NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 2 uur 37 min geleden

Podcast De Dag: Waarom mens en olifant (niet altijd) samen gaan

3 uur 50 min geleden

Botswana overweegt olifantenjacht weer toe te staan omdat de dieren de oogst van kleine boeren bedreigen. Zijn er geen andere oplossingen? Volgens veldonderzoeker Antoinette van de Water zijn die er wel degelijk. Ze vertelt in De Dag welk diertje als diplomaat tussen mens en olifant kan bemiddelen.

Van Syrië en Oekraïne tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen: Trump en Poetin hebben vandaag veel te bespreken. Ze ontmoeten elkaar in Helsinki, maar waarom daar eigenlijk? "Moskou is een brug te ver voor Trump", legt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp uit "En overal in Helsinki zie je sporen van het Russische verleden."

Kranslegging op Duitse begraafplaats 'geen SS-verheerlijking'

4 uur 8 min geleden

Zo'n 350 militairen, hoofdzakelijk van de Duitse Bundeswehr, houden vanmiddag een herdenking op de oorlogsbegraafplaats van Ysselsteyn. De bond van antifascisten vindt de herdenking in Limburg zeer ongepast. Onterecht, zegt de beheerder van de begraafplaats.

"Als je daar kransen legt, breng je een eerbetoon aan die 31.000 nazi-soldaten die daar liggen, waaronder ook Nederlandse oorlogsmisdadigers", zegt Arthur Graaff van de Antifascistische oud-verzetsstrijders Nederland (AFVN). De bond probeert al een paar jaar de militaire begraafplaats te laten sluiten.

Op het terrein liggen ruim 31.500 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten uit de Wehrmacht en de SS. Het zijn voornamelijk Duitsers, maar er liggen ook honderden Nederlanders die aan de zijde van nazi-Duitsland vochten. Ook zijn er graven van mensen die in Kamp Vught zijn omgekomen en er liggen gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

'Zware morele fout'

"Er wordt steeds over gesproken dat hier oorlogsmisdadigers liggen en dat is ook wel zo, maar niet uitsluitend", zegt beheerder van de begraafplaats Karl-Heinz Voigt. Volgens hem staan de militairen tijdens de herdenking stil bij alle slachtoffers van de oorlog. Voigt vindt dat de AFVN "het onterecht presenteert als SS-verheerlijking. Ik denk dat er niemand bij de Bundeswehr is die aan zoiets denkt."

De bekende nazi-jager Beate Klarsfeld riep eerder ook al op tot het stoppen van de jaarlijks terugkerende herdenking. Ze schreef samen met haar man Serge Klarsfeld een brandbrief aan de Duitse minister van Defensie. Daarin noemt ze het eerbetoon "een zware morele fout", omdat een deel van de begraven militairen medeverantwoordelijk is voor de Jodenvervolging in Nederland.

Nijmeegse Vierdaagse

Behalve Duitse militairen doen bijvoorbeeld ook Amerikaanse, Noorse, Canadese, en Franse collega's mee aan de herdenking. Ze leggen kransen en er zijn korte toespraken. Dinsdag loopt de groep militairen mee in de Nijmeegse Vierdaagse. Het eerbetoon wordt op deze manier al zo'n tien jaar uitgevoerd.

In november is er ook een officiële herdenking op de oorlogsbegraafplaats van Ysselsteyn. Dat is tijdens de Duitse dodenherdenking: Volkstrauertag. Dan zijn er ook hoge vertegenwoordigers van een aantal landen aanwezig.

Twee jaar geleden maakte de NOS een reportage over de militaire begraafplaats:

Ambassadeur VS niet gediend van kritiek Nederland op migratiebeleid Trump

4 uur 10 min geleden

De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag is niet te spreken over de kritiek die Nederland heeft geuit op het migrantenbeleid van de Verenigde Staten. In een interview met tv-programma EenVandaag werd Pete Hoekstra specifiek gevraagd naar het scheiden van migrantenkinderen in de VS, waar president Trump onder zware druk uiteindelijk een einde aan maakte.

Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders gebeurt volgens Hoekstra al jaren. Dat de kinderen in kooien worden gezet, is "overdreven", zegt de ambassadeur. "De scheiding van gezinnen gebeurde al onder de regering van Obama, dit is niet het beleid van Donald Trump."

"Migratie is niet alleen een kwestie waar wij ons zorgen over maken. De EU, waar Nederland deel van uitmaakt, laat migrantenschepen terugkeren, stuurt ze terug de Middellandse Zee op." Volgens Hoekstra kan Nederland beter de problemen aanpakken in plaats van kritiek te hebben op de VS.

"Migratiestromen vormen een serieus probleem, waarmee zowel Europa als de VS te maken heeft."

Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders in de VS leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Ook in de Tweede Kamer reageerden partijen uiterst kritisch, waaronder regeringspartijen. Premier Rutte sprake van "schrijnende" toestanden.

