NOS Binnenlands nieuws

Abonneren op feed NOS Binnenlands nieuws NOS Binnenlands nieuws
NOS Binnenland
Bijgewerkt: 13 min 9 sec geleden

OnneDi over fans, speelgoed en haar tatoeages

1 uur 20 min geleden

OnneDi is super populair op YouTube. Ze houdt van zingen, gek doen en vooral speelgoed testen. Dat vindt ze het allerleukste dat er is. Ze heeft er zelfs haar werk van kunnen maken.

Wist je dat ze wel eens al haar speelgoed heeft weggedaan? Tegen Siham vertelt ze dat haar hele huis er vol mee lag.

Anna Nooshin

Volgende week zie je Anna Nooshin in het Jeugdjournaal. Je kunt nog vragen insturen!

Griet Op de Beeck: 'Boekenweek warm bad, maar recensies verschrikkelijk'

1 uur 45 min geleden

Boekenweekgeschenkschrijver Griet Op de Beeck heeft een "overweldigende week" gehad vol lezingen, literaire festivals en signeersessies, vertelt ze op deze laatste dag van de Boekenweek vanuit de trein. "De lange wachtrijen blijven mij verwonderen, dat mensen zo'n enthousiasme opbrengen voor boeken, en dan ook nog eens voor het mijne. Het was heel bijzonder om in zo'n warm bad te worden gedompeld."

Maar warme recensies over Gezien de feiten kreeg ze allerminst. Voorafgaand aan de Boekenweek verschenen negatieve stukken in NRC, de Volkskrant en de Groene Amsterdammer. Op de Beeck heeft ze niet gelezen. "Dat zou mijn hart totaal breken en verschrikkelijk zijn om mee te maken." Maar de reacties zijn uiteenlopend, zegt de populaire schrijver. "Op de eerste dag was er al belangstelling voor de filmrechten en boekhandelaren belden het CPNB omdat ze door de boeken heen waren. Op sociale media stormde een tegenwind van mensen die het wel prachtig vonden."

Radicaal trouw

Op de Beeck denkt te weten welke ingrepen ze zou moeten doen "om die paar recensenten wel te behagen". "Maar ik wil radicaal trouw aan mezelf zijn. Ik ben in mijn leven genoeg mensen tegengekomen die vonden dat ik niet mocht zijn wie ik was. Een kind bijvoorbeeld", zegt ze, verwijzend naar het misbruik door haar vader waar zij als jong meisje slachtoffer van werd. "Ik ben eindelijk op een punt gekomen waarop ik mag zijn wie ik ben. Dat wil ik voor geen goud van de wereld opgeven."

De schrijver zit deze middag op verschillende trajecten klaar om lezers te ontmoeten tijdens een 'Meet & Griet'. Traditiegetrouw kunnen ze vandaag met het boekenweekgeschenk op zak gratis met de trein reizen.

Hoofdconducteur Everhard Arends begeleidt Op de Beeck en geniet daar zichtbaar van. Hij las op één na al haar boeken. "Gij nu staat nog op m'n lijstje. Ze is een van de beste schrijvers van dit moment."

De conducteur leest wat af, in z'n vrije tijd en tijdens al z'n pauzes en het overstappen. "Maar alleen in de kantine, niet als ik onder de reizigers ben."

Onder de mensen

In een vorig leven verkocht Arends een kwart eeuw lang boeken in een winkel in Arnhem. Maar in 2013 kwam daar door de crisis een eind aan. "De omzet ging zo hard omlaag, er was gewoon te weinig werk." Nu werkt hij dus op de trein. "Ik ben weer onder de mensen. Dat is het leuke van dit vak, het contact met de reiziger. Ik word betaald om gastheer te zijn."

Inmiddels mist hij het boekenvak niet meer, zegt hij. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Als ik de boeken die mensen in de trein lezen ken, stel ik daar een vraag over of geef ik advies. En als ik het zelf niet ken, vraag ik wat ze lezen." Met de reizigers over zijn verleden in de boekwinkel praten doet hij niet. "Daar zitten ze niet op te wachten denk ik."

Of het gratis reizen een reden voor mensen is om boeken te kopen (je krijgt het geschenk bij besteding vanaf 12,50), weet de organisator van de Boekenweek niet. "Maar we horen om ons heen dat dit een aantal mensen over de drempel van de boekwinkel trekt", zegt een woordvoerder van het CPNB. "En dat is fijn, want hoe meer mensen boeken lezen, hoe beter. Boeken zorgen voor ontspanning, maar tegelijkertijd voor inspiratie en verrijking."

Meer drukte

De NS verwacht meer drukte dan op andere zondagen. Daarom zetten de Spoorwegen van en naar de Randstad een aantal langere treinen in. De hoofdsponsor van de Boekenweek laat mensen gratis met het boek reizen om de week af te sluiten en omdat veel mensen graag lezen in de trein.

Boekhandelaren vertellen tegen vakblad Boekblad dat het geschenk in de smaak valt, dat het door Jan Terlouw geschreven Boekenweekessay hard loopt en dat de omzet vergeleken met vorig jaar stijgt.

