NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 53 min 1 sec geleden

Ondanks preventief fouilleren toch weer autobrand in Gouda

2 uur 13 min geleden

Voor de twintigste keer in drie weken tijd is er vannacht in Gouda een auto in brand gestoken. Dit keer was het raak op de Dreef.

Die straat ligt buiten de gebieden waar burgemeester Salet gisteren preventief fouilleren mogelijk maakte. Tot en met aanstaande woensdag mogen agenten in vijf zones in de stad iedereen controleren op materialen om brand mee te stichten.

Volgens Salet veroorzaken de branden angst onder de inwoners van Gouda. Vanwege de maatschappelijke onrust maakte zij het agenten mogelijk om elke nacht tussen 22.30 en 04.00 uur te controleren.

Daarnaast wordt er extra gesurveilleerd, zijn er buurtwachten ingesteld en is het politieonderzoek naar de branden uitgebreid.

'Ufo-treintje' boven Nederland satellieten van Elon Musk

3 uur 53 min geleden

Mysterieuze lichten aan de nachthemel blijken geen ufo's maar satellieten van het bedrijf van Elon Musk. Ze vlogen kort voor 01.00 uur boven ons land in een opvallende formatie, en rond 02.30 uur nogmaals, zegt satelliettracker Marco Langbroek.

De zestig satellieten van 200 kilo werden afgelopen ochtend (Nederlandse tijd) gelanceerd met een Falcon-raket van de ruimtebasis Cape Canaveral. Ze zijn bedoeld om breedbandinternet wereldwijd beter bereikbaar te maken. Uiteindelijk moet er een netwerk van 1800 satellieten komen, StarLink, op enkele honderden kilometer boven de aarde.

Langbroek had al berekend dat de satellieten over Nederland zouden trekken en stond klaar met zijn camera. "Ik stond te juichen toen ze in beeld kwamen." De tweede keer was de bewolking spelbreker.

Anderen die op dit tijdstip nog buiten waren, werden verrast door het schouwspel. "We zagen opeens een lange rits van tientallen lampjes. Het was niet een meteoriet, want het bleef minutenlang te zien aan de hemel", zegt een ooggetuige uit Maarsbergen tegen de NOS.

"Ik wist niet wat ik moest denken", zegt iemand die de lichten over Den Haag zag trekken. "Valt Rusland Amerika aan? Zijn het ufo's? Ik wist het echt niet."

Op Twitter uitten ook veel mensen hun verbazing. "Een bizar gezicht", twittert iemand, "zo apart om te zien", schrijft een ander. De strakke lijn van lichtjes werd door velen vergeleken met de verlichting van een voorbijrijdende trein.

Op de site www.ufomeldpunt.nl regende het berichten uit het hele land.

Volgens Langbroek vliegen de satellieten nu nog zo in formatie omdat ze net gelanceerd zijn. Uiteindelijk zullen ze verder uit elkaar manoeuvreren en zullen de lampjes aan de nachthemel minder opvallen.

'Moordenaar van Pim Fortuyn is niet geëmigreerd en woont nog in Apeldoorn'

vr, 24/05/2019 - 23:35

Volkert van der Graaf, die in 2002 politicus Pim Fortuyn vermoordde, is niet geëmigreerd. Hij woont in Apeldoorn en Harderwijk en lijkt geen concreet plan te hebben om naar het buitenland te vertrekken, meldt de Stentor. De krant sprak met het Openbaar Ministerie en mensen uit de omgeving van Van der Graaf.

Van der Graaf kreeg na zijn vervroegde vrijlating in 2014 voorwaarden opgelegd, waaronder een fysieke meldplicht. Die vocht hij aan omdat hij zei te willen emigreren en dat kon niet omdat hij zich om de drie weken in Nederland moest melden.

De rechter ging daarin mee, waarna het OM en Van der Graaf in hoger beroep een nieuwe deal sloten. Hij moet nu tot 2020 elke twee maanden schriftelijk verslag uitbrengen over zijn huisvesting en dagbesteding.