Hoekstra ging ook nog kort in op zijn "teleurstellende" start als ambassadeur in Nederland. NOS-correspondent Wouter Zwart confronteerde hem eind vorig jaar met eerdere uitspraken dat er in Nederland no-gozones zijn en dat auto's en politici in brand worden gestoken door de islamitische beweging. "Nepnieuws", moest Hoekstra later erkennen. "Wie wil er nu zo beginnen", zegt Hoekstra tegen EenVandaag. "Ik heb ervan geleerd."

Wetenschappers: gebruik handelsconflict om klimaatprobleem aan te pakken

4 uur 20 min geleden

Het handelsconflict met de VS én de CO2-uitstoot kunnen tegelijk worden aangepakt als we andere sancties gebruiken tegen Amerika. Op die manier kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen. Wetenschappers van vier verschillende universiteiten concluderen dat na drie jaar onderzoek in een artikel in het tijdschrift Nature.

De onderzoekers presenteren alternatieve tegenmaatregelen op het handelsconflict die beter zijn voor het klimaat. Ze pleiten voor het heffen van extra tarieven op goederen waar bij de productie veel CO2 wordt uitgestoten, zoals staal of olieproducten uit de VS. "We weten dat het beleid van de VS problematisch is voor handel en klimaat. Wij linken deze twee gebieden en komen met een mogelijke oplossing voor beide", zegt Harro van Asselt, een van de wetenschappers die aan het onderzoek heeft bijgedragen.

Volgens de wetenschappers kan een klimaatheffing de ontwikkeling van schonere technologieën stimuleren. Daarnaast kan het ook voorkomen dat bedrijven zich verplaatsen naar andere landen om onder strenge CO2-regels uit te komen om daarmee kosten te besparen.

Sterke coalitie

"Op dit moment zijn vooral de EU, China, Mexico en Canada de dupe van het handelsconflict met de VS. In die landen worden nu tegenmaatregelen verzonnen tegen het beleid van Trump", zegt Van Asselt.

De maatregelen die nu op de tafel liggen bij de EU zijn vooral gericht op producten uit het middenwesten van de VS, een regio waar veel Trump-stemmers wonen. "Heel strategisch gekozen dus", zegt Van Asselt. "Maar op de lange termijn zijn heffingen op producten met een vervuilend productieproces effectiever, omdat dan ook de opwarming van de aarde kan worden tegengegaan."

Eerdere pogingen van de EU om CO2-uitstoot terug te dringen door handelsmaatregelen waren niet succesvol. "Die maatregelen zijn nooit aangenomen, maar toen stond de EU er alleen voor. En dat is lastig als het om handel gaat", zegt Van Asselt. "Nu kunnen we een sterke coalitie vormen, samen met de andere landen die te maken hebben met het problematische handelsbeleid van Trump ."

Niet iedereen is het eens met de onderzoekers. Steven Brakman, hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt dat het beter is om de twee doelen van de gepresenteerde maatregelen gescheiden te houden. "Dan blijven de motieven helder. Problemen in het productieproces kun je beter rechtstreeks aanpakken met regelgeving, niet indirect door handelsbeleid. Het invoeren van een CO2-belasting kan bijvoorbeeld een betere manier zijn om het milieu te beschermen."

Brakman pleit voor het zo veel mogelijk in stand houden van de vrije markt. "We moeten oppassen dat het klimaatargument niet wordt gebruikt om te verhullen dat het eigenlijk om protectionisme gaat." Volgens hem moeten tegenmaatregelen juist gericht zijn op het stimuleren van de vrije markt. Brakman: "Om te voorkomen dat het handelsconflict verder uit de hand loopt, kan de EU beter met Trump overleggen en bestaande invoertarieven verlagen dan met nieuwe heffingen komen."

Haagse messteker vervolgd voor terroristisch misdrijf

4 uur 35 min geleden

De 32-jarige Syriër die op 5 mei in Den Haag met een mes drie mensen neerstak, wordt vervolgd voor bedreiging en poging tot moord met een terroristisch oogmerk. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Malek F. stak in de omgeving van de Hogeschool in Den Haag meerdere keren in op drie mensen. De slachtoffers raakten ernstig gewond. De dader, een vluchteling uit Syrië, werd kort na het incident door de politie neergeschoten en overmeesterd.

Burgemeester Krikke van Den Haag maakte al snel bekend dat de dader als verward bekendstond. Ze kreeg daarvoor veel kritiek omdat er filmpjes op internet opdoken waarop te horen is dat de dader 'Allahoe akbar' roept. Ook was daarop te zien dat de man een baard had laten groeien.

Uit het onderzoek van het OM is gebleken dat F. een Facebook-bericht plaatste waarin hij stelde dat "ongelovigen moeten lijden". Het OM wil nu, gezien de psychische problemen van F., dat hij ter observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

AIVD

Het OM maakte later bekend dat er in maart een anonieme tip was gekomen dat Malek F. een terroristische daad wilde plegen. Deze informatie was onderzocht door de inlichtingendienst AIVD, maar niet in het politiesysteem vastgelegd.

