NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 13 min 13 sec geleden

Extra bedden voor asielzoekers (maar nog meer nodig)

37 min 40 sec geleden

Op verschillende plekken in het land is dit weekend hard gewerkt om extra opvang voor asielzoekers te regelen. In de provincies zijn in totaal 550 extra bedden geregeld.

De slaapplekken zijn nodig omdat de bestaande opvang in Ter Apel overvol zit. Wij maakten daar eerder deze video over:

De burgemeester van Ter Apel vroeg hulp aan andere burgemeesters. Dat lijkt nu dus te hebben geholpen. Afgelopen weekend zijn in Overijssel, Zeeland, Drenthe, Flevoland en Utrecht extra noodopvangplekken geopend.

Nieuwswekker: Verstappen wint + Ed Sheeran heeft corona

2 uur 11 min geleden

Goedemorgen op deze maandagochtend! In deze Jeugdjournaal Nieuwswekker praten we je helemaal bij over het nieuws van vandaag en we vertellen je wat er is gebeurd in de nacht.

Het weer

Voor een groot deel van Nederland wordt het een bewolkte dag. En er is regen. In het oosten van Nederland kun je de zon nog wel even zien, maar dan wel alleen in de ochtend. Het waait gelukkig niet zo hard.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

- Max Verstappen kwam in actie op de Grote Prijs van de Verenigde Staten in de Formule 1. Hij mocht op de eerste plek beginnen. Vlak na de start werd hij ingehaald door de Brit Lewis Hamilton, maar Max vocht zich terug en kwam uiteindelijk als eerste over de finish.

- Zanger Ed Sheeran is positief getest op corona en gaat in quarantaine. Flink balen voor hem. Vrijdag komt zijn nieuwe album uit en hij had daarom heel veel interviews met journalisten gepland. Op Insta schrijft hij dat hij zoveel mogelijk interviews vanuit huis wil doen.

- FC Barcelona-coach Ronald Koeman is gisteravond lastiggevallen door supporters van de club. Ze waren boos omdat Barcelona thuis met 2-1 had verloren van Real Madrid. Toen Ronald Koeman na de wedstrijd weg wilde rijden met zijn auto, begonnen tientallen fans op zijn auto te slaan en gingen ze op de motorkap liggen.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Op verschillende plekken in het land is dit weekend hard gewerkt om extra opvang voor asielzoekers te regelen. De locatie in Ter Apel in Groningen zit voller dan vol. De burgemeester daar maakt zich al langer zorgen en vroeg hulp aan andere burgemeesters. Dat lijkt nu te hebben geholpen. Afgelopen weekend zijn in 5 provincies in Nederland extra noodopvangplekken geopend.

- Na maanden van hoge temperaturen en ernstige droogte, heeft de Amerikaanse staat Californië nu last van noodweer. De harde wind en zware regenbuien zorgen voor veel overlast. Op sommige plekken is in 12 uur tijd wel 15 centimeter regen gevallen en ontstaan modderstromen.

En dan nog even dit:

Durf jij een scheet te laten als er andere mensen bij zijn? Maaike heeft daar geen probleem mee. Zij maakt er zelfs video's over op TikTok. Wij spraken haar gisteren en hebben er ook een stelling over. Reageer hieronder.

Wekdienst 25/10: Klimaatrapport van KNMI • Partijleiders weer aan formatietafel

2 uur 51 min geleden

Goedemorgen! Het KNMI presenteert een rapport dat inzage geeft in hoe het klimaat er in Nederland voor staat en de partijleiders van de VVD, D66, CDA en CU schuiven weer aan rond de formatietafel.

We beginnen met het weer. Vandaag is het grotendeels bewolkt met op veel plaatsen zo nu en dan regen. Het wordt 12 tot 14 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Vanavond valt in het oosten wat regen, langs de kust komen juist losse buien voor met kans op onweer.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Uit Sudan komen berichten dat er een staatsgreep aan de gang is. Premier Hamdok en enkele hoge functionarissen zouden zijn opgepakt en telefoon- en internetverkeer in het land worden verstoord.

