NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 1 uur 22 min geleden

Vakanties, evenementen, testen en de CoronaCheck-app: wat moet je weten?

zo, 20/06/2021 - 19:43

Het mag (bijna) weer: op vakantie, naar evenementen en naar discotheken. Maar je moet daarvoor wel bewijzen dat je gevaccineerd bent of negatief getest. Hoe werkt dat precies de komende maanden? Hieronder geven we uitleg per scenario.

Ik wil op vakantie binnen de EU

Check altijd eerst de kleurcode van het land, adviseert de Rijksoverheid. Op de site van Buitenlandse Zaken staan de regels per land die op dit moment gelden. Is een land oranje, dan is het advies om alleen te reizen als het noodzakelijk is. Vakanties zijn wel mogelijk naar gele en groene landen, bij een geel land wordt gevraagd alert te zijn op risico's.

Vanaf 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Dat is een QR-code die je kunt uploaden in de CoronaCheck-app. Hoe werkt dat?

Ik wil op vakantie buiten de EU

Voor reizen buiten de EU gelden andere regels en die zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Voor Turkije is bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs nodig of een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is. Ander voorbeeld: voor de Verenigde Staten geldt op dit moment nog een inreisverbod voor inwoners van Schengenlanden. Check de regels per land dus bij de reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Ik wil naar een evenement of discotheek

Ook voor evenementen heb je de CoronaCheck-app nodig. Verder gelden dezelfde stappen als hierboven beschreven voor reizen binnen de EU: inloggen met DigiD en daar een vaccinatiebewijs, testbewijs (via ophaalcode) of herstelbewijs uploaden.

Je krijgt dan een QR-code die je kunt laten scannen bij de ingang van het evenement. Vergeet niet om ook een identiteitsbewijs mee te nemen. De persoon bij de ingang vergelijkt de gegevens van het legitimatiebewijs met die in het coronatoegangsbewijs.

In deze video laat verslaggever Joris van Poppel zien hoe het testen voor een evenement in zijn werk gaat:

Ik heb geen smartphone

Dan kun je het coronabewijs ook uitprinten via de website CoronaCheck.nl.

Opsporing vermiste kinderen in gevaar? Motie om einde Amber Alert te voorkomen

zo, 20/06/2021 - 19:11

Per 22 juli 2021 stopt de samenwerking van de politie met Amber Alert. De politie zal noodoproepen over vermiste kinderen voortaan integreren in Burgernet, een samenwerking tussen gemeenten, burgers en politie. Maar Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de effectiviteit van het nieuwe systeem en werken aan een motie voor het behoud van Amber Alert.

Bijna veertien jaar maakte de politie gebruik van Amber Alert om vermiste kinderen op te sporen. En met succes. Gemiddeld gaan elk jaar landelijk twee meldingen uit, per regio gaat het om twintig waarschuwingen. 94% van de kinderen wordt opgespoord.

De kracht van AMBER Alert is het grote bereik van het publiek. Volgens oprichter Frank Hoen bereikt Amber Alert razendsnel 12 miljoen mensen van boven de achttien jaar. Hoen: "Inmiddels zijn de partners van Amber Alert alle grote organisaties in Nederland. Van de Jumbo, Albert Heijn tot tankstations en pinautomaten."

Politie: Burgernet 'duidelijker en efficiënter'

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken worden Amber Alerts via reclameschermen, snelwegborden, websites, SMS, apps, e-mail, radio en TV verstuurd. Ook via Facebook ontvangen gebruikers een vermelding van een vermissing.

Maar volgens de politie is het duidelijker en efficiënter om alle waarschuwingen en oproepen onder een noemer aan te bieden in Burgernet. "We hebben drie miljoen mensen die de app hebben gedownload," vertelt Izanne de Wit, coördinator Landelijk Bureau Vermiste Personen. "Als we echt een kind hebben waar we alarm voor slaan, dan wordt het enorm gedeeld door bijvoorbeeld wijkagenten die op social media zitten en in buurtapps. Dan gaat het zich vanzelf verspreiden."

Motie voor behoud Amber Alert

Eerdmans maakt zich zorgen dat een belangrijke melding als een kindvermissing nou juist verzand in dat systeem en dat je kinderen gaat missen die je wil opsporen. "Wij vinden het heel onverstandig dat je een bewezen succesformule gaat inruilen voor een wellicht lokale succesformule maar nationaal onbekend fenomeen als Burgernet", zegt Eerdmans. "We snappen niet waarom je zoiets succesvols overboord gooit. Amber Alert gaat naar miljoenen Nederlanders. Burgernet is veel kleiner."

Eerdmans dient aanstaande donderdag een motie in voor het behoud van Amber Alert. Hij verwacht een brede steun van zowel van rechtse als linkse partijen.

