NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 12 min 38 sec geleden

Grote Europese actie tegen producenten synthetische drugs

27 min 8 sec geleden

De politie in IJsland, Polen en Nederland heeft een grote, gecoördineerde actie uitgevoerd tegen producenten van synthetische drugs. De actie werd gecoördineerd door de Europese politie-organisatie Europol en Eurojust, waarin de gerechtelijke autoriteiten van de EU samenwerken.

De grote politie-actie, vorige week, was specifiek gericht tegen een grote criminele organisatie die synthetische drugs produceert en smokkelt. De drugsbende bestaat volgens Europol voornamelijk uit criminelen uit Polen.

Lopend onderzoek

In de drie landen zijn acht mensen aangehouden. Ook zijn op dertig plaatsen gebouwen, waaronder woonhuizen, doorzocht, waarbij verschillende soorten drugs werden gevonden.

Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op bankrekeningen, auto's en appartementen met een totale waarde van ruim 1,8 miljoen euro.

Geen toelichting

Het onderzoek naar de drugsbende loopt inmiddels zeker een jaar en is nog niet afgerond. Europol geeft daarom ook geen toelichting op het bericht en zegt niets over de identiteit van de arrestanten of de plaatsen waar huiszoeking is gedaan.

Volgens een woordvoerder van Europol zijn er de komende tijd meer resultaten van het onderzoek te verwachten. Ze wilde niet zeggen of dat binnen dagen, weken of maanden zou kunnen zijn.

Zo dirigeer je een orkest van vlammenwerpers en bliksemmachines

1 uur 16 min geleden

Muziek maken met vuurwerk, vlammenwerpers, een V12-motor (genaamd Rosie) en bliksemmachines. Het is mogelijk, bewijzen Peter de Man en Uwe Dobberstein van Symphony of Fire.

De extreme machines worden ingezet als saxofoon, elektrische gitaar of drums. Het 'orkest' is van te voren geprogrammeerd om precies op tijd een klepje open te zetten of het gas open te draaien.

Maar componeren met knallen en bliksem is niet makkelijk, zegt De Man. "Als je meer dan tien milliseconden afwijking hebt, dan klinkt het al niet meer in de maat."

De twee trekken met Symphony of Fire langs festivals in Nederland. Maar ook het buitenland lonkt. "We zijn uitgenodigd volgend jaar voor Burning Man in de Nevadawoestijn", zegt Dobberstein. "Maar we krijgen ook verzoeken uit Dubai en Frankrijk", vult De Man aan.

Afgelopen weekend traden ze op voor hun eigen loods in Deventer. NOS op 3 nam een kijkje.

Serious Request: minder luisteraars 3FM, dus ook minder geld?

1 uur 36 min geleden

Drie dj's van radiozender 3FM hebben zich vanavond weer laten opsluiten in het Glazen Huis, dit jaar in Apeldoorn. Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn zetten zich tot en met kerstavond in om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Hoewel politici, bekende Nederlanders en het publiek allemaal enthousiast lijken mee te doen aan de inzamelingsactie voor het Rode Kruis, zijn er achter de schermen zorgen over het teruglopende aantal luisteraars van 3FM.

Het marktaandeel van de ooit zo populaire zender is gekelderd naar 4 procent. Vijf jaar geleden was dat nog ruim 12 procent. Dit kan mogelijk van invloed zijn op het succes van Serious Request. De terugloop van luisteraars speelde ook in 2016, maar werd gemaskeerd door het enorme succes van de nagellakactie van kankerpatiëntje Tijn. Die actie bracht alleen al 2,5 miljoen euro op en was daarmee de meest succesvolle individuele inzameling ooit voor Serious Request. Ondanks dat de ouders van het inmiddels overleden jongetje dit jaar weer nagels gaan lakken voor het goede doel, is het de vraag of dat succes nog geëvenaard kan worden.

Maar volgens Sieb Kroeske, docent Radio Management aan Hogeschool InHolland, hoeven de lagere luistercijfers van 3FM niet per se van invloed te zijn op het succes van het evenement. "Als je de gemiddelde luisteraar van de Top 2000 vraagt op welke zender het wordt uitgezonden, dan weten ze dat niet. En dat zie je bij Serious Request ook. Mensen gaan voornamelijk af op de sfeer en alle publiciteit die er is."

Het succes van de eerdere edities van Serious Request was vooral te danken aan de plaatsen waar het werd gehouden, stelt Kroeske. "Alle steden waar het tot nu toe was, waren studentensteden. De sfeer daar werd met name bepaald door jonge mensen."

Volgens Kroeske is er geen koppeling tussen het marktaandeel van de zender en de opbrengst van de actie. "Als het mensen raakt, dan komen ze in beweging. En dat zag je dus bijvoorbeeld vorig jaar met de nagellakactie van Tijn. Dat kun je ook niet plannen. In vaktaal gezegd: het was een cadeautje voor de actie."