In Sudan is het onrustig sinds wijdverbreide demonstraties in 2019 een einde maakten aan het bewind van dictator Omar al-Bashir. Sindsdien ruziën het leger en burgerbestuurders over de machtsverhoudingen in het land.

Een tv-zender die kritisch is over de legerleiding heeft landgenoten opgeroepen vandaag de straat op te gaan om te protesteren tegen de couppoging.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

De Maasstad stond gisteren in het teken van de 40ste editie van de Marathon Rotterdam. Duizenden lopers uit binnen- en buitenland finishten op de Coolsingel. De 71-jarige Herman Wilton was een van hen. "Zo lang ik lachend over de finish kom, ga ik door", zei hij achteraf. Hij liep de marathon in iets meer dan 5,5 uur.

Zo haalde Wilton de eindstreep:

Fijne maandag!

Ombudsman: eigen minister nodig voor aardbevingsschade Groningen

4 uur 24 min geleden

De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen heeft een eigen bewindspersoon nodig in het nieuwe kabinet. Tot die conclusie komt Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen in het rapport Verscheurd Vertrouwen, schrijft Trouw.

In de krant spreekt Van Zutphen over een nationale crisis, die "een crisisorganisatie met doorzettingsmacht" behoeft. "Iemand die zegt: nu is het afgelopen en hakken we de knopen door. Geen nieuwe onderzoeken meer, geen nieuwe procedures of weer nieuwe spelregels."

De ombudsman concludeert dat er te weinig is gedaan met zijn eerdere aanbevelingen uit 2017. Zo wachten duizenden mensen nog op versterking van hun huizen of een compensatieregeling. Dat is volgens hem geen onwil, maar onmacht van de overheid.

"Als het onwil zou zijn, wist ik wat ik moest doen: je gáat het maar willen. Onmacht is veel ingewikkelder voor de overheid zelf. Ze moet anders gaan werken. In het jargon tegenwoordig: nieuwe bestuurscultuur."

Stroomlijnen

Nu valt het schadeherstel nog onder Economische Zaken, terwijl Binnenlandse Zaken voor de versterkingsoperatie verantwoordelijk is. Daarnaast spelen gemeentes, provincies, de Nationaal Coördinator Groningen en meerdere overheidsinstanties een rol. Een bewindspersoon kan dat stroomlijnen, denkt hij.

"Zij zouden geen boodschap moeten hebben aan de vraag wie verantwoordelijk is, ministerie x of y voor wonen of voor de gaskraan, voor de ene scheur dit loket en voor de versterking een ander. Dat kan je niet schelen als je in een beschadigd huis woont", zegt hij tegen de krant. "Ze kunnen en mogen zich niet langer opstellen als klassieke beter wetende overheid, want daar wordt Groningen geen cent beter van."

Van Zutphen hoopt dat op deze manier niet alleen de schade maar ook het vertrouwen kan worden hersteld, evenals psychologische schade. "Scheuren herstellen is belangrijk, maar reparatie van de mentale klappen vraagt haast meer aandacht dan de scheur."

'Boeren bij natuurgebieden kregen onterecht toestemming tot uitbreiding'

6 uur 42 min geleden

Honderden boeren in de buurt van natuurgebieden hebben volgens NRC onterecht toestemming gekregen om uit te breiden. De veestapel mocht wettelijk alleen groeien als de stikstofuitstoot gelijk bleef of verminderde, maar volgens de krant voldeed de apparatuur die daarin moest voorzien niet aan de voorwaarden en creëerde een rekenmodel "schijnzekerheid".

De krant somt op dat technische middelen die tot minder uitstoot moesten leiden hun beloftes niet waar konden maken. Een veelgebruikte 'luchtwasser' die de lucht zuivert bleek de ammoniakuitstoot met slechts 59 procent terug te brengen, niet de beloofde 85 procent. Ook het scheiden van urine en poep had een lager rendement.

