NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 41 min 26 sec geleden

Coronanieuws 29 maart: zorgen om IC-capaciteit en rouw in Madrid

1 uur 43 min geleden

Wat was er vandaag in het nieuws rond het coronavirus? Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

"De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit." Die boodschap brengt het RIVM vandaag. Vorige week was de verwachting dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht.

Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. Dat het er meer zijn komt volgens het RIVM doordat patiënten langer op de IC liggen dan verwacht.

Volgens de laatste cijfers liggen er 975 coronapatiënten op de IC. Gisteren waren dat er 900. Die cijfers lopen ongeveer een dag achter dus het werkelijke aantal zal hoger liggen.

Het kabinet besluit dinsdag of de coronamaatregelen worden verlengd. Als het aan de burgemeester van Den Bosch ligt, mogen die tot zeker 1 mei duren. Jack Mikkers deed die oproep in het actualiteitenprogramma 1Vandaag. De burgemeester is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

In Brabant ziet het RIVM nu een positieve ontwikkeling. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is daar veel lager dan een paar dagen geleden, waardoor het erop lijkt dat de piek daar geweest is. Daar staat tegenover dat de bedden in Zuid-Holland heel snel gevuld worden.

Om straks voor alle patiënten nog genoeg medicijnen te hebben, zijn ziekenhuisapothekers druk bezig met de productie van bepaalde slaapmiddelen en met het verkrijgen van de grondstoffen daarvoor. Er is nu een voorraad voor twee tot drie weken, zonder die slaapmiddelen kunnen patiënten niet beademd worden.

Twee Nederlandse coronapatiënten zijn overgeplaatst van het Isala Ziekenhuis in Zwolle naar een ziekenhuis in het Duitse Münster. Ze zijn overgeplaatst omdat het ziekenhuis voor de komende dagen een piek verwacht en alvast ruimte op de IC wilde vrijmaken.

IC-opnamen Italië dalen, Madrid rouwt

Het aantal IC-opnamen in Italië is flink gedaald, meldden de autoriteiten. De groei van die opnamen is afgevlakt en voor de tweede achtereenvolgende dag zijn er minder nieuwe sterfgevallen. Tot nu toe kwamen er in Italië 10.799 mensen om het leven door het coronavirus.

In Duitsland maakte een deelstaatminister een einde aan zijn leven. Mogelijk was dat vanwege de coronacrisis, zo bleek vandaag. De minister van Financiën in Hessen maakte zich volgens zijn premier grote zorgen over de coronacrisis en de enorme verwachtingen van de bevolking over financiële hulp.

Een massale volksverhuizing in India doet vrezen voor een coronauitbraak. In het land is een lockdown van kracht en veel arbeidsmigranten willen terug naar huis. Zij moeten te voet vaak honderden kilometers afleggen. Uit heel India komen berichten dat terugkeerders uit steden niet meer welkom zijn in hun dorpen, uit angst voor corona.

De situatie in Spanje is nog weinig verbeterd. Daar overleden de afgelopen dag 838 mensen aan de gevolgen van het virus, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. "Zo gruwelijk dat je ze niet meer kunt bevatten", vertelt correspondent Rop Zoutberg. De stad Madrid heeft een periode van officiële rouw afgekondigd. Die begint morgen.

In Zweden mag iedereen nog naar buiten. Hoewel daar 3700 mensen besmet zijn met corona, heeft het land nauwelijks beperkende maatregelen ingevoerd. De scholen zijn open en de terrassen gevuld. Daarmee is Zweden een buitenbeentje in Europa.

Tegemoetkoming en op zoek naar afleiding

Ook ondernemers in de non-foodsector kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid. Zij kunnen wel openblijven, maar hebben veel minder klanten omdat mensen thuis blijven of anderhalve meter afstand moeten houden. Vrijdag werd een overzicht van sectoren voor wie de regeling is bestemd, gepubliceerd. Eigenaren van onder meer kledingwinkels, sportzaken en woonwarenhuizen stonden daar niet op en waren daar boos over.

Veel Nederlanders snakken naar een beetje afleiding, nu alle café's dicht zijn neemt de online variant van de pubquiz een vlucht. Mensen kunnen dan vanuit huis via een livestream meedoen om even niet aan corona te denken.

In België zit de afleiding in de lucht. Daar laat de zender VTM elke dag een drone op om te laten zien dat niemand er alleen voor staat.

Zodra bekend is waar de drone gaat vliegen, gaat iedereen aan de slag om elkaar vanuit huis een hart onder de riem te steken:

Pubquiz heeft in coronatijd geen café nodig om door te gaan

2 uur 52 min geleden

De 'gewone' pubquiz was al populair en nu alle café's dicht zijn neemt de online variant ook een vlucht. Nederlanders zoeken massaal naar digitale afleiding, zien organisatoren van online pubquizzen.

