NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 2 uur 57 min geleden

Toon persconferentie was positiever: 'Er komt een betere tijd aan, straalden ze uit'

ma, 08/03/2021 - 22:01

"Het kantelpunt nadert."

"In de zomer kunnen de eerste grote stappen worden gezet naar het normale leven."

"Als alles gaat zoals we nu verwachten, wordt het een mooie zomer."

Het viel meerdere communicatie-experts op: de persconferentie van Rutte en De Jonge van vanavond had een positievere toon dan anders. Terwijl er eigenlijk geen groot goed nieuws was te delen, was het gevoel na het persmoment optimistischer. "Er werd perspectief geschetst. En dat was nodig, de vraag om perspectief was niet te missen de afgelopen weken", zegt Carel Jansen, emeritushoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen.

"Vanavond ging het erover over wat binnenkort wel kan. Ze straalden uit dat er een betere tijd aankomt. Er werd voorbij de strengheid en de crisis gekeken, maar... die werd niet helemaal vergeten", zegt crisisdeskundige Marco Zannoni.

Het is de eerste keer dat echt positief vooruit wordt gekeken, zeggen de deskundigen. "De vaccins zijn er nu. Daarom worden verbeteringen voor de zomer opeens heel reëel. Hiervoor waren er toch nog veel mitsen en maren", zegt Jansen. "De cijfers liggen er, de risico's worden met het vaccineren minder, een OMT-advies ligt er. Ze kunnen deze positieve vooruitzichten verklaren", zegt Zannoni. "Er zijn nu minder onzekerheden, waardoor het positieve verhaal beter landt." Zannoni doelt onder meer op de uitspraken van het RIVM dat er een gunstig vaccinatie-effect zichtbaar is in de verpleeghuizen.

Ook de genoemde data, 31 maart voor het (mogelijk) openen van de terrassen en 1 juli voor het geven van de eerste prik aan iedereen, schetsen concreet perspectief. "De vorige keren werd de angst voor virusvarianten heel bewust besproken, nu werd het beeld geschetst dat er zelfs mét die varianten perspectief is."

Bekijk hier een deel van de persconferentie:

De twee politici waren naast positief ook streng. "Dat is een moeilijke balans: je wil hoopvol zijn, maar ook uitstralen dat niet alles onderhandelbaar is. Het is een kunst om positief maar tegelijkertijd voorzichtig te blijven. Het effect mag niet zijn dat mensen denken dat er geen gevaar meer is. Daarom is het goed dat ze hebben toegelicht waarom de maatregelen nu nog nodig zijn", zegt Zannoni. "De combinatie van de maatregelen en streng zijn nu, en het uitzicht op de versoepelingen in de toekomst, is belangrijk."

De woorden waren weer met buitengewone zorg gekozen, zegt Jansen. Zo werd bewust het woord 'versoepelingen' niet gebruikt. "Als Rutte versoepeling had gezegd, had hij gesuggereerd dat het pakket aan maatregelen echt merkbaar minder wordt. Maar de 'aanpassingen' van vanavond waren daar allemaal te klein voor." Daarnaast kan het woord versoepeling uitstralen dat de maatregelen ook minder streng kúnnen, zegt Zannoni. "Het woord aanpassingen straalt uit dat de aanpak van nu nodig blijft, maar iets wijzigt in het belang van de samenleving."

De grondtoon van de mededelingen was positief, al was de negatieve noot ook nog aanwezig. Zo zei Rutte: "Je kunt zeggen: het begin van de zomer, dat is al over vier maanden. Maar je kunt ook zeggen: dat is pás over vier maanden." "Dat was heel goed gevonden, die variant van 'het glas of half vol of half leeg'", zegt Jansen. "Het begrip voor de ondernemers die het moeilijk hebben, was duidelijk aanwezig. Rutte en De Jonge lieten eigenlijk weten dat ze nu nog niks kunnen vanwege de niet afnemende besmettingen, maar dat ze toch hun best doen."

De metaforen die vorige persconferenties werden gebruikt, waren nu ver te zoeken, zegt Jansen. Denk aan: "wij zijn samen de dijk die de tweede golf buiten de deur moet houden" en "de ergste loopings en de scherpste bochten zijn achter de rug".

"Waarschijnlijk is er niet voor metaforen gekozen omdat de mededeling dat het in de zomer echt veel beter is allemaal, op zich zelf al sterk genoeg is. Of omdat ze het commentaar serieus genomen hebben dat de metaforen die ze in de loop van het jaar gebruikt hebben intussen een rare hutspot zijn geworden", lacht Jansen.

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die blijven gelden)

ma, 08/03/2021 - 20:55

Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 16 maart weer zwemles krijgen, grote winkels kunnen meer klanten op afspraak binnenlaten en volwassenen mogen weer met z'n vieren buiten sporten. Maar versoepelingen kondigde demissionair premier Mark Rutte vanavond niet aan tijdens de persconferentie, vond hij zelf. Het ging om "correcties en kleine aanpassingen" in de bestaande maatregelen.

Voor meer biedt de epidemiologische situatie geen aanleiding, aldus Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Even op een rij wat er vanavond werd aangekondigd:

In een maand tijd ging de avondklok van een maatregel die je "echt als eerste in de vuilnisbak wilt gooien" naar epidemiologisch wisselgeld. Het kabinet wilde vanwege de maatschappelijke roep om versoepelingen best wat meer risico nemen op een hoger aantal besmettingen, zo was de redenering op 23 februari.

Maar dan moest er wel een stevige kurk zijn om de oplopende druk in de fles tegen te houden. Die dacht het kabinet gevonden te hebben in onder meer het opnieuw verlengen van de avondklok. En vanavond werd de avondklok met dezelfde argumentatie weer verlengd, tot zeker de vroege ochtend van 31 maart.

Alleen op 15, 16 en 17 maart gelden er kleine uitzonderingen. Mensen die meehelpen bij de verkiezingen mogen toch, als dat nodig is, na 21.00 uur nog op straat zijn. Vrijwilligers die helpen met stemmen tellen of daar toezicht op willen houden, mogen als ze na 21.00 uur op straat door de politie of handhavers worden aangesproken, volstaan met de mededeling dat ze bij een stembureau vandaan komen.

Bij de vorige ronde versoepelingen werd sporten in teamverband voor mensen tot en met 26 jaar weer toegestaan. Voor mensen die ouder zijn bleef het voorschrift om met niet meer dan twee mensen buiten te sporten. Dat laatste wordt nu iets versoepeld.