Daarnaast werkte het RIVM met een rekenmodel waarvan een adviescommissie vond dat het schijnzekerheid creëerde, omdat het niet geschikt was voor toetsing van individuele bedrijven.

Rechters schrappen vergunningen

Desalniettemin kregen honderden boeren een vergunning voor uitbreiding, bleek uit een rondgang van de krant. De afgelopen 2,5 jaar gaven Friesland, Limburg en Gelderland zo'n 350 keer toestemming, in Zeeland, Drenthe en Noord-Holland ging het om circa tien gevallen.

De krant schrijft dat rechters in Utrecht en Friesland al meerdere keren vanwege de onzekerheden vergunningen teruggedraaid hebben. Zo vond een rechter dat er beter moest worden onderzocht of de stikstofuitstoot echt wel verminderde.

Beide provincies zijn tegen de uitspraken in beroep gegaan en pasten hun procedure niet aan. "We voeren de wet uit zoals die nu is", liet Friesland weten.

Hoewel niet bekend is welke bedrijven tot meer uitstoot hebben geleid, zeggen experts in de krant dat het zeker is dat het is gebeurd. "Meer dieren betekent simpelweg dat er meer stikstof geproduceerd wordt. Die kan je afvangen, maar dat gaat lang niet altijd goed", zegt hoogleraar Earth Surface Science Franciska de Vries.

Nederlander (69) omgekomen bij Duitse bergwandeling

8 uur 2 min geleden

Een 69-jarige wandelaar uit Nederland is zaterdagmiddag in Duitsland om het leven gekomen bij een bergwandeling. Tijdens een tocht in de buurt van de plaats Windeck, ten zuidoosten van Keulen, stortte de man door onbekende oorzaak zo'n 40 meter naar beneden.

De vrouw van het slachtoffer belde de nooddiensten, maar die reden aanvankelijk verkeerd door haar onduidelijke beschrijving van de plek van de val, melden lokale media. Toen ze bij de man arriveerden kon er niks meer worden gedaan dan zijn overlijden vaststellen. Reanimatie en de komst van een reddingshelikopter mochten niet meer baten.

De echtgenote is opgevangen door de Duitse slachtofferhulp.

Foto

Ook in Oostenrijk kwam dit weekend een persoon om het leven bij een bergwandeling. Een vrouw van 57 stortte bij Bad Gastein, tussen Innsbruck en Gaz, in een afgrond van 60 meter.

De vrouw was volgens de politie tijdens een rustpauze van het bergpad af gegaan om te poseren voor een foto. Daarbij verloor ze haar evenwicht en viel.

Politie onderschept 735 kilo illegaal vuurwerk in Overijssel

zo, 24/10/2021 - 22:29

De politie heeft bij controles in Overijssel op het importeren van vuurwerk honderden kilo's zwaar en illegaal vuurwerk in beslag genomen.

De grootste hoeveelheid, 500 kilo, werd gevonden in een auto die in de grensplaats Overdinkel werd doorzocht. De inzittenden, een man uit Deventer en een vrouw uit Wijhe, zijn aangehouden.

In Rijssen vond de politie nog eens 235 kilo vuurwerk in een auto. Een man uit Wijk bij Duurstede en een man uit Ridderkerk zijn aangehouden.

'Advocaten mogen geen laptops meer meenemen in gevangenis Vught'

zo, 24/10/2021 - 22:04

Advocaten die hun cliënt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught willen bezoeken, moeten dat sinds vorige week doen zonder dat ze hun laptop of andere gegevensdragers mogen meenemen. De beslissing is genomen met het oog op de veiligheid, schrijft de directie van de gevangenis in een brief die het AD heeft ingezien.

Advocaten mogen in principe gegevensdragers, bijvoorbeeld telefoons of laptops waarop dossierstukken staan, mee de gevangenis in nemen naar gesprekken met hun cliënt. In de EBI gold dit beleid niet, maar werden laptops van raadslieden gedoogd.