"Het overtreft iedere verwachting", zegt de bedenker van de Upbeatles-pubquizzen Jochem Geerdink, die zelf noodgedwongen thuiszit. "Wij dachten: als we met 100 mensen zo'n live-quiz spelen, hartstikke leuk! Maar bij de eerste quiz anderhalve week geleden hadden we al meteen 1200 teams in de app. Toen dachten we wel: wat gebeurt hier?"

Voordat het coronavirus uitbrak en alle horeca dichtging, maakte en presenteerde Geerdink zo'n drie tot vier pubquizzen per week. Stilzitten zag hij niet zitten, dus bedacht hij een online pubquiz: een presentatie via een livestream op YouTube en vraag/antwoord in een aparte app.

"Je merkt dat mensen smachten naar wat vertier", zegt Geerdink. "Bijna iedereen zit thuis, overdag misschien met kinderen. Die mensen willen 's avonds wel even pubquizzen met verstand op nul."

Vermaak

Dat ziet ook Marc van Liere van het Tilburgse bedrijf Livewall. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zogenoemde voting apps, die bijvoorbeeld worden ingezet bij televisieprogramma's of in stadions. Een pubquiz hadden ze nog niet eerder gedaan.

"We hadden bij de eerste keer gerekend op 50 of 60 mensen, een beetje onze vriendenclub", zegt Van Liere. "Maar toen deden er ineens 1000 mensen mee en dachten we: dit is niet normaal." Ook de tweede editie een week later bleek een groot succes. "Op het hoogtepunt waren 2000 mensen de quiz aan het spelen, dat was wel heel erg leuk."

Bij beide bedrijven is meedoen aan de online quiz gratis. Vermaak staat voorop. "Ik heb wel echt spanning nodig", zegt Jochem Geerdink. "Ik ben gewend om bijna iedere dag een quiz te maken. Dat is nu een beetje weggevallen en dan raak je al snel in die put van verveling. Dus ook voor ons is dit een hele mooie uitkomst."

Normaal gesproken haalt Geerdink zijn inkomsten uit de pubquizzen die hij organiseert in de horecagelegenheden. Omdat hij die inkomsten nu mist, zette hij een crowdfundingsactie op. "We gaven er niet al te veel ruchtbaarheid aan", zegt Geerdink. "Maar we dachten: als we de komende periode gewoon een paar duizend euro kunnen ophalen om onze vaste lasten kunnen betalen, dan is het helemaal prima."

Andere bestemming

Maar al gauw liep dat uit de hand. "Binnen een week hadden we 6000 euro", zegt Jochem Geerdink. "Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, maar we houden er ook wel rekening mee dat dit niet zo gaat blijven. Mensen blijven niet na iedere quiz betalen en dat is ook prima."

Mocht dat wel het geval zijn, dan heeft Geerdink voor het geld ook een andere bestemming voor ogen. "Als het echt gênant wordt qua wat we ophalen, dan gaan we kijken of we dat geld misschien kunnen geven aan mensen die het ook goed kunnen gebruiken. De Voedselbank bijvoorbeeld of 'onze' horecazaken waar we normaal gesproken een quiz doen."

Ook Livewall heeft geen winstoogmerk en wil mensen vooral een leuke avond bezorgen. "We willen een beetje goodwill tonen in deze tijd", zegt Van Liere. Ondanks het succes is het bedrijf niet van plan dit wekenlang voort te zetten. "We doen het nu goed en zetten het stevig neer, maar het vraagt ook wel heel veel energie op zo'n zaterdag."

Wel heeft het bedrijf één belangrijk doel voor ogen. "Volgende week willen we de Nederland-editie gaan doen", zegt Van Liere. "De grootste pubquiz van Nederland. Ik ben benieuwd met hoeveel Nederlanders we de quiz kunnen doen."

Jochem Geerdink gaat wel door zolang de horeca gesloten blijft. "Daarna gaan we sowieso terug naar de kroegjes. Normaal gesproken zit je met 50 tot 200 man in een kroeg en bedenk je vooraf een aantal vragen waarvan je weet dat er reactie op komt vanuit de zaal. Dat mensen allemaal lachen of 'boe' roepen. Dat aspect mis ik nu wel heel erg."

Wennen aan online kerkdiensten: 'zet een kaars bij je beeldscherm'

3 uur 55 min geleden

Lege kerkbanken en koorleden die op 1,5 meter afstand samen zingen. In Ede vertaalt een doventolk de diensten, ook de liedteksten. En in Leiden staan kerkbanken vol met selfies. Deze zondag is voor veel gelovigen anders dan gebruikelijk.