Larissa leefde in armoede en adviseert nu de gemeente

2 uur 17 min geleden

Toen er twee jaar geleden geen geld binnenkwam bij haar vader, betaalde Larissa (20) wel eens de boodschappen. "En ik wilde ook af en toe een chocoladereep, dus die kocht ik dan zelf."

Larissa weet hoe het is om in armoede te leven. Die ervaring gebruikt ze nu bij een project op haar school waarbij jongeren mee mogen denken over armoedebeleid. Na tien weken geeft ze de gemeenten Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum een advies hoe ze om moeten gaan met jongeren in armoede.

Want daar valt nog een wereld te winnen, zegt Larissa. "Veel jongeren denken dat er bij de gemeente alleen maar van die grijze, oude vrouwtjes achter een balie werken, maar ze kunnen je écht helpen."

Isis (14) is jongste kandidaat bij verkiezingen

3 uur 29 min geleden

Woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan mogen stemmers kiezen welke politieke partijen zij in de gemeente willen. Isis van 14 mag zelf nog niet stemmen, maar is al wel veel bezig met politiek. Ze staat zelfs op de lijst voor de lokale partij in haar stad Tilburg.

Stemmen

Dat betekent dat mensen in Tilburg op haar kunnen stemmen. Als ze wordt gekozen mag ze nog niet gelijk aan het werk. Pas als ze 18 jaar is, mag ze ook echt aan de slag als politicus. Daarom voert Isis nu campagne voor haar partij. Vanavond in het Jeugdjournaal zie je er meer over.

Lijkt het jou leuk om campagne te voeren voor een politieke partij? Of lijkt dat jou maar niks? Reageer op onze stelling:

Amsterdam stelt strenge voorwaarden aan demonstratie

4 uur 24 min geleden

De gemeente Amsterdam stelt strenge voorwaarden aan mensen die vandaag komen demonstreren in de stad. Het comité 21 maart organiseert een demonstratie tegen racisme. Amsterdam verwacht daarbij ook "tegengeluiden".

Demonstranten mogen niks bij zich hebben dat de orde kan verstoren of dat schade kan veroorzaken. Slag- en steekwapens en vuurwerk zijn bijvoorbeeld verboden, maar ook verstevigde spandoeken mogen niet meegenomen worden. Gezichtsbedekking en beschermende kleding zijn ook niet toegestaan.

De mars gaat van de Dam naar het Museumplein. Een tegendemonstratie is niet verboden, maar er wordt volgens de gemeente wel meteen ingegrepen als een fysieke confrontatie dreigt.

Juf Janneke betrapt dief en achtervolgt hem

4 uur 38 min geleden

Juf Janneke van basisschool de Sterredans uit Nijmegen is volgens haar leerlingen een echte held. Ze betrapte een insluiper op haar school en achtervolgde hem. Daardoor kon de dief worden gearresteerd.

Hoe het gebeurde

Na schooltijd ziet juf Janneke dat haar opeens portemonnee weg is. Buiten ziet ze een man weglopen. Zonder erover na te denken, rent ze achter de dief aan. De dief vlucht weg op zijn scootmobiel. Juf Janneke springt de auto in bij een bezorger, die toevallig net voor de school staat.

Achtervolging

Na een wilde achtervolging lukt het een wijkagent om de dief te pakken. Juf Janneke krijgt haar portemonnee terug. En de kinderen in haar klas? Die zijn natuurlijk supertrots op hun stoere juf.

Het beste uit de 'Check dit dan'

5 uur 17 min geleden

Wat zijn de opvallendste nieuwtjes uit onze rubriek Check dit dan? Iedere zondag zetten we de hoogtepunten voor je op een rij. Met deze week:

1. Superhoog hooghouden

Hij ging niet helemaal naar de top, maar het is nog steeds heel knap. een Engelse voetballer heeft de hoogste berg van de wereld beklommen, terwijl hij een bal aan het hooghouden was.

2. Verrassing van Ed

Een grote verassing voor Australische fans van Ed Sheeran. De zanger gaf een spontaan straatconcert in de stad Melbourne.

3. Elsa uit Frozen helpt een handje in de sneeuw

De politie in Boston baalde toen hun busje kwam vast te zitten in de sneeuw. Gelukkig kregen ze hulp uit een onverwachte hoek: namelijk van Elsa uit Frozen. Of nouja; een man die is verkleed als Elsa. Best wel handig!

4. In één baard passen 215 (!) rietjes

Een bizar nieuw wereldrecord in de Verenigde Staten. Kyle probeerde zoveel mogelijk rietjes in zijn baard te prikken. En dat ging lekker; want er gingen er maar liefst 215 in! Goed voor een plekje in het wereldrecordboek.

5. Een jongetje in Afghanistan heeft een erg aparte naam

De kleuter heet namelijk Donald Trump! Zijn vader kwam op het idee toen hij het boek las van de president.