Daar komt nu dus een einde aan. "Voortzetting van deze werkwijze is op dit moment niet verantwoord c.q. verdraagt zich niet met de veiligheid van de EBI", schrijft de directie. "Vanaf heden is het dan ook niet toegestaan om digitale gegevensdragers in te voeren."

Boodschappen naar de buitenwereld

Na de recente aanhouding van Youssef T. rees de vraag of de regels voor advocaten moeten worden aangepast. T. is een volle neef van crimineel Ridouan Taghi, die vastzit in Vught, en hij trad ook op als diens advocaat. Ridouan Taghi zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat of advocaten, ook als die familie van hem zijn.

Youssef T. werd begin deze maand aanhouden terwijl hij Ridouan Taghi bezocht in de EBI. Hij wordt ervan verdacht boodschappen van Taghi naar de buitenwereld te hebben doorgestuurd.

'Onaangenaam verrast'

Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, zegt dat de maatregel een onaangename verrassing is voor de beroepsgroep. "Het kan niet zo zijn dat door één incident de gehele advocatuur zo'n draconische maatregel krijgt opgelegd. Er ligt een verdenking tegen één advocaat. Dan wordt uit het oog verloren dat 18.000 advocaten hun werk wel goed doen."

Isabella, Mijntje en andere dj's maken 338 uur muziek

zo, 24/10/2021 - 19:23

In Alphen aan den Rijn doen meer dan 350 dj's mee aan een een wereldrecordpoging. 14 dagen lang draaien ze om de beurt muziek. Bij elkaar wordt er meer dan 338 uur achter elkaar gedraaid!

Er doen bekende dj's mee en ook acht kinderen. Onder andere Miss Isa (de dj-naam van Isabella van 11) en Missy Mijntje (de dj-naam van Mijntje van 13).

De recordpoging is bedacht door een dj-school in Alphen aan den Rijn. Het is niet de eerste keer dat ze dan doen. In augustus maakten ze 244 uur lang muziek en een halfjaar eerder al 240 uur. Wij maakten daar toen deze video over:

Corona-uitbraak in asielzoekerscentrum Goes, bewoners in quarantaine

zo, 24/10/2021 - 18:25

49 van de 320 bewoners van de noodopvanglocatie in de Zeelandhallen in Goes zijn positief getest op het coronavirus. Alle bewoners zitten per direct in quarantaine en mogen het terrein niet af. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn er nog geen bewoners naar het ziekenhuis overgeplaatst.

Eergisteren besloot de GGD alle bewoners te testen omdat een aantal van hen klachten had. Vanwege het hoge aantal positieve tests is besloten een deel van de locatie speciaal in te richten voor bewoners met covid-19.

Mondkapjesplicht en anderhalve meter

De mondkapjesplicht is weer ingevoerd en ook moeten bewoners afstand houden van elkaar, zegt woordvoerder Timo Waarsenburg van het COA. De organisatie weet niet hoeveel bewoners gevaccineerd zijn. "Dat mogen we niet bijhouden, maar we weten dat sommigen in het buitenland gevaccineerd zijn en anderen hier."

Eind september kwamen de eerste Afghaanse vluchtelingen aan op de noodopvanglocatie in Goes.

Dringende oproep kabinet levert bij vijf provincies extra plaatsen voor asielzoekers op

zo, 24/10/2021 - 17:47

Tot nu toe hebben vijf provincies gehoor gegeven aan de dringende oproep van het kabinet om nog dit weekend met extra opvangplekken voor asielzoekers te komen. Dat zijn Zeeland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Utrecht.

Friesland en Groningen vinden dat nu andere provincies aan de beurt zijn en de overige provincies komen in ieder geval vandaag niet met een aanbod.

Het kabinet riep de provincies vrijdag op om dit weekend elk honderd extra opvangplekken aan te bieden. Dit vanwege de noodsituatie in het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel waar mensen deze week op de grond moesten slapen omdat er 750 asielzoekers verbleven, terwijl er er maar plek is voor 275.