Alleen kleinschalige diensten tot 30 personen mogen doorgaan als er 1,5 meter afstand wordt bewaard. De Rooms-Katholieke Kerk heeft daarom alle parochies opgeroepen om alleen nog online vieringen te houden. De Protestantse Kerk heeft hetzelfde dringende advies gegeven en ook Gereformeerde Kerken moeten zich houden aan het verbod.

Zo zit er toch publiek in de kerk:

Maar wie beslist wie welkom is? "Dat is niet te doen", weet Nikolaas Sintobin, een Vlaamse jezuïet die in Amsterdam werkt. Ook de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem worstelt hiermee. Op de website staat: "Het is voor ons ondoenlijk om een eerlijke selectie te maken wat betreft gemeenteleden. Daarom hebben we besloten om alleen een aantal kerkenraadsleden naar de kerk te laten gaan."

Sintobin is opgelucht dat in zijn kerk in Amsterdam is besloten om vieringen helemaal zonder kerkgangers te organiseren. "Bij de communie was het lastig, daar heb je toch interactie. Het is dan onmogelijk om de richtlijnen te volgen."

Al signaleert hij wel een behoefte: "Mensen voelen zich eenzaam vandaag, voor hun eigen scherm." Sintobin is ook als internetpastor actief. Door het coronavirus is Facebook volgens hem in één grote liturgische ruimte veranderd. Soms stuntelig, vaak een genot, vindt hij: "Er zijn geen vaste recepten voor, het is trial and error. We gaan het samen ontdekken."

Sintobin geeft in een blog daarom tips om aan online kerkdiensten te wennen:

De koek en koffie mogen overigens wel na afloop van de viering. "Als je voor een scherm zit, is je concentratie snel verdwenen", weet Sintobin. Ook hardop meebidden helpt: "Hierdoor neem je deel, in plaats van dat je consumeert."

De creativiteit die wordt aangewakkerd onder gelovigen doet de internetpastor goed. In Leiden heeft een predikant vandaag zijn gemeenschap opgeroepen om selfies in te sturen, die nu uitgeprint op de kerkbanken staan. Het idee van de foto's komt uit Italië, waar een pastoor er mee begon.

De internetpastor ziet de toename van online activiteiten van gelovigen als een kans. De goede week voor Pasen komt eraan en hij benadrukt dat deze verhalen allemaal over eenzaamheid gaan: "Het is een moeilijke tijd, maar ook een kans op spirituele groei."

Het is rustiger op straat, dus dieren gaan zich anders gedragen

4 uur 9 min geleden

Omdat veel mensen binnenblijven, is het een stuk rustiger op straat. En dat doet wat met de natuur. Al na twee weken zijn in bewoonde gebieden meer dieren te zien. Ook dieren die normaal gesproken mensen mijden, laten zich er nu zien.

Over de hele wereld lopen ineens pauwen, zwijnen, apen, herten en zwanen door straten die normaal heel druk zijn. Tamara ging erop uit in Amsterdam met een stadsbioloog. Ze zag vissen in de grachten en zelfs een ijsvogel in het park. Je ziet het in de video hierboven!

Geen toeristen meer in Giethoorn: 'Best wel ongezellig'

4 uur 33 min geleden

Ook in Giethoorn zijn de gevolgen van het corona-virus te merken. In deze tijd van het jaar is het normaal gesproken ontzettend druk. Nu zijn er bijna geen bootjes en toeristen te bekennen.

Een jaar geleden spraken we Jesse en Wende die middenin de drukte wonen. Nu is het super rustig, dus Joris was benieuwd wat ze daarvan vinden.

Jesse vindt het best jammer dat het zo rustig is. En het zorgt ook voor geldproblemen. Veel inwoners van het dorp verdienen geld aan de toeristen. Bijvoorbeeld restaurant-eigenaars of mensen die bootjes verhuren. Dat gaat nu allemaal niet door.

Jesse hoopt daarom dat de corona-crisis snel weer voorbij is en dat het in Giethoorn weer net zo gezellig wordt als vroeger.

Drukte

Vorig jaar gingen we ook langs bij Jesse en Wende. Toen was het juist ontzettend druk:

RIVM somberder dan vorige week: zorgen om IC-capaciteit, wel positief over Brabant

5 uur 39 min geleden

Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. "De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit", zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM.

"In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week", aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is vandaag al bereikt.

Dat het aantal hoger ligt komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de IC blijven liggen. Rekende het RIVM vorige week nog met 10 dagen, inmiddels gaat men uit van 23 dagen. Hierdoor liggen er veel meer mensen tegelijkertijd op de IC. Ook is de stijging de afgelopen dagen sneller gegaan dan gedacht.

Nieuwe maatregelen

"Het enige wat je nu kan doen is de capaciteit verhogen. De patiënten die over twee weken op de intensive care liggen zijn nu al besmet. Nieuwe maatregelen nemen heeft voor deze mensen geen effect meer", denkt Wallinga.

