NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 2 uur 48 min geleden

Verloven patiënten Den Dolder niet aangepast na arrestatie Michael P.

4 uur 8 min geleden

De psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder staat volop in de aandacht sinds bekend werd dat één van de patiënten tijdens zijn verlof mogelijk Anne Faber heeft omgebracht. Het lichaam van de Utrechtse werd tien dagen geleden op aanwijzing van verdachte Michael P. gevonden in een natuurgebied bij Zeewolde.

De kliniek houdt vanmiddag en vanavond voor alle omwonenden een bijeenkomst, waarbij ook de burgemeester, politie, het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie aanwezig zijn. "Het gaat ons aan het hart dat er grote ongerustheid is ontstaan en dat dit onze omwonenden raakt in hun directe leefomgeving", zegt een woordvoerder.

Welke maatregelen heeft Aventurijn genomen en is er ook onrust op andere plekken in Nederland waar zo'n soort kliniek staat? We zetten vijf veelgestelde vragen over deze zaak op een rijtje.

Zijn de verloven aangepast na de dood van Anne Faber?

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat dit niet het geval is. Een woordvoerder van Aventurijn legt uit dat het juist de taak van de kliniek is om mensen te behandelen en te begeleiden naar een veilige terugkeer in de maatschappij.

De behandelaars moeten zich houden aan wet- en regelgeving en aan het principe dat alle patiënten een eigen behandeling hebben. Elke cliënt volgt een ander stappenplan om terug te keren in de samenleving. "Een maatregel voor de gehele groep is daarom niet mogelijk."

Risico

Of en in welk tempo patiënten die vrijheden krijgen, bepaalt de kliniek aan de hand van een 'risicotaxatie'. "Het verleden van de patiënt, het functioneren binnen de kliniek en zijn toekomstperspectief spelen hierin een belangrijke rol."

Bij elke stap moet een patiënt aantonen dat hij ook over een langere periode kan omgaan met de vrijheden die hij terug heeft gekregen. "Dit hele proces gebeurt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid", zegt de woordvoerder.

Heeft de kliniek in Den Dolder andere maatregelen genomen?

In overleg met de politie zijn extra buurtcoaches ingezet en zijn meer beveiligingsmedewerkers ingeschakeld. De beveiligers hebben dagelijks contact met de politie. Dit blijft de komende maand zo.

Ook zijn alle dossiers van patiënten die in aanmerking komen voor verlof opnieuw beoordeeld.

Is er onrust op andere plekken waar klinieken zoals die in Den Dolder staan?

Dat lijkt tot nu toe mee te vallen. De moord op Anne Faber leidt niet tot verontruste reacties, zeggen gemeenten waar ook een psychiatrische kliniek staat.

Op tientallen plaatsen in Nederland resocialiseren tbs'ers en psychiatrische patiënten die in de gevangenis hebben gezeten. Vijftien klinieken zijn vergelijkbaar met Aventurijn in Den Dolder. Dit zijn Forensisch Psychiatrische Afdelingen, die een halfopen karakter hebben. Verder zijn er nog plekken bij reguliere ggz-instellingen en verschillende beschermde woonvormen.

In Bergen op Zoom heeft een lokale partij vragen gesteld over de veiligheid rond de kliniek in Halsteren, maar volgens de gemeente is uit de buurt zelf geen enkele vraag gekomen. Ook branchevereniging GGZ Nederland zegt dat er, op een enkel telefoontje na, geen bezorgde reacties uit de omgeving van andere klinieken zijn gekomen.

Wordt het personeel van de kliniek nog bedreigd?

De afgelopen tijd zijn medewerkers, patiënten en voorbijgangers lastiggevallen. Zo krijgen ze haatmails binnen of worden ze bedreigd via sociale media. "Dit vinden we volstrekt onacceptabel. Van deze bedreigingen doen we aangifte bij de politie."

Verschillende media kregen vrijdag een bericht waarin een anonieme afzender het vertrek eist van het bestuur van Altrecht. Ook wordt gedreigd met acties richting individuele bestuurders, van wie "zeer gevoelig niet-werkgerelateerd materiaal is verzameld."

Voor medewerkers is de impact van wat er gebeurd is enorm, zegt Aventurijn. "We hebben dagelijkse gesprekken met medewerkers." Ook heeft de kliniek een intern traumateam en externe traumabegeleiding ingeschakeld.

Hoe gaat het nu verder met Michael P. ?