Half jaar beschikbaar

In Drenthe zijn sinds gisteren 150 asielzoekers ondergebracht in een voormalig hotel in Emmen. Deze opvangplek zou eigenlijk pas volgende week opengaan, maar dat is nu dus een week vervroegd.

In Zeeland komen zo'n 100 asielzoekers aan in een evenementencentrum in Middelburg. Eind volgende week volgen nog eens 100 tot 150 mensen.

Overijssel, Flevoland en Utrecht meldden zich met respectievelijk 100 plekken in Hengelo, 90 in Dronten en 100 in hotels in Amersfoort en Utrecht.

Het verschilt per locatie hoe lang de plekken beschikbaar zijn. Zo is het voormalige hotel in Emmen tot 8 januari vrij voor de opvang. In Zeeland is het evenementencentrum in elk geval het komende half jaar beschikbaar, met een optie voor een half jaar extra.

Meer dan zou hoeven

Friesland en Groningen komen met niets. Friesland vindt dat het nu de beurt is aan andere provincies, "omdat wij met 1250 asielzoekers al meer doen dan zou hoeven", aldus een woordvoerder.

Groningen zegt vrijgesteld te zijn vanwege de aanwezigheid van het nu overbevolkte aanmeldcentrum in Ter Apel en de recent geregelde opvang op andere plekken.

Gelderland, Limburg, Zuid-Holland en Noord-Brabant zeggen nog niets bekend te kunnen maken en Noord-Holland was niet bereikbaar.

NOS op 3 zocht uit hoe het komt dat er momenteel geen bed over is in de asielopvang:

Morgen is er opnieuw overleg tussen staatssecretaris Broekers-Knol van Asielzaken, de ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ollongren van Binnenlandse Zaken en de commissarissen van de koning.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid was de oproep van het kabinet voor alle provincies bedoeld. Van vrijstellingen is geen sprake. "Wel is vooral een appèl gedaan op provincies en gemeenten die nog weinig hebben gedaan tot nu toe."

De gevraagde opvangplekken komen boven op de 4000 waar Broekers-Knol eind augustus om vroeg. Van die 4000 zijn er pas 1000 gerealiseerd.

'Gezellig druk' in natuurgebieden door najaarszon

zo, 24/10/2021 - 17:23

Door het zonnige weer zoeken mensen massaal de recreatiegebieden op. "In de meeste natuurgebieden is het gezellig druk", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

In natuurgebied Lage Vuursche in Utrecht was het vanmiddag zelfs te druk: de toegangswegen naar het gebied werden tijdelijk afgesloten omdat de parkeerplaats te vol was, meldt RTV Utrecht. De gemeente Baarn raadde mensen aan om op de fiets naar het gebied te komen of ergens anders van de najaarszon te genieten.

Staatsbosbeheer ziet dat het op zonnige weekenddagen in het najaar vrijwel altijd druk is in de natuur. "De loofbossen beginnen te verkleuren en dan trekken veel mensen erop uit. De recreatiegebieden zijn in principe ingericht op dit soort drukte." Maar vorig jaar waren er wel regelmatig problemen, vanwege de coronamaatregelen.

De woordvoerder zegt dat boswachters mensen vragen om op de paden te blijven en wilde dieren zo min mogelijk te storen. Wie de drukte wil vermijden, kan volgens hem beter een minder bekend recreatiegebied opzoeken.

Winter in oktober

Zonnige dagen zoals vandaag zijn in het najaar niet uitzonderlijk, zegt weerman Marco Verhoef. Maar het kan er in oktober ook heel anders uitzien. Op 24 oktober in 2003 sneeuwde het en werd er lokaal een temperatuur van -8,5 gemeten.

"In de lente en de herfst zijn de extremen groter. Ook vallen ze dan meer op; een koud uiterste kan dan bijvoorbeeld sneeuw opleveren, terwijl dat in de zomer niet lukt en in de winter minder uitzonderlijk is."