"Opsporing is een publieke taak," zegt Van Nispen (SP). "Ik kan me voorstellen dat dat de politie dat zelf wil doen maar we hebben iets heel moois opgebouwd met Amber Alert. Dat is uit mensen zelf ontstaan, heeft een goede naamsbekendheid met een goed internationale samenwerking en met goede resultaten. Ik ben heel erg bezorgd ben dat hier zomaar ineens een streep doorheen wordt gezet."

De stemming is op 29 juni.

Gillende kinderen bij laatste training van Oranje

zo, 20/06/2021 - 18:54

Morgenavond speelt Oranje de laatste poule-wedstrijd op het Europees kampioenschap, en vandaag trainde het Nederlands elftal nog één keer met elkaar in Zeist. En daar kwamen ook veel kinderen op af.

Het Nederlands elftal heeft de eerste twee wedstrijden gewonnen, en daardoor zijn ze door naar de achtste finale. En dat heeft in het buitenland best wat indruk gemaakt. In de video hierboven zie je hoe Belgische en Engelse nieuwsprogramma's praten over Oranje.

Van groen tot zwart: kleursysteem moet ongelukken tijdens mountainbiken voorkomen

zo, 20/06/2021 - 17:44

Borden met de kleuren groen, blauw, rood en zwart moeten de moeilijkheidsgraad van Nederlandse mountainbikeroutes aan gaan geven. Volgens de wielersportbond NTFU is dat nodig, want het afgelopen jaar hebben steeds meer mountainbikers zich gemeld bij de eerste hulp.

Uit een rapport van VeiligheidNL blijkt dat het aantal mountainbikeblessures in 2020 met 68 procent is toegenomen ten opzichte van 2019. Volgens onderzoeker Huib Valkenberg van VeiligheidNL valt deze stijging deels te verklaren doordat er meer gemountainbiket wordt. In 2019 was dat 11 miljoen uur in totaal, in 2020 werd er 15 miljoen uur gefietst. "Maar omdat het risico op een bezoek aan de eerste hulp ook toeneemt, speelt er meer", zegt Valkenberg.

De precieze oorzaak van het toegenomen risico is niet onderzocht. "Een verklaring daarvoor kan zijn dat er meer beginners tussen zitten. En die groep heeft sowieso meer kans om geblesseerd te raken. Ook kan het door drukte op de mountainbikeroutes komen."

De eerste bordjes werden gisteren op de route Het Hulsbeek in Oldenzaal opgehangen:

Om die routes veiliger te maken, heeft de wielersportbond NTFU nu dus een kleurensysteem in het leven geroepen. Van groen voor beginners naar zwart voor ervaren mountainbikers.

Volgens een woordvoerder van de wielersportbond komen in Nederland vooral groene en blauwe routes voor. Toch is het belangrijk dat het kleurensysteem er komt. "Voorheen hadden alle verschillende routes een eigen bewegwijzering en soms worden die routes ook gesplitst. Een route kan dus bijvoorbeeld de kleur blauw hebben, met rode en zwarte parallelle paden. Daardoor kun je als minder ervaren mountainbiker toch voor onverwachte situaties komen te staan."

De NTFU verwacht binnen 2 jaar het kleurensysteem in het hele land te hebben doorgevoerd, al is dat niet helemaal zeker. "Of elke route het krijgt, hangt af van de eigenaar van het terrein. Soms is het particulier eigendom, soms van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Ook de betrokken mountainbikevereniging, die voor de aanleg en het onderhoud van de routes zorgt, speelt hierin een rol."

Vaardigheden overschatten

Het systeem is niet verplicht, maar wil een terreineigenaar of mountainbikevereniging het invoeren, dan moet dat worden aangevraagd bij de NTFU. "Terreineigenaren of vrijwilligers kunnen hun eigen routes niet beoordelen op moeilijkheid, dat doet een inspecteur."

Wordt het systeem overal doorgevoerd, dan gaat het aantal ongelukken afnemen, verwacht de wielersportbond. "Maar uiteindelijk is het aan de mountainbiker zelf om in te schatten welke route hij moet kiezen. Net als bij het skiën kan het soms gebeuren dat mensen hun vaardigheden overschatten."

'Ben jij nou zo slim Frank? Blijf malen!' Wie zit achter 'luchtpost' voor Frank de Boer?

zo, 20/06/2021 - 17:32

Voor de derde keer dit EK vloog er een sportvliegtuigje over het trainingsveld van de KNVB in Zeist waar het Nederlands elftal traint. Op de sleep stonden verwijzingen naar de eerstvolgende wedstrijd en 'adviezen' voor bondscoach Frank de Boer. Wie zit er achter deze luchtboodschappen?