Volgens de Stentor zijn nabestaanden van Pim Fortuyn woedend. Ze stellen in de krant dat Van der Graaf de rechters om de tuin heeft geleid om van zijn voorwaarden af te komen. "De emigratie is lariekoek. Dit is te gek voor woorden", reageert Simon Fortuyn. Van der Graaf zelf mag niet met de pers praten.

SP en PVV gedecimeerd: 'Baudet is de betere middelvinger'

vr, 24/05/2019 - 22:11

In 2014 haalden de SP en de PVV bij de Europese Parlementsverkiezingen respectievelijk 9,6 en 13,3 procent van de stemmen. Nu halen ze volgens de exitpoll van Ipsos 3,9 en 4,1 procent.

Voor beide partijen geldt dat ze mogelijk geen enkele zetel in het Europees Parlement overhouden. Hoe valt hun verlies te verklaren?

'Protest SP alleen effectief met linkse partij in kabinet'

Allereerst: aan de lage opkomst alleen ligt het niet. De opkomst bij de Europese verkiezingen is altijd een stuk lager dan bij andere verkiezingen. De PVV en SP hebben daar het meeste last van: van alle partijen bleef van hun aanhang het grootste deel thuis. Maar, zegt politiek historicus Koen Vossen, "de opkomst was donderdag juist hoger dan vier jaar geleden, dus je kunt niet zeggen dat het verlies van de partijen daar aan ligt".

De SP kampt met een ander probleem, zegt Vossen. "De partij hinkt op twee gedachten. Aan de ene kant is het een linkse protestpartij, de middelvinger van links zullen we maar zeggen, en aan de andere kant is het een linkse idealistische partij. Als de PvdA in het kabinet zit kun je die twee groepen mobiliseren, nu was dat een stuk lastiger. Je zit nu met drie linkse partijen in de oppositie in de Tweede Kamer, dan is het voor de SP lastiger om zichtbaar te zijn."

De SP probeerde bij de afgelopen campagne de linkse proteststem te mobiliseren, onder meer met het Hans Brusselmans-filmpje. "De mensen die je daarmee probeert te bereiken, die gaan niet stemmen. De mensen die wel stemmen bij EU-verkiezingen, vinden zo'n vorm van campagnevoeren te ruw en gaan bijvoorbeeld naar de PvdA."

Ook lijkt te hebben meegespeeld dat kiezers meer pro-Europees zijn geworden, zegt politicoloog Maurits Meijers. Bij de vorige Europese verkiezingen wilde nog een kwart van alle kiesgerechtigden uit de EU stappen, nu nog maar vijftien procent. "Het kan zijn dat kiezers minder hebben met het eurosceptische geluid en liever gaan voor een pro-Europese kandidaat, zoals Frans Timmermans. Dit kan ook te maken hebben met brexit, dat dit angst heeft ingeboezemd."

Baudet is 'de betere middelvinger'

Ook de PVV verloor behoorlijk veel kiezers aan een partij die ideologisch dichtbij staat. "Thierry Baudet is een aantrekkelijk alternatief voor kiezers die de elite schrik willen aanjagen", zegt Vossen. "Baudet slaagt er beter in dan Geert Wilders zichzelf neer te zetten als iemand die de boel kan opschudden. Hij is de betere middelvinger naar de elite."

Veel PVV-stemmers stapten dus over naar Forum voor Democratie, maar van een massale overloop is geen sprake, blijkt uit de cijfers. Er speelde dan ook nog iets anders, zegt Vossen. "Geert Wilders was heel afhankelijk van media-aandacht. Hij heeft geen eigen middelen om filmpjes te maken. Daarvoor is de partij te klein en heeft het te weinig geld. Als die media zich vooral richten op Baudet, is Wilders nergens meer."

Kunnen de SP en de PVV er weer bovenop komen? Vossen denkt van wel. "Stel dat FvD implodeert, dan kan de PVV daar weer flink van profiteren. Dat zagen we ook bij Trots op Nederland. En wat de SP betreft, als GroenLinks of de PvdA in de regering komen kan de SP weer volop de linkse oppositierol gaan spelen."