F. was eerder twee keer opgenomen bij ggz-instelling Parnassia in Den Haag vanwege psychische problemen. Volgens vrienden en familie was hij depressief geworden nadat zijn vader was verdronken bij een poging om naar Europa te komen. Hij was drugs en drank gaan gebruiken en kreeg last van waanideeën.

F. moet volgende week maandag voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. Dat is in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het gaat dan om een zogenaamde pro-formazitting, de zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

De uitzending van 16 juli

6 uur 2 sec geleden
Presidenten Trump en Poetin praten in Helsinki

Wat gaat het overleg tussen presidenten Donald Trump en Vladimir Poetin opleveren? Syrië, Oekraïne, hacken, kernwapens: ook al worden deze onderwerpen besproken, de kans op concrete resultaten is klein.

Formeel verkeren Rusland en de VS niet op goede voet met elkaar, getuige de sancties tegen Rusland vanwege bijvoorbeeld de annexatie van de Krim en cyberaanvallen. Maar persoonlijk lijken Trump en Poetin het goed te kunnen vinden.

In onze uitzending vanavond praten we met Amerika-correspondent Wouter Zwart in Helsinki en het Russische parlementslid en buitenlandspecialist Alexej Poeshkov.

Wekdienst 16/7: Trump en Poetin ontmoeten elkaar in Helsinki

9 uur 50 min geleden

Goedemorgen! Trump ontmoet Poetin in Helsinki, EU-leiders Tusk en Juncker gaan naar China en het schip de Batavia wordt 'gekeerd'.

We krijgen vandaag veel zon. Het wordt 27 tot 30 graden. Morgen is er meer bewolking en kan er lokaal een bui vallen. Met 23 tot 28 graden blijft het warm.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin ontmoeten elkaar in Helsinki. Het is de eerste officiële bilaterale ontmoeting tussen de twee. Ook de EU-leiders Tusk en Juncker houden topoverleg. Zij gaan naar China voor gesprekken met premier Li en president Xi. In Lelystad moet de replica van het VOC-schip de Batavia worden gekeerd. Het draaien van het schip is nodig voor een gelijkmatige verdeling van zon en regen op het hout. Vandaag geen rit in de Tour de France: de renners hebben een rustdag.

Wat heb je gemist?

'Russische internettrollen waren ook in Nederland actief'

Russische internettrollen hebben geprobeerd ook de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden. NRC meldt op basis van eigen onderzoek dat er de afgelopen jaren minstens 900 Nederlandstalige tweets zijn verstuurd vanuit een beruchte trollenfabriek in Rusland, een plek van waaruit met nepaccounts op sociale media desinformatie is verspreid.

NRC zegt dat de tweets erop gericht waren om anti-islamgevoelens in Nederland aan te wakkeren. Volgens de krant is dit het eerste concrete bewijs dat de Russische trollen het ook op Nederland hebben gemunt.

Ander nieuws uit de nacht:

WK-feest in Parijs verstoord door opstootjes: Een deel van de Champs-Élysées werd schoongeveegd door de oproerpolitie. Ook in andere grote Franse steden heeft de politie groepen relschoppers uit elkaar gedreven. Man verdronken in IJmeer; op andere plekken nog zwemmers vermist: De man van 59 was 's middags niet teruggekomen van een zwempartij. In Noordwijk wordt gezocht naar twee badgasten en bij een recreatieplas in Nuenen verdween een snorkelaar in het water. 'VS wijst verzoek EU om vrijstelling Iran-sancties af': Volgens NBC News is het Europese verzoek afgewezen omdat de VS 'verregaande economische druk wil uitoefenen op de Iraanse overheid'. 'Tien doden bij gerichte aanval op demonstranten Nicaragua': De actievoerders zijn tegen plannen om de sociale zekerheid te versoberen en eisen het vertrek van president Ortega. Nieuwe Mexicaanse president halveert z'n eigen salaris: De links-nationalistische López Obrador gaat omgerekend zo'n 5000 euro verdienen.

En dan nog dit:

Ook het Britse koningshuis houdt af en toe een fotosessie. De Britse royals hebben nieuwe familiefoto's gepubliceerd ter ere van de doop van prins Louis, de jongste zoon van prins William en Kate. Kensington Palace plaatste de foto's gisteravond laat op Twitter:

Fijn dag!

'Russische internettrollen waren ook in Nederland actief'

12 uur 57 min geleden

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd anti-islam-sentiment in Nederland aan te wakkeren. NRC schrijft op basis van eigen onderzoek dat de afgelopen twee jaar ruim 900 Nederlandstalige berichten zijn verstuurd vanuit een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg, het beruchte Internet Research Agency (IRA), dat zeker 3841 trol-accounts beheerde.

Volgens NRC is dit het eerste concrete bewijs van Nederlandse uitlatingen door Russische trollen op Twitter. Omdat de berichtendienst alle accounts die aan het IRA zijn gelinkt heeft verwijderd, sluit de krant niet uit dat er veel meer Nederlandstalige tweets zijn verstuurd. Ook is niet uitgesloten dat er nog andere onontdekte accounts actief zijn.

