NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 37 min 12 sec geleden

20 jaar cel geëist voor moord op Hümeyra

vr, 15/11/2019 - 12:17

Het is een belangrijke dag in de rechtszaak tegen de ex-vriend van Hümeyra. In de rechtbank werd vandaag 20 jaar gevangenisstraf tegen de man geëist. De ex-vriend bekende gisteren dat hij Hümeyra van 16 jaar heeft neergeschoten.

Naast de gevangenisstraf moet de man verplicht behandeld worden door psychologen en psychiaters.

De dood van Hümeyra was vorig jaar december groot in het nieuws. Het gebeurt in Nederland bijna nooit dat een meisje wordt neergeschoten. En al helemaal niet bij haar school.

Aangifte

Hümeyra had al meerdere keren aangifte gedaan tegen haar ex-vriend. Hij zou haar lastig hebben gevallen nadat ze de relatie had uitgemaakt.

Eerder deze week werd bekend dat verschillende organisaties niet genoeg hun best hebben gedaan om Hümeyra te helpen. Dat vindt de burgemeester van Rotterdam heel erg. Hij bood zijn excuses aan.

Gisteren is de rechtszaak begonnen. Onze verslaggever Youssef maakte deze reportage voor het Jeugdjournaal.

Aangehouden man in trein Eindhoven is verdachte in zaak schietpartij

vr, 15/11/2019 - 11:03

De man die gisteren door zwaarbewapende agenten op het station van Eindhoven werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in Dordrecht op 18 oktober. Meer wil de politie er niet over kwijt, behalve dat het om een 24-jarige man gaat en dat hij de derde verdachte is die in deze zaak is opgepakt.

De arrestatie zorgde voor veel oponthoud op station Eindhoven:

Op 18 oktober werd rond 22.30 uur in de Dordtse wijk Sterrenburg een 17-jarige jongen neergeschoten. Hij raakte ernstig gewond, maar verkeerde de volgende dag niet meer in levensgevaar.

De man die gisteren in Eindhoven werd opgepakt, zat in een trein uit Rotterdam. De trein werd even voor 18.00 uur in Eindhoven stilgezet en door zwaarbewapende agenten doorzocht. Daarbij werd de man aangehouden.

Kick Out Zwarte Piet verplaatst betoging bij Sinterklaasintocht Den Haag

vr, 15/11/2019 - 10:55

Kick Out Zwarte Piet gaat morgen bij de Sinterklaasintocht in Den Haag niet demonstreren langs de route van de intocht. De actiegroep schrijft op Facebook dat is gekozen voor een manifestatie waar omwille van de veiligheid zo veel mogelijk mensen bij moeten zijn. De gemeente Den Haag bevestigt dat de locatie is veranderd, maar wil niet zeggen waar die is.

Na de gewelddadige verstoring van een bijeenkomst van KOZP in Den Haag, vorige week vrijdag, had de groepering vreedzaam willen betogen bij de intocht, waaraan in de Hofstad zwarte pieten deelnemen. Maar "het levensgevaar dat dit met zich zou meebrengen" is voor KOZP reden om van dat plan af te zien. KOZP zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen van vorige week honderden nieuwe aanmeldingen te hebben gehad van mensen die willen meedoen met hun actie.

KOZP houdt er dus rekening mee dat voorstanders van Zwarte Piet opnieuw geweld willen gebruiken. "Hoe groter de opkomst is, hoe veiliger de demonstratie voor individuele deelnemers wordt."

Sinterklaas komt in Den Haag om 11.30 uur aan in de haven van Scheveningen. Daarna volgt een urenlange rijtoer door de hele stad, die om 17.00 uur eindigt op het Plein in het centrum.

De uitzending van 15 november

vr, 15/11/2019 - 10:40
Wat wil staatssecretaris Snel met de Belastingdienst?

Niet elke fout bij de Belastingdienst valt te voorkomen, zei oud-minister Piet Hein Donner gisteren in Nieuwsuur. Donner deed onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. "Ik ben bang dat het idee dat je dit soort dingen helemaal kunt voorkomen, moet loslaten."

Jarenlang werden duizenden gezinnen die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd gedupeerd door de Belastingdienst en zonder bewijs tot fraudeur bestempeld. Ze moesten vaak enorme bedragen terugbetalen. Deze toeslagenaffaire is volgens de commissie-Donner een gevolg van een te strikt beleid door de Belastingdienst. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel is verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Hij is vanavond te gast.