2500 intensivecarepatiënten met het coronavirus is voor Nederlandse ziekenhuizen te veel, stelde Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care eerder deze week al. "Ik denk niet dat het zit in het kopen van meer apparaten. Ik denk dat de Nederlandse gezondheidszorg het dan gewoon niet aankan", zei Gommers in de Tweede Kamer, toen hem gevraagd werd naar een scenario met 2500 of 3000 coronapatiënten. Op dit moment is er op de IC's ongeveer plaats voor 1100 coronapatienten.

Goed nieuws

Toch is er ook goed nieuws: de verwachte 'afvlakking' heeft plaatsgevonden. Wallinga baseert zich in zijn analyse vooral op het aantal ziekenhuisopnames. Maar bij ziekenhuisopnames duurt het even voordat het effect in de cijfers zichtbaar is.

Mensen raken besmet, worden ziek, bellen de huisarts en gaan dan pas naar het ziekenhuis. Daardoor kan Wallinga nu pas zien wat de effecten zijn van de maatregelen die twee weken geleden zijn genomen.

De analyse van het RIVM gaat daardoor nu ongeveer terug naar 16 maart. "Op 16 maart zien we het reproductiegetal onder de 1 komen", constateert Wallinga. Daarmee bedoelt hij dat een besmet persoon vanaf die datum gemiddeld nog maar één ander persoon besmet. Eerder was dat nog bijna twee. Wel is die daling wat later gekomen dan hij had voorspeld. "De groeisnelheid wordt minder, maar is nog wel hoger dan we dachten", aldus de modelleur.

Verontrustend

Het gunstigste voorteken is de ontwikkeling in Noord-Brabant. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is daar veel lager dan een paar dagen geleden, waardoor het erop lijkt dat de piek daar geweest is. "Daar zijn de maatregelen het eerst ingevoerd. Dus als je mij nu vraagt, waar baseer je het optimisme op, dan is dat het beeld van Noord-Brabant."

Daar tegenover staat dat de groei van het aantal ziekenhuisopnames in Zuid-Holland snel gaat. "Dat is het meest verontrustend. Echt iets om in de gaten te houden."

Ziekenhuisapothekers druk om tekorten van coronamedicijnen te voorkomen

5 uur 42 min geleden

Ziekenhuisapothekers in het hele land zijn volop bezig om dreigende tekorten te voorkomen aan medicijnen die essentieel zijn voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Het gaat vooral om bepaalde slaapmiddelen die nodig zijn om patiënten die beademd worden onder zeil te houden.

Die middelen zijn nog maar voor een week of twee à drie op voorraad. "Maar hoe sneller we er meer ernstige patiënten bij krijgen die beademd moeten worden, hoe eerder we door die voorraad heen zijn", zegt Gerard Hugenholtz, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en zelf werkzaam in het Diakonessenhuis in Utrecht. "Bovendien krijgen patiënten die middelen nu vaak in hogere doseringen en langer."

Het gaat om de slaapmiddelen propofol en een combinatie van midazolam met sufentanil. Die laatste twee middelen kunnen apothekers zelf bereiden, mits ze daarvoor de benodigde faciliteiten hebben. "Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we nog vrij veel ziekenhuisapotheken hebben waar het mogelijk is om zelf medicijnen te bereiden. Daar zijn we al een dag of tien geleden mee begonnen. Je wilt echt geen tekort krijgen aan dat soort middelen."

Grondstoffen

De aanvoer van voldoende grondstoffen is onmisbaar om zelf de schaarse of ontbrekende slaapmiddelen te kunnen maken. Die grondstoffen komen vooral uit China en ook uit India.

"Dat is een probleem", zegt Hugenholtz. "In China hebben de fabrieken stilgelegen en India is net voor weken op slot gegaan. Er zijn nog meer landen die hun grenzen sluiten voor de export van medicijnen en grondstoffen. En tegelijk zit de hele wereld erachteraan. Maar wij krijgen dezer dagen een transport van grondstoffen binnen uit Letland."

De apotheker vertelt dat zijn collega's in ieder geval op dit moment de productie van medicijnen zoveel mogelijk aan het opvoeren zijn. "En we werken nauw samen. Bij de bereiding van geneesmiddelen, maar ook op andere vlakken. Er was van de week een ziekenhuis dat nog maar een voorraadje van die cruciale middelen had voor twee dagen. Daar is vanuit een ander ziekenhuis een autootje naartoe gereden om voorraad te brengen."

Malariamedicijn chloroquine

Een dreigend tekort aan chloroquine, het eerste keus middel om ernstige en zeer ernstige patiënten met covid-19 te behandelen, is afgewend. Covid-19 is de infectie die veroorzaakt wordt door het coronavirus Sars-CoV-2.