In plaats van met twee mensen mag iedereen van 27 jaar of ouder met vier mensen op een sportaccommodatie buiten sporten. Binnensporten blijft verboden. De enige uitzondering daarop vormt zwemles voor kinderen tot en met 12 jaar. Dat is vanaf 16 maart weer toegestaan.

Winkels mogen sinds een paar dagen weer op zeer beperkte schaal klanten ontvangen. Per winkel kunnen er op afspraak twee mensen per etage binnen zijn. Veel grote bedrijven vinden dat oneerlijk, omdat winkeloppervlakte niet werd meegewogen bij de beslissing van het demissionaire kabinet.

Dat gaat veranderen. In plaats van twee klanten per etage in álle winkels, zal er vanaf 15 maart op basis van winkeloppervlakte bekeken worden hoeveel klanten tegelijk op afspraak binnen mogen zijn. Onder de 50 vierkante meter blijft twee klanten per etage de norm, daarboven wordt gekeken naar winkeloppervlak. Per 25 vierkante meter mag er dan één klant binnen zijn met een maximum van 50 klanten per winkel.

Voor de horeca verandert er vooralsnog niets. In een kort geding hebben horecaondernemers geëist dat ook zij weer open mogen, in ieder geval de terrassen. Het kabinet gaat daar niet in mee, maar wilde wel perspectief bieden. Als de besmettingscijfers dat toelaten - dat wil zeggen dat het R-getal rond de 1 blijft en het de ic-bezetting stabiel - gaan de terrassen van de horeca onder strenge voorwaarden weer open op 31 maart.

Ook wordt er dan gekeken of versoepelingen in de detailhandel en in het hoger onderwijs mogelijk zijn. In eerste instantie zouden studenten dan vanaf 31 maart weer één dag in de week fysiek college moeten kunnen volgen. De bezoekregeling thuis wordt dan verruimd van één naar twee personen per dag.

Rutte en De Jonge keken ook iets verder vooruit. In de zomer kunnen echt grote stappen gezet worden, aldus de bewindslieden. De Jonge hoopte dat alle volwassen Nederlanders die dat willen op 1 juli minstens een eerste prik kunnen hebben gekregen, als de leveringen van de vaccins niet tegenvallen. Bij de volgende persconferentie moet ook meer duidelijk worden of het negatieve reisadvies naar het buitenland kan worden versoepeld.

Er worden ook nog een aantal andere veranderingen doorgevoerd. Mensen die voor hun werk een voertuig moeten besturen, kunnen weer theorie-examen doen. Bewoners van verpleeghuizen die ingeënt zijn, mogen vanaf 16 maart twee bezoekers per dag ontvangen.

23 maart is het volgende moment waarop in een persconferentie nieuwe maatregelen, versoepelingen of "correcties en kleine aanpassingen" kunnen worden afgekondigd.

Waarom roept het coronapaspoort zoveel weerzin op?

ma, 08/03/2021 - 20:39

Hoe kan de maatschappij weer langzaamaan openen tijdens de coronapandemie? Minister De Jonge deelde vandaag zijn blik op de dichtbije toekomst met zijn plan voor het 'coronapaspoort'. Dit bewijs van niet-besmettelijkheid moet mensen meer vrijheden bieden.

Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar kan al op veel kritiek rekenen.

Zo is het nog onduidelijk of gevaccineerden een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Dat moet eerst duidelijk worden voordat de app kan worden gebruikt. Ook de privacy is nog een struikelpunt: iemand anders moet niet kunnen zien of de houder negatief getest of gevaccineerd is, zegt demissionair minister De Jonge.

De kritiek komt niet van één specifieke groep mensen, valt gedragsdeskundige Ginny Mooy op. "De kritiek komt van alle kanten. Mensen zijn over het algemeen boos dat ze weer iets wordt opgelegd. Eerst werd door de overheid beloofd dat het vaccin de oplossing zou zijn, nu is er opeens een coronapaspoort nodig. Mensen vragen zich af: wanneer houdt het op met vrijheden inleveren?"

De boosheid gaat verder vooral over een keuze hebben, zegt Mooy. "We hechten veel waarde aan vrijheid in Nederland. Daarom lijkt het erop dat de critici van het paspoort nu een grens aangeven en zeggen: ik wil zelf de keuze maken of ik me laat vaccineren of testen. Dit moet mijn beslissing zijn, niet van de overheid. Het gaat vooral over die keuze, vaak niet eens over het vaccineren zelf."

Universitair docent Niek Mouter van de TU Delft herkent dit. Hij deed eerder al onderzoek naar de kritiek op een eventueel vaccinatiebewijs. "De drie argumenten die het vaakst werden genoemd tegen een bewijs waren de angst voor een tweedeling in de maatschappij, fraudegevoeligheid en schending van privacy", legt Mouter uit.

"De grootste angst is een verdeling in de samenleving tussen mensen die wel gevaccineerd zijn en mensen die niet gevaccineerd zijn. Verdeeldheid is iets wat veel Nederlanders willen voorkomen."

Mouter onderzoekt momenteel hoe Nederlanders denken over de specifieke invulling van het vaccinatiebewijs. "Voor welke locaties het bewijs uiteindelijk zal gelden en wanneer het in werking treedt, gaat uiteindelijk veel uitmaken voor de acceptatie. In ons vorige onderzoek zagen we bijvoorbeeld dat veel Nederlanders het belangrijk vinden dat het vaccinatiebewijs pas in werking treedt als iedereen de kans heeft gehad om het vaccin te krijgen."

Geen uitsluiting

Minister De Jonge zegt daarover dat het bewijs niet tot uitsluiting mag leiden. "Het uitgangspunt is en blijft dat vaccinatie nooit verplicht mag worden, niet direct en ook niet indirect. Niemand moet verplicht worden of zich verplicht voelen om te bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is."

En toch voelt Marloes van Deursen uit Sleeuwijk, die haar kritiek op het paspoort uitte op de NOS-Facebookpagina, zich verplicht. "Als ik me nu dan niet laat vaccineren of testen, kan ik nergens meer heen. Geen restaurant of festival dat mij dan nog binnen laat. Dan is het geen keuze meer, hoor", zegt ze tegen de NOS.

