NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 48 min geleden

Nina Storms aangehouden in Monaco, spreekt beschuldigingen tegen

59 min 17 sec geleden

De Nederlandse zakenvrouw Nina Storms (voorheen bekend als Nina Brink) is onlangs aangehouden in Monaco, bevestigt haar advocaat Geert-Jan Knoops na berichtgeving van De Telegraaf. Ze is daarna vrijgelaten. Volgens de krant is ze aangemerkt als verdachte in een onderzoek naar financiële misdaad, maar haar advocaat zegt dat ze onschuldig is en zelf slachtoffer.

Volgens De Telegraaf wordt Storms verdacht van witwassen en misbruik van vertrouwen. Uit interne documenten die zijn uitgewisseld tussen de Monegaskische en Nederlandse politie zou blijken dat Storms op 1 juli is aangehouden voor witwassen. Het zou gaan om een bedrag van 15 miljoen euro, zegt een anonieme bron binnen de Nederlandse politie tegen de krant.

Knoops kan niet bevestigen of Storms inderdaad verdacht wordt. Volgens hem heeft de zakenvrouw dat via De Telegraaf moeten vernemen.

Verdacht of slachtoffer

Verder kan de advocaat weinig zeggen over het onderzoek, omdat aan hem en Storms geheimhouding is opgelegd door de rechter in Monaco. "Op het breken van die geheimhouding staan straffen", zegt Knoops. "Daarom kan ik minder over deze zaak vertellen dan gebruikelijk is in Nederland."

Wel wil hij kwijt dat Storms zelf in deze zaak slachtoffer is geworden van een financiële transactie. Daarover heeft ze zich al in 2018 bij hem gemeld, zegt hij.

De zakenvrouw is volgens hem wel ondervraagd in een groot onderzoek met veel betrokkenen, maar niet als verdachte. Ze staat onder 'juridisch toezicht' en moet ze de rechter informeren wanneer ze de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur verlaat. Storms heeft volledige medewerking verleend aan het onderzoek, zegt Knoops.

WorldOnline

In 2000 raakte Storms (toen nog Nina Brink) bekend als topvrouw bij internetprovider WorldOnline toen dat bedrijf naar de beurs ging. Het aandeel werd in korte tijd veel geld waard, maar kelderde ook snel weer.

Veel van de kritiek richtte zich op Storms persoonlijk, die haar aandelen voor de beursgang al had verkocht.

Innovaties laten langzaam maar zeker 'onzinnige zorg' verdwijnen

1 uur 28 min geleden

Critici van de marktwerking in de gezondheidszorg vinden steeds meer weerklank. Was het eerst de oppositie en vooral de SP die daar consequent kritiek op leverde, onlangs uitten ook minister De Jonge van Volksgezondheid en voorzitter Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit zich kritisch. De coronacrisis werkt hierbij als katalysator.

"Deze crisis is één groot pleidooi voor minder markt, meer samenwerking en meer centrale regie", zei De Jonge op 13 juni in het AD, net als hij een jaar eerder deed.

Tien dagen later stelde NZa-voorzitter Kaljouw in NRC Handelsblad dat "de zorg te veel een verdienmodel is geworden". De coronacrisis maakt volgens haar duidelijk dat er veel "onzinnige zorg" is. "We moeten kijken hoe we dat om kunnen draaien, dat we minder gericht zijn op productie, maar wel doen wat nodig is."

Minder inkomsten

In vakblad Zorgvisie geven twee betrokkenen toe dat er inderdaad zorg wordt verleend die niets toevoegt voor patiënten. Jan Hazelzet is hoogleraar kwaliteit van zorg aan het Erasmus MC en Nico van der Weert coördineert het consortium Kwaliteit van Zorg van de Nederlandse Federatie van Universitaire Medisch Centra (NFU).

Maar onderscheid maken tussen "waardevolle en waardeloze" zorg is onmogelijk zonder grondige analyse van verloop en gevolgen van ziektes bij groepen patiënten en zonder rekening te houden met wat patiënten vinden en willen, schrijven ze.

In een boek dat de NFU onlangs publiceerde. staan voorbeelden van zorginnovaties die de patiëntzorg verbeteren, onnodige zorg stoppen én besparingen opleveren. Maar in de praktijk valt het niet mee om een innovatie die bewezen werkt ook echt in te voeren, als daardoor inkomsten van artsen en ziekenhuizen teruglopen.