Afgehaakt door vertrek dj's

Het medium radio in het algemeen heeft veel concurrentie van digitale zenders en muziekproviders zoals Spotify en Apple Music. Toch zagen andere zenders, zoals NPO Radio 2, het marktaandeel in de afgelopen tijd juist stijgen. Dat 3FM-luisteraars zijn afgehaakt, komt deels door de nieuwe programmering. Het vertrek van bekende dj's als als Giel Beelen, Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga heeft de zender ook geen goed gedaan.

3FM-dj Michiel Veenstra noemt het 'makkelijk' om nu te gaan zoeken naar een link tussen dalende luistercijfers en het uiteindelijke succes van de actie voor het Rode Kruis. "Maar ook als we vooraf zouden kunnen inschatten dat we de helft zouden ophalen, dan kun je beter dat doen dan niets doen", concludeert hij. "Want dan haal je niets op."

Tóch hoopt 3FM de luisteraar wel weer terug te krijgen. Daarom zijn er dit jaar nieuwe elementen aan het evenement toegevoegd. Zo wordt er volop ingezet op social media, zodat ook jongere luisteraars betrokken raken. Meerdere radiozenders van de publieke omroep werken mee aan de slotuitzending, waardoor nog meer luisteraars worden bereikt. En voor het eerst in acht jaar is er ook weer een vrouw, Angelique Houtveen, van de partij in het Glazen Huis.

Maar of dat luisteraars terug gaat halen, is volgens Kroeske niet te zeggen. "Kijk, luisteraars vertrekken te paard en komen kruipend retour", zegt hij. "Het duurt heel lang om ze weer terug te winnen. De cijfers van december gaan vast wel omhoog vanwege Serious Request, maar daarna zullen we ze weer dalen."

En de vraag is of een zender als 3FM daar zo enorm mee bezig moet zijn. Kroeske: "Een commercieel station is daar dagelijks mee bezig, maar bij de publieke omroep wordt meer naar de inhoud gekeken. En bijvoorbeeld het ontdekken van talent. Dat ze bij 3FM nu meer vrouwen op de zender willen hebben, vind ik prijzenswaardig. Hulde."

Jurre Bosman, directeur radio bij de NPO, zei begin dit jaar dat het geen verrassing is dat de cijfers van 3FM zijn gedaald. "Maar voor een zender die volop in ontwikkeling is, laten we ons nu niet leiden door cijfers. Wel door nieuw talent, nieuwe muziek en nieuwe ervaringen. Bij de publieke omroep zijn cijfers niet zaak nummer één. We hebben een publieke taak."

De (niet meer zo) heilige zondagsrust

1 uur 39 min geleden

In steeds meer plaatsen zijn de winkels op zondag open. Ook aanstaande zondag hoopt menig winkelier geld te verdienen als mensen hun laatste kerstinkopen komen doen.

Maar een op de zes gemeenten houdt strikt vast aan de zondagsrust. Vooral gemeenten in de zogeheten Bible belt, ofwel de Bijbelgordel, die grofweg loopt van Zeeland naar Drenthe. In deze gemeenten zijn partijen als de SGP en de ChristenUnie bovengemiddeld vertegenwoordigd. Aangezien gemeenten zelf de openingstijden van winkels mogen bepalen, is hier juist veel verzet tegen winkelen op zondag.

Geldermalsen is een voorbeeld van deze gemeenten. Daar wordt strikt vastgehouden aan de zondagsrust. Dus ook komende zondag mogen de winkels niet open. Een aantal winkeliers had een list verzonnen: ze wilden 'gasten' uitnodigen met flyers om langs te komen. Zo zou er sprake zijn van een openstelling in besloten sfeer.

Economisch delict

Maar het college van Burgemeester en Wethouders liet direct weten dat deze truc niet door de beugel kon. "Deze constructie biedt geen legale mogelijkheid om een winkel toch op deze zondag open te hebben", zegt het college in het Reformatorisch Dagblad. "Volgens de Winkeltijdenwet gaat het om 'publiek' en particulieren. Daar vallen vaste klanten of klanten met een uitnodiging of flyer ook onder."

Voor alle duidelijkheid wees de gemeente winkeliers erop dat overtreding van de Winkeltijdenwet een economisch delict is. Er staan boetes op tot ruim 20.000 euro, en zelfs gevangenisstraffen met een maximum van zes maanden.

Toch rukt de koopzondag op. Harderwijk, met ChristenUnie in het college van B&W, wil het toch gaan proberen. Ook Zwolle gaat komende zondag toestaan dat winkels open zijn, in ruil voor sluiting op een geplande koopzondag in 2018.

Nog veel meer gemeenten gaan de bestaande openingstijden komende zondag verruimen. Steden als Apeldoorn en Capelle aan den IJssel willen winkeliers toestaan ook in de ochtend de deuren te openen.

Maar voor Geldermalsen, tussen Lek en Waal, is dat een brug te ver.

CIDI doet aangifte van spreekkoren bij AZ- Ajax

1 uur 44 min geleden

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël wil dat het OM optreedt tegen antisemitische en kwetsende spreekkoren tijdens de voetbalwedstrijd AZ-Ajax. De daders moeten worden opgespoord en vervolgd, vindt het CIDI.