Gevangenbewaarder zwaargewond bij aanval gedetineerde

vr, 24/05/2019 - 21:58

In het Justitieel Complex Zaanstad is dinsdag een gevangenbewaarder gewond geraakt toen hij door een gedetineerde werd aangevallen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De bewaarder viel van de trap en raakte daarbij ernstig gewond. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht en daar opgenomen.

Isoleercel

Volgens het ministerie heeft de gedetineerde de medewerker zonder aanleiding aangevallen. Er is aangifte gedaan tegen de man.

Die zat al in voorarrest, Justitie zegt niet waarvoor. Hij is overgeplaatst naar een Penitentiair Psychiatrisch Centrum en daar in de isoleercel gezet.

Na tien jaar nieuw onderzoek in zaak tattookillers

vr, 24/05/2019 - 21:24

De rechtbank in Rotterdam heeft tegen de verwachting in nog geen uitspraak gedaan in de zaak van de vier 'tattookillers'. De verdediging en het Openbaar Ministerie mogen aanvullende vragen stellen aan vijf getuigen. Waarom de rechtbank daartoe heeft besloten, is niet bekendgemaakt.

De vier verdachten zouden in 2009 hun slachtoffer, Onno Kuut, hebben gemarteld en gedood. Hij werd gevonden in de duinen van Hoek van Holland. Volgens het OM was Kuut zelf ook een tattookiller. De criminelen zouden een professioneel moordcommando hebben gevormd. Hun bijnaam danken ze aan de grote Chinese tatoeages op hun rug.

Tegen alle vier verdachten eist het OM levenslang. De verdediging wil vrijspraak.

Na het nieuwe verhoor van de vijf getuigen komt er in het najaar opnieuw een zitting.

Onrust en verdriet na reeks autobranden in Gouda: 'Het was de lieveling van mijn man'

vr, 24/05/2019 - 19:57

"Het ontregelt je leven als je have en goed zo in brand gestoken worden." De impact van de autobranden in Gouda is groot, zag burgemeester Mirjam Salet de afgelopen dagen bij de inwoners van de stad.

"De schrik en het verdriet zitten er bij de inwoners van Gouda goed in", vertelt Salet. Maar liefst negentien auto's gingen de afgelopen weken in vlammen op, vanochtend was het opnieuw raak. Om de brandstichtingen een halt toe te roepen gaat de politie vanaf vanavond preventief fouilleren.

"We hebben dat besloten omdat de aanhoudende stroom branden niet stopt. Het helpt de politie als ze tijdens het surveilleren mensen in de zakken kunnen kijken."

Een heftige, maar noodzakelijke maatregel, legt Salet uit: "Daarom beperken we het preventief fouilleren tot de wijken waar de afgelopen weken branden zijn geweest. En in tijd is het beperkt want we doen dit van vanavond tot dinsdagnacht."

Een echtpaar aan de Plaswijckweg zag hun auto vannacht in vlammen opgaan. "Het was de lieveling van mijn man":

De branden waren in de wijken Korte Akkeren, Kort Haarlem, Bloemendaal, Plaswijck en Goverwelle. In alle gevallen gaat de politie uit van brandstichting. Bij alle branden is buurtonderzoek gedaan en zijn camerabeelden bekeken. Dat heeft nog niet geleid tot aanhoudingen.

Dat is niet vreemd want autobranden zijn complexe zaken voor de politie. Er zijn in Nederland steeds meer autobranden, maar over het type daders is maar weinig bekend. Criminoloog Jasper van der Kemp doet onderzoek naar geografische patronen van de branden.

Concrete cijfers zijn er nog niet, maar jongeren die vandalisme plegen en mensen die seriematig brandstichten lijken in ieder geval de voornaamste daders. "Bij seriematige brandstichters wordt vaak over pyromanen gesproken, maar het hoeft niet altijd om mensen met zo'n psychische aandoening te gaan", vertelde hij eerder deze maand.