De krant vond de Nederlandstalige tweets in twee archieven met meer dan 200.000 verwijderde berichten die zijn verstuurd vanaf accounts die aan het IRA verbonden waren. Een van die archieven is via de site van de Amerikaanse nieuwszender NBC News in te zien, het andere archief kreeg de krant van een anonieme bron.

Dezelfde spelfouten

NRC schrijft over tweets die zijn verstuurd op de dag van de aanslagen in Brussel, 22 maart 2016. Die deelden volgens de krant dezelfde opvallende spelfouten en waren voorzien van anti-islam-hashtags. Als veel verschillende berichten dezelfde hashtag hebben, wordt het bereik van die berichten groter.

Een voorbeeld van een tweet die de krant heeft gevonden, is een bericht van ene Kenneth Villa (@Kenn_Villa), die schreef: "#StopIslam #IslamKills Waar gaat het ophouden? #PrayForBrussels".

Volgens NRC is ook na de aanslagen in Brussel door de trollen in het Nederlands getweet. Naast islamkritische berichten, zouden ze ook berichten hebben verstuurd over het vluchtelingendebat en hebben ze oproepen gedaan om op PVV-leider Geert Wilders te stemmen.

De berichten in het Nederlands zijn volgens de krant maar nauwelijks opgepikt. De Engelstalige berichten van de trollen zouden het in Nederland en België veel beter hebben gedaan. NRC meldt dat ruim 6000 Nederlandstalige Twitteraars met zo'n 9,5 miljoen volgers ongeveer 30.000 Engelstalige tweets hebben gedeeld.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zei vorig jaar dat Rusland met nepnieuws probeert de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden. Destijds leverde ze nauwelijks concrete voorbeelden van die beïnvloeding.

Man verdronken in IJmeer; op andere plekken nog zwemmers vermist

16 uur 22 min geleden

In het IJmeer bij Amsterdam is gisteravond het lichaam gevonden van een 59-jarige vermiste zwemmer. De man is volgens de politie verdronken. Er was een grote zoekactie naar hem gestart. Hij ging 's middags bij het Amsterdamse stadsstrand Blijburg het water in en kwam niet meer terug.

Op twee andere plaatsen in Nederland worden nog mensen vermist die verkoeling hadden gezocht in het water. Op het strand van Noordwijk wordt gezocht naar twee badgasten en ook in Nuenen is iemand in het water verdwenen.

In Noordwijk zijn twee strandgangers gaan zwemmen en niet meer teruggekomen bij hun handdoeken en kleding. De politie is daar langs strandtenten gegaan om te kijken of de twee badgasten er misschien zaten te eten. Ook is er in samenwerking met de reddingsbrigade een grootscheepse zoekactie op het water begonnen met waterscooters en een helikopter.

Snorkelaar

De zoekactie in Nuenen, naar een snorkelaar, is in de loop van de avond gestaakt. Het gaat daar om een vrouw die aan het freediven was in het Laco Strandbad, een recreatieplas in de Brabantse plaats. Omdat ze waarschijnlijk een loodgordel droeg, hebben duikers op de bodem van de plas naar haar gezocht. Morgenochtend gaat de zoekactie verder. De plas blijft vandaag gesloten voor bezoekers.

Latifah over pesten, kinderen en Famke Louise

zo, 15/07/2018 - 17:19

Malou ging met jullie vragen langs bij Latifah. In het interview vertelt ze onder andere over pesten, 264 pruiken en over Famke Louise. Verder vertelt ze waarom ze af en toe sorry zegt tegen ouders en hoeveel kinderen ze wil.

Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten

zo, 15/07/2018 - 15:58

Aan de rand van het Gelderse dorp Zuilichem verrijst een aardbeienkas van zo'n twintig voetbalvelden groot. Niet alle bewoners vinden dat goed nieuws. Een nieuwe kas betekent namelijk ook nieuwe werknemers en die komen uit Midden- en Oost-Europa. En die moeten allemaal ergens slapen.

In de regio, de Bommelerwaard, zoeken telers woonruimte voor hun personeel in omliggende dorpen. Zo wonen in de Brakel binnenkort 500 arbeidsmigranten. Andre van der Leij ziet steeds meer Poolse nummerplaten in zijn straat. "Ik weet niet of ik hier nog wel wil blijven wonen als ik niet meer met mijn buren kan communiceren."

Als zijn vrouw Conny boodschappen doet in de supermarkt, hoort ze alleen maar vreemde talen om zich heen. "Het enige Nederlands komt van het personeel. Verder alleen maar Oost-Europees. Die mensen moeten ook boodschappen doen, maar ik heb zoiets van: woon ik in Brakel of in Oost-Europa?"