"Een deel van de voorraad chloroquine die de fabrikant in Zeewolde had, dreigde geëxporteerd te worden en een ander deel dreigde naar huisartsen te gaan", vertelt Hugenholtz. "Dat hebben we gelukkig weten te voorkomen. We hebben de hele voorraad vastgelegd voor de ziekenhuizen."

Alleen (zeer) ernstig zieke patiënten met covid-19 worden behandeld met chloroquine. Het gaat om een experimentele behandeling waarvoor patiënten of hun naasten expliciet toestemming moeten geven. Chloroquine is al een oud middel dat gegeven wordt aan malariapatiënten.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt tegen covid-19. Wel zijn er op basis van kleine groepen patiënten die het middel hebben gekregen aanwijzingen die het mogelijk een gunstig effect heeft bij covid-19-infecties.

Openbare apotheken

Een woordvoerder van apothekersorganisatie KNMP laat weten dat er in de openbare apotheken nog geen problemen zijn ontstaan door de coronacrisis. "Er zijn niet meer medicijntekorten dan we gewend zijn, daar is het nog te vroeg voor. Alleen door de plotselinge run vorige week op paracetamol zag je her en der in apotheken dat er even tekorten waren. Maar die waren dan de volgende dag weer opgelost."

Bejaarden spelen bingo vanaf het balkon

6 uur 36 min geleden

In een verzorgingstehuis in Krimpen aan den IJssel hebben ze een bijzonder potje bingo gespeeld. De bejaarden speelden mee vanaf hun balkon.

De balkon-bingo was een groot succes. Alle deelnemers hadden er veel plezier in.

Als iemand een volle kaart had, dan moest diegene hard met pannen slaan of met een sjaal zwaaien. Bij een valse bingo moest er een liedje worden gezongen.

Cocaïne gevonden in haven Rotterdam in drie ladingen uit Brazilië

6 uur 56 min geleden

In de haven van Rotterdam is 1200 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde vrijdag bij verschillende controles. Een partij van 1170 kilo werd gevonden in een container uit Brazilië, die geladen was met mango's. Het fruit was bestemd voor een bedrijf in Zwaag.

De twee andere partijen, van 20 en 14 kilo, werden gevonden in koelcontainers met citroensap, die ook uit Brazilië kwamen. Ze waren onderweg naar een bedrijf in Rotterdam.

De coke is vernietigd. De Nederlandse bedrijven hebben vermoedelijk niets met de drugssmokkel te maken, laat het Openbaar Ministerie weten.

De uitzending van 29 maart

7 uur 9 min geleden
New York: epicentrum corona-uitbraak VS

Voor de inwoners van de Amerikaanse staten New York, New Jersey en Connecticut is een streng reisadvies afgekondigd. Voor een periode van veertien dagen moeten mensen in de zogeheten tri-state area afzien van alle niet-essentiële reizen, zo heeft president Donald Trump in overleg met de gezondheidsautoriteit CDC bepaald.

New York geldt als het epicentrum van de corona-uitbraak in de VS. Er zijn meer dan 52.000 mensen positief getest. Van de ruim 2000 doden in de VS door corona, zijn er 700 in New York geregistreerd. Het totaal aantal besmettingen in de VS staat op ruim 121.000. Vanavond een reportage vanuit New York. En een gesprek met correspondent Marieke de Vries over de situatie in de VS.

Mantelzorgers onder druk door corona

Door de coronacrisis hebben mantelzorgers het zwaarder dan ooit. Normaal gesproken worden ze bijgestaan door de thuiszorg, maar om besmettingsgevaar te voorkomen, komen thuishulpen steeds minder vaak langs. Dus staan mantelzorgers er nu grotendeels alleen voor. Als ze al voor hun dierbaren kunnen zorgen. Want wie zelf ziek is, mag niet bij zijn zieke vader of moeder op bezoek.

Iconische Boeing 747 'jumbojet' van KLM landt voor het laatst op Schiphol

7 uur 24 min geleden

Voor de laatste keer is er een Boeing 747-passagiersvliegtuig van KLM op Schiphol geland. KLM neemt vanwege de coronacrisis vervroegd en in stilte afscheid van het icoon van de luchtvaart, dat ook wel bekendstaat als de 'jumbojet' en 'Queen of the Skies'.

Het vliegtuig vertrok gisteravond uit Mexico-Stad en landde iets na 15.30 uur in Nederland. Het toestel heeft de naam 'City of Tokyo'. Er landden vandaag al twee andere 747's op Schiphol.

Iets over half vier landde het toestel:

"Heel triest", noemde KLM-topman Pieter Elbers het stille afscheid in het tv-programma WNL Op Zondag. Eigenlijk zou het afscheid van het vliegtuig met een feestelijke afsluiting gepaard gaan. Dat gaat nu niet. "Nood breekt wet", zei Elbers.