De 50-jarige Van Deursen vindt vooral het 'dwingende' aan het coronapaspoort vervelend. "Ik wil nu geen vaccin, want er is nog niet genoeg bekend over de langetermijngevolgen. Daarnaast vind ik het ook een schending van mijn privacy. Ik wil niet dat mijn gegevens op deze manier worden geregistreerd." Daarom wil ze dat er geen coronapaspoort wordt ingevoerd, maar meer perspectief wordt gecommuniceerd door de overheid. "Probeer je burgers eens uit te leggen, aan de hand van eerlijke cijfers, waarom bepaalde dingen nodig zijn."

Of mensen het gaan accepteren of niet, het coronapaspoort kan niet door juridische bezwaren worden tegengehouden, zegt hoogleraar Staatsrecht Jan Brouwer. Waarschijnlijk gaat de overheid de keuze voor het eisen van een coronapaspoort neerleggen bij de plekken waar ze nodig zijn. "Dat betekent dat bijvoorbeeld een eigenaar van een restaurant beslist of jij een bewijs nodig hebt. En dat mag. Een eigenaar kan een eis stellen bij binnenkomst. Net zoals een evenement van jou kan eisen dat je gefouilleerd wordt voordat je naar binnen kan. Als je daar nee tegen zegt, kan die eigenaar ook nee tegen jou zeggen."

Een eigenaar kan dus 'redelijke voorwaarden' stellen aan binnenkomst, zegt Brouwer. Alleen 'onredelijke voorwaarden' kunnen door een rechter worden afgekeurd. "Maar een rechter zal dit niet snel afschieten."

Een andere situatie zou zijn dat minister De Jonge degene is die eigenaren verplicht het coronapaspoort aan gasten te vragen. "Dan wordt het wat anders, dan moet het worden vastgelegd in de wet. Dat kan, maar ik denk niet dat hij dat gaat doen."

Koningsspelen: achter de schermen bij de opnames van 'Zij aan zij'

ma, 08/03/2021 - 19:36

Het nieuwe lied voor de Koningsspelen heet Zij aan zij. Het koor van Kinderen voor Kinderen opent de Koningsspelen op 23 april met dit nummer. Vandaag werd de videoclip opgenomen en het Jeugdjournaal mocht erbij zijn.

De Koningsspelen gaan dit jaar iets anders dan normaal. Zo is er geen gezamenlijk ontbijt. Het thema van de Koningsspelen is 'IK+JIJ=WIJ'. Volgens de organisatie is het dit jaar extra belangrijk om er samen een mooie dag van te maken.

Op vrijdag 26 maart komt de clip online. Vanaf dat moment kunnen alle kinderen het dansje van het Koningsspelen-lied gaan oefenen.

Persconferentie: corona-regels veranderen maar heel klein beetje

ma, 08/03/2021 - 19:35

Voorlopig veranderen de corona-regels maar weinig. Dat vertelde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Bijna alle regels die er nu zijn, worden verlengd tot en met 30 maart.

Volgens de premier is het op dit moment niet verstandig om de regels soepeler te maken. Er liggen nog te veel mensen in het ziekenhuis met corona. Ook zegt de premier dat mensen zich minder goed aan de regels houden. Handen wassen en thuis blijven als je klachten hebt, blijft heel belangrijk, zei de premier.

Goed nieuws

Er was ook goed nieuws. Volgens de premier gaat het goed met de vaccinaties. Het lijkt erop dat over 4 maanden de meeste mensen een corona-vaccin hebben gehad. En dan kunnen veel corona-regels de prullenbak in.

Deskundigen zijn blij dat zwemlessen weer beginnen. In deze video hoor je daar meer over:

Rutte iets optimistischer: kantelpunt nadert

ma, 08/03/2021 - 19:22

Demissionair premier Rutte is iets hoopvoller geworden dat over een paar weken versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. "Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus", zei hij op de persconferentie.

Het kabinet versoepelt de beperkingen, op een paar kleine dingen na, nu nog niet, maar heeft goede hoop dat dat er rond Pasen wel iets kan. Uiteindelijk is het bedoeling dat in de zomer "de eerste grote stappen gezet kunnen worden naar het normale leven". Rond die tijd is de verwachting dat alle Nederlanders die dat willen gevaccineerd kunnen zijn.

"Je kunt zeggen: dat is al over vier maanden", zei Rutte. "Maar je kunt ook zeggen: pás over vier maanden." Omdat mensen het steeds moeilijker vinden om zich aan de maatregelen te houden, wil het kabinet nu ook al kijken wat er mogelijk is.

Als de cijfers zich goed ontwikkelen, wil het kabinet over drie weken versoepelingen aankondigen. Dan zouden per 31 maart de terrassen weer open kunnen, de mogelijkheden om te winkelen kunnen worden verruimd, en studenten in het hoger onderwijs weer deels naar college kunnen.

Hier volg je de persconferentie van Rutte en De Jonge

ma, 08/03/2021 - 18:46

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Er worden enkele kleine versoepelingen verwacht, bijvoorbeeld op het gebied van buiten sporten, zwemlessen en winkelen op afspraak. De avondklok blijft naar verwachting nog enkele weken gelden.

Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS, via de volgende kanalen:

Weer naar festivals of op vakantie met speciaal corona-bewijs

ma, 08/03/2021 - 18:29

De regering in Den Haag maakt plannen voor een speciale corona-app. Met die app kunnen mensen bewijzen dat ze niet besmet zijn met corona.

De app kunnen mensen laten zien bij de ingang van een festival of voordat ze het vliegtuig in gaan. Nu kan dat alleen nog als je een negatieve corona-test hebt gedaan. Maar binnenkort kan het misschien ook als je gevaccineerd bent.

QR-code in app

De app werkt waarschijnlijk met een speciale QR-code. Met die QR-code kun je dus laten zien dat je corona-veilig bent.

De minister denkt dat de app nog voor de zomer af is. Dat is handig, omdat in de zomer mensen graag naar het buitenland op vakantie willen. Ook in andere landen zijn er plannen voor een corona-bewijs.

En voor kinderen?

Op dit moment is nog niet duidelijk of kinderen ook zo'n corona-bewijs krijgen. En dat is wel belangrijk, omdat kinderen nu nog geen corona-vaccin kunnen krijgen. De minister zegt dat hij er de komende tijd nog goed over na moet denken.