Operatie geslaagd, patiënt overleden

Zo was het in het UMCG in Groningen bij oudere kankerpatiënten de praktijk dat artsen bij de behandeling richtlijnen volgen. Als de patiënt voldoet aan de criteria voor een operatie, dan wordt er geopereerd. Tot een jonge chirurg een geval meemaakte van operatie geslaagd, patiënt overleden.

De richtlijnen schreven een operatie voor en die slaagde. Daarop ging de patiënt voor revalidatie tijdelijk naar een verpleeghuis waar hij overleed aan een longontsteking. Hij had altijd ingewoond bij zijn broer en leed aan COPD. Hem was niet verteld dat een longontsteking geen uitzondering is na een dergelijke operatie en volgens zijn broer was dat anders mogelijk een reden geweest om ervan af te zien.

Sindsdien wordt vóór een kankeroperatie bij een 70-plusser een grondig voorbereid gesprek gevoerd met de patiënt over de mogelijke impact van een operatie. Door deze benadering daalde het aantal kankeroperaties bij 70-plussers met ruim een kwart.

Stap overslaan

In het Nijmeegse Radboudumc verlopen veel behandelingen volgens zogeheten zorgpaden met een vast stramien. De zorg voor patiënten met tumoren aan maag, darm, lever, alvleesklier en slokdarm is onlangs gereorganiseerd, met veel inbreng van de eerst belanghebbenden, de patiënten.

Vroeger volgden die na hun diagnose een uitgestippelde route, nu kunnen ze hun behandeling pauzeren of een stap ervan overslaan, bijvoorbeeld om voor een operatie eerst te herstellen van chemotherapie en bestraling.

Verwijshulp reuma

Reumatoloog Angelique Weel van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam ontwikkelde samen met huisarts Adrie Evertse uit Oud-Beijerland een verwijshulp. Met die app kunnen huisartsen makkelijker bepalen of een patiënt met spier- of gewrichtsklachten doorverwezen moet worden.

Maag-darm-leverarts Marieke Pierik in het MUMC+ in Maastricht constateerde dat haar patiënten heel vaak op het verkeerde moment op controle kwamen. Dat gebeurde bijvoorbeeld lang voor of juist na het weer oplaaien van hun chronische darmontsteking. Zij heeft met anderen een e-health-toepassing ontwikkeld die patiënten permanent volgt.

Als het algoritme een patiënt een rode vlag geeft ziet een verpleegkundige dat op het dashboard in het ziekenhuis. Dan wordt de patiënt opgeroepen en kan de oplaaiende ontsteking vaak in de kiem gesmoord worden.

Max Verstappen 3de bij tweede Grand Prix in Oostenrijk

1 uur 30 min geleden

Max Verstappen is 3de geworden bij de tweede Grand Prix van het seizoen. Verstappen reed heel lang op de tweede positie, maar in de 68e ronde ging coureur Valtteri Bottas hem voorbij. Lewis Hamilton won de race.

De race was op het circuit van Steiermark in Oostenrijk. Door de corona-maatregelen mocht er geen publiek bij zijn.

Voordat de wedstrijd begon, knielden een aantal coureurs. Dat deden ze om aandacht te vragen voor racisme. Verstappen deed dat niet. Hij droeg wel een shirt waar in het Engels 'stop racisme' op staat.

De derde Grand Prix is volgende week in Hongarije.

Nina Schotpoort over TikTok, haar DM's en haatreacties

3 uur 2 min geleden

Nina Schotpoort is pas 14 en nu al jaren een van de bekendste TikTokkers van Nederland. Jullie hadden heel veel vragen voor haar en Milou is ze aan haar gaan stellen.

Nina heeft 1,4 miljoen volgers verzameld op TikTok. Ook op YouTube en Instagram heeft ze veel fans. Toch krijgt ze ook veel haatreacties. Daar vertelt ze over in het interview.

'We staan op een kantelpunt voor het klimaatbeleid'

3 uur 29 min geleden

Het kabinet moet in de komende maanden cruciale beslissingen nemen: hoe komt Nederland uit de recessie? Door slim te investeren, zeggen twee belangrijke adviesorganen, in Nederland het Planbureau voor de Leefomgeving en in Parijs het Internationaal Energieagentschap. Dan komen ook de klimaatdoelen van Parijs dichterbij en ontstaan er tegelijkertijd veel banen.