Tijdens de wedstrijden scandeerden AZ-aanhangers onder meer 'Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, samen verbranden zij Joden, want Joden die branden het best'. Die spreekkoren werden op video vastgelegd en gedeeld op sociale media.

AZ nam gisteravond al meteen afstand van de antisemitische spreekkoren. Volgens de clubleiding zijn al tijdens de wedstrijd maatregelen genomen. "Onze veiligheidscoördinator anticipeerde door het antispreekkorenbeleid op de schermen te tonen. Ook zijn stewards het bewuste vak in gegaan om de supporters rechtstreeks aan te spreken."

Effectief bestrijden

Het CIDI zegt dat antisemitische en andere discriminerende spreekkoren alleen effectief kunnen worden bestreden als het OM een duidelijke lijn trekt. "Het moet voetbalsupporters duidelijk zijn dat dit soort uitspraken niet alleen sociaal ongewenst zijn, maar ook wettelijk verboden."

Eten, kaarsjes en cadeautjes: zo vieren kinderen Chanoeka

1 uur 59 min geleden

Over een week beginnen de kerstdagen, maar voor Joodse kinderen is er nu al een feest. Chanoeka, ook wel het lichtjesfeest, is volop bezig.

Cadeautjes en lekker eten

Tijdens Chanoeka komen families acht dagen lang bij elkaar en eten ze samen. Ieder dag steken ze één extra kaarsje aan in een speciale kandelaar. Kinderen krijgen soms cadeautjes.

Wat wordt gevierd tijdens Chanoeka?

Bij het feest Chanoeka herdenken de Joden een gebeurtenis van meer dan 2000 jaar geleden. De Grieken hadden toen een belangrijke tempel van de Joden kapotgemaakt. De Joden sloegen de Grieken neer en bouwden de tempel weer op.

Kandelaar

Om de tempel weer heilig te maken, hadden ze een kandelaar nodig die brandde met pure olie. Eigenlijk was er niet genoeg olie meer, maar wonder boven wonder lukte het toch om acht kaarsen te laten branden. Dat wordt gevierd tijdens Chanoeka.

Hoe werkt het televisieprogramma Hunted?

2 uur 36 min geleden

Vanavond is de laatste aflevering van de serie Hunted op NPO 3. Drie weken lang moesten kandidaten uit handen blijven van de hunters, een team van oud-opsporingsmedewerkers en informatiespecialisten. Een paar deelnemers werden tot nu toe niet gepakt en moeten vanavond in de finale proberen definitief te ontsnappen.

In de serie lijkt het jagen makkelijk te gaan. Taps op telefoons en internet zorgen ervoor dat de vluchters heel voorzichtig moeten zijn in hun contact met de buitenwereld. Camerabeelden uit heel het land worden opgevraagd en met een stille sms achterhalen de hunters eenvoudig de locatie van de verdachten. "Net als in het echt", vertelt Anton Jongstra, eindredacteur van het programma.

"Vaak hoor ik van mensen dat het flauw is hoe we in het programma dingen doen. Zoals bij vluchter Amy, die verbrandde haar vluchtplan en gooide die in de kliko", vertelt Anton. "De hunters vonden het half verbrande papiertje en konden haar makkelijk oppakken. Kijkers denken dan snel dat dat opzet is, maar dat is echt niet zo."

Maar Anton zal de eerste zijn die toegeeft dat het een amusementsprogramma is. "Het blijft tv, maar we doen wel ons best om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen." De dingen die alleen opsporingsdiensten mogen inzetten als ze een echte verdachte zoeken, zetten de programmamakers in scène.

Bijvoorbeeld als mensen gaan pinnen, dan komt er direct een signaal binnen dat er op plek X gepind wordt met een pas die hot is. Er gaat dan nog wel een tijdje overheen voordat de hunters de beelden krijgen, want die zou de politie in het echt ook niet direct ontvangen.

"Zelf hebben we de beelden al na twee minuten", zegt Anton. "We bootsen de camera na die in de pinautomaat zit, door een eigen camera op te hangen als een deelnemer pint. Maar we hebben een regel hoe lang het duurt voordat we de beelden aan de hunters geven.

In Amsterdam is dat bijvoorbeeld na een kwartier, in Lutjewinkel duurt het misschien wel een uur voordat we de beelden geven. Maar de hunters weten dus wel direct waar gepind is."

In het programma wordt ook vaak gebruik gemaakt van een stealth sms. Dit is een onzichtbaar sms'je om de locatie te achterhalen, terwijl de eigenaar van de telefoon zelf niks doorheeft. "Voor de overheid is dat een fluitje van een cent", vertelt beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze. "Ook het aftappen van een telefoon is zo gedaan."

Providers zijn verplicht om mee te werken aan het aftappen als dat nodig is voor een strafzaak. Hoe de programmamakers dit nadoen, willen ze niet vertellen.