Zwemlessen mogen snel weer doorgaan

ma, 08/03/2021 - 18:05

Kinderen mogen binnenkort weer op zwemles. Dat vertelde premier Rutte op de persconferentie. Zwemdeskundigen zijn daar blij mee. Juist in de maanden voor de zomervakantie is het belangrijk dat veel kinderen leren zwemmen.

In de zomer gaan veel kinderen overal lekker het water in en daarom is het fijn dat voor de zomer nog veel kinderen hun diploma kunnen halen.

Toch zijn er ook zorgen. Deskundigen zijn bang dat kinderen die al wel een diploma hebben, niet meer zo goed kunnen zwemmen als voor de lockdown. Daarom raden ze aan om goed op te letten als je weer het zwembad in duikt.

De Stichting hoopt daarom dat zwembaden snel weer open gaan voor iedereen.

Vrouwelijke oud-politici: 'Het zit hem vaak in taalgebruik'

ma, 08/03/2021 - 17:50

10 procent van de tweets gericht aan vrouwelijke politici is haatdragend, bleek onlangs uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. In dat artikel gaan meerdere zittende politica's in op seksistische opmerkingen en verwensingen die zij digitaal ontvangen.

In reactie hierop deed D66-lijsttrekker Sigrid Kaag de oproep aan met name mannen om zich vandaag - op Internationale Vrouwendag - uit te spreken tegen deze seksistische berichten aan vrouwen.

Maar hoe was dat in de periode dat sociale media nog geen (grote) rol speelden? We vroegen drie oud-politica's uit verschillende kabinetsperiodes naar hun ervaringen.

Rita Verdonk - Kabinet Balkenende II en III (2003 tot 2007)

Als VVD'er was Rita Verdonk (65) tweemaal minister. Later richtte ze haar eigen partij Trots op Nederland op. De huidige discussie voelt herkenbaar, zegt ze. "Ik vind seksisme een groot woord, maar aangesproken worden op je vrouw-zijn kom je gewoon altijd tegen. Je merkt dat vraagstellingen en de manier waarop naar je gekeken wordt, anders zijn dan bij een man."

"Dan denk je bijvoorbeeld een goed inhoudelijk debat met een Kamerlid te hebben gevoerd en zegt iemand na afloop: wat een leuke jurk had je aan. Of je wordt boos en krijgt de opmerking hoe aantrekkelijk je bent als je je opwindt. In dat opzicht is er niets veranderd."

Verdonk probeerde altijd nuchter naar zulke situaties te kijken, al verbaasde ze zich wel regelmatig. "Ik kreeg weleens het compliment dat ik de enige 'vrouw met ballen' of 'kerel' in de Kamer was. Maar dat zijn natuurlijk puur mannelijke kwalificaties. Dat zegt een hoop."

Hoewel sociale media in haar tijd in Den Haag nog in de kinderschoenen stonden, ontving Verdonk regelmatig berichten van het publiek. "Ik kreeg wel vaak 'aparte' mailtjes en brieven. Soms vervelend, maar lang niet altijd. Zo heeft er ook weleens een man zomaar met een bos bloemen voor mijn neus gestaan, omdat hij me een mooie vrouw vond. Zulke dingen zijn niet erg, dat is tamelijk onschuldig."

Dat er nu aandacht is voor seksisme tegen politica's wil niet zeggen dat het zal afnemen, denkt Verdonk. "Het laait wel vaker op." Desondanks steunt ze de oproep van Kaag. "In iedere werksituatie loop je er als vrouw wel tegenaan, dus die discussie voeren is goed."

Jeltje van Nieuwenhoven - Kabinet-Kok II (1998-2002)

Van 1981 tot 2004 zat Jeltje van Nieuwenhoven (77) voor de PvdA in de Tweede Kamer. In 1998 werd ze de eerste vrouwelijke Kamervoorzitter.

"Ook zonder sociale media wisten ze me wel te vinden hoor", zegt ze met een lach. "Mijn telefoonnummer stond in het telefoonboek en wekelijks had ik wel een schreeuwer op mijn antwoordapparaat. "Kutwijf" of "snert-PvdA" werd er dan geroepen. En het was altijd een man."

Daar is voor Van Nieuwenhoven een duidelijke verklaring voor. "Het is mannelijke suprematie die begint te twijfelen of ze de macht wel kan behouden. Ga er maar van uit dat dat het echt is. En ze uiten zich altijd namens de groep, nooit persoonlijk. Want als ik zo'n schreeuwer terugbelde was het vaak: "Sorry mevrouw Van Nieuwenhoven, zo had ik het niet bedoeld." Maar goed, het individu dat scheldt is vaak niet degene met wie je dit onderwerp goed kunt bediscussiëren."

Ook opmerkingen over het uiterlijk zijn volgens de oud-politica van alle tijden. "Maar wel alleen over de vrouwen, ik hoor dat over de mannen veel minder. Het ging bij mij over mijn rooie haar, dat ik de verkeerde kleren droeg en mijn Friese accent."

Er zit volgens Van Nieuwenhoven ook veel seksisme in de taal die gebruikt wordt. "Vrouwen kunnen tot hun 77ste nog meisjes worden genoemd, maar over een man zal nooit 'jongetje' worden gezegd." Zo haalt Rob Jetten vandaag op Twitter aan dat Wopke Hoekstra naar Sigrid Kaag verwees met "tante Sigrid". "Vreselijk, dat bedoel ik ja. Het heeft iets neerbuigends."

Maar hoewel het schelden op sociale media veel erger en harder is geworden denkt Van Nieuwenhoven toch dat het de goede kant op gaat. "De mannen wennen er langzamerhand aan dat de macht eerlijk verdeeld moet worden."

Neelie Kroes - Kabinet-Lubbers I en II (1982 tot 1989)

Neelie Kroes (79) was namens de VVD tussen 1971 en 2014 in allerlei functies actief. Zo was ze de eerste vrouwelijke minister van Verkeer en Waterstaat in de kabinetten-Lubbers I en II. "Ik zat met één andere vrouwelijke minister in dat eerste kabinet en was zelfs de enige vrouw in Lubbers II. Dan ben je een zware minderheid, dat werkt niet. Pas als je een derde hebt van het aantal om tafel kun je de sfeer en de cultuur veranderen."