België doet niet aan streng stikstofbeleid

België gaat veel soepeler om met de bescherming van natuur tegen stikstofvervuiling. Het Turnhouts Vennengebied, in de provincie Antwerpen, is een van de grotere natuurgebieden in Vlaanderen. Met tientallen beschermde planten en vogels, slechts een paar kilometer van de Nederlandse grens en met hetzelfde stikstofprobleem.

Maar in België is er geen bouwstop. Boeren kunnen er gewoon uitbreiden. Dat voelt voor Nederlandse boeren net over de grens zeer oneerlijk. Vanavond een reportage.

De stem van de jongeren

Ze zijn nog maar net van school en lopen nu al rond in de allerhoogste diplomatieke kringen. De Nederlandse jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties. Zij moeten de stem van de Nederlandse jeugd laten klinken op het wereldtoneel. In totaal heeft Nederland er vier, die elk voor een periode van twee jaar worden gekozen. Een prestigieuze functie. Maar: worden ze wel serieus genomen? Of zijn ze er vooral voor de bühne?

In deel drie van onze serie 'de stem van jongeren' volgen we de verkiezing van de nieuwe jongerenvertegenwoordiger. Bekijk ook deel I en deel II.

Twintig jaar cel en tbs geëist voor moord op scholiere Hümeyra (16)

vr, 15/11/2019 - 10:03

Het Openbaar Ministerie eist twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Bekir E. voor het vermoorden van de 16-jarige scholiere Hümeyra. Het meisje werd op 18 december doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam-West. Ook moet E. volgens de officier van justitie een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

Het OM stelt dat de 32-jarige E. van plan was zijn ex-vriendin te vermoorden en spreekt van een "liquidatie". Justitie verwijst naar onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waaruit onder meer een ernstige persoonlijkheidsstoornis naar voren kwam. Onderzoekers adviseerden een tbs-maatregel op te leggen.

Stalking

Hümeyra had aangifte gedaan van stalking door E., die ook een contactverbod had. Volgens het OM kon E. niet verkroppen dat Hümeyra hun relatie had beëindigd. Maandenlang viel hij haar lastig en bedreigde hij het meisje en haar familie.

Toch zocht hij haar op. E. heeft verklaard dat hij op 18 december met een vriend in een auto rondreed in de buurt van de school. Toen hij Hümeyra zag, wilde hij haar naar eigen zeggen een vraag stellen over de aangifte. Hij droeg een vuurwapen in zijn broekrand. Toen Hümeyra hem zag, ging ze ervandoor. Daarop rende E. achter haar aan en schoot haar meerdere keren in haar lichaam en hoofd. Volgens een ooggetuige richtte hij op haar hoofd, ook camerabeelden wijzen daarop.

Gisteren, op de eerste zittingsdag, verklaarde E. dat hij niet van plan was Hümeyra dood te schieten. Hij erkende wel onder invloed te zijn geweest van cocaïne. De familie van Hümeyra legde slachtofferverklaringen af.

Volgens het OM kan medeplichtigheid van een 26-jarige medeverdachte niet worden bewezen.

Cruyff Foundation wil biografie Cruijff uit de handel laten halen

vr, 15/11/2019 - 09:47

De Johan Cruyff Foundation heeft een kort geding aangespannen tegen Cruijff-biograaf Auke Kok en uitgeverij Hollands Diep. De stichting wil het boek uit de winkel laten halen.

In de gisteren verschenen biografie van Cruijff (1947-2016) staat dat de stichting jaarlijks een miljoen euro naar zijn oprichter overmaakte. Dat was voor het recht om zijn naam en beeld te gebruiken voor het promoten van de stichting. Biograaf Kok baseert zich op drie mensen die van de hoed en de rand weten, zei hij woensdag in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Maar de Johan Cruyff Foundation noemt de bewering volstrekte onzin. "Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen", schrijft de stichting op zijn website. De stichting zegt dat Kok zijn bevindingen vooraf bij hen had kunnen checken.

Kok zei in De Wereld Draait Door dat de weduwe en kinderen van Cruyff niet aan het boek wilden meewerken en de Johan Cruyff Foundation ook niet, "want daar zit het gezin in en die venten weer allerlei boeken uit over Cruijff".

Het kort geding dient vanmiddag om 13.30 uur bij de rechtbank in Amsterdam.

Amsterdam trekt subsidie in voor scholen met hoge ouderbijdrage

vr, 15/11/2019 - 08:37

Amsterdamse basisscholen die een vrijwillige ouderbijdrage vragen van meer dan 225 euro, krijgen vanaf volgend schooljaar geen subsidie meer. Dat staat in een brief van onderwijswethouder Moorman aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder leidt een hoge bijdrage tot kansenongelijkheid, omdat niet iedereen dat geld op tafel kan leggen.