"Technisch gezien is enorm veel mogelijk", volgens Loran. "Als je een auto gebruikt die bij de politie bekend is, word je direct gepakt door de kentekenregistratie. En ook de beelden van de camera's door het land vraagt de politie makkelijk op."

"In Nederland volledig van de radar verdwijnen is dan ook heel lastig", zegt Loran. Dat blijkt ook wel uit het programma, er zijn nog maar vier van de negen teams over.

Meedoen

Doordat er zoveel opsporingstechnieken realistisch worden nagedaan is het voor Hunted moeilijk om geschikte kandidaten te vinden, vertelt Anton. "Het is een tv-programma dus moet je overal toestemming voor hebben."

"Het is leuk als iemand zich aanmeldt, maar de hele cirkel van vrienden en familie van een vluchter moet meedoen aan het spel. Want misschien bellen de hunters aan bij je familie of vrienden om ze te ondervragen of hun telefoon te hacken. Zij moeten daar wel aan mee willen doen."

Zaak koosjer restaurant Amsterdam niet voor politierechter

2 uur 55 min geleden

De zaak van de man die twee weken geleden in Amsterdam de ruiten van een koosjer restaurant insloeg, komt niet voor de politierechter. De meervoudige kamer neemt het over omdat het juridisch gezien een ingewikkelde zaak is, meldt de rechtbank van Amsterdam.

Aanvankelijk zou de man zich woensdag tijdens een snelrechtzitting moeten verantwoorden voor vernieling en diefstal van de vlag die hij uit het restaurant wilde meenemen. Nu gaan er drie rechters naar de zaak gaan kijken. Bij de meervoudige kamer kunnen ook hogere straffen worden opgelegd.

In De Telegraaf reageert de advocaat van de restauranteigenaar verheugd op de mededeling van de rechtbank. "Mijn cliënt is blij dat de rechtbank kennelijk serieus naar deze zaak gaat kijken."

Gevechtservaring

Eerder werd bekend dat de 29-jarige Palestijnse verdachte getraind is in het gebruik van wapens. Ook had hij gevechtservaring. Volgens zijn advocaat is de man niet geradicaliseerd. Hij zou de Israëlische vlag alleen hebben willen meenemen uit frustratie over het optreden van Israël tegen de Palestijnen. De concrete aanleiding was de erkenning door president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Cartoonist Oppenheimer wéér op het matje geroepen door Erdogan

3 uur 32 min geleden

Politiek cartoonist Ruben L. Oppenheimer heeft op Twitter een gerechtelijk bevel ontvangen van de Turkse justitie. Daarin eist deze dat de Nederlander een tweet moet verwijderen met een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het gaat om een cartoon waarop wordt afgebeeld hoe de president seks heeft met een blauwe Twitter-vogel. Daarboven staat in het Engels 'Erdogan is geen geitenneuker'.

De cartoonist zegt dat hij de tweet niet wil verwijderen. Hij is van plan om juridisch advies in te winnen over de gevolgen van deze situatie.

Oppenheimer plaatste de cartoon eerder ook op Facebook. Dat bericht werd door het Amerikaanse bedrijf verwijderd. Volgens Facebook was de post offline gehaald, omdat hij in strijd was met de richtlijnen.

Vijftig Twitteraars

Oppenheimer is overigens niet de enige. Ongeveer vijftig andere Twitteraars die kritiek hadden op Erdogan hebben ook een gerechtelijk bevel gekregen via de juridische dienst van Twitter. De dienst zegt dat ze nog geen stappen hebben ondernomen, maar in de toekomst zijn ze mogelijk wel verplicht om dit te doen. (Hoe zit dat?)

Voorlopig vraagt Twitter de gebruikers of ze de tweets vrijwillig willen verwijderen. En ondertussen bekijken beide partijen welke rechtsmiddelen ze kunnen inzetten.

Politie behangt kantoor met briefjes van 50 euro

4 uur 32 min geleden

De politie in Gorinchem had dit weekend duur behang op kantoor. Maar liefst 500 briefjes van 50 euro plakten aan de muur.

De briefjes waren nat, en waren expres opgehangen om te drogen. In totaal hing er 26.000 euro aan de muur!

Auto in het water

De agenten hadden het geld gevonden in een auto die in het water lag. De politie was op zoek naar het rijbewijs van de vrouw die in de auto reed, toen ze de briefjes vonden. De vrouw raakte niet gewond, wel bleek ze te veel te hebben gedronken.

De politie gaat onderzoeken hoe de vrouw aan zo veel geld kwam. Het geld is inmiddels weer bijna helemaal droog.

Politie Gorinchem 'behangt' met honderden natte 50-eurobiljetten

5 uur 14 min geleden

Soms moet geld niet rollen, maar hangen. Op het politiebureau van Gorinchem hadden agenten dit weekend een leuk klusje: honderden natte 50-eurobiljetten aan de wand hangen of op de tafel leggen om te drogen.