Jarno Goesten verhuurt woningen in Zuilichem en merkt dat er veel interesse is van Midden- en Oost-Europeanen. "Als je bekijkt wie er het snelst reageren op een huurwoning, dan zijn het vaak mensen uit het buitenland die werkzaam zijn in de regio. De vraag groeit enorm."

Hij vindt het een slechte ontwikkeling dat bewoners in de Bommelerwaard liever geen Pool als buurman willen. "Je kunt geen getto's voor deze mensen gaan creëren. Die willen ook comfortabel wonen. Je kunt ze niet ergens wegstoppen, met 400 of 500 bij elkaar, in een portcabin."

Bovendien kan onze economie niet zonder ze, benadrukt Goesten. "Deze mensen maken een essentieel onderdeel uit van het arbeidsproces. Ze werken heel hard. Het zijn heel fijne, gemotiveerde mensen. En die moeten ergens wonen."

Niet alle bewoners delen de zorgen over de arbeidsmigranten. "Ik was eerst wel bang dat er veel gedronken zou worden en voor luide muziek. Maar het zijn ontzettend goede mensen", zegt een vrouw. "Ze zijn heel vriendelijk en zeggen altijd gedag. Ik heb totaal geen last van ze."

Toch is op een recente inspraakavond te merken dat het verzet tegen de Polen en Roemenen groeit. De tuinders in de zaal benadrukken dat zij van de arbeidsmigranten afhankelijk zijn. "Er is geen Nederlands personeel, dus wij moeten ook met deze mensen verder", zegt tuinder Ariana Pippel.

Ze zou de werknemers graag huisvesten op eigen terrein, maar daarvoor is geen wetgeving. Dat beaamt ook tuinder Koen Kreling. "Elk huis dat nu te koop staat, wordt opgekocht om onze arbeiders te huisvesten. Omdat er nu geen ander beleid is. Maar dat leidt tot een grimmige sfeer."

Waar de toekomstige plukkers die in de nieuwe aardbeienkas in Zuilichem aan de slag gaan moeten slapen, is nog niet duidelijk. De gemeente besluit na de zomer hoe ze het huisvestingsprobleem wil oplossen.

De uitzending van 15 juli

zo, 15/07/2018 - 15:54
'Nederland helpt bij plan om hulpverleners uit Syrië te halen'

Ze redden de afgelopen jaren vele levens in Syrië. Nu moeten de Witte Helmen zelf gered worden. Een groep landen, waaronder Nederland, zou werken aan een plan om de Witte Helmen te evacueren. De Witte Helmen vormen een vrijwillige reddingswerkersorganisatie, met als officiële naam de Syria Civil Defence.

Ze opereren vanuit de oppositiegebieden en verlenen eerste hulp bij luchtaanvallen door het regeringsleger en zijn bondgenoten. Zo'n duizend reddingswerkers van de organisatie en hun familieleden in Syrië vrezen voor hun leven.

Te weinig onderdak voor arbeidsmigranten

Er is genoeg werk, maar er zijn te weinig slaapplaatsen voor arbeidsmigranten. Een op de twintig banen wordt door werknemers uit Oost- en Midden-Europa vervuld. Uitzendbureaus verwachten dat er op korte termijn onderdak moet komen voor meer dan 100.000 arbeidsmigranten. Dat leidt tot spanningen op de toch al krappe huurmarkt. In de Gelderse streek de Bommelerwaard neemt het verzet tegen de Polen en Roemenen die in de kassen werken toe.

De onvoorziene gevolgen van een handelsoorlog

Topoverleg de komende twee dagen tussen de Europese Unie en China, die samen goed zijn voor bijna de helft van de wereldwijde handel. Het jaarlijkse overleg over de handelsbetrekkingen tussen China en de EU komt op een moment dat de VS juist zware kritiek heeft op die handelsrelatie en Chinese goederen in de ban doet. Daarmee werden de maandenlange dreigementen van president Donald Trump in daden omgezet.

Een eerder overleg om de handelsoorlog tussen China en de VS te beëindigen, liep onlangs op niets uit. Vorige week zijn de eerste heffingen op Chinese goederen officieel ingegaan en werden er meer invoerheffingen aangekondigd. Te gast is Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman, over de onvoorziene gevolgen van een handelsoorlog.

Geen parkeerplek meer te vinden langs volle stranden

zo, 15/07/2018 - 15:14

Het is een prachtige stranddag en dat is te merken. Langs de meeste stranden is er geen parkeerplek meer te vinden. Vooral Zandvoort is populair. Op de N200 stonden veel strandgangers en bezoekers van Circuit Zandvoort in een lange rij, meldt NH Nieuws.

Ook de twee grote parkeervakken bij Castricum staan bomvol. In Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en langs het strand van Scheveningen is het eveneens erg druk.

Rustige terugreis

Volgens de ANWB Verkeersinformatie zijn de files inmiddels voorbij. De ANWB verwacht geen files als de strandgangers straks weer op huis aan gaan, omdat niet iedereen tegelijk weggaat.