Moorman schrijft dat ouders de vrijwillige ouderbijdrage lang niet altijd als vrijwillig ervaren, en dat de gevraagde bijdrage voor sommige ouders een enorme drempel vormt om voor een bepaalde school te kiezen.

Volgens het kabinet is de gemiddelde ouderbijdrage in het basisonderwijs 57 euro. Twee procent van de scholen vraagt meer dan 227 euro, op sommige Amsterdamse scholen kan de gevraagde bijdrage oplopen tot 700 euro.

Volgens de wethouder zijn de meeste scholen het eens met de maatregel. Moorman is van plan om het maximumbedrag dat een school mag vragen in 2021 nog verder te verlaten, naar 112 euro.

Eten tot je ziek wordt: 180.000 Nederlanders hebben een eetbui-stoornis

vr, 15/11/2019 - 08:00

Binnen twee uur al het eten dat je kunt vinden naar binnen werken, totdat je er ziek van wordt. En in het extreemste geval zelfs knock-out gaat. Daar hebben naar schatting 180.000 Nederlanders wekelijks last van. Ze hebben een binge-eating disorder, een eetbui-stoornis. Volgens experts de meest voorkomende eetstoornis in Nederland, maar ook gelijk de onbekendste.

Klinisch psycholoog Alexandra Dingemans doet al jaren onderzoek naar de eetbui-stoornis en trekt aan de bel: "Ik vind het zo erg dat mensen jarenlang zonder dat ze het weten lijden aan deze ziekte, terwijl een goede behandeling mogelijk is."

In deze video legt NOS op 3 uit wat een binge-eating disorder precies is en vertelt Kim (23) het verhaal over haar eetbui-stoornis:

Wat precies de oorzaak is van oncontroleerbare eetbuien is volgens deskundigen die we spraken lastig te zeggen. Kim had eetbuien op momenten waarop ze gestrest of verdrietig was. Dan kwam de drang om te gaan eten en dit verdoofde tijdelijk dat gevoel, maar de schaamte daarna was enorm.

Op het dieptepunt kwam Kim de deur niet meer uit, alleen nog maar om eten te halen voor haar eetbuien. "Ik was bang dat ik nooit meer van de stoornis af zou komen. Als dat zo zou zijn, wilde ik niet meer leven."

Andere eetstoornissen

Naar schatting hebben 180.000 Nederlanders een binge-eating disorder. Dat zegt Wijbrand Hoek, hoogleraar bij het UMC Groningen en onderzoeker bij zorggroep Parnassia. Hoek baseert zich, net als andere deskundigen, op internationaal onderzoek. "Toch blijft het lastig om in aantallen te spreken. Niet alle mensen met eetbuien voldoen ook echt aan de criteria van een eetbuistoornis."

Je hebt een zo'n stoornis als je binnen korte tijd, enorme hoeveelheden voedsel naar binnen werkt, waar je geen controle over hebt. En dat gebeurt steeds weer opnieuw. Het verschil met boulimia, waar in Nederland ruim 22.000 mensen aan lijden, is dat mensen met eetbuien die buien niet compenseren door bijvoorbeeld te braken of extreem te sporten.

De diagnose eetbuistoornis bestaat pas sinds 2013. Daarvoor werd in de psychiatrie alleen onderscheid gemaakt tussen anorexia, boulimia en een restcategorie, Niet Anders Omschreven (NAO). Binge-eaters vielen in die laatste.

De stoornis wordt niet herkend

Mede doordat de stoornis nog vrij 'nieuw' is, hebben weinig mensen door dat achter hun problematische eetgedrag eigenlijk een stoornis zit. En het is niet zo gek dat mensen het van zichzelf niet doorhebben, zeggen ook deskundigen.

Sinds de officiële erkenning werd de eetbuistoornis nog geen 60 keer genoemd in artikelen van Nederlandse media. Als het al genoemd werd, vaak in een bijzin. De eetstoornis anorexia nervosa werd in diezelfde tijd bijna 5000 keer genoemd, boulimia bijna 2500 keer.

Er is dus weinig aandacht voor, terwijl er alleen al over praten van grote waarde is voor mensen met de stoornis. Naast behandeling bestaan er daarom steungroepen, zoals de Anonieme Overeters. Door het hele land komen wekelijks groepen mensen bijeen om te praten over hun dwangmatige eten. Door hun verhalen te delen hebben ze veel steun aan elkaar.