Regeringen in de hele wereld hebben duizenden miljarden gereserveerd om hun economie weer op gang te helpen na de coronacrisis. Maar hoe gaan ze dat geld besteden? Frankrijk en Duitsland hebben al vergevorderde plannen voor groene herstelpakketten.

Met Prinsjesdag in het vizier wordt er in Nederland nu over nagedacht door het kabinet. Volgens de directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, Hans Mommaas, staan we op een kantelpunt. "De komende zes maanden zijn cruciaal."

40 jaar vast aan een kolencentrale

Mommaas stelt voor om op drie terreinen fors te investeren: het goed isoleren van bestaande- en nieuwbouw, versnelde aanleg van laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer én investeren in schone infrastructuur voor de zware industrie. "Je kan slim investeren of nog slimmer investeren. Het is zaak om nu te investeren op zo'n manier dat het houdbaar is voor de toekomst."

Het Internationaal Energieagentschap (IAE) in Parijs adviseert regeringen hoe ze hun energiebeleid kunnen verbeteren. Het agentschap werd opgericht na de oliecrisis in de jaren 70, om energietekorten te voorkomen. Nu heeft het agentschap een dringende boodschap aan de dertig leden, waaronder Nederland.

"Ik ben bang dat als landen hun energiebeleid niet veranderen en ze investeren in de verkeerde dingen, dat het uiteindelijk veel duurder gaat worden om de klimaatdoelen te halen", zegt IEA-directeur Fatih Birol. Als voorbeeld noemt hij het bouwen van kolencentrales. Dat gebeurt in China nog volop. "Als je een inefficiënte kolencentrale bouwt, zit je daar ongeveer veertig jaar aan vast. Dan zet je jezelf klem voor de toekomst."

Voldoende handjes

Birol denkt dat er miljoenen banen kunnen ontstaan door het isoleren van huizen en de bouw van windmolens en zonneparken. Maar Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman zet een kanttekening bij die hoop. "Tijdens de energietransitie moet inderdaad een hoop werk verzet worden. Je ziet dat het vooral banen zijn die verdwijnen in olie en gas die worden vervangen voor banen in de groene industrie. Maar het levert niet veel extra banen op."

Het zal tijd gaan kosten om mensen die nu door de crisis werkloos zijn geworden, om te scholen, zegt Bouman. Mommaas is het daar mee eens. "Het zou best kunnen dat uiteindelijk niet het geld het probleem is, maar de vraag of er voldoende bouwcapaciteit is, voldoende handjes om dit allemaal te kunnen aanpakken."

Ambities

Birol heeft vertrouwen dat Europese overheden de juiste dingen zullen doen. Hij prijst ook de Europese plannen voor een 'Green Deal'. Volgende week nemen de regeringsleiders een besluit over de besteding van 1850 miljard euro aan herstelplannen. "Europa is maar verantwoordelijk voor acht procent van de wereldwijde uitstoot. Dus ik hoop dat andere landen een voorbeeld nemen aan die ambities."

Econoom Bouman denkt dat klimaat uiteindelijk toch niet de belangrijkste factor zal zijn bij het nemen van die beslissingen in Nederland. "Als er gekozen moet worden uit dat hele pallet van plannen straks, dan zal toch vooral worden gekozen voor het redden van banen in bestaande bedrijven. Je zag dat bij KLM ook. Er kwamen wel wat eisen rond bio-kerosine en minder lawaai. Maar het ging toch vooral om het redden van de huidige werknemers van KLM."

Dode bij crash zweefvliegtuig op vliegbasis Gilze-Rijen

5 uur 6 min geleden

Op vliegbasis Gilze-Rijen is aan het begin van de middag een zweefvliegtuig neergestort. Daarbij is de piloot, de enige inzittende, om het leven gekomen.

De Gilzer Luchtvaart Club Illustrious laat weten dat het om een zweefvlieger van deze vereniging gaat.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. De Landelijke Eenheid van de politie en de Luchtvaartinspectie stellen een onderzoek in naar de toedracht.

Botsing

Gisteren kwamen twee Nederlandse zweefvliegers om het leven toen hun toestellen op elkaar botsten en neerstortten in Duitsland, niet ver van Haltern am See, enkele tientallen kilometers van de Nederlands grens.

De toestellen kwamen een paar honderd meter van elkaar neer in landelijk gebied. Een van de piloten was lid van de Aero Club Salland.