Ook de zwembaden trekken vandaag veel publiek. Bij recreatieoord Binnenmaas werd het volgens RTV Rijnmond zo druk dat het zwembad om 13.00 uur dicht ging voor nieuwe bezoekers. "Uit veiligheidsoverwegingen sluiten wij de poort", meldde het zwembad.

'Nederland helpt bij plan om hulpverleners uit Syrië te halen'

zo, 15/07/2018 - 10:21

Een groep landen, waaronder Nederland, zou werken aan een plan om de Witte Helmen uit Syrië te evacueren. Volgens CBS News hebben vijf landen daarover gesproken met president Trump tijdens de NAVO-top in Brussel.

De Witte Helmen vormen een vrijwillige reddingswerkersorganisatie, met als officiële naam de Syria Civil Defence. Ze opereren vanuit de oppositiegebieden en verlenen eerste hulp bij luchtaanvallen door het regeringsleger en zijn bondgenoten.

Zo'n duizend reddingswerkers van de organisatie en hun familieleden in Syrië vrezen voor hun leven. President Assad heeft namelijk de aanval geopend op een zuidelijke regio, die voorheen onder bescherming stond van de VS. De door het Westen gesteunde reddingsorganisatie is door Assad en zijn bondgenoten bestempeld als terroristisch.

Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada en Duitsland hebben dit in Brussel besproken met Trump, stelt de Amerikaanse nieuwszender. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan dit nog niet bevestigen.

Wel duidelijk is dat de Syriërs na een eventuele evacuatie in ieder geval niet welkom zijn in de VS. Syrië is een van de landen vanwaaruit geen vluchtelingen Amerika binnen mogen treden. Canada wordt in het artikel genoemd als mogelijke opvanglocatie voor de vrijwilligers.

Top tussen Trump en Poetin

De vier landen en Nederland proberen naar verluidt een manier te vinden om de duizend Syriërs het land uit te krijgen. Tientallen routes worden onderzocht, zegt een anonieme diplomaat tegen CBS. Een ontsnapping over land heeft de voorkeur, want voor een ontsnapping via de lucht is toestemming van Rusland nodig. De Russen controleren het luchtruim boven dit deel van Syrië.

Mogelijk bespreekt Trump het onderwerp maandag tijdens de top met Poetin in Helsinki. Het staat overigens niet formeel op de agenda, omdat het volgens diplomaten allesbehalve zeker is dat er gerekend kan worden op Russische hulp. Poetin is namelijk een belangrijke bondgenoot van Assad. Rusland stelt bijvoorbeeld dat de Witte Helmen de vermoedelijke gifgasaanval in Douma begin april in scène hebben gezet.

Door de gestage opmars van het Syrische regeringsleger is vluchten over land steeds moeilijker. "Als er geen alternatieven meer zijn en de Russen de enige optie zijn, dan zullen we dat proberen", zegt een diplomaat tegen CBS.

Een Oscar, maar ook omstreden

Op de witte helmen dragen de vrijwilligers camera's. Met het beeldmateriaal van hun reddingswerk hebben ze een Oscar gewonnen in de categorie beste korte documentaire. Ook waren de Witte Helmen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Hieronder een video met een impressie van de werkwijze van de Witte Helmen.

Er is eveneens kritiek op de organisatie. De leden zouden een veel te subjectief beeld van de oorlog geven. Ook worden sommige leden beschuldigd van banden met extremistische partijen.

Politie grijpt opnieuw in bij illegaal dancefeest in bos

zo, 15/07/2018 - 10:07

De politie heeft vannacht opnieuw een einde gemaakt aan een illegaal dancefeest in een bos in Noord-Brabant. Gisteren greep de politie in bij een feest in een bos bij Ulicoten, vannacht werd een evenement op een terrein in Dorst, zo'n 20 kilometer verderop, beëindigd. De twee feesten zijn door dezelfde mensen georganiseerd.

Agenten kregen vannacht rond 04.15 uur de melding van enorme geluidsoverlast uit het bos, waarop de politie op onderzoek uitging. Uit het bosgebied in Dorst zag de politie mensen komen, en verderop werd een auto gevonden met daarachter een aanhanger met grote geluidsboxen, jerrycans en aggregaten. Een van de agenten had die auto een dag eerder ook al gezien bij het feest in Ulicoten.

De politie heeft de hele aanhanger met apparatuur in beslag genomen, omdat de organisatie gisteren al was gewaarschuwd. Het is niet duidelijk of er in het bos schade is aangericht: Staatsbosbeheer neemt vandaag poolshoogte.

Zo zwem je veilig in zee

zo, 15/07/2018 - 09:27

We hebben dit jaar veel zomerse dagen dat betekent ook veel werk voor de reddingsbrigade. Het gaat namelijk nog redelijk vaak mis.

Vorige zomer moest de reddingsbrigade 250 zwemmers uit het water redden. Door voorlichting te geven hopen ze dat het deze zomer beter gaat. In de video hierboven zie je hoe dat gaat en probeert Lucas uit gevaarlijke stroming te zwemmen.