Wie nog van de najaarszon wil genieten, moet snel zijn. Morgen en dinsdag trekken er wolkenvelden over het land en kan er lichte regen of motregen vallen. Woensdag is weer een droge dag.

Maaike gaat viral op TikTok met video's over scheten

zo, 24/10/2021 - 16:23

Durf jij een scheet te laten als er andere mensen bij zijn? Maaike heeft daar geen probleem mee. Zij maakt er zelfs video's over op TikTok.

De filmpjes worden veel bekeken. Ze heeft al bijna 160 duizend volgers en 2,5 miljoen likes. Ze post video's waarin ze scheten laat en ze maakt filmpjes met moppen.

Volgens Maaike was ze al goed in scheten laten toen ze nog kind was.

Maaike krijgt veel positieve reacties, al moeten sommige mensen er wel een beetje aan wennen. Maar dat maakt Maaike niks uit. "Ik heb er schijt aan", vertelt ze.

Ook kinderen zijn enthousiast. Maaike krijgt zelfs video's opgestuurd van kinderen die 'raad de scheet' nadoen. Dat is een populair spelletje dat Maaike op TikTok doet, waarbij anderen moeten raden welk geluid de scheet van Maaike gaat maken.

De uitzending van 24 oktober

zo, 24/10/2021 - 15:49
Den Haag stevent af op langste formatie ooit

De partijen formeren verder tijdens het herfstreces. Welke heikele punten liggen op tafel? Waarom was de huidige coalitie een verroeste auto geworden? We bespreken de stand van zaken met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Bolsonaro en zijn klimaatbeleid

Een week voor de klimaattop in Glasgow zoomen we in op Brazilië. Krijgt president Bolsonaro alsnog last van zijn halsstarrige weigering iets aan klimaatbeleid te doen? Correspondent Marc Bessems vertelt vanuit Brazilië.

Australië gaat tóch voor klimaatneutraal

Nog net voor de VN-klimaatconferentie in Glasgow heeft de National Party of Australia, een van de coalitiepartijen van Australië, ingestemd met het plan om het land in 2050 klimaatneutraal te maken. Maar de partij wil er nog wel wat voor terug. Maar wat? Dat vertelt correspondent Meike Wijers.

Coronabezetting ziekenhuizen op hoogste niveau sinds begin juni

zo, 24/10/2021 - 14:57

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 748 coronapatiënten. Dat zijn er 45 meer dan gisteren. De bezetting blijft daarmee flink oplopen en heeft het hoogste niveau bereikt sinds 9 juni. Van die 748 coronapatiënten liggen er 185 op de intensive care, 6 meer dan gisteren.

Die cijfers zijn het saldo van nieuwe opnames en uitstroom (door herstel of overlijden). Wordt alleen gekeken naar de instroom, dan ligt die net als de afgelopen dagen op een vrij hoog niveau. Op de verpleegafdelingen werden 88 nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de IC's 17.

Gisteren trokken de ziekenhuizen al aan de bel over de oplopende druk op de zorg. Bestuurders drongen in dagblad Trouw aan op snelle maatregelen om de instroom te beperken. Nu staat de evaluatie van de coronamaatregelen gepland voor 5 november.

"In Den Haag moet men het nodige doen om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de winter zonder overbelasting doorkomen", zei bestuursvoorzitter Wim van Harten van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zinspeelde op lokale lockdowns in gebieden waar veel besmettingen zijn bij een lage vaccinatiegraad.

'Leven van een loser'-schrijver beantwoordt vragen van kinderen

zo, 24/10/2021 - 14:55

De boekenserie Het leven van een Loser is razend populair. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld lezen kinderen over het leven van Bram Botermans. Zeker 250 miljoen boeken zijn er al verkocht. Hoe kan het dat ze zo populair zijn? We vroegen dat, en nog veel meer van jullie vragen aan de schrijver Jeff Kinney.