Toch voelde ze zich in die tijd nooit over het hoofd gezien of verkeerd bejegend. "Dat heb je namelijk zelf in de hand. Als je je over het hoofd gezien voelt dan moet je harder van je laten horen." Het was het doel van Kroes om andere vrouwen enthousiast te maken voor het ministerschap. "Dan moet je dus niet gaan piepen, je moet doen alsof het heel normaal is dat je daar zit."

Dat er nu tien vrouwelijke lijsttrekkers zijn laat zien hoeveel er al veranderd is, zegt Kroes. "En ja, er zullen vast wel rimpelingen zijn met haattweets, maar daar moet je in de politiek ook een beetje een olifantenhuid voor ontwikkelen. Daarbij zijn die tweets niet alleen gericht aan de vrouwen. Mark Rutte krijgt ook veel rommel over zich heen."

Of het hierbij dus om seksisme gaat weet Kroes niet. "Men reageert nu eenmaal eerder op uitgesproken figuren, en vrouwen vallen in de politiek nog steeds meer op dan mannen." Toch is ze blij dat Kaag de aandacht vestigt op de toon op sociale media. "Dit soort berichten gaan ook rond over kinderen. Dat vind ik duizend keer erger. Dus als dit tevens een oproep is om onze normen en waarden op sociale media onder de loep te nemen dan kan wat mij betreft de vlag uit. Je wilt laten zien dat als een vader dit soort teksten aan een politica stuurt, zijn dochter in de toekomst ook dit soort berichten kan verwachten."

De Jonge: 'toegangs-app' mogelijk dit weekend al ingezet

ma, 08/03/2021 - 17:42

De app die het kabinet in ontwikkeling heeft voor mensen die negatief getest zijn op corona, wordt mogelijk dit weekend al ingezet, zegt minister De Jonge. Dat zou dan moeten gebeuren bij de Fieldlab-muziekevenementen op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen. Volgens De Jonge is de app "zo goed als klaar".

Het kabinet wil de app de komende maanden inzetten op niet-essentiële plekken, zoals evenementen. De app, die Coronacheck gaat heten, geeft bezoekers van bijvoorbeeld concerten en musea de mogelijkheid om aan de deur aan te tonen dat ze recent negatief getest zijn. De app laat dan een groen vinkje zien.

De app moet op termijn ook voor gevaccineerden worden ingezet, wanneer blijkt dat zij geen besmettingsgevaar meer vormen. Maar daar moet eerst meer medisch onderzoek naar worden gedaan, stelde de minister.

Mensen die het virus hebben gehad en mogelijk immuun zijn, kunnen de app in de toekomst ook gaan gebruiken. Maar ook voor die groep geldt dat er eerst meer onderzoek moet volgen. De minister benadrukte dat de app niet vertelt wat de oorzaak is van iemands 'groene vinkje': een vaccinatie of een negatieve test.

Alleen op niet-essentiële plekken

Ook wordt de app alleen op niet-essentiële plekken gebruikt; die sectoren worden in de wet vastgelegd, aldus de minister. Het digitale bewijs wordt dus geen vereiste in het openbaar vervoer of in overheidsgebouwen. De Jonge: "Op alle plekken waar je niet per se heen hoeft, vinden we het oké als die toegangstestapp wordt gebruikt." Bij essentiële voorzieningen worden volgens hem "geen vragen aan de poort gesteld".

In eerste instantie zal de app geen persoonlijke informatie bevatten, maar in de toekomst gaat dit wel gebeuren, zei de minister. Hiervoor moet eerst de wet worden aangepast. De Jonge kijkt nog naar manieren om te voorkomen dat er in de beginfase met de app wordt gefraudeerd, bijvoorbeeld wanneer mensen andermans telefoon met een groen vinkje gebruiken.

De Jonge benadrukte verder dat er altijd een alternatief voor vaccinatie moet zijn en dat niemand zich verplicht moet voelen om gevaccineerd te worden.

Advies: AstraZeneca ook voor 65-plussers en één prik voor oud-coronapatiënten

ma, 08/03/2021 - 17:21

De Gezondheidsraad adviseert om mensen die in het afgelopen half jaar corona hebben gehad, één in plaats van twee prikken te geven. Verder zegt de Gezondheidsraad dat het vaccin van AstraZeneca ook geschikt is voor 65-plussers.

Dit advies komt er op verzoek van demissionair minister De Jonge, die de beschikbare vaccins optimaal wil inzetten. Later besluit hij of hij het advies overneemt.

Sterke immuunrespons

Volgens de Gezondheidsraad volstaat één dosis bij mensen die maximaal zes maanden geleden besmet zijn geraakt omdat een infectie bij vrijwel iedereen tot een sterke immuunrespons leidt, waardoor mensen antistoffen opbouwen. Eén vaccindosis lijkt voorlopig genoeg om goed beschermd te zijn.

Deskundigen verwachten dat de immuniteit die iemand met covid-19 opbouwt, ten minste een half jaar aanhoudt. En volgens de Gezondheidsraad is uit recent onderzoek gebleken dat iemand die besmet is geweest, veel meer antistoffen produceert na de eerste prik dan iemand die geen infectie heeft doorgemaakt.

Overigens kan niet iedereen die covid-19 doormaakte met één prik toe. Volgens de raad moeten mensen die ernstige problemen met hun immuunsysteem hebben wel twee keer worden geprikt. Als voorbeelden noemen ze mensen die in de laatste vijf jaar zijn gediagnosticeerd met bloedkanker, die nierdialyse ondergaan of een orgaantransplantatie ondergingen.

Vergelijkbaar met BioNTech/Pfizer

Verder zegt de Gezondheidsraad dus dat het AstraZeneca-vaccin ook kan worden gebruikt voor mensen van 65 jaar en ouder. Eerder adviseerde de raad om AstraZeneca alleen in te zetten bij jongere mensen, maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat het bij 65-plussers ook goed werkt. Buurlanden België en Duitsland besloten eerder om het ook aan die groep te geven.

Het coronavaccin wordt nu ingezet voor de leeftijdsgroep tussen 60 en 65 en mensen met zwaar overgewicht, het syndroom van Down of een neurologische aandoening die de ademhaling bemoeilijkt.

Volgens de Gezondheidsraad lijkt de werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin in de oudste leeftijdsgroep tegen ziekenhuisopnames vergelijkbaar met die van het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Ook benadrukt de Gezondheidsraad opnieuw dat het belangrijk is om zo snel mogelijk alle ouderen van oud naar jong te vaccineren. Wat het voor de vaccinatiestrategie betekent dat het AstraZeneca nu ook voor de alleroudsten kan worden ingezet, is nog niet bekend.