'Dit doet pijn'

Het vliegtuig zou eigenlijk pas volgend jaar stoppen, op de dag af vijftig jaar nadat de luchtvaartmaatschappij het in gebruik had genomen. "Maar door alle ellende moeten we versneld maatregelen nemen. Dit doet pijn, maar het doet nog veel meer pijn dat er op dit moment 170 vliegtuigen van ons aan de grond staan die niet kunnen vliegen."

Ge Derksen was een van de eerste KLM-piloten die het toestel bestuurden. Hij legde in 2019 uit wat er zo mooi is aan het vliegtuig:

Vliegtuigspotters mochten geen afscheid nemen van de 747. De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol ligt, heeft een samenscholingsverbod afgekondigd vanwege het coronavirus. "De kans is daarom heel groot dat je wordt weggestuurd en je riskeert ook een boete van 400 euro", schreef de gemeente op Twitter.

De politie laat weten dat het desondanks extra druk was bij de landingsbaan en dat mensen gewaarschuwd waren om anderhalve meter afstand te houden. "Maar boetes uitdelen was niet nodig", zegt een woordvoerder.

KLM blijft nog wel gebruikmaken van 747's voor vrachtvluchten. Die worden uitgevoerd door dochtermaatschappij Martinair.

Acteur Bilal Wahib over klein beginnen en ADHD

8 uur 17 min geleden

Wat doe je als je thuis weinig geld hebt, maar op een school zit met rijke kinderen die veel dure uitjes maken? Acteur Bilal Wahib had daar iets slims op bedacht. Je kent hem misschien wel van SpangaS, Mocro Maffia of de film De Libi. Laura sprak met hem af, en ging met jullie vragen bij hem langs.

'Alle rampscenario's zijn tot nu toe niet uitgekomen'

8 uur 58 min geleden

"Andere mensen vinden ons eng. Vooral toen het net begon zag je mensen denken: 'oh jullie werken daar' en dan een stap achteruit doen. Mijn hulp komt niet meer. Ze zorgt ook voor oudere mensen in de straat en vindt het te spannend. Die angst begrijp ik wel. Ook mijn ouders vinden het lastig. Ze doen wat ze moeten doen, blijven binnen. Mijn vader heeft wat slechte longen, dus als die corona krijgt zou hij er veel last van krijgen. Hij gaat af en toe boodschappen doen, of vissen. Dan zit hij dertig meter van de volgende visser af en zwaaien ze naar elkaar.

Ons hele rooster is de komende tijd een groot vraagteken. Als het bij ons ziekenhuis overstroomt, moeten we direct kunnen opschalen, mijn man is anesthesist en is daar ook mee bezig. We hebben drie kinderen, van 13, 9 en 8. Die krijgen nu online les, maar als het echt niet anders kan breng ik ze naar school. Dat geeft wel stress, je denkt toch vaak: hoe gaan we dat dan doen? We hebben ook nog een hond. Maar goed, dat los ik dan wel op. Er zijn veel vrienden die al hebben gezegd: als je echt omhoog zit dan breng ze maar hier.

Deze week gaat het beter dan vorige week. De rest van Nederland heeft Noord-Brabant heel hard geholpen, daardoor werd het geen paniekvoetbal maar ontstond er juist enige ruimte. Ik maakte me echt zorgen, maar ben blij dat de rampscenario's tot nu toe niet zijn uitgekomen. We waren op alles voorbereid: wat als er zoveel mensen komen dat we ze niet meer kwijt kunnen? Op welke gang gaan we ze dan leggen, hoeveel zuurstof heb je daar dan nodig?

De onzekerheid over de toekomst maakt nog wel dat je een urgentiegevoel blijft hebben. Maar je doet dit werk omdat je van de adrenaline houdt, dat maakt werken op de Spoedeisende Eerste Hulp juist leuk. We hebben nu zeven covid-afdelingen en de aantallen stijgen gelukkig niet exponentieel. Er zijn nog steeds veel patiënten, maar de piek omhoog zet niet keihard door. Dat geeft lucht. En daardoor wordt de knoop in je maag een beetje losser. Elke dag die we tot nu hebben gehad, gaat eigenlijk wel.

We beschermen onszelf natuurlijk zo goed mogelijk in contact met patiënten, dat doe je eigenlijk altijd al. Er zit altijd een soort risico in het werk wat je doet. Het risico dat ik in het ziekenhuis loop, is misschien wel kleiner dan bij de supermarkt. Hoewel die nu ook meer maatregelen hebben genomen met onder andere het poetsen van de winkelkarretjes."