Het voorarrest van de 27-jarige verdachte Michael P. is afgelopen week met drie maanden verlengd. De politie is nog bezig met het onderzoek naar wat er precies is gebeurd. In januari moet P. voor het eerst voor de rechter verschijnen, maar de zaak zal dan nog niet inhoudelijk behandeld worden.

Touzani beantwoordt vragen van kinderen

4 uur 22 min geleden

Siham ging langs bij Touzani met jullie vragen. Hij vertelt over zijn blessure, voetballen op straat en natuurlijk over zijn ontmoetingen met wereldberoemde voetballers als Ronaldo en Balotelli.

Wil wil jij dat we de volgende keer interviewen? Schrijf het hier en misschien gaan we de volgende keer bij jouw held langs.

Eerder gingen we al langs bij Boef, StukTV, Meisje Djamila, Gio, Niek Roozen en Ronnie Flex. Hier zie je een paar van die interviews:

De uitzending van 22 oktober

4 uur 40 min geleden
Bezorgde bewoners Den Dolder bijgepraat door burgemeester

In de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder werd Michael P. voorbereid op zijn vrijlating. Nu wordt hij verdacht van de moord op Anne Faber. Bezorgde omwonenden van de kliniek worden vanavond bijgepraat door hun burgemeester, Koos Janssen. In Nieuwsuur zijn reactie na afloop van de bewonersbijeenkomst.

Bij ons in de studio zit Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de G32 (de 32 grootste gemeenten van Nederland). In zijn gemeente had hij te maken met ex-tbs'er die opnieuw de fout inging. Hij sloeg een vrouw dood op straat en verwondde een andere vrouw.

Dementie bij oudere migranten is een groeiend probleem

In de grote steden heeft straks één op de drie ouderen een Marokkaanse, Turkse of andere culturele afkomst. En ook die mensen krijgen dementie. Dementie lijkt zelfs vaker voor te komen in deze groepen, maar toch is er veel onbekendheid over de ziekte bij de mensen zelf.

Ook is de zorg er niet op voorbereid. Een dubbel probleem, met overbelaste mantelzorgers en crisissituaties als gevolg. Deskundigen trekken in Nieuwsuur aan de bel.

Dementie bij oudere migranten: groeiend probleem waar te weinig aandacht voor is

4 uur 45 min geleden

Dementie lijkt vaker voor te komen onder oudere migranten, maar toch is er veel onbekendheid over bij de mensen zelf. Ook is de zorg er niet op voorbereid. Met overbelaste mantelzorgers en crisissituaties als gevolg. Deskundigen trekken nu aan de bel.

"We zijn onvoldoende voorbereid op de grote groep oudere migranten, en de dementie die bij hen gaat voorkomen", zegt Jos van Campen, klinisch geriater in het Medisch Centrum Slotervaart. Hij ziet het probleem groeien.

"Deze mensen zijn niet zo snel geneigd om de huisarts te bezoeken met klachten over het geheugen. Dat schrijven ze vaak toe aan normale veroudering. Maar schaamte speelt ook een rol."

Daardoor wordt de diagnose niet (op tijd) gesteld en krijgen deze mensen en hun mantelzorgers niet de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben, zegt Van Campen.

Verzorgd door familie

Ook de zorgorganisaties zijn er niet klaar voor, stelt Gözde Duran, onderzoeker en docent aan Hogeschool Windesheim. Er zijn te weinig voorbereidingen getroffen. "Ze zien de oudere migranten met dementie op dit moment niet. En dan wordt vaak gedacht: ze zullen er wel niet zijn. Maar ze zijn er wel degelijk."

Volgens Duran neemt het aantal mensen met dementie drie keer zo hard toe onder migrantengroepen in vergelijking met Nederlandse ouderen. "Deze mensen worden nu met name verzorgd door familie. Daar is op zich niks mee, maar professionele hulp wordt vaak niet op tijd ingeroepen of gevonden."

Huisarts Fahima Ettaher ziet in haar praktijk dat mensen pas heel laat aan de bel trekken. "Als ik een patiënt met dementie zie, dan is het vaak in een later stadium van de ziekte. Dan zijn er vaak al forse gedragsproblemen en is er sprake van een crisissituatie."

Mensen lossen dus veel zelf op, achter de voordeur. Extra hulp van thuiszorg of een opname in een verpleeghuis is soms niet bespreekbaar. "Je zorgt zelf voor je ouders zoals zij voor jou hebben gezorgd. Dat is het heersende idee", vertelt Ettaher.