De uitzending van 12 juli

5 uur 27 min geleden
'Corona is kantelpunt voor klimaatbeleid'

Het kabinet moet in de komende maanden cruciale beslissingen nemen: hoe komt Nederland uit de corona-recessie? Door slim te investeren, aldus twee belangrijke adviesorganen die we vanavond spreken. Dan komen ook de klimaatdoelen van Parijs dichterbij, zeggen zij, en ontstaan er tegelijkertijd veel banen.

Wat wil Hugo de Jonge met het CDA?

De lijsttrekkersverkiezing bij het CDA is een tweestrijd geworden nadat Mona Keijzer gisteren de minste stemmen haalde, maar geen van de andere twee kandidaten een meerderheid achter zich kreeg. Leden kunnen nu opnieuw hun stem uitbrengen. Woensdag wordt de nieuwe leider bekendgemaakt.

De twee finalisten zijn bij ons te gast. Gisteravond Kamerlid Pieter Omtzigt, vanavond vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Nek-aan-nekrace in Polen

In het politiek diep verdeelde Polen maakt de bevolking in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen vandaag een keuze tussen de conservatief-nationalistische Andrzej Duda, de zittende president, en de liberale pro-Europese Rafal Trzaskowski. Het zijn de spannendste verkiezingen in jaren. Om 21.00 uur is de eerste exitpoll.

Nieuwe app met de beste plekken om te skaten

6 uur 23 min geleden

Skatefans opgelet! Met een nieuwe app kun je nu bij jou in de buurt de beste plekken vinden om te skaten en nieuwe tricks te oefenen. De app heet SFN Skate App en is bedacht door de skatefederatie Nederland.

Je kunt zelf ook je favoriete skatespots delen met anderen. Leuk natuurlijk, maar daardoor kan het op die plek wel wat drukker worden. Is het belangrijk om tips te delen? Of hou je ze daarom liever voor jezelf? Reageer op onze stelling!

Vanavond zie je in het Jeugdjournaal meer over de app en praten we met Roos Zwetsloot. Zij kan supergoed skateboarden en gaat zelfs naar de Olympische Spelen!

Musea willen thuisblijvers blijven trekken met video-tours en podcasts

7 uur 7 min geleden

Instagram-rondleidingen, podcasts, digitale minitentoonstellingen, 360-graden-tours, blogs en challenges op sociale media: musea hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Toen ze half maart noodgedwongen hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, hebben veel culturele instellingen online alternatieven voor een museumbezoek opgestart of uitgebreid. En daar blijven de meeste mee doorgaan, ook nu ze weer geopend zijn.

Een logische keuze, denkt de Museumvereniging, de brancheorganisatie van Nederlandse musea. Bij veel musea zijn de bezoekersaantallen nog bescheiden. "Mensen leggen kortere afstanden af binnen Nederland en er komen heel weinig toeristen uit het buitenland", legt een woordvoerder uit. "Ook gaan sommige mensen er minder op uit, omdat ze tot een kwetsbare groep behoren."

Het 'bezoeken' van tentoonstellingen vanuit huis bleek de afgelopen maanden behoorlijk succesvol, leert een rondgang langs een aantal (middel)grote Nederlandse musea. Zo trokken podcasts van het Rijksmuseum in maart, april en mei gemiddeld liefst 550 procent meer luisteraars per week dan vóór de 'coronasluiting'. En bij het Anne Frank Huis zagen ze het aantal bezoekers aan het online Achterhuis in die periode verdubbelen ten opzichte van het begin van dit jaar.

Digitale boekenclub

Het Van Gogh Museum bereikte van medio maart tot 1 juni wereldwijd 74 miljoen mensen op Facebook, 52 miljoen meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Volgens een woordvoerder komt die groei vooral door de extra (online) activiteiten die het museum heeft opgezet, zoals een Facebook-boekenclub over Van Gogh en videotours door het museum.

Het Groninger Museum lanceerde in april een interactieve 360-graden-tour, waarmee bezoekers vanuit hun luie stoel door het museum kunnen 'wandelen'.

Voor sommige musea waren bepaalde online activiteiten helemaal nieuw. Zo ontdekte het Haarlemse Teylers Museum het livestreamen via Instagram, "voor de collega's een mooie kennismaking en spoedcursus".

Het Kunstmuseum Den Haag begon al direct na de coronasluiting te experimenteren met wekelijkse virtuele rondleidingen. "Natuurlijk was het allemaal improvisatie, met een telefooncamera gefilmd en soms iets te schokkerig of snel, maar de reacties waren zo overweldigend positief, dankbaar en soms zelfs emotioneel."