Het beste uit de 'Check dit dan'

zo, 15/07/2018 - 09:09

Wat zijn de opvallendste nieuwtjes uit onze rubriek Check dit dan? Iedere zondag zetten we de hoogtepunten voor je op een rij. Met deze week:

1. Voetbaltalent

Qhouirunnisa woont in Maleisië en is gek op straatvoetbal. Ze heeft zichzelf heel veel trucjes aangeleerd, vooral door naar YouTube-filmpjes te kijken van andere talenten. Ze heeft inmiddels al meer dan 70.000 volgers op haar Instagram.

2. Showkat

Deze kat besloot de show te stelen, toen zijn baasje geïnterviewd werd. Hij klimt op zijn hoofd en op een gegeven likt hij zelfs aan zijn oor! Zijn baasje trok zich er niets van aan en ging vrolijk door met het interview.

3. Menskat

En deze kat doet het ook goed online. Mensen vinden dat Valkyrie wel wat weg heeft van een mens. Ze wordt daarom ook wel de menskat genoemd.

4. Blaastest

De voetballers van F.C. Emmen houden wel van een geintje. Als een nieuwe speler begint moet hij van zijn teamgenoten eerst een blaastest doen. Maar of dat nou een goed idee is?

5. Monica Geuze is bevallen!

Ze heeft een dochtertje gekregen en het kindje heet Zara-Lizzy.

Wekdienst 15/7: twee spannende finales en Trump naar Finland

zo, 15/07/2018 - 07:36

Goedemorgen! Trump vliegt naar Helsinki, het zijn de finales van het WK-voetbal en tennistoernooi Wimbledon. De Tour de France is aanbeland bij de negende etappe.

Het wordt opnieuw een zomerse dag. De maximumtemperaturen schommelen tussen de 24 en 29 graden. Er weinig wind, langs het strand is er daardoor kans op zeewind. Morgen wordt het nog iets warmer en neemt de bewolking toe.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

President Trump vliegt van Schotland naar de Finse hoofdstad Helsinki. Op maandag heeft hij daar een ontmoeting met de Russische president Poetin. Vanaf 17.00 uur strijden Frankrijk en Kroatië om de wereldtitel op het WK-voetbal. De wedstrijd is live te volgen op NOS.nl, in de app, bij NPO 1 en op NPO Radio 1. Kevin Anderson neemt het op tegen Novak Djokovic in de finale van Wimbledon. Live vanaf 15.00 uur via NOS.nl, in de app en op NPO 2. De negende etappe in de Tour de France gaat van Arras naar Roubaix. Vanaf 14.00 uur te zien op NOS.nl, de app en op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Israël en militante groepen in de Gazastrook hebben een akkoord over een staakt-het-vuren in een poging om een einde te maken aan het opgelaaide geweld. Dat zegt een bron binnen Hamas. De Israëlische autoriteiten willen niet reageren op de berichten over het bestand.

Bij Israëlische bombardementen in de Gazastrook kwamen gisteren twee Palestijnse tieners om het leven, zo melden Palestijnse bronnen in de gezondheidszorg. Veertien anderen raakten gewond.

Ander nieuws uit de nacht:

Trump: lijkt erop dat iedereen wil dat ik me weer verkiesbaar stel in 2020: de Amerikaanse president is van plan mee te doen aan de presidentsverkiezingen over twee jaar. Cuba neemt privébezit op in nieuwe grondwet: dat melden Cubaanse staatsmedia, die berichten over vergaande hervormingen die mogelijk in de nieuwe constitutie komen. Dode en gewonden bij auto-ongeluk in Horst: de auto waarin de slachtoffers zaten, is tegen een boom gereden. Italiaanse premier: Frankrijk en Malta nemen migranten op van vissersboot: Frankrijk en Malta hebben het bericht nog niet bevestigd.

En dan nog dit:

Een jaguar is gisteren ontsnapt uit zijn verblijf in een dierentuin in New Orleans. Er waren op dat moment nog geen mensen in het park. Een uur lang kon het roofdier vrij rondlopen in de dierentuin. In die tijd heeft het vier alpaca's, een emoe en een vos gedood, melden Amerikaanse media. Nadat de jaguar was verdoofd, is hij terug naar zijn verblijf gebracht. Er raakten geen mensen gewond.

Kijk hier naar het commentaar van de dierentuin.

Fijne dag!

'De WK-finale is zoiets unieks, dit maak je maar één keer in je leven mee'

zo, 15/07/2018 - 06:08

Drie keer eerder stond Frankrijk in een finale van het WK-voetbal. Eentje daarvan wonnen ze: in 1998. Voor de Kroaten is het de eerste keer dat ze in een WK-finale staan. We spraken drie Kroaten die in Nederland wonen. Hoe leven zij naar de wedstrijd van vanavond toe?