De politie Rotterdam plaatste op sociale media een foto van het "nieuwe behangetje". In totaal ging het om bijna 26.000 euro. Ze zijn niet vastgemaakt, maar tegen de wand geduwd. Volgens een woordvoerder van de politie bleven ze plakken, want nat. "Als ze naar beneden vielen, waren ze droog."

Het geld was afkomstig van een vrouw van 54 uit Leerdam. Zij reed in de nacht van zaterdag op zondag in haar woonplaats het water in met haar auto. Toen het voertuig uit het water was getakeld, zocht de politie in haar tas naar haar rijbewijs.

Te veel gedronken

Ze vonden ruim 500 briefjes van 50. De vrouw raakte niet gewond, wel bleek ze te veel te hebben gedronken. De politie nam de biljetten in beslag en onderzoekt de herkomst van het geld.

Het is niet bekend hoe lang het heeft geduurd voordat de agenten alle biljetten hadden opgehangen of hoe lang het drogen heeft geduurd, maar "voordat het allemaal droog is, ben je wel even zoet".

Stichting: misbruikslachtoffers kregen erkenning

6 uur 6 min geleden

Slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in de katholieke kerk hebben goeddeels erkenning en genoegdoening gekregen. Ook de medewerking van de kerk aan de afhandeling van de klachten was over het geheel genomen positief. Dat constateert de Stichting Beheer & Toezicht die de afhandeling van de klachten onderzocht.

Vanaf voorjaar 2010, toen de stroom meldingen begon, tot eind juni hebben zich 3712 slachtoffers gemeld. Van hen dienden 1599 een klacht tegen iemand in, sommigen hadden meerdere klachten.

De klachtencommissie heeft 1471 klachten afgerond. 318 zaken zijn ongegrond verklaard, vaak door gebrek aan bewijs.

Slachtoffers zijn kritisch

Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK deelt in grote lijnen de conclusies van het rapport. Maar hij heeft ook kritiek: "Een groot aantal klachten is niet gegrond verklaard, en dat vinden we niet passen. Iedere klacht moet serieus genomen worden. Men is bang voor nep-klachten, maar de kans daarop is heel erg klein. Het proces dat je ingaat na een klacht is zo zwaar dat faken zo goed als onmogelijk is. Dus wij vinden dat alle klachten in behandeling genomen hadden moeten worden."

Ook Annemie Knibbe, voorzitter van het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK), plaatst een kanttekening bij het eindrapport. "De kerk is niet geheel open geweest over wat er binnen de organisatie bekend was over seksueel misbruik. In sommige gevallen is daar duidelijkheid over gekomen, maar in heel veel gevallen niet."

28,5 miljoen euro uitgekeerd

860 slachtoffers hebben de kerk om financiële compensatie gevraagd. Aan hen is een totaalbedrag van 28,5 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld kregen ze 33.148 euro.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK sluit op 1 januari 2018. Nieuwe meldingen worden behandeld door het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag RKK dat sinds 2015 bestaat.

Minder pensioenopbouw voor arbeidsgehandicapten

6 uur 23 min geleden

Mensen met een arbeidshandicap moeten van de nieuwe staatssecretaris Tamara van Ark vanaf 2019 op een andere manier uitbetaald worden. Dat levert onder de streep een half miljard op. Maar het betekent ook: minder pensioenopbouw en meer administratieve rompslomp voor arbeidsgehandicapten.

Gemeenten en bedrijven maken nu gebruik van loonkostensubsidie. Vanaf 2019 gaat voor nieuwe gevallen loondispensatie gelden.

Dat klinkt technisch, maar is simpel: nu krijgt de arbeidsgehandicapte het loon in een keer uitbetaald via de werkgever. De gemeente compenseert de werkgever voor een deel. Straks krijgen nieuwe arbeidsgehandicapten een deel van hun inkomen via hun baas en een aanvullende uitkering via de overheid. Het totale bedrag zou boven bijstandsniveau uit moeten komen, maar kan wel lager zijn dan het inkomen van de huidige arbeidsgehandicapten.

Suzanne werkt als arbeidsgehandicapte in een bloemenwinkel. "Ik krijg nu mijn loon overgemaakt van mijn baas en dat vind ik gewoon goed, net als bij elke andere collega. Dat is belangrijk, want dan voel je je niet aangepast. Als collega's vragen hoe ik mijn loon krijg, dan kan ik gewoon zeggen: ik krijg hetzelfde salaris als jullie. Voor mensen die na mij in dienst komen, verandert dat. Dat vind ik niet tof."

Nathalie werkt bij het restaurant van Brouwerij De Prael in Amsterdam-West. Ze vindt het belangrijk dat ze pensioen opbouwt. "Als je oud bent, wil je genieten van het geld waar je voor gewerkt hebt. Ik vind het bespottelijk dat ze dat willen veranderen, dat vind ik echt kwalijk."