Hoe moeilijk dat is, weet Güleç. Allebei haar ouders, die in Turkije zijn geboren, hebben dementie. Ze woonden nog zelfstandig en in de buurt, maar ook met intensieve ondersteuning van de thuiszorg ging het niet meer.

"Mijn vader ging steeds meer een gevaar vormen, voor zichzelf en zijn omgeving. Er is kortsluiting geweest in huis, maar ook overstromingen. Het was gewoon niet meer veilig om ze thuis te laten wonen zonder 24-uurs toezicht."

Daarom gaat Güleç op zoek naar een verpleeghuis waar haar ouders kunnen wonen. Daarbij ondervindt ze veel weerstand, zowel bij de zorginstellingen als bij haar eigen familie, die een opname onacceptabel acht.

"De kritiek van de familie was, en is, niet van de lucht. Maar wij weten dat we in het belang van onze ouders handelen", zegt Güleç. Ze wil dan ook dat de zorg aansluit bij de behoefte van haar ouders. Zoals de aanwezigheid van halal eten.

Maar in haar eigen woonplaats willen instellingen daar niet aan meewerken. Haar ouders komen terecht in een verpleeghuis speciaal voor migranten, op anderhalf uur rijden afstand.

Cultuurgevoelige zorg bieden

Nu is er eindelijk een instelling in de buurt die wel openstaat voor mensen met een andere culturele achtergrond: IJsselheem. "Het is heel belangrijk om aan te sluiten bij hun gewoontes en behoeftes. Daar moeten we ons in verdiepen", zegt Cleo Woldberg, bij IJsselheem werkzaam als psycholoog.

Ze vindt het de verantwoordelijkheid van alle zorginstellingen om cultuurgevoelige zorg aan te bieden. "Mensen met dementie raken al alles kwijt. Dan is het heel belangrijk om iemand zo thuis mogelijk te laten zijn. Die voorzieningen moeten we bieden, voor iedereen in Nederland."

Dronken automobilist wil naar Almere en eindigt in Wormerveer

6 uur 44 min geleden

Een 32-jarige man uit Almere had zaterdagochtend zo veel gedronken dat hij dacht hij naar zijn huis in Almere was gereden, terwijl hij in werkelijkheid zijn auto in Wormerveer (NH) had geparkeerd, bijna 50 kilometer verderop.

De politie maakte vandaag bekend dat er zaterdagochtend rond 08.00 uur een melding binnenkwam over een automobilist die mogelijk te veel had gedronken. De man bleek 735 ug/l alcohol in zijn adem te hebben; dat is bijna drieënhalf keer zo veel als is toegestaan. Daarom moest hij direct zijn rijbewijs inleveren.

Na de blaastest werd duidelijk dat de man dacht dat zijn auto zojuist bij zijn huis in Almere had geparkeerd. Agenten vertelden hem daarop dat hij niet in Almere was beland, maar in Wormerveer.

Lisa (11) stunt met haar rolstoel

7 uur 7 min geleden

Wheelies maken, over schansen springen en van een halfpipe af scheuren met... een rolstoel. In Utrecht kwamen tientallen mensen bij elkaar voor het Wheelchair Skills Event. Lisa van 11 jaar doet ook mee.

Trein botst op ontsnapte koeien

9 uur 10 min geleden

In Groningen is een kudde ontsnapte koeien aangereden door een trein. Het is niet duidelijk hoe de koeien uit de wei konden ontsnappen.

Sloot

Zeker drie koeien hebben het ongeluk niet overleefd. Eén koe kwam in de sloot terecht en kon gered worden.

In de trein zaten twaalf passagiers. Zij raakten niet gewond en zijn met taxi's naar huis gebracht.

Droom van Si-G (14) kwam uit: ze werd rapper

9 uur 22 min geleden

Als je niet opgeeft kan alles. Dat is de boodschap van de Turks-Belgische Cansu van 14. Op filmfestival Cinekid ging een film over haar in première. In Si-G is te zien hoe het haar lukt om rapper te worden.

Trein botst op kudde koeien in Groningen, zeker drie dieren gedood

9 uur 52 min geleden

In de provincie Groningen is een kudde ontsnapte koeien aangereden door een trein. Zeker drie koeien overleefden het ongeluk niet, één koe kon levend uit een nabijgelegen sloot worden getakeld.

De aanrijding gebeurde vannacht rond 01.00 uur tussen Winsum en Sauwerd. Hoeveel koeien er dood zijn is nog niet precies te zeggen, omdat de kadavers erg beschadigd waren. De brandweer en ProRail zijn de hele nacht bezig geweest om het spoor schoon te maken.