Het Kunstmuseum heeft te weinig mensen om nu nog steeds wekelijks een online tour te blijven maken. "Maar we blijven doen wat we kunnen", zegt een woordvoerder, die erop wijst dat nog niet iedereen zich vrij voelt om te gaan en staan waar hij wil. "Dat is voor ons ook de reden om door te blijven gaan met het aanbieden van extra content."

Verdienmodellen

Het voordeel daarvan is dat blijvende online zichtbaarheid op termijn kan leiden tot extra bezoekers in het museum, zegt de Museumvereniging. Maar de digitale activiteiten zijn niet erg rendabel. "Het kost extra werk en vaak ook extra geld, terwijl je er meestal geen geld mee kunt verdienen."

De brancheorganisatie ziet dat partijen in de culturele sector bezig zijn met het opzetten van experimenten om te onderzoeken hoe je online tot verdienmodellen kunt komen. Dat gebeurt onder meer binnen de topsector Creatieve Industrie. Maar gemakkelijk is dat niet, zegt Josien Paulides, zakelijk directeur van het Rotterdamse museum Het Nieuwe Instituut.

Zo beschikken lang niet alle instellingen over de middelen om online programma's te ontwikkelen, schreef het instituut eind vorige maand. Paulides: "En het is naast de verdienmodellen ook belangrijk om goed na te denken over de maatschappelijke en culturele relevantie."

Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland

8 uur 33 min geleden

Bij het Waddeneiland Ameland is een meisje van 14 vermist geraakt. Het meisje ging zaterdagavond zwemmen met haar zusje en vader. Toen die haar niet meer zagen, sloegen ze alarm.

Boten van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij gingen gisteravond gelijk de zee op om haar te zoeken. Een helikopter zocht mee vanuit de lucht. Het lukte niet om het meisje te vinden. Om 03.00 uur stopten de hulpverleners met zoeken.

Nu het weer licht is, zijn ze weer begonnen. Politieagenten en bewoners van Ameland zoeken ook mee.

Dure auto vastgereden op het strand

8 uur 35 min geleden

Medewerkers van een zeehonden-opvang vonden zaterdagavond geen aangespoeld zeehondje op het strand, maar een Maserati! De dure auto was gehuurd door Italiaanse toeristen. Die wilden ermee het strand bij Noordwijk op. Maar dat werkt natuurlijk niet met al dat zand.

De auto wilde niet meer voor- of achteruit, en moest worden weggesleept. De politie noemt de actie op Twitter ''niet echt handig''.

Het beste uit de 'Check Dit Dan'

8 uur 55 min geleden

Wat zijn de opvallendste nieuwtjes uit onze rubriek Check Dit Dan? Iedere zondag zetten we de hoogtepunten voor je op een rij. Met deze week:

1. Olifant in badje

Deze baby-olifant heeft een baby-badje gekregen.

2. Vliegen op de bank

Voor deze stunt moet je geen hoogtevrees hebben, maar het ziet er wel fantastisch uit.

3. Whut?! Deze jongen maakt 196 sommen in 1 minuut

4. Handig, zo'n mondharmonica

Deze man heeft een grappige manier om te laten merken hoeveel pijn iets doet.

5. YouTuber Boaz mag niet meer rijden in zijn 'zwembad-auto'

De politie hield hem staande...

Geen shows meer door corona? Zanger Tim Knol gaat wandelen met zijn fans

9 uur 24 min geleden

Hoe kom je als popmuzikant de zomer door, als je niet op festivals kunt spelen en alleen voor een handjevol publiek mag optreden? Singer-songwriter Tim Knol (30) besloot om zijn fans uit te nodigen met hem te gaan wandelen en onderweg voor ze te spelen - in de buitenlucht.

En met succes: Knols Wandelclub (motto: "Eropuit sinds 2020") trok in een maand tijd 800 leden. Die betalen elk 30 euro per jaar om erbij te mogen horen. Als lid krijgen zij korting op kaartjes, voorrang bij het bestellen en cadeautjes zoals stickers en patches. De eerste tochten in Drenthe, Flevoland en Noord-Holland waren deze maand allemaal uitverkocht.