Haar baas, Arno Kooy heeft in het restaurant zo'n 35 mensen in dienst. De nieuwe uitbetalingsregels zijn bedoeld om het gemakkelijker te maken voor werkgevers om gehandicapten in dienst te nemen. Toch is hij er niet blij mee. "Deze mensen worden gediskwalificeerd. Een aparte regeling, een stempel op je voorhoofd en een aangepaste uitkeringssituatie. Het draagt niet bij tot emancipatie van deze groep mensen."

Onhandig

Er zijn nu al vier verschillende regelingen voor mensen met een arbeidshandicap. Daar komt er nu dus nog een bij. Werkgevers vinden dat onhandig, maar wethouders ook.

"We hebben al een paar jaar ervaring met loonkostensubsidie, dat begint nu goed op stoom te komen. Nu moeten we weer iets anders proberen uit te leggen aan de werkgevers", zegt CDA-wethouder Huib van Olden uit Den Bosch.

"Het is een enorme belasting, ook voor de werkgevers. Loonkostensubsidie werkt, laten we dat alsjeblieft doorzetten. Niet dat jojo-gedrag. Elke keer een nieuwe regeling bij elk nieuw kabinet, hou er gewoon mee op!"

Staatssecretaris Van Ark beaamt dat arbeidsgehandicapten minder pensioen gaan opbouwen, om meer mensen aan de slag te kunnen krijgen. "Ja, wat we gaan doen is het geld dat we hebben op een andere manier verdelen. Van een kleinere groep die wat hoger in de regeling zit naar een bredere groep die je net fatsoenlijk loon gaat krijgen."

'Scheiden is normaal, maar de maatschappij is er nog niet op ingericht'

6 uur 37 min geleden

Zelfs als gescheiden ouders wel goed met elkaar communiceren, gaat het nog weleens fout, merkte Charlotte van Kessel. "Elke kleuter is blij als hij pannenkoeken krijgt, maar bij mijn stiefzoon bleef een keer een reactie uit. Toen bleek dat hij het die week al twee keer eerder had gegeten, omdat hij steeds van huis wisselt."

Ze schreef er het kleuterboekje Drie keer pannenkoeken over. "Jip en Janneke anno 2017", noemt ze het zelf. "Ik vond het gek dat de boekjes die ik aan Bjørn voorlas heel traditioneel zijn, terwijl wij probeerden uit te leggen dat twee huizen heel normaal is. In het ene woont je papa, in de andere je mama. Dat is ook gewoon."

Het CBS presenteerde vandaag cijfers waaruit blijkt dat steeds meer kinderen niet bij beide ouders wonen: in de laatste 20 jaar groeide het van 400.000 tot 600.000. Ruim een kwart van de ouders kiest voor co-ouderschap, waarbij kinderen zowel bij moeder als vader wonen.

"Er is heel veel in de maatschappij veranderd. In 1970 moest je nog kunnen bewijzen dat een partner vreemdging om te kunnen scheiden, nu houdt bijna 40 procent van de huwelijken geen stand", somt Marsha Pinedo op. "Maar de maatschappij is nog niet ingericht op die veranderingen. Er is bijvoorbeeld meer voorlichting nodig over wat een scheiding of een nieuw gezin vormen inhoudt."

Als directeur van Villa Pinedo, waar kinderen van gescheiden ouders terechtkunnen, merkt de kindertherapeut dat kinderen veel last hebben met hoe hun ouders communiceren - of juist niet. "Als ouders niet of moeilijk communiceren, dan komt dat automatisch bij het kind te liggen. Het is belangrijk dat ouders regelmatig met elkaar overleggen, zodat kinderen dat niet hoeven doen. Die positieve communicatie onderling is echt van belang."

Van Kessel, die ook voor de NOS werkt, herkent het beeld. "Ik vind het heel verdrietig als de druk bij kinderen wordt gelegd: 'Zeg dat maar tegen je vader.' Dat komt voort uit het onderlinge gevecht tussen de volwassenen."

Zij en haar partner bleven goed communiceren met zijn ex. "We bemoeien ons niet met elkaars leven, maar alles wat met Bjørn te maken heeft wordt besproken. We gaan samen naar ouderavonden, kijken wat voor school bij hem past, overleggen met docenten."

Soms betekent dat over je schaduw springen. Zo heeft Van Kessel "een huishouden van Jan Steen", terwijl Bjørns moeder juist stipt en geordend is. "Hoewel ik me niet drukmaakte over modderpoten in de gang, heb ik Bjørn toch geleerd zijn schoenen uit te trekken. Sommigen maken daar een enorm ding van, maar je hebt tot iemand 18 is met elkaar te maken, dus dan kun je het maar beter gezellig houden."

Pinedo: "De afronding van partnerschap naar ouderschap moet goed geregeld zijn. Als je gaat scheiden moet je heel intensief communiceren, terwijl je eigenlijk denkt: we zijn van elkaar af. Daar moet meer voorlichting over komen."

Bjørn, inmiddels elf, heeft veel aan de aanpak van zijn vader en moeder. "Hij heeft geen last van de scheiding, al zou hij graag willen dat we in dezelfde straat gingen wonen. Maar hij ziet dat zijn ouders het beste met hem voorhebben."

