, een nieuw geluid'

wo, 20/03/2019 - 22:21

Forum voor Democratie is opgetogen over de voorlopige verkiezingsuitslagen. Tweede Kamerlid Hiddema sprak over "een nieuwe lente en een nieuw geluid". "Wat een dag", voegde hij eraan toe. Volgens Hiddema heeft zijn partij "sans gène" campagne gevoerd op inhoud en is Forum nooit gevlucht naar "makkelijke weggetjes". Dat andere partijen meer de nadruk hebben gelegd op verbinding noemde Hiddema een trucje. Partijleider Baudet zal later nog reageren.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff benadrukte dat zijn partij de grootste lijkt te zijn gebleven. Hij voegde eraan toe dat zijn partij met anderen zal blijven samenwerken en hij hoopt dat Forum voor Democratie dat ook zal doen. "We hebben ons niet gek laten maken en we hebben over de inhoud gepraat", zei hij.

Unieke PVV-geluid

PVV-voorman Wilders is niet ontevreden "Nu een nieuwe partij met een geluid dat lijkt op het onze in een keer naar 10 zetels is gegaan, is ons verlies beperkt", zei Wilders. Hij complimenteerde Baudet met zijn campagne. Wilders benadrukte dat het "unieke PVV-geluid" in de senaat zal blijven klinken. "En zes zetels is niet niks."

D66-fractievoorzitter Jetten zei dat zijn partij een stapje terugzet, maar volgens hem is de uitslag toch beter dan een paar maanden geleden nog leek. Hij wees erop dat het politieke landschap nog meer versplinterd is en benadrukte dat een partij die het liefst uit de EU wil, een van de grootste is geworden. Jetten doelde daarmee op Forum. Hij hoopt dat de uitslag bij de Europese verkiezingen anders is.

Ook CDA-voorman Buma verwees naar de versplintering. Volgens hem heeft zijn partij de peilingen weer verslagen.

PvdA wint aan vertrouwen

PvdA-leider Asscher zei dat zijn partij in de senaat weliswaar een zetel lijkt te verliezen, maar volgens hem wint de partij aan vertrouwen. Hij benadrukte dat de PvdA heeft gewonnen ten opzichte van de verkiezingen voor Tweede Kamer en gemeenteraden. Asscher zei verder dat het eerlijker verdeeld moet worden in Nederland, dat zijn partij goede plannen zal steunen en tegen slechte plannen zal stemmen.

Partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren is blij dat haar groepering in het "politieke slagveld" toch een zetel in de Eerste Kamer lijkt te hebben gewonnen. Volgens haar blijft de Partij voor de Dieren gestaag groeien. Ze zei dat de andere partijen niet om haar heen kunnen en dat ze openstaat voor overleg.

Thiemes 50Plus-collega Krol is "dolgelukkig". Hij vindt het niet erg dat 50Plus niet enorm vooruit gaat. Volgens hem is een gestage groei beter.

Niet de SP-onderwerpen

SP-Eerste-Kamer-lijsttrekker Kox zei over de nederlaag dat deze verkiezingen niet over de thema's van zijn partij gingen, zoals zorg en salarissen. Volgens Kox werd vooral gediscussieerd over klimaat en migratie en zijn die onderwerpen meer het domein van andere partijen.

SGP-leider Van der Staaij denkt dat het "weer een spannend verhaal' in de senaat zal worden. Premier Rutte zal weer met andere partijen moeten samenwerken, maar dat heeft hij al eerder gedaan, benadrukte de SGP-leider. Hij voegde eraan toe dat de SGP goede plannen zal blijven steunen.

Meer dan ton voor vader van doodgeschoten Roos, dankzij Martje: 'Ik moest wel'

wo, 20/03/2019 - 22:11

Martje Beniest-Kleppe wilde iets doen voor haar buurman Renee, die bij de aanslag in Utrecht zijn 19-jarige dochter verloor. Ze besloot een online-inzamelingsactie op te zetten. "Kleine bijdrage in kosten afscheid lieve Roos", staat erboven. Streefbedrag: 1000 euro op de ene site, 2500 op de ander. Een dag later staat de teller op meer dan 100.000 euro - ook andere nabestaanden en gewonden kunnen met dat geld geholpen worden.