In de trein van Arriva zaten twaalf passagiers. Zij raakten niet gewond en zijn met taxi's naar hun eindbestemming gebracht.

Hoe de koeien uit hun wei konden ontsnappen, is niet duidelijk. De brandweer heeft de eigenaar van de koeien op de hoogte gesteld van het incident.

Dwars: Myrthe en Thijmen zijn boos op het Jeugdjournaal

9 uur 53 min geleden

In onze rubriek Dwars helpen we kinderen met een probleem. En dit keer zijn wij zelf het probleem! Myrthe en Thijmen vinden het belachelijk dat Zwolle niet op de weerkaart van het Jeugdjournaal staat.

Martin Garrix is weer nummer 1

10 uur 9 min geleden

De Amstelveense dj Martin Garrix is vannacht in de Amsterdam Arena uitgeroepen tot beste dj van de wereld. Meer dan een miljoen mensen stemden op de verkiezing.

Martijn Garritsen (zoals hij eigenlijk heet) won onder andere van The Chainsmokers, David Guetta en Calvin Harris. In de top staan net als ieder jaar heel veel Nederlanders.

Voor de uitreiking gaf Martin Garrix nog een concert voor kinderen. In het Jeugdjournaal vertelde hij waarom hij dat belangrijk vindt:

Ben jij het eens met de verkiezing of vind jij een andere dj beter. Reageer op de stelling:

Wekdienst 22/10: Martin Garrix wint en bijeenkomst in Den Dolder

11 uur 40 min geleden

Goedemorgen! De gemeente Zeist organiseert in Den Dolder informatiebijeenkomsten voor inwoners en winkeliers naar aanleiding van de dood van Anne Faber. En Martin Garrix is wederom verkozen tot populairste dj ter wereld.

Voor wie vandaag naar buiten gaat: vergeet je paraplu niet, want in het hele land kan regen vallen. Met maximaal 12 graden is het een stuk kouder dan de afgelopen dagen.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• Vandaag en morgen zijn in Den Dolder informatiebijeenkomsten naar aanleiding van de onrust over de dood van Anne Faber. Michael P., die verdacht wordt van betrokkenheid bij haar dood, zat in een psychiatrische kliniek in het dorp. Sindsdien zijn er enkele incidenten geweest, waarna de beveiliging van de kliniek is aangescherpt.

• In Italië is in twee regio's in het noorden een referendum over meer zeggenschap: in Lombardije en in Veneto. Voorstanders van meer autonomie willen bijvoorbeeld zelf belasting kunnen innen.

• In de eredivisie zijn vandaag vier wedstrijden, waaronder de Klassieker: Feyenoord-Ajax. Koploper PSV speelt thuis tegen Heracles.

• Japan gaat naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. Premier Abe schreef ze uit omdat hij op dit moment populairder is dan in lange tijd het geval was. En dat komt door zijn harde opstelling tegen Noord-Korea.

Wat heb je gemist?

De Nederlander Martin Garrix is voor het tweede jaar op rij verkozen tot populairste dj ter wereld. De 21-jarige dj uit Amstelveen kreeg de prijs op het dancefestival AMF in de Amsterdam Arena. Meer dan een miljoen mensen stemden bij de verkiezing van het Britse tijdschrift DJ Mag online op hun favoriete dj.

Ander nieuws uit de nacht:

- Dertien politiemensen gedood bij aanval in Niger: "Ze hadden raketwerpers en machinegeweren", zeggen veiligheidsdiensten tegen persbureau Reuters.

- Verstappen: een van slechtste kwalificaties dit seizoen. De zesde plaats in de kwalificatie van de GP van de Verenigde Staten viel hem vies tegen. De race is vanavond om 21.00 uur.

- Arrestatiebevel voor Kroatische retailmagnaat: de 66-jarige Ivica Todoric, oprichter van 's lands grootste retailorganisatie Agrokor, wordt verdacht van onder meer boekhoudfraude.

En dan nog dit:

Geen drie of vier, maar vijf ex-presidenten van de VS stonden samen op het podium. Dat was bij een benefietconcert voor de slachtoffers van de orkanen Harvey, Irma en Maria. Het is voor het eerst sinds 2013 dat alle nog levende ex-presidenten in het openbaar verschenen. Dat zijn momenteel: Obama, Clinton, Carter, George Bush senior en junior.

Het optreden leverde omgerekend ruim 26 miljoen euro op.

Fijne dag!