Waarom wilde hij schrijver worden? Wat is zijn favoriete boek van Het leven van een Loser? En is hij zelf een loser? Je ziet het in de video hierboven!

Derde repatriëringsvlucht uit Marrakesh geland op Schiphol

zo, 24/10/2021 - 13:36

Op Schiphol is de derde repatriëringsvlucht van Transavia uit Marokko geland. Het toestel kwam net als de vorige twee (gisteren en eergisteren) uit Marrakesh. Volgens een woordvoerder zat het toestel met 189 zitplaatsen bijna vol.

Marokko heeft alle vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verboden omdat in die landen het aantal coronabesmettingen oploopt. Wel gaven de Marokkaanse autoriteiten Transavia toestemming voor tien repatriëringsvluchten.

De komende dagen volgen er nog vier vluchten uit Marrakesh, een uit Casablanca, een uit Nador en een uit Tanger. In die steden zitten volgens de woordvoerder de meeste Transavia-reizigers.

Lege stoelen

Het gaat voor het grootste deel om reguliere vluchten, waarvan de tickets al verkocht waren. Transavia probeert zo goed mogelijk in beeld te krijgen welke passagiers gebruik maken van hun ticket en welke niet, zodat lege stoelen gevuld kunnen worden met reizigers van geannuleerde vluchten.

In totaal zaten er ongeveer 3500 mensen met een Transavia-ticket in Marokko. Een deel van hen is al op eigen gelegenheid uit Marokko vertrokken. Dat blijkt volgens de woordvoerder uit het feit dat heel wat passagiers geen gebruik maken van hun retourticket.

Daardoor verwacht de luchtvaartmaatschappij met de tien repatriëringsvluchten de meeste klanten terug te kunnen brengen naar Nederland. Als er geen plaats meer is op een Transavia-vlucht, helpt het bedrijf mensen een andere oplossing te vinden, zoals een vlucht via Parijs of Brussel. Vluchten van en naar België zijn door Marokko nog wel toegestaan.

Duizenden hardlopers rennen marathon van Rotterdam

zo, 24/10/2021 - 12:58

Duizenden hardlopers doen in Rotterdam mee aan de marathon. Het is de 40ste keer dat de marathon daar wordt gehouden. Vorig jaar kon het door corona niet doorgaan. De renners gaan de hele stad door. Ook over de bekende Erasmusbrug, zoals je ziet op de foto hierboven.

De Belgische Bashir Abdi liep de marathon als snelste uit. Hij deed er 2 uur 3 minuten en 35 seconden over. Dat is een Europees record. Abdi is er heel blij mee, vertelt hij na de wedstrijd:

Aan de marathon in Rotterdam doen professionele renners mee, zoals Bashir Abdi. Ook doen er heel veel mensen mee die hardlopen als hobby hebben. Om zo lang te kunnen rennen, moet je goed trainen. Een marathon is voor veel mensen een flinke prestatie.

Langs de kant staan veel mensen om de hardlopers aan te moedigen. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat bij de finish om de renners te feliciteren.

Hans Mulder winnaar Jan Wolkers Prijs voor beste natuurboek

zo, 24/10/2021 - 10:06

Hans Mulder, conservator natuurhistorische collecties aan de Universiteit van Amsterdam, is de winnaar van de negende editie van de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek. Dat is bekendgemaakt in de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.

Mulders boek, getiteld De ontdekking van de natuur, gaat over de manier waarop de kijk van westerse samenlevingen op de natuur veranderde door nieuwe ontdekkingen tussen de 16de en 20ste eeuw. Het boek bestaat uit twintig verhalen over mensen en onderwerpen die daarin een rol hebben gespeeld.

Zo komt de zelfgebouwde microscoop van Anthoni van Leeuwenhoek voorbij, die daarmee bacteriën ontdekte. Ook het verhaal van natuuronderzoeker Charles Darwin wordt beschreven, die tijdens een reis met zeilschip de Beagle ontdekkingen deed die aan de basis lagen van zijn evolutietheorie. De verhalen over onder meer vogels, bacteriën en insecten worden vergezeld van tekeningen en aquarellen die Mulder in de bibliotheek van Artis heeft gevonden.