132 nieuwe coronadoden gemeld bij RIVM

9 uur 27 min geleden

Sinds gisteren zijn er 132 coronadoden gemeld bij het RIVM. Dat is tot nu toe het hoogste aantal doden dat op een dag is gemeld. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 771. De nieuwe sterfgevallen zijn niet per definitie in het laatste etmaal overleden. Ze kunnen ook eerder zijn gestorven, maar pas de afgelopen dag zijn gemeld bij het RIVM.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 529 opgelopen tot 3483. Het aantal positief geteste patiënten is opgelopen met 1104 tot 10.866.

Afvlakking

Het aantal mensen in het ziekenhuis neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, zegt het RIVM net als gisteren. Over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking van de stijging van de aantallen.

Per dag komen er ongeveer 100 nieuwe patiënten op de intensive care, zegt het RIVM op basis van een analyse van stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). Het totale aantal patiënten dat op de intensive care ligt, stijgt met ongeveer 80 per dag, omdat er ook mensen weer vanaf gaan.

Politie zoekt vader na vier doden gezin Etten-Leur

10 uur 50 min geleden

De politie is op zoek naar de vader van een familie waarvan gisteravond vier gezinsleden dood werden gevonden in hun woning. Het gaat om de oma, de moeder en twee jonge kinderen.

Mogelijk is er sprake van een misdrijf, zegt de politie, die na een melding naar de woning toe ging. De vader is aangemerkt als verdachte. "We willen weten wat zijn rol is, en daarom moeten wij hem zo snel mogelijk spreken", zegt een woordvoerder van de politie. "Daarnaast maken we ons zorgen om zijn welzijn."

De politie is een grootschalig onderzoek begonnen met ongeveer vijftien rechercheurs. De forensische opsporing is sinds gisteravond bezig met een sporenonderzoek en er wordt verwacht dat dat nog de hele dag duurt.

Het was niet duidelijk wat er in de woning was gebeurd toen de eerste agenten gisteravond binnenkwamen. Daarom hebben ze de brandweer om koolstofmonoxidemetingen laten doen. Dat is een standaardprocedure. Over de doodsoorzaak is nog niets gezegd.

Eenzaamheid onder singles: 'Ik heb geen hond, geen kat, zelfs geen goudvis'

11 uur 59 min geleden

Ouders met kinderen of mensen met een relatie hebben in ieder geval elkaar tijdens de coronacrisis. Hoe worstelen alleenstaanden zich door deze dagen? Het eenzaamheidsvirus ligt op de loer.

"Ik ben de eekhoorns in de tuin maar namen gaan geven. Ik kan ze nu zelfs uit elkaar houden', zegt Annedien Enter (45) uit Markelo. Sinds haar bedrijf op vrijdag de 13e besloot om het personeel te laten thuiswerken, heeft ze vrijwel niemand fysiek gezien. "Ik ben bang dat ik ergens in mei uit mijn donkere hol kruip, knipper met mijn ogen en volkomen wereldvreemd ben geworden."

Ook filosoof Doortje Smithuijsen (28) uit Amsterdam kan het woord lockdown niet meer horen. "Daar ben ik echt bang voor. Ik zou nu soms best zin hebben in een huiselijke relatie, twee kinderen en een hond. Terwijl ik normaal gesproken juist gesteld ben op mijn zelfstandigheid."

Ook op sociale media spreken singles zich na twee weken quarantaine uit:

De groep alleenstaanden groeit al jaren, blijkt uit CBS-cijfers. Ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 45 is single. In deze weken van zelfisolatie leven zij ook echt alleen. Dit kan leiden tot mentale klachten, zoals angst en depressie, zeggen psychologen.

De berichtgeving over de sociale gevolgen van de coronacrisis gaat vaak over kwetsbare ouderen en ouders met kinderen. "Over alleenstaanden hoor je bijna niemand. In iedere conference-call zit wel een collega met krijsende kinderen", zegt Enter die werkt als strategisch planner. "Ik verbaas me over de frustratie van ouders over hun eigen kinderen. Waarom kan je niet met je eigen kinderen omgaan, denk ik dan. Maar wie ben ik?"

Smithuijsen voelt zich als alleenstaande sociaal verweesd, schrijft ze in een beschouwing voor de Volkskrant. Haar leven speelt zich af op plekken die nu gesloten zijn: sportclubs, kroegen en restaurants. Ze compenseert het gemis met online contact. "Waar mijn vrienden en ik in de eerste weken vooral selfies naar elkaar stuurden, bellen we elkaar nu. Iedereen heeft behoefte aan écht contact." Daarom heeft ze drie personen tot een soort familie verklaard. "Zij zien behalve mij ook niemand anders."

Nieuwe begrippen: eenzaamheidsvirus en huidhonger

Ruim een week geleden introduceerde koning Willem-Alexander in zijn toespraak het woord 'eenzaamheidsvirus'. In het programma Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 ging het over huidhonger. Herkenbaar voor Smithuijsen: "Even knuffelen is als je niet getrouwd bent of een relatie hebt een hele menselijke behoefte. Ik knuffel mijn zelfbenoemde familie nu helemaal plat."