Columniste Nanninga lijsttrekker Forum voor Democratie in Amsterdam

12 uur 11 min geleden

Columniste Annabel Nanninga wordt lijsttrekker voor het Forum voor Democratie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Ze heeft dat bekendgemaakt in haar column op The Post Online. Vanwege haar nieuwe politieke ambitie is het meteen haar laatste bijdrage aan de site.

Nanninga werd benaderd door partijleider Thierry Baudet en kon niet weigeren, schrijft ze. "Het moment is daar. Politiek aanpakken wat ik als opiniemaker zo vaak aan de kaak stelde." Ze wil dat naar eigen zeggen doen met "idealen, democratische waarden en een scheutje Amsterdamse branie".

Baudet is blij met de lijsttrekker. "Ik ben al jaren fan van Annabel Nanninga", zegt hij tegen The Post Online. "Ze heeft een zeer scherp oog voor wat er misgaat in Nederland en hoe het beter kan en moet."

Oud-VVD'er

Op plaats twee van de FvD-lijst in Amsterdam staat publicist Yernaz Ramautarsing, op plek drie oud-VVD-Kamerlid Anton van Schijndel.

Amsterdam is de enige gemeente waar het Forum voor Democratie op 21 maart meedoet met de verkiezingen. Wel ondersteunt de partij de campagne van Leefbaar Rotterdam in Rotterdam.

'Mijn vader werd boos als ik thuiskwam met een slecht cijfer'

12 uur 39 min geleden

"Ik werd als de schande van de familie neergezet, ik zou er niet toe doen en ik moest maar wat van m'n leven gaan maken", vertelt Daan (20), die sinds augustus uit zijn burn-out is.

Hij voelde veel druk van zijn vader om te presteren, om naar het vwo te gaan, en daarna naar de universiteit. Maar dat ging niet. En als Daan thuiskwam met slechte cijfers kreeg hij dat te horen. Zijn vader werd boos en gaf hem preken. "Dat geeft je echt het gevoel dat je nutteloos bent en niks kan."

Daans verhaal staat voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen bij hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport.

Daan neemt zijn vader niets kwalijk, vertelt hij. Ze wonen nog samen, maar zien elkaar niet zo vaak: "Hij is vaak aan het werk en ik ben weer met school en m'n sociale leven bezig."

"Maar we accepteren elkaar. Alleen op gevoelsniveau kunnen we niet goed door één deur, door alles wat er gebeurd is. Maar daar heb ik op dit moment mezelf ook wel bij neergelegd. Het is zoals het is."

Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of heel vaak emotioneel uitgeput is. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage maar 14,6 procent.

De financiële zorgen en de werkdruk van studenten zijn hoog, schrijft de vakbond: 'Doordat er steeds meer druk komt te liggen bij studenten om succesvol te zijn, moeten studenten constant op een hoog niveau presteren. Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor studenten niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen.'

Welke studenten de grootste kans hebben op dit soort klachten? Onder andere studenten die zich veel zorgen maken over financiën, die eenzaam zijn, veel prestatiedruk voelen, weinig waardering en sociale steun krijgen, hebben kans mentale klachten te krijgen.

Boeren radeloos door vandalisme: er loopt een gek los

za, 21/10/2017 - 19:38

Spijkers in de maisvelden, duizenden omgezaagde fruitbomen en vernielde dekzeilen. De afgelopen maanden zijn verschillende boeren in het Gelderse Land van Maas en Waal slachtoffer geworden van wat wel 'agro-terroristen' worden genoemd, vandalen die zoveel mogelijk schade willen aanrichten bij landbouwers.

"Ik snap er niks van", zegt Jan van Zuilichem uit Maasbommel. Bij hem waren er spijkers in zijn mais gestoken en werden er ijzeren staven tegen de stengels geplakt, waardoor zijn landbouwmachine tijdens het oogsten kapotging. Sindsdien is hij waakzaam. "Wij staan 's morgens om 4.30 uur op. Het eerste wat we doen, is met knipperlichten schijnen. Ik heb er slapeloze nachten van gehad."

Ook bij Cor van Wijk hebben de vandalen toegeslagen op zijn bedrijf in Altforst. Het zeil dat op zijn graskuil lag, werd met een stanleymes kapot gesneden. Dat gras was bedoeld als voer voor de koeien, maar hij kan het niet meer gebruiken, want het begon al te schimmelen toen hij het ontdekte. "Ik stond te huilen bij de kuil. En niet om het geld, maar dat iemand iets moedwillig van ons kapot maakt."