De teksten zijn een beetje cryptisch, maar liefhebbers herkennen de verwijzingen naar de rijke voetbalgeschiedenis van het Nederlands elftal. De teksten 'Ben jij nou zo slim Frank? Blijf malen!' en 'Auf Wiener schnitzel!' vlogen voor de wedstrijden van Oranje over het trainingsveld. Voor de wedstrijd tegen Oostenrijk vloog ook een vliegtuigje over de Johan Cruijff Arena, met de tekst 'Kein geloel, fussball spielen', een citaat van Ernst Happel, de Oostenrijker die in 1978 op het WK in Argentinië de coach van het Nederlands elftal was.

"In België werd in de media gespeculeerd dat de Nederlandse voetbalbond KNVB er zelf misschien achter zat en uit Duitsland ontvingen we complimenten over de humor van deze actie", zegt Yves Gijrath. Hij is ondernemer en samen met Erik de Vlieger maakt hij de podcast De Kapiteinenlijn. "Maar we zijn gewoon twee gasten die van voetbal houden en willen dat heel Nederland achter Oranje staat."

Wat zou Johan doen?

Het idee om vliegtuigjes met teksten de lucht in te sturen, ontstond nadat Gijrath het vliegtuigje met daarop de tekst 'Frank, gewoon 4-3-3!' zag. In eerste instantie werd gedacht dat supporters achter de actie zaten, maar dezelfde avond maakte het SBS-programma De Oranjezomer bekend dat ze het vliegtuig hadden geregeld om bondscoach Frank de Boer te laten weten dat hij af zou moeten zien van de beoogde 5-3-2-opstelling.

"Dat vond ik zo ergerlijk", zegt Gijrath. "Het Nederlands elftal had nog geen minuut gespeeld en er was al kritiek. Dat haalt de energie uit het elftal. Tijdens een interview met sportjournalist Jaap de Groot vroegen we ons hardop af wat Johan Cruijff met dit 'advies' zou doen. Waarop Jaap zei: "Johan is er voor de voetballers, hij zou een muur bouwen om zijn spelers, de media de schuld geven, en vervolgens de aandacht proberen af te leiden.'"

De stemming in het land

Gijrath en De Vlieger bedachten samen de tekst voor hun eerste vliegtuigactie en kwamen op 'Auf Wiener schnitzel!'. "We wilden hiermee de aandacht vestigen op Oostenrijk, de tegenstander, en afleiden van de bondscoach en de tactiek. Sportjournalist Jeroen Stekelenburg was de eerste die doorhad wat we hiermee bedoelden: Oranje, vreet de Oostenrijkers op! Dat moest de stemming worden in het land ten opzichte van het Nederlands elftal."

Gijrath is bezeten van voetbal en houdt van grapjes waarbij de 'denkspier' een beetje wordt gekieteld. "We bedenken die korte tekstjes zelf. Daar hebben we samen al zoveel lol om. De boodschap moet een beetje cryptisch zijn, niet te direct. En geïnspireerd op bondscoaches uit de geschiedenis."

Boedapest

De teksten zijn gedrukt op een sleep zonder logo en ook via het vliegtuigje is niet te herleiden dat de twee ondernemers achter de actie zitten. "Het is bedoeld als actie om de voetballers te bereiken en ze energie te geven. En dat mensen niet weten dat ik erachter zit, levert ook grappige momenten op. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat mensen mij vertellen over hoe leuk het is dat er een vliegtuigje met deze teksten over het trainingsveld in Zeist vliegt."

Of er nog meer vliegtuigjes met de teksten van Gijrath de lucht ingaan, laat de ondernemer in het midden. "We laten in Nederland en straks in Boedapest vast nog van ons horen, maar wat we precies gaan doen is natuurlijk ook afhankelijk van wie de tegenstander van Oranje is in de achtste finales."

Drukte bij recyclelaars door hoge grondstofprijzen

zo, 20/06/2021 - 17:22

Grondstofprijzen zijn de laatste maanden extreem in prijs gestegen. Nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt, trekt de economie aan en groeit de vraag naar vrijwel alle soorten grondstoffen. Leveranciers kunnen die vraag niet bijbenen. De prijzen en levertijden lopen daardoor in hoog tempo op. Sommige producten zijn helemaal uitverkocht.

Deze ontwikkeling heeft een milieuvriendelijk bij-effect: producenten die de drukte op de grondstoffenmarkt proberen te omzeilen, wijken uit naar recyclelaars. Zij draaien de afgelopen maanden overuren.

Zo is het magazijn van kunststofrecyclelaar Veolia Polymers in Vroomshoop zo goed als leeg. "Ik ben helemaal uitverkocht. Het kan verkeren", vertelt manager Gerrit Klein Nagelvoort. "Een jaar geleden hadden we hier 15 miljoen kilo gerecycled plastic staan." Toen was de situatie tegengesteld aan die van vandaag: de vraag naar nieuw en gerecycled plastic was compleet ingestort. "Ik kon mijn product aan de straatstenen niet kwijt," zegt Klein Nagelvoort.