Amsterdamse rechters gaan overbelast hof Arnhem-Leeuwarden helpen

7 uur 15 min geleden

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden roept de hulp van collega's uit Amsterdam in, om de grote achterstand in de afhandeling van rechtszaken weg te werken. In Oost- en Noord-Nederland duurt het nu langer dan een jaar voordat een hoger beroep wordt afgehandeld.

Het hof zelf vindt dat dat maximaal negen maanden mag duren. Daarom worden de Amsterdamse rechters ingevlogen. Die houden vanaf medio volgend jaar zitting in Utrecht.

Daardoor moet een achterstand van zeker duizend zaken worden weggewerkt, maar ook dan zal de wachttijd nog niet tot negen maanden zijn teruggebracht. In totaal liggen zo'n vijfduizend zaken op behandeling in hoger beroep te wachten.

Zuur

Daar zitten ook bekende zaken tussen, waaronder die van het fatale monstertruck-ongeluk in Haaksbergen. "Dat is zuur voor de nabestaanden en de slachtoffers, maar ook voor de verdachte", zegt de president van het hof, Fred van der Winkel, in de Gelderlander.

Maar ook de uitspraak over schadeloosstelling van 900 huiseigenaren voor de gevolgen van de aardbevingen in Groningen wacht op een uitspraak in hoger beroep.

Sneller

Het hof Arnhem-Leeuwarden ontstond in 2013 door het samengaan van beide gerechtshoven. De schaalvergroting was onder meer bedoeld om sneller te kunnen werken, maar het tegendeel blijkt dus het geval.

Van der Winkel noemt in dezelfde krant een aantal oorzaken. Zo worden rechtszaken steeds ingewikkelder en zijn gerechtshoven nog altijd niet op digitale dossiers overgegaan. Ook kampt het hof met veertien openstaande vacatures, die maar niet worden ingevuld.

De uitzending van 18 december

7 uur 24 min geleden
Catalonië maakt zich op voor verkiezingen

De Catalanen kunnen donderdag een nieuw regioparlement van 135 zetels kiezen. Volgens opiniepeilers wordt de opkomst hoog: 80 procent zegt te gaan stemmen.

Niet voor niets, want de onafhankelijkheid van de Spaanse deelrepubliek is een van de belangrijkste thema's. Volgens de peilingen zullen tegenstanders van die onafhankelijkheid een nipte meerderheid halen. Correspondent Rop Zoutberg onderzoekt hoe de nog diep verdeelde Catalanen zich voorbereiden op deze belangrijke regionale verkiezingen.

Minder pensioenopbouw voor arbeidsgehandicapten

Mensen met een arbeidshandicap moeten van de nieuwe staatssecretaris Tamara van Ark vanaf 2019 op een andere manier uitbetaald worden. Dat levert onderaan de streep een half miljard op voor de overheid. Maar het betekent ook: minder pensioenopbouw en meer administratieve rompslomp voor arbeidsgehandicapten.

Er zijn nu al vier verschillende regelingen voor mensen met een arbeidshandicap. Daar komt er nu dus nog een bij. Werkgevers vinden dat onhandig, net als gemeenten.

Prins Harry interviewt oud-president Obama

7 uur 34 min geleden

Of ze vrienden zijn weten we niet, maar ze hadden het in ieder geval gezellig: de Britse prins Harry en oud-president Barack Obama.

Voor een speciaal interview mocht de prins alles aan Obama vragen. Een voorproefje van het interview is nu online gezet.

Invictus Games

Het interview is al in september opgenomen, tijdens de Invictus Games in Toronto. Dat is een speciaal sporttoernooi voor militairen die tijdens hun werk gewond zijn geraakt. Prins Harry is één van de bedenkers van het toernooi.

Op 27 december zendt een radiozender in Engeland het hele interview uit.

'Trainer amateurvoetbal geschorst om kopstoot aan grensrechter'

8 uur 9 min geleden

De assistent-trainer van amateurvoetbalclub SV Eikenderveld uit Heerlen is door de KNVB een jaar geschorst, meldt De Limburger. De trainer gaf de grensrechter van tegenstander NEC'92 in november een kopstoot.

Wat er precies aan de kopstoot vooraf ging, is onduidelijk. De scheidsrechter die de wedstrijd in de vijfde klasse leidde, zag de kopstoot en meldde dat aan de KNVB, schrijft de krant. De voetbalbond heeft nu besloten de trainer tijdelijk op non-actief te zetten.

Het is niet de eerste keer dat een Eikenderveld-lid voor lange tijd wordt geschorst na een incident. In een bekerwedstrijd voorafgaand aan de huidige competitie bedreigde een speler de scheidsrechter, nadat hij rood had gekregen. Daarvoor werd hij ook een jaar geschorst.

Vorig jaar werd eveneens een keeper van de club geschorst, in dit geval voor achttien maanden. Hij had een supporter van een andere club geslagen.