De boeren staan voor een raadsel, want ze begrijpen niet dat iemand zoiets kan doen. "Als ik een auto steel, dan neem ik waarde mee", zegt Van Wijk. "Maar de mensen die dit doen, worden er alleen maar moe van en wat schieten zij ermee op?", vraagt hij zich af. "En ik heb ook geen vijanden."

Jan van Zuilichem denkt daar hetzelfde over. "Wij staan altijd voor iedereen klaar en we hebben nooit iemand iets kwaad gedaan." Hij is radeloos. "Als je dit ziet, denk je gekke dingen. Dat er een gek losloopt ofzo."

De politie tast eveneens in het duister. "We hebben geen enkel aanknopingspunt naar de dader of de daders. Ook weten we niets over de motieven", vertelt Paul Koetsier van de politie Oost-Nederland.

Ondertussen is de onrust in het gebied groot, want de boeren vragen zich af: wie is de volgende? Ze hebben het er onderling veel over, zegt Van Wijk. "Je wordt er moe van, vooral omdat je er niet veel tegen kan doen. Vanwege de grote oppervlaktes kunnen we ook geen camera's ophangen."

Vanzelfsprekend hopen de boeren dat de dader of daders zo snel mogelijk worden gepakt. Zolang dat niet het geval is blijft Van Zuilichem extra alert. "Het werk gaat gewoon door. We kunnen niet stoppen."

Kleiner wonen en fietsvakanties: zo gaan we de klimaatdoelen wél halen

za, 21/10/2017 - 18:23

We gaan onszelf niet meer 'ontdekken' in Zuidoost-Azië, maar tijdens een fietsvakantie in Zuidoost-Limburg. En wie in een vieze auto wil rijden, wordt met negatieve campagnes aan de schandpaal genageld. Het zijn zomaar twee opvallende voorstellen uit de Jonge Klimaatagenda 2017, met ideeën voor het Nederland van 2050.

De agenda is geschreven door een trits aan jongerenorganisaties. Ze vinden de plannen van minister Kamp om de doelen in het klimaatakkoord van Parijs te halen niet genoeg.

"Wij krijgen straks met klimaatverandering te maken, dus moeten we nu van ons laten horen", zegt voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Wilmine van den Bosch (22).

Een greep uit de voorstellen:

Klein en circulair wonen

Huizen moeten energie opleveren in plaats kosten. Dus zonnepanelen het dak op en bouwmaterialen hergebruiken uit slooppanden. Om dit 'circulair bouwen' te promoten, komt er extra belasting op eerstegraads grondstoffen.

De huizen worden kleiner en zijn makkelijk uit te breiden zodat steeds verhuizen niet langer nodig is.

Vervoer

Er moeten meer treinen en bussen komen zodat het ov voor iedereen de handigste optie is. Dus ook als je ver buiten de Randstad woont. De auto gaan we volgens Wilmine vaker delen.

"Dit is typisch zo'n punt waar wij als jonge mensen heel anders naar kijken dan de huidige generatie. Wij hoeven niet allemaal een eigen auto, maar lenen of huren hem liever als we hem nodig hebben. Daar passen dus weer andere toekomstplannen bij."

Steden worden autovrij en de laatste bestuurders van vervuilende auto's worden uit hun wagens gewerkt met 'shaming'-campagnes. "Rijden op benzine kan in 2050 écht niet meer. Dat moeten we gaan zien als abnormaal, zoals we nu naar roken kijken", zegt Wilmine.

Eten

Op school krijg je les over waar je eten vandaan komt. Daardoor kijken jonge mensen minder naar de prijs en strenger naar hoe het voedsel is gemaakt.

Voedsel weggooien doen we straks niet meer, want je koelkast heeft je allang een bericht gestuurd dat je die spinazie écht eens moet opeten.

Onderwijs

Al vanaf het basisonderwijs (en tot ver daarna) komt duurzaamheid terug in het lespakket. Jawel, bij álle vakken. Linde Nieman (23), organisator van de Jonge Klimaattop, legt uit: "Orkanen, maar ook sommige burgeroorlogen, zijn te linken aan klimaatverandering. Dat mag duidelijker naar voren komen."

Lesmaterialen op scholen worden vooral digitaal. En dat heeft voordelen: geen pijnlijke en bezwete rug meer van die zware tas.

Werken

In de toekomst gaan we minder uren op een dag werken én vaker vanuit huis. Maar ook op verschillende tijden. Daarmee wordt alles flexibeler.

De baas moet zich drukker maken over het afval dat zijn bedrijf produceert, want hij moet uitzoeken hoe dit goed te recyclen is.