Extra ogen

Bij de politie in Gouda is inmiddels een speciaal rechercheteam opgericht en er wordt extra gesurveilleerd 's nachts. Dat kan dankzij de inzet van politiekorpsen uit de regio. Gisteren deed de politie een oproep om informatie te delen over de autobranden.

Schiphol bereidt rechtszaak voor tegen ov-staking

vr, 24/05/2019 - 19:45

Schiphol bereidt een kort geding voor tegen de landelijke ov-staking van aanstaande dinsdag. De luchthaven wil bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, anders ontstaan er problemen met de veiligheid.

Schiphol praat de komende dagen nog met de vakbonden. Als het overleg over de staking niet het gewenste resultaat oplevert, stapt de luchthaven dus naar de rechter. Een eventueel spoed-kort geding zal zondagochtend plaatsvinden op de luchthaven zelf.

Of die rechtszaak erop gericht zal zijn de hele staking te laten verbieden, is nog niet bekend. "We willen dat Schiphol bereikbaar blijft. De exacte inzet volgt later."

Chaos

"Er komen op die dag tienduizenden mensen op Schiphol aan, die moeten ook kunnen vertrekken", zegt een woordvoerder. Anders wordt het volgens hem een chaos. Ook is de luchthaven bang dat er te veel auto's naar de luchthaven komen als het openbaar vervoer niet rijdt.

De vakbonden hebben voor dinsdag een 24-uursstaking in het openbaar vervoer aangekondigd. Ze willen met de actie het kabinet tot concessies dwingen over de pensioenleeftijd. Die moet volgens vakbond FNV worden bevroren op 66 jaar.

Schiphol benadrukt geen conflict te hebben met de vakbonden. "We willen alleen dat de luchthaven bereikbaar en veilig blijft."

Lasergamen en auto's slopen: Juffen organiseren mannendag

vr, 24/05/2019 - 19:35

Grote kans dat er bij jou in de klas een juf is, want er zijn in Nederland maar weinig meesters. 15 procent van alle leerkrachten in Nederland is man. Ook op de Spaarneschool in Spaarndam is de verdeling niet gelijk. Daarom organiseren ze een mannendag zodat de kinderen ook eens les krijgen van een man.

Vaders, ooms, opa's en buurmannen zijn ingeschakeld. Zij hebben alle activiteiten bedacht en doen zelf mee. De kinderen gaan onder andere lasergamen, auto's slopen en in bomen klimmen.

De kinderen vinden de dag heel leuk. Ook weer eens wat anders om les te krijgen van mannen. Maar volgens hen is het verschil niet zo belangrijk.

Volgens onderzoekers maakt het niet veel uit of je van een juf of meester les krijgt. Maar volgens hen zou een eerlijkere verdeling in het onderwijs wel beter zijn.

Jayden redt schildpadden op Curaçao

vr, 24/05/2019 - 18:46

De schildpad is al jaren een bedreigde diersoort. Daarom is er op Wereldschildpaddendag extra aandacht voor de dieren. Ook op Curaçao leven veel schilpadden en vooral in de zee.

Jayden van 14 woont op Curaçao en hij probeert de dieren te helpen. Na school is hij vaak in zee te vinden op zoek naar schildpadden in nood. Ook heeft hij iets anders bedacht: hij heeft van plastic een kunstwerk gemaakt waarmee hij aandacht wil vragen voor het probleem.

Showbizzprogramma 6 Inside stopt na een seizoen

vr, 24/05/2019 - 18:04

6 Inside stopt na een seizoen. Producent Talpa Network heeft bekendgemaakt dat het entertainmentprogramma dat moest gaan concurreren met RTL Boulevard op 28 juni voor het laatst wordt uitgezonden.

Het programma wordt uitgezonden op SBS 6 en begon met hoge verwachtingen. Onder meer tv-sterren Albert Verlinde en Jan Versteegh door John de Mol naar de zender gehaald. Maar 6 Inside trok vanaf het begin al weinig kijkers. Al in februari daalde het aantal onder de 100.000, het programma was toen een maand bezig.