Martje ontving duizenden donaties, variërend van enkele euro's tot 200 euro. Met daarbij heel veel reacties. "Het is hartverwarmend", vertelt ze telefonisch. "Sommige donateurs hadden zelf amper geld of waren zelfs onlangs dakloos geraakt."

Het idee voor de actie ontstond dinsdagochtend, een kleine 24 uur na de aanslag. "Ik dacht: ik moet iets doen." Renee is een bijzondere buurman, zegt ze, iemand die haar steun verdient. "Wij wonen sinds april vorig jaar op deze plek. Hij heeft ons hier wegwijs gemaakt en ons opgenomen. Ik houd van zijn soort mens. Lekker direct, zeg maar gewoon wat je vindt. Hij heeft altijd in de bouw gewerkt, net als ik. Dan heb je gelijk een klik."

Martjes man was aanvankelijk huiverig, juist vanwege de hoeveelheid reacties en emoties die een inzamelingsactie kan oproepen. "Maar hij weet hoe ik ben. Ik wil graag mensen helpen en problemen oplossen." Ze besprak haar idee ook met de buurman. "Want ik wilde hem niet passeren. Uiteindelijk hebben we gezegd: laten we het proberen."

De zorgen om haar buurman domineren sinds maandag Martjes leven. Zijn verdriet maakt ook op haar grote indruk, zegt ze. "Dat is altijd zo bij een overlijden, maar er zijn nu nog zo veel vragen en onduidelijkheden. Ik probeer te ondersteunen waar mogelijk. Zijn dochter is echt uit zijn leven gerukt."

Roos was een bijzondere jonge vrouw, zegt Martje over haar buurmeisje. "Ze was lief, gaf complimentjes. 'Wat zie je er mooi uit', zei ze weleens. Dat is in deze tijd heel bijzonder, dat je dat zegt."

Het contact was de laatste maanden intensiever, recent was Roos bij Martje en haar man op kraamvisite. "Ik heb al een miljoen keer gekeken naar het konijnenknuffeltje dat ze ons toen gaf. Het kwam uit haar handen. Ik heb erover gedacht om hem bij de boom op het 24 Oktoberplein te leggen, maar ik moet hem koesteren."

Nu haar inzamelingsactie al ruim een ton heeft opgeleverd, heeft Martje besloten een stichting op te richten. Het geld kan dan ook ten goede komen aan andere nabestaanden, gewonden en getuigen die hulp nodig hebben. Nagenoeg de hele opbrengst is voor hen, een klein deel gaat op aan commissie. "Vandaar ook de stichting: dan kun je belastingvrij schenken."

Martje laat de actie voorlopig doorlopen, ook al is het streefbedrag nu al met een factor 30 overtroffen. Zodra Renee aanspraak moet doen op de donaties, wordt het geld gestort op een speciale rekening die is gekoppeld aan de stichting. Dan gaat Martje ook contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Het is haar wens om het geld aan die organisatie te schenken, zodat het terecht kan komen bij iedereen die het nodig heeft.

Exitpoll: coalitie verliest meerderheid Eerste Kamer, Forum op 10 zetels

wo, 20/03/2019 - 22:00

Het ziet ernaar uit dat de coalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt. Kiezers konden vandaag stemmen voor Provinciale Staten en in mei kiezen de leden van de Staten de Eerste Kamer.

Volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos zakken de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie in de senaat samen van 38 naar nog maar 31 zetels: de VVD daalt van 13 naar 12 , D66 van 10 naar 7, het CDA van 12 naar 8 en de ChristenUnie stijgt van 3 naar 4.