Doordat grote fabrieken in het begin van de coronacrisis hun productie afschaalden, kunnen ze de snelgroeiende vraag nu niet aan. "Om toch plastic te kunnen maken, zoeken mensen naar alternatieven. Dan komen ze bij ons uit."

En wat maakt hij dan precies? Nou, dit soort bekende voorwerpen:

Niet alleen de kunststofsector worstelt met tekorten. "Je ziet het over bijna de hele linie: van voedsel tot computerchips en van koper tot olie", zegt Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman. "Je zag het eerst in China, toen in de Verenigde Staten en nu ook in Europa: de economie veert heel snel terug."

Over de hele wereld neemt de vraag naar dezelfde producten toe. Daarnaast zijn de transportkosten enorm gestegen. "De prijs van een zeecontainer is verdrievoudigd ten opzichte van een jaar geleden."

Bouman ziet nog een reden voor de snelle prijsstijgingen. Uit angst voor nog meer tekorten en hogere prijzen of om er geld mee te verdienen treedt er hamstergedrag op. Bedrijven kopen massaal extra grondstoffen in. "Dat stuwt de prijzen nog meer op. Het is een perfecte storm."

Bewuster kopen

De grondstoffenproblematiek werkt ook door bij Buurman in Rotterdam. De bouwmarkt voor tweedehands hout merkt dat het erg druk is. Onlangs verhoogde Buurman zijn prijzen. Interim-directeur Liv Kooijmans :"We merkten dat het prijsverschil tussen ons hout en nieuw hout van de grote bouwmarkten wel heel groot werd." Kooijmans hoopt dat de hoge prijzen een blijvend effect hebben op het hergebruiken van hout. "Nu verdwijnt nog te veel gebruikt hout in de biomassacentrale."

Toch is het de vraag of het positieve effect voor grondstofrecycling standhoudt. "Dat hangt erg van de ontwikkelingen af", volgens Bouman. Om recycling echt voordeliger te maken, moeten onder meer de prijsstijgingen van nieuwe materialen structureel zijn. Bouman: "De houtprijzen zijn de afgelopen dagen bijvoorbeeld weer gedaald."

Plasticproducent Klein Nagelvoort stelt dat op meerdere vlakken nog winst is te behalen. Hij ziet de grootste uitdaging bij de producenten van verpakkingen. "Zij moeten ervoor zorgen dat de producten die ze in de markt zetten 100% recyclebaar zijn".

Duizenden gedenktekens op strand Scheveningen voor omgekomen vluchtelingen

zo, 20/06/2021 - 17:17

Op het strand van Scheveningen staan duizenden gedenktekens in het kader van Wereldvluchtelingendag. Vandaag worden de 44.000 mensen herdacht die tussen 1993 en 2020 zijn gestorven bij een poging Europa te bereiken.

De gedenktekens zijn gemaakt door vrijwilligers uit het hele land. Er staan namen van overleden vluchtelingen op en de plaats waar zij om het leven kwamen, voor zover bekend. "Het ziet er prachtig en indrukwekkend uit", zegt directeur Roos Ykema van stichting MiGreat in het NOS Radio 1 Journaal.

"Bijna iedereen op het strand komt even kijken en veel mensen zijn geëmotioneerd door wat ze hier zien. Dit komt natuurlijk veel dichterbij dan een berichtje in de krant over vijftig mensen die verdronken zijn."

Onder de vrijwilligers zijn ook migranten die zelf hebben meegemaakt hoe moeilijk het is om Europa te bereiken:

Ook in andere Europese landen staan vandaag gedenktekens, onder meer in Griekenland, Polen, Bosnië en Noorwegen. Op het Scheveningse strand is ook een programma met sprekers, poëzie en muziek. "Allemaal om de mensen te herdenken en om bewustwording te creëren over de ontzettend dodelijke manier waarop Europa de grenzen bewaakt", aldus Ykema.

Kinderen

Het internationale journalistencollectief Lost in Europe meldt dat sinds 2018 zeker 9901 mensen zijn omgekomen bij pogingen om Europa te bereiken, onder wie 440 kinderen. Het collectief analyseerde hiervoor gegevens van de organisatie UNITED Against Refugee Deaths, die sinds 1993 data verzamelt over vluchtelingen die overlijden op weg naar Europa. Kinderen vonden vooral de dood bij de oversteek vanuit Marokko, Libië en Turkije.