Tweede prik uitstellen

Minister De Jonge heeft de Gezondheidsraad ook om een advies gevraagd over het uitstellen of afzien van de tweede prik voor iedereen, maar dat vindt de raad geen goed idee. "Dat kan namelijk leiden tot onvoldoende bescherming. En onvoldoende bescherming kan leiden tot ziekte en tot het ontstaan en verspreiden van virusvarianten."

Onderzoeker Kouwenhoven erkent fout: deeltje voor quantumcomputer niet gevonden

ma, 08/03/2021 - 17:00

De Delftse topwetenschapper Leo Kouwenhoven en zijn team erkennen dat ze zich hebben vergist in hun zoektocht naar het zogenoemde majoranadeeltje, dat een belangrijke bouwsteen zou kunnen zijn voor een supersnelle quantumcomputer. Ze hebben daarom een artikel uit 2018 ingetrokken, waarin ze claimden dat ze sterk bewijs hadden gevonden voor het bestaan van het deeltje.

Het majoranadeeltje werd gezien als belangrijke bouwsteen voor de supercomputers van de toekomst, die op een andere manier werken en daardoor veel meer rekenkracht zullen hebben en dus veel meer zullen kunnen dan de huidige computers. Die nieuwe quantumcomputers draaien op zogenoemde qubits, en daarvoor leek het majoranadeeltje een geschikte kandidaat.

Excuses voor 'onnodige correcties'

In een korte verklaring zeggen Kouwenhoven en zijn medewerkers dat ze onderzoeksgegevens onjuist hebben geïnterpreteerd. Ze bieden hun excuses aan voor hun wetenschappelijke tekortkomingen. Ook erkennen ze dat ze gegevens "onnodig hebben gecorrigeerd" zonder daarvan "expliciet melding te maken".

De onderzoekers schrijven in hun verklaring dat twee vroegere medewerkers van hun onderzoeksgroep, Sergej Frolov en Vincent Mourik, hen hebben gewezen op fouten in de verwerking van hun metingen. Ze hebben daarop alle gegevens opnieuw geanalyseerd en het experiment opnieuw uitgevoerd. Dat heeft geleid tot andere onderzoeksresultaten, waarmee het bewijs voor het majoranadeeltje onderuit is gehaald.

Spinozaprijs

De 57-jarige natuurkundige Kouwenhoven is vele jaren op zoek geweest naar bouwstenen voor een quantumcomputer. In 2007 kreeg hij hiervoor de Spinozaprijs, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Hij richtte zich daarna op het majoranadeeltje, genoemd naar de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana, die het in 1937 beschreef. Het deeltje zou essentieel zijn voor de bouw van een stabiele quantumcomputer, omdat het veel minder gevoelig voor warmte en trillingen zou zijn dan andere deeltjes waarmee een quantumcomputer gebouwd zou kunnen worden.

In 2012 maakte Kouwenhoven bekend dat hij aanwijzingen had gevonden voor het bestaan van het majoranadeeltje. Hij kreeg het vertrouwen van Microsoft, dat hem in 2016 aan het hoofd stelde van het Microsoft Quantum Lab.

Integriteitscommissie

In 2018 maakte hij bekend dat hij erin geslaagd was het majoranadeeltje te maken. Het werd gepresenteerd als grote stap op de weg naar een revolutionare quantumcomputer, maar al snel rees de twijfel.

Onlangs erkenden Kouwenhoven en de zijnen al dat het helemaal niet zeker was dat ze het majoranadeeltje hadden gemaakt en waargenomen. En vandaag volgde dan de volledige erkenning dat ze fout zaten. Een integriteitscommissie zal later vaststellen of Kouwenhoven en zijn medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan misleiding.

Drie dagen, een berg potloden en poetsen: het wordt druk op het stembureau

ma, 08/03/2021 - 16:43

Nog een week tot de eerste stembureaus opengaan, en inmiddels hebben alle gemeenten de bezetting rond. Dat was op veel plekken een flinke klus, want er zijn meer vrijwilligers nodig dan ooit. Omdat er ook op maandag en dinsdag kan worden gestemd, er op elk stembureau een vierde lid nodig is om alle coronamaatregelen te handhaven, én er lijsten moesten worden gemaakt met reserveleden en -tellers. Want de vrijwilligers kunnen natuurlijk op het laatste moment nog klachten krijgen of in quarantaine moeten.

De NOS sprak met drie vrijwilligers: Waarom hebben ze zich aangemeld?

Jan Ottens (75), Veendam - al 40 jaar actief op het stembureau

Ook dit jaar is hij van de partij, ondanks dat hij met zijn leeftijd in de risicogroep voor corona valt. "Ik heb even met de gedachte gespeeld om dit jaar over te slaan, maar omdat ze juist extra veel mensen nodig hebben, heb ik me toch maar op de lijst laten zetten", vertelt hij. "Ik ging ervan uit dat ik met mijn leeftijd op de reservelijst zou komen, maar ik werd direct als stembureauvoorzitter ingepland. Kennelijk hebben ze toch mensen met ervaring nodig."

Bang om op het stembureau besmet te raken is Ottens niet. "Bij de stempas zit een gezondheidschecklist. Ik ga ervan uit dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen als ze één of meerdere vragen met 'ja' beantwoorden. En komen ze toch, dan hebben we voorzorgsmaatregelen op het stembureau."

Zo is het dragen van een mondkapje verplicht en mogen de mensen in Veendam na het stemmen het rode potlood mee naar huis nemen. Ook worden de stemhokjes elk half uur gedesinfecteerd. Om te voorkomen dat ze zelf het coronavirus het stembureau in brengen, kunnen alle leden van het stembureau zich een paar dagen van te voren laten testen. Maar dat betekent niet dat de stembureauleden zoals normaal gezamenlijk achter één tafel kunnen zitten. "We krijgen allemaal een eigen tafel op minstens anderhalve meter van elkaar. Dus dat is wel wat ongezelliger dit jaar."

Sophie Bos (20), Apeldoorn - verdient graag een extra zakcentje

Het wordt haar eerste keer als vrijwilliger op het stembureau. "Omdat ik altijd wel politiek betrokken ben geweest, maar ook omdat ik het extra zakcentje goed kan gebruiken", vertelt ze. Want sinds de coronacrisis wordt ze veel minder ingezet bij de broodjeszaak waar ze werkt.