"Mulder is een rasverteller en weet de lezer een boek lang bij de les te houden, geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten", schrijft de jury.

De Jan Wolkers Prijs is en initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuurfonds en de Volkskrant. Mulder krijgt een bedrag van 5000 euro en een originele portrettekening. Andere genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs waren De onderwereld van de tuin van Romke van de Kaa, Biografie van een vlieg van Paul Faassen en Jaap Robben, De Poel van Pauline de Bok en Terra Ultima van Raoul Deleo en Noah J. Stern.

De prijs wordt sinds 2013 uitgereikt.

Middelburg maakt 250 plekken vrij voor noodopvang asielzoekers

zo, 24/10/2021 - 09:18

De Zeeuwse gemeente Middelburg vangt vanaf vandaag 250 extra asielzoekers op. In evenementencomplex A58 is door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een noodopvang ingericht waar vandaag de eerste 100 mensen terecht kunnen. Daar komen volgende week nog zo'n 150 plekken bij.

Met de noodopvang geeft de veiligheidsregio Zeeland gehoor aan een dringende oproep van het demissionaire kabinet. Dat vroeg aan elk van de twaalf provincies om dit weekend 100 plekken voor asielzoekers beschikbaar te stellen.

De oproep volgde op de noodsituatie die afgelopen weken is ontstaan in aanmeldcentrum Ter Apel. Afgelopen week brachten daar tot wel zo'n 750 mensen de nacht door, terwijl er in de nachtopvang slechts 275 plekken zijn.

'Niet menselijk'

Eerder beloofde staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) al honderden extra plekken vrij te maken om te zorgen voor "verlichting" in Ter Apel. Zo konden er op vrijdag 300 mensen terecht in het voormalige belastingkantoor in Gorinchem.

In Almere werden extra opvangtenten geplaatst. Asielzoekers die daar werden opgevangen, zeiden deze week tegen Omroep Flevoland dat ze niet konden slapen door de lage temperaturen en rukwinden.

Het inzetten van tenten noemt de gemeente Middelburg dan ook "niet menselijk en wenselijk". "Zeker niet met oog op de herfst en de winter die in aantocht is." De gemeente ziet het daarom als een "plicht" om gehoor te geven aan de oproep van het kabinet, en asielzoekers op te vangen.

De evenementenhal A58 wordt voor zeker een half jaar als noodopvang gebruikt, dat kan met een half jaar verlengd worden. Voorlopig staan er nog veldbedden, maar volgens de gemeente worden er "zeer spoedig" zogenoemde units geplaatst, oftewel bedden en schuttingen.

Hotel en kazerne

Het COA werkte voor de oproep van het demissionaire kabinet al aan extra opvanglocaties voor asielzoekers. Zo konden er gisteren 150 mensen terecht in het Fletcher hotel in Emmen. Die locatie zou eigenlijk pas volgende week openen, maar wegens de noodsituatie in Ter Apel konden asielzoekers er al eerder terecht.

Ook was het COA al voornemens om een boot in Groningen en de voormalige XL-teststraat als noodopvanglocaties geschikt te maken. Op de boot kunnen 175 mensen terecht, in de teststraat zo'n 200.

Andere gemeentes werken ook aan nieuwe opvanglocaties. Zo maakt Tilburg in de voormalige Willem II kazerne in Tilburg 200 plekken vrij voor statushouders, zodat er in de reguliere asielzoekerscentra weer ruimte vrij komt. Die plekken zijn vanaf december beschikbaar. Ook in het Noord-Brabantse Overloon wordt aan opvang gewerkt: het is de bedoeling dat daar vanaf 1 november 30 extra caravans staan waarin asielzoekers terecht kunnen.

In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt:

Pagina's