"Ik voel de zenuwen nu wel goed hoor", vertelt Zrinko Kulisic (34). Hij had goede verwachtingen, maar dat Kroatië zo ver zou komen had hij niet verwacht. "We hebben mazzel dat het zo goed ging in de groepsfase anders hadden we in de achtste finale tegen Frankrijk gespeeld en dat had heel anders kunnen uitpakken."

Twee weken geleden keek Zrinko de achtste finale tegen Denemarken in Kroatië. "Dat was nagelbijten", vertelt hij. "Eigenlijk moet ik daar nu met de finale ook zijn. Maar ja, je houdt er met je vakantie geen rekening mee dat we zo ver komen."

Na de winst op Engeland in de halve finale wilde hij ook direct een ticket naar Moskou of Zagreb boeken. "Maar na een nachtje slapen wist ik al wel dat dat niet ging lukken", vertelt Zrinko lachend.

Dus kijkt hij met een groepje vrienden de wedstrijd thuis. "Ik verwacht dat beide landen heel afwachtend gaan spelen. Je wilt niet ineens een countergoal om je oren krijgen."

Dat verwacht Filip Dujic (26) ook. "We moeten in het begin eerst speldenprikjes uitdelen en vooral niet te veel naar voren gaan spelen. Als je Frankrijk een kansje geeft, ligt die bal direct in de goal."

Filip voelt de zenuwen voor vanavond al sinds de Kroaten Engeland donderdag eruit knikkerde. "Deels is het natuurlijk een beetje geluk dat we wonnen, maar voor een groot deel ook omdat we er heel hard voor strijden. Dat strijden zit een beetje in iedere Kroaat, die weten dat ze niet zomaar iets cadeau krijgen."

Dat heeft z'n oorsprong in het verleden volgens Filip. "Na de onafhankelijkheidsoorlog met Joegoslavië moesten veel mensen opnieuw beginnen en daar keihard voor werken. Ik denk dat die mentaliteit er echt inzit bij de spelers."

De finale spelen betekent dan ook veel voor de Kroaten, vertelt Filip. "Het is een mijlpaal in de geschiedenis van het nog jonge land. Het begon met de onafhankelijkheid, toen de democratie, in 1998 speelden we de halve finale van het WK, daarna kwamen we in de Europese Unie en nu spelen we de finale van een WK. Het zijn steeds stapjes in de evolutie van het land."

In 1998 speelde Kroatië de halve finale tegen hetzelfde land als vanavond: Frankrijk. De Fransen waren toen met 2-1 te sterk en daarmee was de Kroatische droom voorbij. Deze finale is dus een perfect moment voor 'payback', zegt Filip.

"Alle Kroatische spelers zaten toen als jongetjes in hun voetbalshirtjes voor de tv en zagen hoe close het was. Die willen nu revanche nemen, dat zeggen ze ook in interviews. Het is echt een extra drive om te winnen."

Maritza Dubravac (29) is eigenlijk helemaal niet zo'n grote voetbalfan, vertelt ze. "Maar als Kroatië gaat spelen dan gaat het toch altijd kriebelen en word ik fanatiek. Bij de wedstrijd tegen Engeland stond ik op een gegeven moment met m'n wijntje op het balkon omdat ik de spanning even niet meer aankon."

Wat het vanavond gaat worden, vindt ze lastig om te voorspellen. Hopen op winst doet ze natuurlijk wel. "Maar of we nou winnen of verliezen, ik ben vooral heel erg trots dat een Oost-Europees land het voor elkaar krijgt om een finale op het WK te spelen. Westerse landen kijken vaak een beetje neer op Kroatië, dat kleine landje. Maar dat kleine landje heeft best veel goede spelers en een topsportgeschiedenis."

Maritza hoopt vooral dat het WK ervoor kan zorgen dat er weer wat liefde tussen de Balkanlanden komt. "Er is nog steeds veel verdeeldheid door de oorlogen, veel wij-zij-denken. Sporters kunnen dat doorbreken."

Als voorbeeld noemt ze de Servische toptennisser Novak Djokovic. Nadat Servië er in de groepsfase uit lag, zei Djokovic voor Kroatië te zijn: "Ik zou blij zijn als ze de beker winnen." Een uitspraak die hem op kritiek kwam te staan in Servië, maar volgens Maritza juist laat zien dat sport kan verbinden. "En hopelijk kan het voor stukje verzoening zorgen."

Vanavond kijkt ze de finale samen met haar familie en vrienden. En of ze nou winnen of verliezen, feest wordt het sowieso wel: "Het is fantastisch wat ze al hebben bereikt. Ik moet morgen werken en waarschijnlijk heb ik wel een klein katertje."

Dode en gewonden bij auto-ongeluk in Horst

zo, 15/07/2018 - 05:10

Bij een auto-ongeluk in de Limburgse plaats Horst is een dode gevallen. Drie mensen raakten gewond, een van hen ernstig.

Volgens de politie is de auto waarin de slachtoffers zaten tegen een boom gereden. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet bekend.

Er is een traumahelikopter geland in de plaats in Noord-Limburg.

Pagina's