"Ik studeer en dat is natuurlijk sowieso al duur, maar volgende maand ga ik ook op mezelf wonen. Dus alles is welkom." Als lid van het stembureau krijg je op woensdag 162 euro met daarnaast nog 34 euro aan reis- en onkosten. "Daarvoor werk ik van 7.00 uur tot eind van de dag, als alle stemmen zijn geteld. Wel met pauzes natuurlijk, maar het wordt wel een hele lange dag."

Lisa Hinderks (24), Utrecht - nam initiatief voor stembureau voor doven en slechthorenden

"Ik volg de verkiezingen altijd met veel interesse en wilde het weleens van dichtbij meemaken", laat Lisa via een mailwisseling weten. Ze is slechthorend geboren en later doof geworden. "Het leek me ook tof om voor meer toegankelijkheid voor doven en slechthorenden te kunnen zorgen. Het kan stressvol zijn als mensen niet weten hoe ze met je moeten communiceren, dus hoe fijn is het om naar een stembureau te kunnen waar je zeker weet dat er mensen in jouw taal communiceren?"

Maar de ambitie was groter, Lisa wilde het liefst een stembureau opzetten met alleen maar doven en slechthorenden. "Die zijn er in Groningen bijvoorbeeld al langer. En in Utrecht zit de enige opleiding voor tolken Nederlandse Gebarentaal, dus er lopen aardig wat gebarentalige mensen rond in de stad."

De gemeenten was enthousiast en haar plan werd overgenomen. Er komen zelfs twee stembureaus met dove en slechthorende vrijwilligers. "Er kwamen zoveel aanmeldingen voor, dat ik zelfs mensen op de reservelijst moest zetten." Lisa heeft zichzelf ook maar op de reservelijst gezet. "Mogelijk kom ik dus niet aan de beurt deze verkiezingen, maar ik ga zeker op een van die twee plekken stemmen."

In deze video leggen we uit hoe de verkiezingen dit jaar anders verlopen dan normaal:

Drie mensen aangehouden na uitzendingen over avondklokrellen

ma, 08/03/2021 - 16:29

Drie jongens zijn aangehouden omdat ze betrokken waren bij de avondklokrellen in Eindhoven. Dat komt doordat ze te zien waren in een speciale televisie-uitzending op Omroep Brabant.

In die uitzending werden de gezichten getoond van 56 verdachten. De politie hoopte dat mensen de relschoppers zouden herkennen en de politie zouden bellen.

Voor de uitzending begon, belden twee verdachten zelf de politie om toe te geven dat ze bij de rellen in Eindhoven waren. Na de uitzending belde ook nog één iemand om te zeggen dat hij meedeed met de rellen.

Meer verdachten

De politie liet ook beelden zien van de rellen in Den Bosch. Daar is nog niemand voor opgepakt.

Volgens de politie zijn er veel nuttige tips binnengekomen. Agenten hopen dat ze de komende tijd nog meer verdachten aan kunnen houden.

Celstraf en jeugd-tbs voor doodsteken drillrapper in Amsterdam

ma, 08/03/2021 - 16:17

Een jonge Amsterdammer is veroordeeld tot gevangenisstraf en jeugd-tbs voor het doodsteken van een 18-jarige drillrapper. Volgens de rechtbank werd de dader zelf ook aangevallen en mocht hij zich verdedigen.

De 19-jarige Alexio F. kreeg twintig maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel, beter bekend als jeugd-tbs. Volgens de rechtbank is een pedagogische aanpak nodig. Een 21-jarige medeverdachte werd vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie sprak eerder van "verbijsterend en excessief geweld" waar kleine kinderen getuige van waren. Het OM had acht jaar plus tbs geëist tegen F. en twaalf jaar cel tegen de andere verdachte. Omdat ze meerderjarig zijn, ging justitie uit van het normale strafrecht, maar de rechtbank koos voor een veroordeling volgens het jeugdstrafrecht.

Kapmessen

Het slachtoffer, Jay-Ronne Grootfaam, werd in september 2019 neergestoken in de Bijlmer in Amsterdam. Het was de eerste keer dat er een dode viel vanwege een drillrapvete.

Grootfaam stond bekend als rapper onder de namen RS en Trappy Demon. Hij hoorde bij drillgroep FOG (Fully Op Gevaar), die het al langere tijd aan de stok had met de KSB (Kikkensteinbende). Beide groepen komen uit Amsterdam-Zuidoost.

Toen enkele leden elkaar bij een flat toevallig tegenkwamen, grepen beide partijen naar kapmessen. Tijdens de confrontatie, die nog geen twintig seconden duurde, werd Grootfaam neergestoken. Volgens de rechtbank trok hij zelf als eerste een mes en mochten de verdachten zich daartegen verdedigen, al hadden ze dat op een andere manier moeten doen.

Na de dood van Grootfaam waren er nog tal van incidenten. Zijn jongere broer raakte zwaargewond toen ook hij werd aangevallen met een mes. Daarnaast werd zijn familie via sociale media bedreigd en beledigd. In december zouden leden van dezelfde drillrapgroepen nog betrokken zijn geweest bij een steekpartij in een Amsterdamse supermarkt.

Ook andere groepen waren betrokken bij conflicten. Afgelopen zomer viel opnieuw een dode, toen een Amsterdamse en Rotterdamse groep elkaar te lijf gingen op de pier in Scheveningen. De politie pakte uit beide kampen leden op. De rechtszaak over deze steekpartij loopt nog.

Inmiddels is er veel aandacht voor de messenproblematiek, die breder speelt dan alleen in de drillrapscene. Zo kwam Rotterdam met een plan om het geweld onder jongeren te stoppen, nadat het aantal steekpartijen was verdubbeld. Daarnaast wordt gewerkt aan een messenverbod voor minderjarigen.

Eerste Janssen-vaccins verwacht in april, 'prikevents' in mei

ma, 08/03/2021 - 15:23

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid verwacht dat het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen in april beschikbaar komt in Nederland. Grotere aantallen van het vaccin worden dan vanaf mei geleverd. Precieze aantallen kan hij nog niet noemen.