Knol liep al langer rond met het idee van een eigen wandelclub, omdat wandelen hem door een moeilijke tijd heen hielp. "Ik zat een jaar geleden niet lekker in mijn vel, ik woog 120 kilo, en ik ben toen veel gaan lopen om af te vallen. Het was dus al een belangrijk onderdeel van mijn leven, maar door corona kwam mijn plan wel in een stroomversnelling."

Begin mei opperde hij het idee in tv-programma M. "Daarna zat mijn mailbox vol met mensen die lid wilden worden. Dus toen moest ik het ook wel gaan waarmaken."

De wandelclub werkt zo: Knol zoekt een bestemming uit, plant een route van 10 kilometer en zet de bestemming op zijn website. Doorgaans doet hij twee van zulke tochten op een dag, waarbij steeds 20 fans mee kunnen lopen.

"Hoewel we ook wel naar 30 of 40 mensen per keer kunnen gaan, afhankelijk van de omstandigheden. Gelukkig doen er allemaal verstandige mensen mee en houdt iedereen zich aan de regels: anderhalve meter afstand. We lopen vooralsnog alleen door de natuur, in de stad is het risico te groot. Dan kom je stoplichten tegen enzo."

Kaartjes kosten 20 euro, of 16 euro voor leden van de Wandelclub. Onderweg stopt de groep af en toe; dan speelt Knol zijn eigen liedjes en covers. Soms doen collega-muzikanten mee. Komende week komt de wandelclub op Vlieland de Amsterdamse singer-songwriter Awkward I tegen, die eigen werk speelt.

Knol: "Die wandeling is nog niet uitverkocht, vermoedelijk omdat het lastig is om nu een overnachting op Vlieland te boeken." In Groningen wil Knol binnenkort lokale held Meindert Talma vragen mee te lopen.

Een deelnemer filmde een optreden bij de wandeling in De Woude, Noord-Holland, begin juli:

De wandelclub voorziet klaarblijkelijk in een behoefte, maar Knol heeft ook al weer wat shows op normale podia gepland staan: in juli en augustus doet hij twaalf optredens in zalen zoals de Effenaar in Eindhoven en het Patronaat in Haarlem.

Zit hij qua inkomen dan alweer op het niveau van voor de coronacrisis? "Nee, zo werkt het niet. De gages zijn nu veel lager dan normaal: ik had voor deze zomer bijvoorbeeld een paar optredens op de planning staan op grote festivals, samen met de band The Blue Grass Boogiemen. Dat soort shows zijn heel lucratief, die inkomsten mis ik nu. Maar met wat ik nu doe kan ik wel goed leven. Ik kan de band er helaas niet bij vragen, want ik wil niet dat ze gratis werken. Ik hoop dit jaar in ieder geval één groot evenement met hen te kunnen doen."

'Iets voor de lange termijn'

De wandelclub zal ook na de coronaperiode blijven bestaan, zegt Knol. Hij gaat het concept hoe dan ook uitbouwen, samen met zijn platenmaatschappij Excelsior. De wandelingen stoppen ook niet als het weer slechter wordt. "Dit is iets voor de lange termijn. We lopen een beetje achter de feiten aan, aangezien we wel al honderden leden hebben, maar we werken nu hard aan een app, zodat leden zelf wandeltochten kunnen uitzetten." Ook komt er een podcast bij, ter begeleiding, moet er na de zomer een magazine komen en een ledendag.

De wandelclub is uit nood geboren toen het coronavirus toesloeg, zegt Knol, "maar het is ook een nieuw begin."

Wekdienst 12/7: Verstappen wil revanche in Oostenrijk • Premier Rutte bij Op1

9 uur 59 min geleden

Goedemorgen! Premier Rutte schuift vanavond aan bij Op1 voor zijn eerste grote tv-interview sinds het uitbreken van de coronacrisis. Verder zijn er spannende presidentsverkiezingen in Polen en wil coureur Max Verstappen revanche in Oostenrijk.