Ook na aankomst in Europa overlijden er kinderen, concludeert Lost in Europe. "Er zijn berichten over kinderen die om het leven zijn gekomen door gevechten of incidenten in vluchtelingenkampen. En ze stierven door ongelukken of verstikking in busjes en auto's waarin ze werden gesmokkeld. Er zijn meldingen van kinderen die werden doodgeschoten door grensbewakers."

Reacties op vondst Conings: Van Ranst spreekt medeleven uit, moment stilte op Koekamp

zo, 20/06/2021 - 15:57

In binnen- en buitenland wordt gereageerd op de vondst van het lichaam van de Belgische militair Jürgen Conings.

De Vlaamse viroloog Marc van Ranst, die door Conings werd bedreigd en om die reden ondergedoken zit, sprak op Twitter zijn medeleven uit met de nabestaanden. "Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jürgen Conings", schrijft Van Ranst. "Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws, want zij verliezen een vader, een familielid of een vriend." Tegen Belgische media zegt hij dat hij tegelijkertijd ook opgelucht is.

Bij een protest op de Koekamp in Den Haag werd kort stilgestaan bij het overlijden van Conings. Michel Reijinga, organisator van de 'koffiedrinken'-demonstraties, vroeg het publiek om een moment stilte. "Enkele minuten geleden kwam het bericht binnen, dat onze Belgische strijder Jurgen Conings gevonden is. En daarom vraag ik even één minuutje stilte voor Jürgen Conings". De toehoorders waren uiteindelijk iets langer dan een halve minuut stil. Ze waren op de Koekamp bijeen ter herinnering aan een uit de hand gelopen antilockdownprotest, door hen "de slag om het Malieveld" genoemd.

Op sociale media verschijnen reacties van mensen die twijfelen aan de toedracht van Conings' overlijden. Zij vinden het verdacht dat uitgerekend de burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, het lichaam bij het mountainbiken aantrof in Nationaal Park Hoge Kempen, nadat een zoektocht van 34 dagen niets had opgeleverd.

'Ik dacht onmiddellijk aan Conings'

"Ik kwam ergens op een stuk waar weinig mensen komen en ik rook onmiddellijk een sterke lijkgeur. Toen dacht ik inderdaad onmiddellijk aan Conings", licht Tollenaere toe bij de Belgische omroep VRT. "Ik heb de coördinaten aan de politiediensten doorgegeven, die hebben op enkele meters afstand het lijk gevonden". Volgens de VRT lag er een wapen bij het lichaam en heeft de oud-militair zichzelf om het leven gebracht.

De burgemeester zei het lichaam niet zelf te hebben gezien. Hij besloot niet dichterbij te komen omdat hij aan de geur kon ruiken dat het lichaam vermoedelijk in een verre staat van ontbinding was.

Ook om het sporenonderzoek niet in de weg te zitten, besloot hij de politie direct in te schakelen. Tollenaere zei dat hij geregeld in het gebied fietst.

De burgemeester bevestigde eerder vanmiddag ook aan de NOS dat hij het lichaam van Conings vond tijdens een mountainbiketocht in het park. Daar was sinds mei met man en macht naar Conings gezocht.

De militair stal afgelopen mei wapens uit een depot van Defensie. Hij had extreemrechtse sympathieën en werd verdacht van een aantal bedreigingen. Hij werkte sinds 1992 bij de Belgische defensie.

De uitzending van 20 juni

zo, 20/06/2021 - 15:24
Weg Amber Alert, welkom omstreden Burgernet

Het Amber Alert verdwijnt. In plaats daarvan gaat de politie meldingen integreren in het systeem van de politie en de gemeenten. Maar politici hebben hun twijfels. Nieuwsuur spreekt met voor- en tegenstanders van het nieuwe systeem.

Grondstoftekort is 'booming business' voor recyclebranche

Grondstofprijzen zijn de laatste maanden extreem in prijs gestegen. Nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt, trekt de economie aan en groeit de vraag naar vrijwel alle soorten grondstoffen. Leveranciers kunnen die vraag niet bijbenen

Oproep: Wat wil jij weten van BMX-zussen Laura en Merel?

zo, 20/06/2021 - 15:24

Laura en Merel Smulders zijn zussen en doen allebei aan BMX. Bij die sport race je met een fiets over een parcours. Dit jaar doen ze allebei mee aan de Olympische Spelen. Ze zijn dus zussen, maar racen bij wedstrijden tegen elkaar.

Aankomende week gaan we de zussen interviewen, en daarbij nemen we jullie vragen mee!

Laura werd in 2018 Europees kampioen. Toen racete ze ook al tegen Merel. Daar maakten we deze video over:

Turner Bart Deurloo over de rekstok, tattoos en de Spelen

zo, 20/06/2021 - 14:56

Turner Bart Deurloo gaat altijd voor goud, en noemt zichzelf 'toch wel een beetje een tattoo-boy'. Verslaggever Lucas sprak met 'm over zijn oefeningen op de rekstok en over waarom hij een tattoo van een broccoli heeft. En wist je dat Bart ook kan zingen en gitaarspelen? Je hoort het in de video hierboven!