Kim heeft uiteindelijk door verschillende therapieën meer zelfvertrouwen gekregen en heeft geen last meer van de eetstoornis. "Ik heb mijn studie psychologie afgerond, ik geniet weer van het leven en óók van eten."

De populairste filmpjes van de week

vr, 15/11/2019 - 07:52

Het is weer vrijdag en dan zetten we altijd de 3 populairste filmpjes uit onze app en site op een rij. Deze week werden deze drie filmpjes het meest bekeken:

1. Spangas-actrice moet een jaar naar de gevangenis

2. Leraar bewaart cakeje 43 jaar (!) in klaslokaal

3. Zoë had anorexia, maar moest lang wachten op hulp

Op deze basisschool krijg je warme lunch

vr, 15/11/2019 - 07:50

Geen boterham met kaas of appelstroop tussen de middag maar een warme maaltijd. Sinds de zomervakantie krijgen kinderen op de Internationale School in Breda warme lunch.

In Nederland is het de enigste school die warme lunch heeft maar in veel andere landen is het heel normaal. Veel voedingsdeskundige zeggen ook dat het gezonder is.

Kinderen moeten eigenlijk iedere dag 200 gram groenten en 200 gram fruit eten. Toch krijgen ze vaak veel te weinig binnen. Slechts vijf procent eet voldoende groenten en 20 procent krijgt genoeg fruit binnen.

De Internationale School in Breda blijft de warme lunch serveren. Zij vinden het een succes. Veel andere scholen geven aan dat ze een warme lunch vooral te ingewikkeld en te duur vinden.

Hoe denk jij over een warme lunch? Reageer op onze stelling.

Wekdienst 15/11: eis in zaak-Hümeyra en impeachment-verhoor Amerikaanse diplomate

vr, 15/11/2019 - 07:00

Goedemorgen! In de rechtbank in Rotterdam gaat de strafzaak verder tegen Bekir E., die vorig jaar zijn 16-jarige ex-vriendin Hümeyra om het leven bracht. En in Washington D.C. wordt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne verhoord in het impeachment-onderzoek tegen president Trump.

Vandaag is grotendeels bewolkt. In eerste instantie is er op diverse plekken sluierbewolking te zien, later vanochtend wordt de bewolking dikker. Maxima liggen rond 6 graden bij een matige oostenwind. Het weekend verloopt fris. In het noordoosten valt zaterdag regen. Vanaf zondagavond neemt in het hele land de neerslagkans weer toe.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het Openbaar Ministerie komt met de strafeis tegen Bekir E., die terechtstaat voor het doodschieten van de 16-jarige scholiere Hümeyra bij het Designcollege in Rotterdam-West. Hij stalkte haar al langere tijd. In de rechtbank zei hij gisteren dat haar dood geen moord was, maar doodslag. Ook ontkende hij dat hij Hümeyra wilde ontvoeren. In het impeachment-onderzoek tegen president Trump wordt de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne, Marie Yovanovitch, openbaar verhoord. Trump riep haar in mei abrupt terug als belangrijkste diplomaat in Kiev. In de ministerraad bespreekt staatssecretaris Snel het advies van de Commissie Donner om gezinnen die onbehoorlijk zijn behandeld door de Belastingdienst ruimhartig te compenseren. De gezinnen moesten kinderopvangtoeslagen onterecht terugbetalen.

Wat heb je gemist?

"SUV's veroorzaken meer uitstoot van stikstof dan alle industriële sectoren bij elkaar", zegt IEA-topman Birol. "De groei van zuinige voertuigen, waaronder elektrische auto's, wordt volledig teniet gedaan door de stijgende verkoop van SUV's."

Birol sprak op een bijeenkomst op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Terwijl in Nederland er steeds meer maatregelen worden genomen om de uitstoot tegen te gaan, is ook hier een groei van de zware en relatief vervuilende auto's. Vorig jaar was 1 van de 3 aantal nieuw verkochte auto's een SUV, tegenover 1 op de 14 in 2010.

BOVAG plaatst een kanttekening bij de bevindingen van Birol. Volgens de branchevereniging van garagehouders zijn het met name de zuinige modellen grote auto's die in trek zijn en "kopen Nederlanders sowieso de zuinigste auto's van heel Europa".