Maar hoe willen de makers van de Jonge Klimaatagenda dit alles laten uitkomen? Wilmine: "Deze agenda gaan we bij iedereen onder de neus drukken. Vooral bij de mensen die ook aanwezig zijn bij de internationale klimaattop in Bonn komende maand."

Ook hogeschool Windesheim sluit gebouw wegens zorgen over vloer

za, 21/10/2017 - 18:08

Hogeschool Windesheim in Zwolle heeft besloten het X-gebouw te sluiten na een technisch onderzoek van de vloeren van het gebouw. De school begon het onderzoek nadat in mei een parkeergarage in aanbouw was ingestort bij Eindhoven Airport.

Eind september bleek dat de instorting in Eindhoven het gevolg was van een technische fout in de vloerplaten. De platen waren niet opgeruwd, waardoor het beton niet goed was gehecht.

Of diezelfde constructie is gebruikt in het gebouw van de hogeschool in Zwolle, is nog niet duidelijk. Volgens Windesheim zijn boormonsters van de vloeren van vier verdiepingen wel aanleiding voor nader onderzoek. Zolang dat onderzoek loopt, wordt het X-gebouw gesloten.

In 2011, een jaar na de oplevering, won Gebouw X nog de architectuurpijs Gebouw van het Jaar.

Andere gebouwen

De gemeente Den Haag meldde vanmiddag dat daar ook tien panden worden onderzocht. Om welke gebouwen het gaat is niet bekendgemaakt. Eerder werden verschillende gebouwen in Rotterdam, Hoeven, Krimpen aan den IJssel en Alkmaar gesloten wegens zorgen over de vloerconstructie.

Week in beeld: Saharazand, Spanje en start ADE

za, 21/10/2017 - 17:01

Woensdag startte het Amsterdam Dance Event met een openluchtconcert op de Nieuwmarkt. Van over heel de wereld kwamen danceliefhebbers deze week naar Amsterdam. Er worden 375.000 bezoekers verwacht, bijna twee keer zo veel als vijf jaar geleden.

De slag om Raqqa is gestreden. De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben de stad bevrijd van Islamitische Staat.

Ook een overwinning voor het Iraakse leger, dat zonder slag of stoot de stad Kirkuk veroverde op de Koerden.

Nog steeds is er geen oplossing voor de onafhankelijkheid van Catalonië. De Spaanse regering gaat vanaf volgende week het bestuur van autonomie regio overnemen. De deelstaat wordt vanuit Madrid bestuurd tot er verkiezingen worden gehouden.

Verder deze week: een opvallend rode zon en een reeks aanslagen in Afghanistan.

Dat en meer in de week in beeld.

‘De grote angst van nu? Dat we bang zijn voor elkaar’

za, 21/10/2017 - 16:47

De Vlaamse psychiater en hoogleraar Damiaan Denys woont nu zeventien jaar in Nederland. In die tijd heeft hij het land zien veranderen van een ontspannen samenleving naar een angstmaatschappij. En al die angst is volgens hem niet terecht.

"We hebben het gevoel in een gevaarlijke samenleving te leven, terwijl dat niet zo is. We leven juist in een tijd waar mensen relatief veilig zijn. En toch zijn we overal bang voor: voeding, het weer, ziektes", zegt Denys.

Angst is niet persé slecht, maar als maatschappij slaan we volgens hem door. De psychiater vindt dat Nederland extreem op controle is gericht. Dat komt terug in de vele protocollen en richtlijnen die we hebben.

"Het effect van die regels is dat men nog banger wordt. Hoe meer je gericht bent op controle, hoe meer je de wereld vanuit angst beziet. De beste manier om angst aan te gaan, is om de werkelijkheid te confronteren."

Onterechte beschuldigingen

De psychiater wijst ook op de buurtwhatsappgroepen die zo populair zijn in Nederland. De speciale appgroepen zijn onder meer bedoeld om de veiligheid in de buurt te vergroten, maar kunnen juist het tegengestelde effect hebben.

"Met zo'n buurtwhatsapp kunnen mensen voor hun gevoel iets doen. Maar eigenlijk creëer je door die waakzaamheid nog meer angst. Alles wat niet past in het eigen wereldbeeld, wordt gezien als gevaarlijk." Met het gevaar dat mensen onterecht worden beschuldigd, zegt Denys.

Dat is ook de ervaring van onderzoeker Arnout de Vries van TNO. Hij kent excessen waarbij bijvoorbeeld alle Polen uit een dorp continu werden gevolgd via de appgroep. En eentje waarbij leden massaal achter een vermoedelijke inbreker aangingen. "Mensen nemen dan het recht in eigen hand."