Verras jij je vader op Vaderdag?

zo, 20/06/2021 - 11:39

Het is vandaag Vaderdag! Dé dag om je vader in het zonnetje te zetten. Doe jij dat ook? Noï en Liselot uit Harderwijk wel. Zij maakten een ontbijt en stuurden ons een foto van hun versierde tafel.

Sen stuurde ons een filmpje. Hij heeft zelf een apparaat voor koffiecupjes geknutseld:

Vind jij het moeilijk om iets te bedenken voor je vader? Of doe je er niets aan? Reageer op de stelling van de dag:

Weer noodweer: straten onder water

zo, 20/06/2021 - 10:31

Op meerdere plekken is het gisteravond en vannacht noodweer geweest. In de plaats Waddinxveen is een gebouw met 54 huizen erin ontruimd, omdat er een lekkage was. En in Den Haag stond onder een viaduct zóveel water dat de weg werd afgesloten. Een speciaal bedrijf moest langs komen om de putten door te spoelen.

Bliksem

Op sommige plekken heeft het ook geonweerd. In Zwolle was een radiozender een tijd niet te beluisteren, omdat de bliksem in een mast was geslagen.

In België ging het op sommige plekken er ook hard aan toe. Een terras bij een café werd zelfs weggeblazen door een mini-tornado. Zeventien mensen raakten gewond, en zeker 50 gebouwen zijn kapot gegaan.

Jongens aangehouden voor geverfde waterpistooltjes

zo, 20/06/2021 - 10:02

De politie heeft gisteravond in Gouda drie jongens aangehouden en een wapen op hen gericht. De jongens van 14 en 15 jaar hadden zwarte pistolen bij zich en richtten die op mensen. Toen de politie met de jongens op het politiebureau kwamen, zagen ze dat het zwartgeverfde waterpistooltjes waren.

Serieus

Het politieteam zegt dat ze dit soort acties heel serieus nemen. Ze noemen het een 'domme zet' die grote gevolgen had kunnen hebben. Door de zwarte verf leek het speelgoed op echte wapens.

De politie maakt zich al langer zorgen over kinderen en tieners die nepwapens bij zich hebben. Dat kan erg gevaarlijk zijn.

Het beste uit de 'Check Dit Dan'

zo, 20/06/2021 - 09:36

Wat zijn de opvallendste nieuwtjes uit onze rubriek Check Dit Dan? Iedere zondag zetten we de hoogtepunten voor je op een rij. Met deze week:

1. Djokovic geeft zijn racket aan 'de beste fan'

2. Kasteel versierd met Hulk en Transformer

3. We hadden deze week ook zingende meeuwen:

4. Het Songfestival is er nu ook in Lego

5. Hier lag heel veel poep voor de deur, maar van wie?

Weer noodweer: appartementen Waddinxveen ontruimd, minitornado in België

zo, 20/06/2021 - 08:37

Op meerdere plekken in het land is opnieuw overlast ontstaan door noodweer, gisteravond en vannacht. In Waddinxveen is een appartementencomplex met 54 woningen ontruimd. Rond 00.45 uur ontstond daar een lekkage.

Het water stroomde volgens de brandweer bij een bewoner op de derde verdieping uit de plafondlampen. Daarna drong het water steeds dieper het gebouw binnen, waarna werd besloten om de stroom eraf te halen en alle bewoners te evacueren. Bewoners wordt gevraagd onderdak te zoeken bij familie en vrienden. De gemeente heeft voor de eerste nacht wel een hotel geregeld in Gouda.

Voorlopig mag het pand niet betreden worden, omdat de situatie te onveilig is, schrijft de Veiligheidsregio Hollands-Midden. De eigenaar moet er nu voor zorgen dat alles weer in orde komt.

Straten kwamen blank te staan

In Den Haag rukte de brandweer vannacht diverse keren uit. Verschillende woningen en kelderboxen kwamen vol te staan met water. Onder viaduct De Put bij de Vaillantlaan lag zo veel water dat de weg tijdelijk werd afgesloten, waarna een speciaal bedrijf de putten kwam doorspoelen.

Ook in Kerkrade stonden straten blank, door een wolkbreuk.

Vrijdagavond was er ook al sprake van noodweer: zo zijn zeker zes huizen onbewoonbaar geraakt in Leersum en werden duizenden bomen verwoest. Vermoedelijk kwam dat door een valwind. In Noord-Holland viel vrijdag een enorme hoeveelheid regen.