Ander nieuws uit de nacht:

Interim-regering en partij van Morales willen nieuwe verkiezingen in Bolivia: op deze manier moet de rust in het land terugkeren, na weken van protesten en geweld Slachtofferhulp komt met campagne voor verkeersslachtoffers: De organisatie ziet een groot verschil tussen het aantal verkeersslachtoffers en het aantal mensen dat zich bij hun meldt. Verkeersslachtoffers weten vaak niet dat zij hulp van Slachtofferhulp Nederland kunnen krijgen. Fietstunnel onder de Maas, de oudste van Nederland, dicht voor renovatie: de fiets- en voetgangersbuizen zijn toe aan een flinke opknapbeurt. Daar is 11 maanden voor uitgetrokken.

En dan nog even dit:

Chris Garth vroeg tijdens het surfen in Hawaï zijn grote liefde Lauren Oiye ten huwelijk. Op zijn surfplank ging hij op één knie, met ring. Volgens Hawaii News Now zei Lauren ja, vlak voordat Chris de ring in de oceaan liet vallen. Gelukkig was die ring een goedkope replica, de echte ring gaf hij haar toen ze weer op het strand waren.

Fijne dag!

Slachtofferhulp komt met campagne voor verkeersslachtoffers

vr, 15/11/2019 - 05:59

Slachtofferhulp Nederland start een campagne om meer verkeersslachtoffers te bereiken. De organisatie ziet een groot verschil tussen het aantal verkeersslachtoffers en het aantal mensen dat zich bij hen meldt. In een eigen onderzoek staat dat niet alle verkeersslachtoffers weten dat zij een beroep kunnen doen op Slachtofferhulp Nederland.

In 2017 noteerde het Verbond van Verzekeraars ruim 740.000 schadeclaims (autoverzekering) na een aanrijding. Slachtoffer Nederland komt jaarlijks in contact met zo'n 30.000 verkeersslachtoffers.

Het campagnefilmpje van Slachtofferhulp:

"Uit gesprekken met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp", zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen. Het gaat dan vooral om mentale en praktische hulp.

"Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden, biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning, maar kunnen onze medewerkers ook helpen bij praktische zaken zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties", zegt Jansen.

Hulp voor iedereen

Daarom lanceert de stichting deze week een online campagne. Daarin doen verkeersslachtoffers hun verhaal en sporen zij anderen aan om hulp te zoeken. Slachtofferhulp benadrukt in de campagne dat alle mensen die in het verkeer iets overkomt gebruik kunnen maken van hulp, hoe klein of groot het leed en de schade ook is. Ook veroorzakers van een verkeersongeluk kunnen een beroep doen op Slachtofferhulp, mits ze niet strafrechtelijk worden vervolgd.

De campagne loopt vooruit op zondag wanneer wereldwijd verkeersslachtoffers worden herdacht.

Populaire politicus Sint Maarten vrijgesproken van omkoping

vr, 15/11/2019 - 05:30

Theo Heyliger, leider van de grootste politieke partij op Sint Maarten, is donderdag vrijgesproken van het omkopen van parlementslid Romain Laville in 2013. Die zou voor grote geldbedragen zijn omgekocht om zijn steun in te trekken aan het kabinet dat er toen zat.

Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook eiste het OM dat Heyliger vijf jaar niet mocht deelnemen aan verkiezingen. Maar zover komt het dus niet.

Laville deed aangifte bij de politie en vertelde dat hem ook een belangrijke ministerspost was aangeboden. Toen het strafrechtelijk onderzoek na lange vertraging eindelijk op gang kwam, beriep hij zich tijdens verhoren op zijn verschoningsrecht.

Daardoor kon de verdediging van Theo Heyliger hem niet meer effectief ondervragen. Het is vaste jurisprudentie dat in zulke gevallen de verklaring van in dit geval Laville voor het bewijs niet zwaar mee mag tellen. Ander bewijs ondersteunt de verklaring van Laville nauwelijks, waardoor vrijspraak volgde.

Wel nog verdachte in andere zaak

Theo Heyliger is nog niet af van Justitie. In een andere zaak is hij nog steeds verdachte. Die gaat over corruptie, witwassen en het omkopen van ambtenaren door grote bouwbedrijven. De populaire politicus zou in een periode van vijftien jaar 4 miljoen dollar hebben ontvangen als minister en parlementslid.

De partij van Heyliger, United Democrats, kreeg bij de laatste verkiezingen in februari 2018 de meeste stemmen en vormde daarna een coalitieregering. Maar in de afgelopen maanden verlieten verschillende parlementariërs de partij, waardoor de regering ten val kwam. Op 9 januari gaan de kiezers van Sint Maarten weer naar de stembus.