Vandaag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft vrijwel droog en het wordt 19 tot 22 graden. Er staat een zwakke noordwestenwind.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In het politiek diep verdeelde Polen maakt de bevolking in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een keuze tussen de conservatief-nationalistische Andrzej Duda, de zittende president, en de liberale pro-Europese Rafal Trzaskowski. Het zijn de spannendste verkiezingen in jaren. Premier Rutte is vanavond te gast in een extra uitzending van Op1. Het is het eerste grote interview met Rutte sinds het begin van de coronacrisis, hoewel hij daarover woensdag in het NOS Jeugdjournaal ook al vragen van kinderen heeft beantwoord. Het presentatieduo Jeroen Pauw en Fidan Ekiz nam vorige week eigenlijk afscheid, maar keert voor de gelegenheid eenmalig terug. Max Verstappen hoopt zich te revancheren voor zijn teleurstellende race van vorige week. De Nederlandse Formule 1-coureur moest vorige week zondag de strijd staken vanwege problemen met zijn Red Bull-bolide. De coureurs racen om 15.10 uur voor de tweede keer over het circuit in het Oostenrijkse Spielberg. De veiligheidsregio's van Groningen, Friesland en Drenthe besluiten of het demonstratieverbod voor boeren met landbouwvoertuigen wordt verlengd. Het huidige verbod loopt maandagochtend af.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft gisteren voor het eerst in het openbaar een mondkapje gedragen. Dat deed hij bij een bezoek aan een militair ziekenhuis bij Washington. Tot nu toe weigerde de president om een mondmasker te dragen bij openbare bijeenkomsten. Volgens betrokkenen vond hij dat dat hem zwak doet lijken, en dat het de aandacht te veel op de gezondheidscrisis in de VS vestigt.

Tien dagen geleden stelde Trump die houding bij. Ondertussen blijft de corona-uitbraak in de VS zich uitbreiden. Het aantal besmettingen stijgt al vijf dagen op rij, gisteren met een recordaantal van 71.389 nieuwe gevallen.

Ander nieuws uit de nacht:

Nachtelijke zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland gestaakt: Het meisje was gisteravond met haar vader en zusje gaan zwemmen in zee, ter hoogte van Nes. Toen zij de 14-jarige niet meer zagen, sloegen ze alarm. Vanuit reddingsboten en een helikopter is urenlang gezocht naar het meisje, maar zonder resultaat. Vanochtend gaat de zoektocht verder. Akkoord in VN-Veiligheidsraad over hervatting hulp aan Syrië: De landen in de Veiligheidsraad zijn het toch eens geworden over noodhulp aan zo'n 3 miljoen Syriërs in het noordoosten van het land, bij de grens met Turkije. Er is een compromis bereikt door die hulp via één grensovergang met Turkije te laten lopen in plaats van twee overgangen. Onrust in Mali houdt aan, president weigert op te stappen na demonstraties: Sinds de betwiste parlementsverkiezingen in maart rommelt het in het West-Afrikaanse land. Volgens de oppositiecoalitie hebben ordetroepen nu twee leiders van de protesten tegen de regering vastgezet.

En dan nog even dit:

Deze toeristen waren niet echt handig bezig, zegt de politie van Noordwijk over de vakantiegangers die dit weekend met een gehuurde Maserati over het strand reden. De prijzige auto kwam vast te zitten in het zand. Samen met toeristen heeft de politie de bolide weggehaald.

"Foutje bedankt", aldus de politie:

Fijne dag!

Nachtelijke zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland gestaakt

14 uur 17 min geleden

Vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en een helikopter van de kustwacht hebben gisteravond en vannacht urenlang in de Noordzee bij Ameland gezocht naar een 14-jarig meisje. De zoekactie is kort na 03.00 uur gestaakt. Bij daglicht wordt er verder gezocht met een kustwachtvliegtuig.

Het meisje raakte vermist tijdens een zwemtocht met haar zusje en vader. De drie waren zaterdagavond gaan zwemmen ter hoogte van Nes. De vader en het zusje sloegen volgens de woordvoerder rond 22.30 uur alarm, omdat ze de 14-jarige niet meer zagen.

De zoekactie werd gecoördineerd door de kustwacht. De politie en eilandbewoners hielpen mee. De reddingsboten waren afkomstig van Ameland en Terschelling. Ook Schiermonnikoog hielp mee, omdat de stroming die kant opstaat.

Maserati rijdt zich vast op strand in Noordwijk

za, 11/07/2020 - 22:41

Geen zeehonden, maar een gestrande Maserati vonden medewerkers van de Zeehondenopvang Katwijk zaterdagochtend rond 06.00 uur op het strand in Noordwijk.

De prijzige auto bleek gehuurd door toeristen. Ze hadden de Italiaanse bolide vastgereden in het zand.

De politie plaatste foto's van de gestrande auto op Twitter:

De auto is weggesleept. "Uiteraard liggen die kosten daarvan bij de toeristen", zegt een politiewoordvoerder. Het bedrag moest ter plekke worden afgerekend.