"6 Inside heeft de tijd gekregen om zich te ontwikkelen, maar de kijker heeft het programma helaas niet omarmd," zegt Marco Louwerens, directeur televisie van Talpa Network op de website van 6 Inside.

"Achteraf gezien hebben we het programma in ons enthousiasme misschien te snel op de buis willen brengen. Ik ben al deze collega's dankbaar voor hun bevlogenheid en professionaliteit, iets waar we tot en met de laatste uitzending op kunnen bouwen."

Op 1 juli komt er tijdelijk iets anders op de plek van 6 Inside. In het najaar wil Talpa met een nieuw programma beginnen.

Aanhouding van in zijn arm geschoten man uit Sittard was een vergissing

vr, 24/05/2019 - 17:53

De arrestatie van een man uit Sittard vorige maand wegens betrokkenheid bij terrorisme was een vergissing. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een persoonsverwisseling.

De 21-jarige man werd op 30 april opgepakt en daarbij in zijn arm geschoten door de politie. Hij werd aangezien voor een 33-jarige verdachte die ook uit Sittard komt. Die is een aantal dagen later alsnog aangehouden en de zaak tegen de 21-jarige is door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

De 33-jarige wordt er met een ander van verdacht wapens te hebben willen leveren aan een derde man. Deze 37-jarige verdachte zou jihadistisch gedachtegoed aanhangen.

De zaak kwam aan het rollen na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Syrische terrorismeverdachte verantwoordelijk gehouden voor executie

vr, 24/05/2019 - 16:36

De van terrorisme verdachte Syriër die werd opgepakt in Kapelle wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van deelname aan een standrechtelijke executie in Syrië. Het OM denkt dat de 47-jarige man een commandant was van de rebellenbeweging Jabhat al-Nusra. Hij is bekend onder de strijdnaam Abu Khuder.

Het OM heeft op internet beelden gevonden waarop te zien is hoe in juli 2012 een buiten gevecht gestelde Syrische luitenant-kolonel met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat wordt geleid en wordt doodgeschoten. Het OM verdenkt de Syriër van moord als oorlogsmisdrijf. De politie onderzoekt of hij ook betrokken is bij andere misdrijven.

Abu Khuder is sinds 2014 in Nederland en heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Hij werd dinsdag opgepakt omdat de Duitse politie getuigenverklaringen tegen hem heeft.

Gedesillusioneerd

Uit het politieonderzoek bleek dat hij meehielp met de oprichting van de eerste bataljons van het Vrije Syrische Leger. Na korte tijd zou hij gedesillusioneerd zijn overgestapt naar Jabhat al-Nusra. Het bataljon waarover hij het commando zou hebben gevoerd, wordt verdacht van meerdere terroristische misdrijven.

Abu Khuder is voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag en zit voorlopig vast in afwachting van het proces. De rechtbank Den Haag is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

Twee pronkstukken Nederlandse musea terug naar Joodse erven

vr, 24/05/2019 - 16:04

Twee schilderijen uit de Nederlands Kunstbezit-collectie worden teruggegeven aan de erven van de oorspronkelijke Joodse eigenaar. Dat heeft minister Van Engelshoven van OCW besloten op advies van de Restitutiecommissie, die zich bezighoudt met claims op naziroofkunst.

Het gaat om twee stukken die na de Tweede Wereldoorlog in beheer van de Staat zijn gekomen. Het schilderij Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal van Dirck Franchoisz Hals en Dirck van Delen hangt in het Frans Hals Museum in Haarlem en het schilderij Pronkstilleven van Jan Davidsz. de Heem is in bruikleen bij het Centraal Museum in Utrecht. Beide schilderijen stammen uit de 17e eeuw.

De schilderijen waren tot 1941 eigendom van de Joodse Jacob Lierens. Hij verkocht de werken in 1941, maar in 2017 vroegen zijn erfgenamen de schilderijen terug. Volgens de Restitutiecommissie, een organisatie die advies uitbrengt over naziroofkunst, wordt de verkoop van kunstwerken van een Joodse particulier ten tijde van de Duitse bezetting beschouwd als gedwongen verkoop.