Van het Janssen-vaccin verwacht Nederland in het tweede kwartaal in totaal 3 miljoen doses. Mensen hoeven maar één prik te krijgen, en dus niet twee zoals bij andere vaccins. Het Janssen-vaccin wordt waarschijnlijk donderdag als vierde vaccin goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.

Tot nu toe was onduidelijk wanneer het Janssen-vaccin werd geleverd. De farmaceut geeft pas dertig dagen van tevoren zekerheid over de leveringen. Janssen wil het bericht over leveringen in april of mei tegenover de NOS vooralsnog niet bevestigen.

Prikweekends

Het ministerie van Volksgezondheid heeft met de GGD, huisartsen en ziekenhuizen afgesproken dat er wordt opgeschaald om vanaf mei 2,5 miljoen prikken per week te kunnen zetten. Of die aantallen ook worden gehaald, hangt af van de leveringen. Voldoende personeel en de logistiek zijn hier niet het probleem, benadrukt een woordvoerder van het ministerie.

Van de 2,5 miljoen prikken per week zullen er 1,5 miljoen worden gezet bij de GGD. Daarvoor komen er in totaal 140 priklocaties. De huisartsen gaan maximaal 250.000 prikken per week zetten. De overige 750.000 prikken per week worden gezet tijdens speciale 'prikweekends'.

De prikweekends zijn een nieuw plan om grote aantallen vaccinaties in één keer mogelijk te maken. Vanaf begin mei zouden ze moeten gaan plaatsvinden per doelgroep en op uitnodiging. Dit is nog wel afhankelijk van voldoende leveringen.

Voor de uitvoering van de 'prikevents' zijn het ministerie en RIVM nog in gesprek met de GGD, huisartsen en ziekenhuizen. Ze moeten gaan gebeuren op grote evenementenlocaties waar duizenden mensen 1,5 meter afstand kunnen houden en er voldoende ruimte is om mensen die een prik hebben gehad een kwartier te observeren.

RIVM: 3924 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

ma, 08/03/2021 - 15:19

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3924 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 619 minder dan gisteren. Het aantal is ook lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4520 mensen positief getest werden.

Het gemiddeld aantal besmettingen is, vergeleken met het gemiddelde van een week eerder (4522) nagenoeg gelijk gebleven.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen nu 1905 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 558 op de IC. Gisteren waren die aantallen 1851 en 545.

Bij het RIVM werden 26 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 30. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 48 doden per dag een week eerder. Gerekend over langere tijd vertoont het gemiddeld aantal doden al wekenlang een dalende lijn.

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt verder af. Er zijn nu 332 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 394, half januari nog meer dan 850.

Vaccinaties

Volgens het coronadashboard zijn er nu ruim 1,6 miljoen vaccinaties gezet. Dit omvat zowel eerste als tweede prikken. De planning is dat er deze week 283.600 prikken worden gezet. Gemiddeld wordt elke 1,1 seconde een nieuwe prik gezet.

Podcast De Dag: Harry en Meghan versus 'The Firm'

ma, 08/03/2021 - 15:00

In de zeventig jaar dat koningin Elizabeth op de troon zit, heeft ze al heel wat explosieve en onthullende interviews van haar familieleden voorbij zien komen. Ze kan er nu weer eentje aan de lijst toevoegen: haar kleinzoon Harry en zijn vrouw Meghan spraken uitgebreid met Oprah Winfrey. In binnen- en buitenland werd vannacht met ingehouden adem gekeken naar dit tell-all-interview.

Het werd nog een tikkeltje explosiever dan van te voren werd gedacht. Het stel stortte hun hart uit over de druk van de Britse pers en het gebrek aan hulp vanuit het paleis, zelfs toen Meghan met suïcidale gedachtes kampte. Ook werd er gesuggereerd dat familieleden van het Britse koningshuis racistisch zijn.

Correspondent Tim de Wit vertelt in podcast De Dag wat al deze aantijgingen voor het Britse koningshuis betekenen. De schade is enorm, zowel voor 'the firm' als voor de familiebanden. De grote vraag is waar dit alles toe leidt: gaan de hakken van Buckingham Palace verder in het zand of kan dit ook het begin betekenen van een modernisering van het Britse koningshuis?

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Hulphonden vaak onterecht geweigerd in winkels: 'Geen gevaar voor hygiëne'

ma, 08/03/2021 - 14:50

Hulphonden die mensen met een beperking helpen bij activiteiten in het dagelijks leven, worden vaak geweigerd op publieke plekken als winkels en ziekenhuizen. Volgens een VN-verdrag en de Nederlandse wetgeving zijn assistentdieren welkom, maar in een onderzoek van de Universiteit Utrecht geven ruim vier op de vijf baasjes aan het dier geregeld buiten te moeten laten.

De vaakst genoemde reden is de hygiëne. Veel weigeraars denken dat die in gevaar komt bij het toelaten van dieren. Maar dat klopt niet, zeggen de onderzoekers. Ze namen monsters van 25 assistentiehonden en de schoenzolen van hun gebruikers.

"De poten van hulphonden blijken schoner dan de schoenzolen van hun gebruikers", zegt Jasmijn Vos, een van de onderzoekers. "Het hygiëne-argument op basis waarvan assistentiehonden vaak worden geweigerd in publieke locaties is daarmee weerlegd."

Iris heeft epilepsie en belandde na een ernstige aanval in het ziekenhuis. Haar hulphond Sandy mocht wel mee:

Volgens de onderzoekers weten veel weigeraars te weinig over een hulphond. Ze weten vaak niet wat een assistenthond is, hoe ze die kunnen herkennen en wat er wel en niet mag volgens de wet. "Maar assistentiehonden zijn in de regel goed opgevoed en zijn geen gevaar voor de hygiëne, in ieder geval niet meer dan mensen."

PTSS en epilepsie

Zo'n 2200 mensen in Nederland maken gebruik van een hulphond. Het bekendst zijn ADL-hulphonden, die mensen met een lichamelijke beperking helpen met activiteiten in het dagelijks leven.

Minder bekend is de epilepsie-hulphond, die al vroeg signaleert wanneer iemand een aanval krijgt, het baasje vervolgens waarschuwt en getraind is om hulp in te schakelen.

Voor getraumatiseerde veteranen, agenten en zorgverleners bieden PTSS-hulphonden uitkomst, door het herkennen en temperen van posttraumatische stress en het wekken van het baasje bij bijvoorbeeld terugkerende nachtmerries.

Pagina's