Forum voor Democratie zit nu nog niet in de senaat, maar volgens de exitpoll komt Forum in één klap op 10 zetels. Verder is er ook grote winst voor GroenLinks, en kleinere voor Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk. PVV en vooral SP verliezen fors. De opkomst wordt geraamd op 54 procent ( vier jaar geleden was dat 48 procent).

Bekijk via onderstaande tool welke partijen nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer. (app gebruikers: klik op de afbeelding).

Te weinig stembiljetten bij stembureaus in Rotterdam

wo, 20/03/2019 - 21:23

Bij een aantal stembureaus in Rotterdam waren er vanavond geen stembiljetten meer. Om 21.00 uur werden de stembureaus gesloten, maar mensen die al in de rij stonden, mochten ook daarna nog stemmen. Rond 21.30 uur had iedereen in de rij dat gedaan.

Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er zo'n tien bureaus met te weinig biljetten. "We zijn de hele tijd aan het rijden om de stembureaus te bevoorraden", zei hij. Op sommige plekken moesten mensen dus nog even wachten, "maar iedereen kan stemmen", verzekerde de gemeentewoordvoerder.

Opkomst stuk hoger

Volgens de gemeente is van tevoren op basis van de opkomst bij de vorige verkiezingen bepaald hoeveel stembiljetten overal heen moesten. "Niet alleen is de opkomst een stuk hoger dan vier jaar geleden, ook is de geografische spreiding anders."

Om 19.45 uur had 46 procent van de stemgerechtigden gestemd, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos. Bij de verkiezingen in 2015 had rond datzelfde tijdstip 42 procent gestemd.

In Nijmegen waren op een stembureau ook even geen stembiljetten meer. Die werden na enkele minuten aangevuld vanuit een nabijgelegen stemlokaal.

Kan gamen straks zonder dure console of zware computer?

wo, 20/03/2019 - 19:13

Gamen doe je nu misschien met een dure console of een zware computer. Maar dat is binnenkort misschien niet meer nodig. Google is bezig met iets nieuws. Ze willen een abonnement maken waarmee je allemaal grote games kunt spelen.

YouTube wordt ook een belangrijk onderdeel. Als jij op YouTube naar een game-video kijkt, kan je die game meteen opstarten en meedoen.

Waarschijnlijk kan je dit jaar al gamen via Stadia, maar wanneer precies is nog niet bekend. In de zomer wordt bekendgemaakt hoeveel het gaat kosten en welke games je allemaal kunt doen.

CoolCat is failliet, wat vinden kinderen?

wo, 20/03/2019 - 18:59

Misschien heb je er ook wel eens kleding gekocht bij de CoolCat. In veel winkelstraten is zo'n winkel te vinden. De kans is groot dat dat verandert, want de winkelketen is failliet.

In de winkels zijn nu veel afgeprijsde kleren te koop, want alles moet weg. Er werd te weinig geld verdiend met de winkels. Ondanks dat ze met de succesvolle rapper Ronnie Flex samenwerkte. Hij heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Sommige kinderen maakt het niets uit dat de winkel failliet is, maar anderen zijn best teleurgesteld.

De 80 winkels van CoolCat blijven nog even open om de overgebleven kleren te verkopen. In de tussentijd wordt gekeken of iemand anders het bedrijf misschien wil overnemen.

Hoe vouw je het perfecte vliegtuigje?

wo, 20/03/2019 - 18:48

Vouw jij wel eens papieren vliegtuigjes? De meesten doen het af en toe in klas, maar je kan er ook een echte professional in worden. Er is zelfs een WK voor.

Verslaggever Noortje ging langs bij Hugo, Frank en Nina om erachter te komen hoe je het perfecte vliegtuigje vouwt en gooit? De vrienden willen zich alle drie kwalificeren voor het WK.

Mozambique getroffen door 'mogelijk grootste natuurramp op zuidelijk halfrond'

wo, 20/03/2019 - 17:18

Een enorme bruine zee van modder, waaruit hier en daar gebouwen en bomen steken. Dat is wat correspondent Bram Vermeulen zag toen hij landde in de stad Beira, in het noorden van Mozambique. "We zagen geen huizen, geen dorpen meer, maar alleen dat modderige water toen we de stad naderden."

In Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn zeker 350.000 mensen in gevaar na orkaan Idai, die vorige week over het zuiden van Afrika raasde. De havenstad Beira werd het zwaarst getroffen. De schade is er enorm, zegt Vermeulen in Nieuws en Co. De daken zijn van huizen gerukt en er liggen vliegtuigen die tijdens de orkaan zijn neergestort. "Vrachtwagens zijn omver geblazen als speelgoedautootjes."

Idai kwam donderdag aan land bij Beira met windsnelheden van 177 kilometer per uur. Nadat de storm over Mozambique was getrokken, bleef de orkaan hangen bij Zimbabwe. Daar vielen enorme hoeveelheden regen, die vervolgens weer naar de omgeving van Beira stroomden. Grote gebieden ten zuidwesten van de stad staan onder water.

Inwoners schuilen op gebouwen die boven het water uitsteken. Vermeulen: "Op sommige huizen zitten honderden mensen opeengepakt, die al dagen op hulp wachten." Op andere plekken staat het water zo hoog, dat er geen schuilplekken meer over zijn. Het regent er nog steeds en de verwachting is dat het waterpeil de komende dagen verder stijgt.

Contact maken met de getroffen gebieden is moeilijk. Mede daardoor is ook het dodental lastig vast te stellen. In Mozambique zijn tot dusver ruim 200 doden geteld, in Zimbabwe 98 en in Malawi meer dan 50. Zeker is dat het daarbij niet zal blijven. Hulpverleners ontdekken steeds meer lichamen. De president van Mozambique denkt dat alleen al in zijn land zeker duizend mensen zijn omgekomen.

"Het enige wat nu kan gebeuren, zijn reddingsoperaties", vertelt Vermeulen. "Met helikopters naar die gebieden vliegen en kijken wie je nog kunt vinden en wie je nog kunt redden." De hulpverlening verloopt moeizaam, omdat wegen onbegaanbaar zijn en op veel plaatsen de stroom is uitgevallen. Daardoor zijn hele dorpen afgesloten van de buitenwereld.

De Mozambikaanse Adelaide Soares, die opgroeide in Beira en nu al 30 jaar in Nederland woont, heeft vandaag gehoord dat haar familieleden daar veilig zijn. Ze kan alleen nog steeds geen contact met ze krijgen. "Dat is onmogelijk. Het is dus nog steeds afwachten." De problemen zijn er groot. Omdat schoon drinkwater schaars is geworden, bestaat de kans dat er epidemieën uitbreken. Ziektes als diarree, cholera en hepatitis kunnen zich via vervuild water snel verspreiden.

Langzaam wordt duidelijk hoe groot de gevolgen zijn. "Het is een soort vertraagde ramp", zegt correspondent Vermeulen. "De hulporganisaties hebben daardoor pas laat in de gaten gekregen hoe groot de omvang is. De Verenigde Naties hebben het nu al over misschien wel de grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond. Het probleem is dat we dat nog niet precies kunnen vaststellen."

3,5 miljoen euro noodhulp

Het Rode Kruis heeft gironummer 7244 opengesteld voor hulp aan slachtoffers van de orkaan Idai. De organisatie schat in dat alleen al voor de zwaarst getroffenen in Mozambique voor 9 miljoen euro aan noodhulp nodig is. Dat geld is onder meer bestemd voor waterzuiveringstabletten, dekens en matrassen, voedsel en medische hulp. Ook helpt het Rode Kruis bij het opsporen van vermisten en de berging en identificatie van omgekomen slachtoffers.

Minister Kaag schrijft op Twitter dat Nederland 3,5 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar stelt voor Mozambique en Malawi. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via de Nederlandse ambassades hun medeleven betuigd aan de presidenten van deze landen.

Pagina's