Minitornado bij de zuiderburen

In België sloeg het noodweer gisteravond en vannacht hard toe. In Beauraing in de provincie Namen, bij de Franse grens, werd het overdekte terras van een café helemaal weggeblazen door een minitornado. Zeventien mensen raakten lichtgewond. Zeker vijftig gebouwen raakten beschadigd en veel bomen waaiden om. Een ooggetuige zegt dat het op een apocalyps leek.

In de dorpen Eprave en Mont-Gauthier werden enkele daken weggeblazen. In Laloux raakte het dak van de kerk beschadigd. Het noodweer trok daarna verder naar de provincie Oost-Vlaanderen, waar straten onder water liepen en zelfs een modderstroom ontstond.

Wekdienst 20/6: Verstappen op pole in Frankrijk • NK wielrennen voor mannen

zo, 20/06/2021 - 07:28

Goedemorgen! Max Verstappen rijdt vandaag de Grand Prix in Frankrijk vanaf poleposition. En in datzelfde land kiezen de inwoners van alle zeventien regio's en departementen de regionale vertegenwoordigers.

Maar eerst het weer: Vandaag zijn er perioden met zon en wolkenvelden. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur ligt tussen 20 en 26 graden vanmiddag bij een matige zuidwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

In Fort Lauderdale, in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida, zijn een dode en een gewonde gevallen bij een incident tijdens een Pride-optocht. Een pick-uptruck reed met hoge snelheid door de menigte.

De toedracht van het incident wordt nog onderzocht. De bestuurder van de pick-up is aangehouden door de politie. Getuigen zeggen tegen lokale media dat hij daarbij zei dat de aanrijding een ongeluk was. De man maakte deel uit van de parade, als lid van het Fort Lauderdale Gay Men's Chorus.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Iedere ochtend praten we je in 2 minuten en 21 seconden bij over de afgelopen speeldag op het EK voetbal 2021. Check hier de video van vandaag, met een hoofdrol voor de Duits-Nederlandse Robin Gosens.

Fijne zondag!

Zo proberen GGD's ook de laatste mensen te bereiken voor een prik

zo, 20/06/2021 - 07:09

Het vaccineren gaat razendsnel, zei demissionair De Jonge vrijdag op de coronapersconferentie. Dit weekend hebben alle Nederlanders vanaf 18 jaar een afspraak voor hun eerste prik kunnen maken. De vaccinatiebereidheid ligt volgens de laatste cijfers op het coronadashboard hoog; met 87 procent nog iets hoger dan de 85 procent waar De Jonge op hoopte.

Nu iedereen een afspraak mág maken, zetten GGD's maatwerk in om het coronavaccin extra onder de aandacht te brengen bij mensen die dat nog niet hebben gedaan.

"Als het nodig is om de vaccinatiebereidheid te vergroten, kunnen daar acties voor worden ingezet", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Dat kan het vergroten zijn van de bereidheid van een doelgroep, een jaartal, of een regio. "Je kan bijvoorbeeld heel goed zien per jaartal hoeveel vaccinatieafspraken er gemaakt worden. Dus als het nodig blijkt dat een bepaald jaartal nog overtuigd moet worden, dan kan dat."

Dat is gedetailleerd maatwerk en dat is nodig, zegt de woordvoerder. "Je wilt een hoge en ook een homogene vaccinatiegraad in het land. Je wilt geen witte plekken hebben op een landkaart, maar dat alle groepen voldoende beschermd zijn." Anders is er in die gebieden een grotere kans op infectiehaarden.

Livemuziek bij het wachten

Het ministerie bedenkt samen met de GGD, gemeenten en betrokken instanties wat er nog gedaan kan worden om nog niet gevaccineerde mensen te trekken. De Jonge spreekt over "maatwerk" in een Kamerbrief die hij vrijdagavond verstuurde. "De GGD's en gemeenten kennen als geen ander de kenmerken van de eigen regio, ze hebben een grote organisatiekracht en hebben een uitgebreid netwerk om activiteiten van de grond te krijgen."

Zo was er afgelopen week gratis haring voor gevaccineerden in IJmuiden, worden volgende week in regio Hollands Midden bij de vaccinatielocaties ijsjes uitgedeeld en doet festivalhoofdstad Amsterdam zijn naam eer aan met een muziekprogramma dat binnenkort op elke vaccinatielocatie gepland staat.

"Wij zetten niet in op ludieke acties, maar we zijn wel bezig met een soort muzikale line-up voor alle locaties", zegt een woordvoerder van GGD Amsterdam. "We proberen het vaccineren zo aangenaam en leuk mogelijk te maken. Daarom zijn we nu ook al zo blij met locaties zoals NDSM-werf en AFAS Live."