Op Twitter noemt de politie de actie "niet echt handig".

Ook Nijmegen verbiedt per direct tractoren bij demonstraties

za, 11/07/2020 - 22:28

Burgemeester Bruls van Nijmegen verbiedt per direct landbouwvoertuigen bij demonstraties. Het besluit geldt in ieder geval tot maandag 20 juli en volgt op verboden in de regio IJsselland (Zwolle) plus de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. In Brabant worden tractoren niet meer gedoogd op de snelweg.

De afgelopen dagen hebben boeren op trekkers drie keer onaangekondigd geprotesteerd in Nijmegen. Zo reden dinsdag zo'n vijftig boeren vanuit de Achterhoek naar Nijmegenaar Johan Vollenbroek, de activist die de staat voor de rechter daagde vanwege de stikstofaanpak. Volgens boeren is hij de 'aanstichter' van de stikstofcrisis, daarom overhandigden ze hem een brief.

Bij de spontane demonstraties van boeren zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verkeersonveilige situaties en wanordelijkheden ontstaan. Ook wordt gevreesd dat de demonstraties zich zullen herhalen de komende dagen.

Risico voor omwonenden en verkeer

Reden voor de Nijmeegse burgemeester Bruls (CDA), ook voorzitter van de Veiligheidsregio, om in te grijpen en de tractoren te verbieden bij demonstraties.

"Demonstreren blijft gewoon toegestaan in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd", zegt Bruls in het besluit. "Maar zulke onverwachte acties, zonder duidelijk demonstratiedoel, brengen een risico voor omwonenden met zich mee. Ook is de verkeersveiligheid in het geding en wordt de doorgang voor hulpdiensten belemmerd, waardoor een gevaar voor de gezondheid ontstaat."

Er geldt geen algeheel verbod op boerendemonstraties, benadrukt Bruls in zijn besluit. "Het staat hen vrij op alle andere manieren te demonstreren."

Boer vrijgelaten die werd aangehouden wegens bedreiging motoragent

za, 11/07/2020 - 20:24

De boer die gisteren werd aangehouden nadat een agent zijn pistool had getrokken, zit niet langer vast. Thijs W. uit Mariënvelde moet zich op een later moment melden bij de officier van justitie wegens bedreiging van een agent.

De 39-jarige W. werd gisteren aangehouden in Bleiswijk. Hij had met zijn trekker meegedaan aan een protestactie bij supermarkt-organisatie CBL in Leidschendam.

Volgens de politie maande de motoragent de groep tot stilstand en gaf hij hen de opdracht om uit te stappen. De boer zou echter hebben geweigerd en met zijn trekker op de motoragent zijn afgereden, die vervolgens zijn wapen trok.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft een andere lezing van het verhaal. "De agent die met ons meereed dacht dat wij een distributiecentrum wilden blokkeren", zegt de actiegroep tegen Omroep Gelderland. In werkelijkheid zou de boer op weg zijn geweest naar een restaurant, stelt FDF.

Zondag is er een extra Jeugdjournaal over racisme

za, 11/07/2020 - 18:33

Racisme is veel in het nieuws. Op allerlei plekken in de wereld wordt er tegen gedemonstreerd. Ook in Nederland. Omdat het een belangrijk onderwerp is, is er zondagavond een extra NOS Jeugdjournaal over racisme.

Wat is racisme eigenlijk? En op welke manier hebben kinderen in Nederland daar mee te maken? Hoe voelt het als je het meemaakt? En: Wat kun je er tegen doen? Op dat soort vragen gaan we antwoord geven in de speciale, extra uitzending.

De uitzending begint om 19.10 uur, direct na het gewone Jeugdjournaal.

Heldere komeet Neowise goed te zien boven Nederland

za, 11/07/2020 - 18:13

Afgelopen nacht was een komeet te zien boven Nederland. Dat gebeurt niet vaak, want meestal zijn kometen niet helder genoeg. Maar deze keer wel en kon je hem zelfs met het blote oog zien.

Een komeet is een soort bal van ijs, gas en stof. Ze ontstaan aan de rand, of buiten ons zonnestelsel. Deze komeet heet Neowise. Hij is nu dicht bij de aarde.

Met een beetje geluk kun je hem vanavond ook nog zien. Je moet dan wel om 12 uur 's nachts buiten staan en het moet niet opeens bewolkt worden.

Pagina's