Fietstunnel onder de Maas, de oudste van Nederland, dicht voor renovatie

vr, 15/11/2019 - 04:43

De fiets- en voetgangersbuizen van de Rotterdamse Maastunnel gaan vandaag voor 11 maanden dicht. De oudste afgezonken tunnels van Nederland zijn toe aan een flinke opknapbeurt.

De Maastunnel, die de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar verbindt, werd geopend in 1942 en is een Rijksmonument. In 2017 is begonnen met de renovatie van de autotunnel. Die was bijna twee jaar in zuidelijke richting gesloten. Een van beide rijrichtingen moest altijd in noordelijke richting open blijven, onder meer om het centrum en het Erasmus MC goed bereikbaar te houden.

De fiets- en voetgangerstunnels worden beide helemaal afgesloten. Een veerpont verbindt Rotterdam-Zuid met de noordelijke oever. Zo'n 6500 fietsers maken dagelijks gebruik van de tunnel. Vroeger waren dat er zo'n 50.000.

Australiër die Nederlandse fietser doodreed krijgt 11 jaar celstraf

vr, 15/11/2019 - 02:36

Een Australiër die vorig jaar een 27-jarige Nederlandse vrouw doodreed in Melbourne is veroordeeld tot 11 jaar cel. Dat melden Australische media. De vrouw kwam uit Den Haag en wilde zich vestigen in Australië.

De 26-jarige veroordeelde man was in een gestolen auto op weg naar een drugsdealer, toen hij de vrouw op hoge snelheid aanreed op het fietspad. Hij was gevlucht, maar werd opgepakt nadat zijn signalement was verspreid. Later erkende hij dat hij de avond ervoor heroïne had gebruikt, schrijft ABC Australia.

Toekomst verwoest

Het slachtoffer was met haar vriend, met wie zij al bijna tien jaar samen was, naar Australië gereisd om zich te vestigen, schrijft de nieuwszender. Ze was net aangenomen als architect toen ze werd aangereden.

Haar vriend en familie waren bij de rechtszaak aanwezig. In de rechtszaal zei hij dat de dader zijn gedroomde toekomst heeft verwoest.

De de man is eerder veroordeeld voor gewapende overvallen. Daarom acht de rechter de kans klein dat hij zijn leven zal beteren. Naast de celstraf mag hij 20 jaar niet autorijden.

Woningen ontruimd bij brand Maastricht, bewoners opgevangen

vr, 15/11/2019 - 01:47

Een verdieping van een appartementencomplex in Maastricht is ontruimd na brand in een van de woningen. Ongeveer 50 mensen moesten hun huis verlaten. Zij worden opgevangen in een locatie in de buurt, zegt de brandweer.

De brand ontstond rond 00.00 uur in een keuken van een van de woningen en was na drie kwartier geblust. Door de rookontwikkeling moesten de bewoners van dezelfde verdieping hun huis uit. De rest van het appartementencomplex aan het Erasmusdomein heeft last van stankoverlast.

Een aantal mensen zat vast in hun woning door de rook. Zij zijn door de brandweer naar buiten geholpen. Ook heeft de brandweer de rest van het complex gecontroleerd op eventuele achterblijvers.

Toegesneld ambulancepersoneel heeft een aantal mensen gecontroleerd, maar er zijn volgens de brandweer geen ernstige gewonden gevallen.

Donner: regelgeving kan niet iedere fout bij Belastingdienst voorkomen

do, 14/11/2019 - 23:48

Niet elke fout bij de Belastingdienst valt te voorkomen, zegt oud-minister Piet Hein Donner in Nieuwsuur. Donner deed onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. "Ik ben bang dat het idee dat je dit soort dingen helemaal kunt voorkomen, moet loslaten."

Jarenlang werden duizenden gezinnen die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd gedupeerd door de Belastingdienst en zonder bewijs tot fraudeur bestempeld. Ze moesten vaak enorme bedragen terugbetalen. Deze toeslagenaffaire is volgens de commissie-Donner een gevolg van een te strikt beleid door de Belastingdienst.

Dit beleid begon na kritiek in 2013 op de fiscus om de 'Bulgarenfraude': Oost-Europese bendes die op grote schaal fraude pleegden met toeslagen en uitkeringen. "De Belastingdienst werd toen ernstig verweten dat signalen genegeerd werden", zegt Donner. "Er werd gezegd dat er een groot probleem was, terwijl cijfers niet uitwezen dat fraude was toegenomen."