Er is volgens de commissie geen reden om aan te nemen dat dat in het geval van Lierens anders lag.

Scholieren spijbelen voor het klimaat

vr, 24/05/2019 - 15:09

Met spandoeken en kartonnen borden lopen ongeveer 1500 scholieren door Utrecht heen. Allemaal doen ze mee aan de klimaatmars. Zij willen dat er strengere regels komen voor een beter klimaat.

Nederland is niet het enige land waar scholieren staken. In totaal doen er 110 landen mee aan de actie. In maart was er ook al een groot protest voor het klimaat. Toen deden er 1,6 miljoen scholieren mee uit 125 verschillende landen.

Greta

Het idee van de spijbelactie komt van het Zweedse meisje Greta. Scholieren uit verschillende landen zijn het met haar eens en daarom kwamen er op veel plekken demonstraties.

Lotte wil als vrouwelijke scheidsrechter naar de top

vr, 24/05/2019 - 14:51

Lotte van 14 is scheidsrechter op het voetbalveld. Sommige spelers kijken daar best wel van op, want er zijn niet veel vrouwelijke scheidsrechters.

Bij de KNVB zijn op dit moment bijna alle scheidsrechters mannen. Zo'n 4200 in totaal. Bij de vrouwen zijn dat er maar 42.

Een van die vrouwelijke scheidsrechters is Shona Shukrula. Zij is één van de beste vrouwelijke scheidrechters van Nederland en een groot voorbeeld voor andere meiden.

Dat er nu nog maar weinig vrouwelijke topscheidsrechters zijn komt volgens deskundigen omdat vrouwenvoetbal pas de laatste jaren populair is geworden. Nu meer meiden op voetbal gaan, hoopt de KNVB dat ze ook meer gaan fluiten.

Lotte heeft haar doel in elk geval duidelijk. Zij wil over twee jaar haar KNVB-diploma halen en dan hopelijk ooit in de Eredivisie fluiten.

Jongeren wereldwijd de straat op voor het klimaat, ook in Utrecht

vr, 24/05/2019 - 14:04

In Utrecht is aan het begin van de middag een klimaatmars begonnen. Het gaat om 1500 jongeren, die spijbelen voor een ander klimaatbeleid, schat NOS-verslaggever Martijn van der Zande. De jongeren liepen met spandoeken van Utrecht Centraal naar het Wilhelminapark. De Utrechtse scholieren maken deel uit van een wereldwijde klimaatstaking.

Voorafgaand aan de mars in Nederland, tekenden 226 leraren een petitie waarin zij verklaren achter de scholieren te staan.

Volgens de BBC doen 110 landen mee aan de actie. Er werd afgetrapt in Australië en Nieuw-Zeeland.

De klimaatstaking begon afgelopen jaar in Zweden, waar de scholiere Greta Thunberg begon met spijbelen voor een beter klimaat. Haar actie kreeg de afgelopen maanden al navolging in Europese landen, ook in Nederland. Bij de actie vandaag doen ook inwoners niet-westerse landen mee, zoals in Turkije en Syrië:

Ook scholieren in Zuid Korea volgen het voorbeeld van de Zweedse Greta:

De vorige grote wereldwijde klimaatstaking was op 15 maart. Toen spijbelden naar schatting 1,6 miljoen jongeren uit 125 landen voor het klimaat.

Enige moord in criminaliteitscijfers asielzoekers blijkt zelfverdediging

vr, 24/05/2019 - 12:53

In de criminaliteitscijfers over asielzoekers zit geen verdenking in verband met moord. Het enige misdrijf met fatale afloop werd gepleegd uit zelfverdediging. Dat blijkt uit onderzoek van het AD dat door de politie is bevestigd aan de NOS.