In Utrecht werd er eerder al op livemuziek getrakteerd in de wachtruimte. De GGD werkte de afgelopen tijd samen met evenementenlocatie TivoliVredenburg. De concertzaal levert artiesten aan die spelen in het kwartier dat mensen na hun prik moeten blijven. "Zo krijgen de artiesten een podium en de gevaccineerden mooie livemuziek", zegt een woordvoerder van GGD Utrecht.

Dat zijn natuurlijk leuke extraatjes voor mensen die toch al hadden besloten om zich te laten vaccineren. Voor mensen die moeilijker te bereiken of nog meer informatie willen, zet de GGD Utrecht zogeheten sleutelfiguren in om bepaalde doelgroepen aan te spreken. Zo maakt arts infectieziektenbestrijding Putri Hintaran van de GGD Utrecht TikToks om jongeren te bereiken.

Demissionair minister De Jonge zegt dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren met 76 procent lager is dan het gemiddelde, maar nog wel iets hoger is dan eerder werd verwacht. "Desondanks zetten we communicatie in om ook daar de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen." De GGD Rotterdam-Rijnmond probeert jongeren beter te bereiken met speciale selfiewanden voor een fotootje na de prik.

De Verenigde Staten zetten al langer 'lokkertjes' in om de vaccinatiegraad verder op te krikken; daar wordt in sommige staten gelonkt met geldbedragen, kaartjes voor sportwedstrijden of gratis bier. Check hier welke voorbeelden er nog meer zijn.

Om mensen te bereiken die weinig of geen Nederlands spreken, probeert de GGD in contact met hen te komen via de school van de kinderen. "Die hebben gisteren een uitnodiging voor de ouders mee naar huis gekregen. Volgende week kunnen zij zonder afspraak terecht voor informatie of voor een prik op een kleinschalige locatie in de eigen wijk", zegt een woordvoerder.

De Jonge benoemt in de Kamerbrief dat informatiemateriaal ook in andere talen dan Nederlands beschikbaar is. "Deze middelen en materialen zijn bij uitstek geschikt voor de groepen die tot nu toe achterblijven in de vaccinatie."

Er zijn ook andere acties die gericht zijn op het bereiken van mensen in bijvoorbeeld kwetsbare wijken. Zo rijden er op meerdere plekken in Nederland prikbussen - door De Jonge op de coronapersconferentie spuitbussen genoemd. Wie dat wil, kan in zo'n bus informatie krijgen en de prik ook meteen laten zetten. Dat gebeurt momenteel in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Friesland. "Maar we blijven daarnaast ook kijken wat we nog meer kunnen doen", zegt een woordvoerder van GGD Fryslân.

Er zijn ook regionale GGD's die niet aan aanvullende acties doen om de vaccinatiebereidheid te vergroten. GGD Hollands Noorden, GGD Gooi- en Vechtstreek en GGD Drenthe hebben niks op de planning staan. "We hebben geen grote zorgen, dus is er verder ook niets nodig", laat de dienst in Drenthe weten. "Een ludieke actie? Wij hebben gratis vaccins!"

Jongens met zwartgeverfde waterpistooltjes aangehouden in Gouda

zo, 20/06/2021 - 03:02

Drie minderjarigen in Gouda zijn gisteravond onder schot gehouden door de politie, omdat ze met vuurwapens op voorbijgangers zouden hebben gericht. Achteraf bleek het om zwartgeverfde waterpistooltjes te gaan.

Een getuige had melding gemaakt van een vuurwapen, waarna de jongens van 14 en 15 via surveillancecamera's werden gevolgd. Via die camerabeelden was ook te zien dat door de jongens werd gevochten, schrijft de politie.

Vanwege de veronderstelde ernst van de wapens gingen de agenten met getrokken wapens op de tieners af. Zij werden gefouilleerd en aangehouden. Pas op het politiebureau werd duidelijk dat er geen sprake was van gevaar.

Domme zet

Het politieteam zegt iedere melding over vuurwapens uiterst serieus te nemen. Door de zwarte verf leek het speelgoed op echte wapens. "Een domme zet die grote gevolgen had kunnen hebben."

De politie maakt zich al langer zorgen over het gebruik van nepwapens door minderjarigen, met name omdat dat kan leiden tot gevaarlijke situaties als de politie zelf een wapen trekt.

Man neergeschoten in Rotterdamse avondwinkel, politie zoekt dader

zo, 20/06/2021 - 01:03

In Rotterdam is een man gewond geraakt nadat hij was neergeschoten in een avondwinkel. Het incident gebeurde op de 's-Gravendijkwal, in de buurt van het stadscentrum.

Volgens de politie was het slachtoffer nog aanspreekbaar. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

De dader stapte na het incident achterop bij een scooterrijder en vluchtte weg. De politie is nog naar hem op zoek.

Pagina's