Europese Commissie onderzoekt Nederlandse belastingafspraken met Ikea

8 uur 51 min geleden

De Europese Commissie begint een onderzoek naar de belastingafspraken die Nederland heeft gemaakt met Ikea. In een verklaring staat dat de Commissie "zich zorgen maakt" dat de Zweedse meubelgigant te weinig belasting heeft betaald waardoor het bedrijf een oneerlijk concurrentievoordeel heeft genoten.

De Europese Commissie noemt geen exacte bedragen, maar het loopt volgens correspondent Arjan Noorlander al gauw op tot honderden miljoenen euro's.

Ikea regelde de vermoede belastingontwijking via de in Nederland gevestigde holding Inter IKEA Systems. Alle IKEA-winkels wereldwijd moesten aan deze holding 3 procent van de omzet betalen voor het gebruik van de IKEA-logo's. Brussel wil weten of deze constructie vooral diende om winst weg te sluizen zodat er geen belasting over betaald hoeft te worden. "Een deel van de winsten werd dus naar een bv'tje in Nederland overgeboekt", zegt Noorlander.

Luxemburg en Liechtenstein

De Europese Commissie onderzoekt concreet twee afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Ikea, in 2006 en 2011. Door die afspraken betaalde Ikea in Nederland "significant" minder belasting, schrijft de Commissie in een verklaring. Andere bedrijven in Nederland zijn daardoor mogelijk benadeeld en dat zou in strijd zijn met Europese regelgeving.

Ikea zou via Nederland een groot deel van zijn winst hebben overgeheveld naar Luxemburg, waar er geen belasting over betaald hoefde te worden. Toen dat in 2011 als illegaal werd bestempeld door de Europese Commissie maakte het concern een nieuwe afspraak met de Belastingdienst waardoor winst naar Liechtenstein verschoven kon worden.

Verantwoordelijk Eurocommissaris Vestager zegt dat alle bedrijven hun deel van de belastingen moeten betalen. "Landen mogen ook niet zomaar bedrijven selecteren die minder belasting hoeven te betalen. We zullen deze zaak in Nederland zorgvuldig onderzoeken."

Dit is niet de eerste keer dat Nederland in beeld is bij de Europese Commissie vanwege illegale belastingafspraken. Twee jaar geleden werd een soortgelijke afspraak met de koffieketen Starbucks afgewezen. De Commissie oordeelde toen dat Starbucks alsnog ruim 20 miljoen euro aan belasting moest betalen.

Ikea zegt in een reactie dat het de afspraken met de Belastingdienst als legaal beschouwt. "Het is goed als het onderzoek helderheid brengt en dat bevestigt." Verder benadrukt het bedrijf dat het onderzoek een zaak is tussen de Europese Commissie en Nederland.

Rotterdam lanceert app tegen seksuele intimidatie

9 uur 45 min geleden

Inwoners van Rotterdam kunnen sinds kort via een app melding maken van seksuele intimidatie. Het plan komt uit de koker van wethouder voor Veiligheid Joost Eerdmans.

De Leefbaar Rotterdam-voorman zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de app een belangrijk middel moet worden om seksueel ongewenst gedrag uit de Rotterdamse straten te bannen: "84 procent van de vrouwen heeft last van seksuele intimidatie. Dat gaat dan niet om nastaren of fluiten, maar om zware intimidatie waar vrouwen zich zó ongemakkelijk bij voelen dat ze plekken mijden."

Anoniem

De app is bedoeld voor zaken waarbij direct contact met de politie niet noodzakelijk is. Voor ernstige gevallen, zoals aanranding, is er ook een 112-knop in de app, laat Eerdmans weten.

Slachtoffers van seksuele intimidatie kunnen via de app eenvoudig anoniem hun melding doorgeven: "Je hoeft alleen je locatie aan te geven en desgewenst een opmerking erbij te plaatsen. Daarna gaat er een signaal naar onze handhavers. Als het op die plek vaker gebeurt, zal er daar vaker worden gehandhaafd."

Boa's

Die handhaving gebeurt door undercover buitengewoon opsporingsambtenaren, ook wel boa's genoemd. Zij gaan surveilleren op plaatsen waar meldingen van seksueel ongewenst gedrag zijn gedaan.

"De grootste pakkans heb je met lok-boa's", zegt Eerdmans. Maar dat mag volgens de wet alleen als je alles al hebt geprobeerd. "Ik ben er voorstander van, maar je moet dan bij de rechter kunnen aantonen dat het niet anders kon."

Per 1 januari wordt in Rotterdam, in navolging van Amsterdam, intimidatie op straat opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (apv). Hierdoor is het per 1 april mogelijk om boetes uit te schrijven aan plegers van seksuele intimidatie. Daaronder vallen sissen, uitschelden, naroepen, achternalopen en om seks vragen.

Mensen die worden gepakt, kunnen een boete tot 4100 euro krijgen of maximaal drie maanden cel. De gemeente Rotterdam gaat eerst met onder meer posters waarschuwen dat overtredingen tot boetes kunnen leiden.

Pagina's