Vermalen door een systeem

Na een stevig publiek debat over de 'Bulgarenfraude' richtte de fiscus een team op dat nieuwe schandalen moest voorkomen. Dit systeem kreeg te veel een "alles of niets-karakter", aldus Donner.

Als de ouders ook maar iets niet goed hadden ingevuld, werden zij al verdacht van fraude. Ze konden zich niet verdedigen of hun gegevens verbeteren. De gezinnen raakten hun kinderopvangtoeslag kwijt en moesten deze ook van de voorgaande jaren terugbetalen. Dat liep voor de meesten in de duizenden euro's, waardoor de families in financiële problemen kwamen. Donner: "Dan komen ouders in de knel, worden vermalen door een systeem en de toepassing ervan."

Bekijk hier het hele interview met Donner:

Donner sluit niet uit dat we over een aantal jaren constateren dat de Belastingdienst opnieuw signalen van fraude heeft genegeerd. "Je kunt niet met regelgeving iedere fout voorkomen. Het is meer een kwestie hoe we ermee omgaan als we ontdekken dat we fouten maken."

Geen extra vergoeding

De commissie-Donner onderzocht 300 gezinnen. Die krijgen hun toeslag alsnog terug en een schadevergoeding. Maar, zegt Donner "het blijft niet bij 300, we kijken ook naar andere dossiers of daar controle op dezelfde manier heeft plaatsgevonden. Ik vrees dat het over duizenden gezinnen gaat."

Voor mensen die jarenlang geen toeslag aan durfden te vragen omdat ze vreesden dat het geld weer teruggevorderd zou worden, is er geen extra compensatie voor die jaren. Donner: "Als je voor iedereen afzonderlijk zou gaan kijken wat je moet compenseren, ben je nog jaren bezig met uitzoeken. Dat het onbevredigend is voor die mensen kan ik me heel goed voorstellen."

BookSpot Literatuurprijzen voor Te Gussinklo en Scheijen

do, 14/11/2019 - 22:52

Voor het eerst is de BookSpot Literatuurprijs uitgereikt aan twee auteurs: Wessel te Gussinklo en Sjeng Scheijen. Te Gussinklo won met De Hoogstapelaar de prijs voor fictie, Scheijens De avant-gardisten won in de categorie non-fictie. Beide auteurs ontvingen bij de uitreiking in Den Haag 50.000 euro.

De prijs moet de auteurs in staat stellen zich een jaar lang volledig aan het schrijven te wijden. In de afgelopen jaren dongen fictie- en non-fictieschrijvers mee naar dezelfde prijs.

De prijs voor 'het beste Nederlandstalige literaire boek' wordt toegekend door een jury van boekhandelaars en literatuurcritici. Die gingen dit jaar voorbij aan publiekslievelingen op de shortlist, zoals Peter Buwalda en Manon Uphoff, en kozen voor de onbekendere Te Gussinklo en Scheijen. Buwalda's Otmars Zonen won vorige week wel de BookSpot Lezersprijs.

Scheijen werk over de kunstenaarspioniers in de eerste jaren van de Russische revolutie dong eerder al mee naar de Libris geschiedenisprijs.

Vorig jaar ging de BookSpot Literatuurpijs naar Tommy Wieringa voor zijn boek De heilige Rita.

Stijging wereldwijde verkoop SUV’s brengt klimaatdoel in gevaar

do, 14/11/2019 - 22:16

Er is wereldwijd een sterke groei in de verkoop van zware en relatief vervuilende auto's, SUV's. Onder meer daardoor zal de mondiale vraag naar olie blijven stijgen, en komen de doelen van het Parijse Klimaatakkoord in gevaar.

De toenemende vraag naar plastic, de sterk groeiende luchtvaart en de bevolkingsgroei (vooral in Afrika en Azië) zijn andere oorzaken van die honger naar fossiele energie. Dit staat in de jaarlijkse World Energy Outlook van het Internationale Energie Agentschap (IEA).

"De groei van zuinige voertuigen, waaronder elektrische auto's, wordt volledig teniet gedaan door de stijgende verkoop van SUV's", zei topman IEA-topman Birol op een bijeenkomst op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

"In de afgelopen tien jaar vormden SUV's na de elektriciteitssector de belangrijkste reden voor de stijging van broeikasgassen. De SUV's veroorzaakten meer uitstoot dan alle industriële sectoren bij elkaar."

Ook in Nederland is de SUV populair. Birol: "In Nederland was in 2010 van de nieuw verkochte auto's 7 procent een SUV, terwijl dat in het afgelopen jaar gestegen is naar bijna 30 procent, wat een hoog aantal is." Een slechte ontwikkeling, vindt hij.