Staatssecretaris Harbers stapte eerder deze week op omdat hij in een rapport misdrijven gepleegd door asielzoekers had 'weggemoffeld' onder het kopje 'overig'. Daarbij ging het om verdenkingen wegens moord, doodslag en zedenzaken.

Zelfverdediging

Omdat er op de lijst 31 registraties van moord en doodslag stonden, leek het te gaan om 31 moorden die onder het tapijt waren geveegd, maar dat klopt niet. In één geval was sprake van doodslag, maar de verdachte werd ontslagen van rechtsvervolging. De rechter oordeelde dat de man had gehandeld uit zelfverdediging toen hij werd mishandeld.

In de andere gevallen ging het om meldingen waarin sprake was van poging tot moord of doodslag, een sepot, een dna-afname en een mishandeling.

Het geval van doodslag vond plaats in juli vorig jaar in een slagerij in de Haagse Schilderswijk. Twee werknemers kregen daar ruzie met elkaar. Een van hen, de Afghaanse verdachte, stak daarbij vijf keer met een fileermes in de zij van het slachtoffer.

19 autobranden in 3 weken in Gouda

vr, 24/05/2019 - 12:11

Veel inwoners van Gouda in Zuid-Holland zijn geschrokken. In hun stad zijn in korte tijd al 19 auto's in vlammen opgegaan. De politie zegt dat de auto's expres in brand zijn gestoken.

Verdacht

Om nog meer branden te voorkomen zijn er extra politie-agenten ingezet. Zij doen onderzoek in de stad en rijden vaker rond om verdachte situaties op te sporen. Ze weten nog niet wie er achter de branden zit.

De gemeente vraagt de inwoners van Gouda om goed om zich heen te kijken en de politie te bellen als ze iets verdachts zien.

Ook kinderen in Gouda zijn geschrokken van het nieuws. Vanavond zie je er meer over in het Jeugdjournaal.

De uitzending van 24 mei

vr, 24/05/2019 - 12:04
Theresa May treedt in juni af

Theresa May treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk. Op een persconferentie zei ze als partijleider terug te treden op vrijdag 7 juni. De Conservatieve Partij zal een nieuwe partijleider en premier kiezen. Ze blijft aan tot haar opvolger is gekozen. We spreken met Rem Korteweg van Instituut Clingendael en met correspondent in het Verenigd Koninkrijk, Tim de Wit.

Het verlies van SP en PVV

Volgens de exitpoll van de Europese verkiezingen lijkt de PvdA vijf zetels in het Europees Parlement te krijgen, met bijna twee keer zoveel stemmen als vijf jaar geleden. Maar de PVV en SP lijken behoorlijk te hebben verloren, van vier zetels naar één zetel voor de PVV en van twee zetels naar één zetel voor de SP.

De exitpolls kennen een foutmarge van één zetel per partij. Partijen kunnen een zetel meer of minder halen dan in deze verwachting is uitgesproken. Dat wil zeggen: als er in de exitpoll één zetel verschil tussen twee partijen is, kan de werkelijke uitslag nog andersom zijn. Het gaat er gezien de foutmarge, dus nog om spannen of PVV en SP überhaupt wel een zetel krijgen. We gaan op zoek naar de PVV-kiezer en de SP-kiezer. Wat is er gebeurd?

Hoe kijken andere lidstaten naar de Nederlandse uitslag?

Alleen het Verenigd Koninkrijk en Nederland gingen gisteren al naar de stembus, de andere landen volgen de komende dagen. De officiële uitslag wordt dan ook pas zondagavond bekend. Maar volgens de definitieve exitpoll van Ipsos is de PvdA de grootste geworden bij de hoogste opkomst in dertig jaar. Hoe kijken andere landen naar deze uitkomst? Duitslandcorrespondent Wouter Zwart, Frankrijkcorrespondent Frank Renout, en Italiëcorrespondent Mustafa Marghadi, praten ons bij.

Frans Timmermans brengt PvdA winst in Europa

Zie hieronder in onze uitzending van gisteren de politieke reacties op de winst van de PvdA in Europa.

Pagina's