Ook Annedien Enter voelt dit zo: "Ik heb een vriend, maar ik zie hem nu vanwege de coronamaatregelen niet. Hij heeft een zoon, die zowel bij hem als bij zijn ex woont. En zij is ex-kankerpatiënt. We willen daarom geen risico nemen."

Niet iedereen houdt zich zo strikt aan de quarantainemaatregelen. Want: wanneer ben je een huishouden? De urgentie wordt volgens Annedien niet altijd gevoeld bij familie, terwijl je hen juist wilt beschermen. "Ik moet er niet aan denken dat iemand door mij ziek wordt." Ook Doortje ziet haar ouders van 60 en 70 nu niet. "Dat risico wil ik niet nemen. Maar ik mis ze wel."

Om toch in contact te blijven met haar naasten heeft Enter dagelijks appcontact met haar broer en zus. Als teken van leven. "We hebben afgesproken volkomen eerlijk te zijn over gevoelens van eenzaamheid, paniek of wat dan ook." Het doet haar denken aan een afspraak die haar vader vroeger had met de buren: luxaflex omhoog? Alles is oké. Luxaflex dicht? Problemen.

Nu maakt ze zelf dagelijks een ronde door haar Twentse dorp. In de straat wonen vooral veel ouderen. De gordijnencheck als sociale controle in tijden van corona. "Ik heb geen hond om uit te laten, ik heb geen katten meer. Ik heb zelfs geen goudvis. Ja, het is echt wel heel stil."

Honderdduizenden mondkapjes uit China afgekeurd

12 uur 3 min geleden

Meer dan 600.000 mondkapjes die deze week bij ziekenhuizen zijn geleverd, zijn afgekeurd. De kapjes zijn getest en toen bleek dat ze niet veilig genoeg zijn.

De kapjes sluiten bijvoorbeeld niet goed aan op het gezicht. Mensen die de kapjes gebruiken zouden daardoor toch besmet kunnen raken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daarom zijn de mondkapjes teruggeroepen.

Onderzoek

Het ministerie dat erover gaat laat weten dat ze nieuwe ladingen mondkapjes voortaan eerst gaan testen. Pas als duidelijk is dat de kapjes helemaal veilig zijn, worden ze uitgedeeld aan ziekenhuizen.

Rico Verhoeven breekt (per ongeluk) een rib van interviewer

13 uur 2 min geleden

Nog voor we anderhalve meter afstand moesten houden, gaf Rico Verhoeven een journalist een stevige knuffel. Iets te stevig bleek later, want de journalist brak een rib!

Voor de gek gehouden

Rico werd zogenaamd geïnterviewd voor een belangrijk programma. De interviewer deed alsof hij dacht dat Rico Verhoeven Badr Hari was. Aan het eind van het interview kwam presentatrice Wendy van Dijk tevoorschijn: het was allemaal een grap voor het tv-programma Wie Het Laatst Lacht.

De bokser kon er ook wel om lachen en gaf de journalist dus een hele stevige knuffel. Toen Rico hoorde dat de journalist zijn rib had gebroken, stuurde hij hem wel even netjes een bloemetje.

Het wordt donkerder op de Waddeneilanden

13 uur 24 min geleden

Nederland gaat samenwerken met Duitsland en Denemarken om verschillende plekken op de Waddeneilanden donker te maken. Zo kunnen mensen 's avonds nog beter de sterrenhemel zien, zoals op de foto hierboven.

Ze gaan dit doen door op die plekken geen kunstlicht meer te gebruiken. Dat is licht van bijvoorbeeld lantaarnpalen of lampen in bedrijven.

Minder kunstlicht is ook goed voor sommige vogelsoorten en insecten die op de Waddeneilanden leven.

Dodelijk ongeluk in Eindhoven, flessen lachgas gevonden in auto

14 uur 2 min geleden

Bij een auto-ongeluk in Eindhoven zijn twee doden gevallen. Het gaat om een 24-jarige vrouw en de bestuurder van het bestelbusje, een 25-jarige man. In de auto zijn flessen met lachgas gevonden.

Volgens een ooggetuige is het busje op de Daalakkersweg met hoge snelheid uit de bocht gevlogen en tegen een boom gebotst. De politie kan dat nog niet bevestigen.

Naast een traumahelikopter werden brandweerwagens en ambulances opgeroepen. De vrouw overleed ter plekke. De bestuurder zat bekneld en is uit de auto bevrijd. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Of het lachgas een rol heeft gespeeld bij het ongeluk, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de politie is achteraf niet te achterhalen of een bestuurder lachgas heeft gebruikt.

Dit zijn beelden van na het ongeluk:

Pagina's