"SUV's gebruiken veel benzine en stoten veel meer CO2 uit dan traditionele auto's. Als je kranten leest krijg je het gevoel dat er een ontwikkeling is van gewone auto's naar steeds meer elektrische auto's. Maar op de weg blijkt de trend vooral te gaan van gewone auto's naar SUV's. En dat betekent meer uitstoot."

De IEA verwacht dat zonder aanvullend beleid de vraag naar fossiele energiebronnen als olie, steenkool en gas wereldwijd nog lange tijd zal blijven stijgen. Birol signaleert dat er een steeds groter gat zit tussen wat regeringen zich voornemen om te doen om het klimaat te redden, en wat er daadwerkelijk aan uitstoot plaatsvindt.

'Meer belasting op SUV's'

Veel regeringen hebben wel mooie plannen, maar die bestaan vooral op papier, zegt hij. "Als we onze politiek niet op een drastische manier veranderen, zullen we mogelijk een veel groter klimaatprobleem krijgen dan we eerder dachten."

Met het huidige politieke beleid hebben we geen kans om het klimaat te redden, denkt hij. Om de groei van de verkoop van SUV's tegen te gaan, moet er meer belasting op worden geheven. Daarnaast moeten er volgens Birol twee dingen gebeuren.

"Om te beginnen moeten we alle duurzame energie-opties gebruiken die er zijn, meer inzetten op energiebesparing en elektrische auto's. Daarnaast is soms ook kernenergie nodig en ondergrondse opslag van CO2, we zullen het allemaal nodig hebben. Ook moet er een grote coalitie komen van landen, grote investeerders, bedrijven en anderen die het klimaatprobleem serieus nemen en samen aan de slag willen om het op te lossen."

Premier Rutte in Deurne 'om naar boeren te luisteren'

do, 14/11/2019 - 20:42

Premier Rutte heeft op een door de VVD georganiseerde bijeenkomst in Deurne met boeren gesproken over de stikstofproblemen en de maatregelen die het kabinet gisteren presenteerde. Een jonge agrariër opende de avond met een scherpe aanval op de Brabantse VVD, die niets zou doen om de boeren in de provincie meer ruimte te bieden voor innovatie, waardoor zij in hun voortbestaan bedreigd zouden worden.

Terugkerende klachten in Deurne gingen over de onduidelijkheid waar boeren al lange tijd mee worstelen, de veelheid aan regels en het gevoel slechter te worden behandeld dan de rest van Nederland.

Het gevoel dat vooral de Brabantse agrariër de pineut is, leeft breed in de Peel. Volgens een van de sprekers wordt er "met miljoenen gegooid" om bedrijven te saneren, terwijl met hetzelfde geld "tien haperende bedrijven" gesteund kunnen worden bij het nemen van innovatieve maatregelen "met een veel groter rendement voor de natuur".

Actiegroepen present

Ook de actiegroepen Grond in Verzet en Farmers Defence Force waren vertegenwoordigd bij de debatavond. Grond in Verzet vroeg zich af hoeveel boeren er nu echt uitgekocht willen worden en waar de boeren die verplaatst moeten worden, terechtkunnen. En naar de mening van de Farmers Defence Force hebben natuurbeschermers een te grote stem in het stikstofdebat.

Volgens een van de boeren "is de tijd van knutselen voorbij", moeten de stikstofnormen versoepeld worden, "en dan sturen we Ouwehand (PvdD), Jetten (D66) en Tjeerd (de Jong, D66) naar Ethiopië". Rutte haastte zich te zeggen dat hij die suggestie niet overneemt.

Jongeren zeiden eronder gebukt te gaan dat boeren in een negatief daglicht worden gesteld. Een van hen stelde dat hij zijn vader graag wilde opvolgen op het boerenbedrijf, maar betwijfelde of dat nog realistisch is.

In Deurne waren naar schatting ruim 350 mensen aanwezig, merendeels boeren. Ze moesten hun trekkers thuislaten, maar een enkeling heeft zich hier niet aan gehouden.

Luisteren en punten meenemen

Premier Rutte zei tegen de boeren dat hij vooral is gekomen om te luisteren en dat hij hun punten wil meenemen naar Den Haag. Rutte had ook overdag al zijn handen vol aan de stikstofmaatregelen.

Tijdens een Kamerdebat kreeg het kabinet harde kritiek van zowel links als rechts, maar een Kamermeerderheid steunt het pakket waarmee de huizen- en wegenbouw weer op gang moet komen.

Pagina's