Denys noemt ook de rol van de media en het nieuws als het gaat om het aanwakkeren van een angstgevoel. Al zijn de media zich daar niet altijd van bewust, ze verkopen angst en vergroten zo het wantrouwen.

"Als je bijvoorbeeld de koppen in de krant leest. Gevaar, oorlog, bedreiging, angst. Je moet heel scherp zijn om je daar niet door te laten leiden. Mensen krijgen nu soms ten onrechte de indruk dat de wereld vol gevaren zit."

De enige manier om die angstcultuur te doorbreken is de angst onder ogen te zien, benadrukt Denys. "Dus juist die vreemde man op straat aanspreken in plaats van hem te melden in een buurtwhatsappgroep. En de Polen die hier werk zoeken juist vriendelijk tegemoet treden. Want we zijn tegenwoordig vooral bang voor elkaar."

'De nieuwe politieauto is met 270 pk een stuk meer mans'

za, 21/10/2017 - 15:55

Meer dan 270 pk, een topsnelheid van 250 kilometer per uur en in vijf en een halve seconde naar de 100 km/u. De politie heeft met de nieuwe Audi A6 Avant gekozen voor een stuk snellere wagen dan de Volvo V70 van nu.

Aan autojournalist Carlo Brantsen de vraag wat hij vindt van die keuze. "Het is een auto die op zichzelf niet al te opvallend is, maar die als uitermate snel bekendstaat. Deze auto is een stuk meer mans dan zijn voorganger", zegt hij. "En het is een diesel, dat is handig omdat die agenten waanzinnig veel kilometers maken." Dieselmotoren gaan veel langer mee dan benzinevarianten.

Volvo levert geen auto meer in deze klasse en dus moet het merk afscheid nemen van een grote klant. "Het merk is enorm aan het vergroenen en maakt vanwege het downsizen geen zware motoren meer. Dat gaat ten koste van snelheid en souplesse", vertelt Brantsen. Toch zouden de twee andere Duitse topmerken als Mercedes en BMW ook prima de 140 nieuwe politie-auto's kunnen verkopen.

Importeur Pon

De politie wil nog niets kwijt over de andere gegadigden voor de deal. Kan de autojournalist verklaren waarom de keuze op Audi is gevallen?

"Het zijn natuurlijk op zichzelf hartstikke goede en snelle auto's, maar wat misschien ook meespeelt zijn de warme banden die er al jaren zijn tussen de overheid en de firma Pon, de leverancier van Audi en Volkswagen."

Brantsen, hoofdredacteur van het blad Carros, verwijst naar de schikking die Pon vorig jaar trof met het OM na aantijgingen over omkoping rond de aanbesteding van dienstauto's. "Ik zou ook serieus hebben gekeken naar BMW en Mercedes, maar blijkbaar kan Audi als enige van de drie Duitse topmerken zorgen voor exact de juiste specificaties waar de politie naar op zoek is."

Een ding is zeker: de Volvo's waar de landelijke politie nu in rijdt, zijn niet snel genoeg meer bij achtervolgingen. "Pas nog zaten we achter een overvaller aan, die gewoon van ons wegreed. Hoe hard ik het gaspedaal ook intrapte, ik zag hem uit mijn gezichtsveld verdwijnen", verzuchtte een politieagente van de Landelijke Eenheid vanochtend in De Telegraaf.

Bij plofkraken worden steeds vaker gestolen racemonsters gebruikt zoals de Audi RS4 en RS6. Het blijft de vraag of de politie met de nieuwe wagens ze dan wel kan bijbenen. "Nee, waarschijnlijk nog steeds niet", denkt Brantsen. "Maar het is wel een stap in de goede richting. En misschien dat het merk Audi bij de zware criminelen toch een beetje respect afdwingt. Zij vinden Audi vaak helemaal de bom."

Bij de aanbesteding van nieuwe snelle politieauto's wordt al snel met weemoed teruggedacht aan de tijd dat de Rijkspolitie in Porsches rondreed.

Carlo Brantsen snapt dat sentiment, maar denkt dat zo'n type auto niet handig is voor de politie. "Daar is een Porsche veel te duur en onhandig voor. Bovendien zet je een Porsche niet in bij de reguliere snelwegpolitie. Dan praat je over speciale arrestatieteams, en die hebben al een heel scala aan bloedsnelle auto's tot hun beschikking."

Pagina's