Wekdienst 18/3: Rusland kiest president en protest op de Dam

6 uur 46 min geleden

Goedemorgen! Vandaag zijn de presidentsverkiezingen in Rusland, wordt er gedemonstreerd op de Dam in Amsterdam en berichten we weer over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Vanuit het noorden breekt geleidelijk op steeds meer plaatsen de zon door. Het wordt 1 of 2 graden maar de vrij krachtige tot harde wind maakt het een stuk kouder. In de middag neemt de wind wel iets af. Morgen is het zonnig en droog met minder wind.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Rusland zijn presidentsverkiezingen. Russen kiezen hun president voor een termijn van zes jaar. De huidige president Poetin is vrijwel zeker van een vierde termijn. Op de Dam in Amsterdam gedenken het Syrische Comité in Nederland en Amnesty International het begin van de oorlog in Syrië van zeven jaar geleden. En ook protest op de Dam: linkse partijen en andere organisaties demonstreren om 13.00 uur op deze 'Internationale dag tegen racisme en discriminatie' tegen partijen die in hun ogen racistisch zijn, zoals de PVV en Forum voor Democratie. Ook vandaag berichten we weer over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Volg onder meer ons liveblog over de verkiezingscampagne.

Wat heb je gemist?

De politie in Den Haag heeft gisteren meer dan 300 gereedschapskoffers in beslag genomen die waarschijnlijk uit bedrijfsauto's zijn gestolen. Agenten kwamen in actie na de arrestatie van twee mensen die op heterdaad waren betrapt bij een auto-inbraak.

Ander nieuws uit de nacht:

In een woonzorgcentrum in Oude Pekela heeft een felle brand gewoed. Bewoners van zes appartementen zijn geëvacueerd en moesten via hun balkon in veiligheid worden gebracht. Ze zijn in gebouwen in de buurt opgevangen. Zo'n 3000 mensen hebben meegelopen met de Stille Omgang in Amsterdam. De pelgrims trokken biddend door de straten om het zogenoemde Mirakel van Amsterdam te herdenken.

En dan nog dit:

Op deze laatste dag van de Boekenweek kun je in de trein gratis reizen met het boekenweekgeschenk. Achter op het boek staat een code waarmee je kan inchecken.

Fijne dag!

Stap op je bakfiets en ga GroenLinks stemmen of open je rolluik en stem PVV

8 uur 17 min geleden

Woon je in een wijk vol bakfietsen, nee-neestickers en ludieke projectjes zoals een kleine bibliotheek op straat? Dan is er een grote kans dat je in een wijk woont waar veel mensen GroenLinks stemmen. Woon je juist in een wijk vol rolluiken, camera's en tuinen vol stenen in plaats van groen? Dan wordt er waarschijnlijk in je wijk relatief veel PVV gestemd.

Nee, dit zijn geen vooroordelen. Uit onderzoek blijkt dat leefstijlkenmerken te koppelen zijn aan de partijvoorkeur van een wijk. Dat wil niet zeggen dat als je aan bovenstaand beeld voldoet je ook meteen op die genoemde partij stemt, maar dat wil wél zeggen dat er een grotere kans is dat je deze partij aanhangt.

"Elke buurt is een ander soort 'biotoop' waarin andere politieke partijen het goed doen en waar het er anders uitziet. Mensen hebben verschillende voorkeuren wat betreft woningen, de inrichting van huis en tuin, het soort vervoer, en de manier waarop de wijk en de stad gebruikt worden", zegt electoraal geograaf Josse de Voogd van de Tilburg University. Hij heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen leefstijl en partijvoorkeur.

"Kijk, deze vierkante meter straalt echt GroenLinks uit", gaat hij verder terwijl we voor een muur met een kastje vol gratis boeken, twee brievenbussen met nee-neestickers en veel groen staan. "We missen alleen nog de kat op de vensterbank."

Hier wordt veel GroenLinks gestemd

De eerste wijk waar we een kijkje nemen is Bottendaal. In deze wijk wordt het meest GroenLinks gestemd van heel Nijmegen, en lange tijd zelfs van heel Nederland. Dat is te zien, zegt De Voogd. Hij benoemt de vele (bak-)fietsen ("GroenLinks-stemmers doen veel met de fiets"), het groen, de nee-neestickers, de artistieke invloeden en de hippe winkels. Zelfs de grond rondom bomen wordt door de inwoners van deze wijk aangepakt.

In deze buurten zie je vaak dat oude historische gebouwen worden hergebruikt, zegt De Voogd. "Een industriële look doet het goed bij deze doelgroep. In Bottendaal zien we nieuwe gebouwen in de stijl van een oude fabriek, met op het dak de letters die bovenop de fabriek stonden. Op straat liggen betonplaten en de oude schoorsteen staat nu midden op het plein."

Hier woont alles door elkaar

De tweede wijk die we bezoeken is Wolfskuil. Een typische wijk waar gentrificatie plaatsvindt: de eens zo slechte wijken aan 'de andere kant van het spoor' krijgen economische en culturele impulsen, waardoor de interesse van de yup wordt gewerkt. Denk aan oude fabrieken die worden opgeknapt of hippe buurtcentra.

Omdat de laatste jaren veel GroenLinks-stemmers hiernaartoe zijn verhuisd, liggen de leefstijlkenmerken in de wijk (waar eerst vooral PVV- en SP-stemmers woonden) erg uit elkaar. Het straatbeeld is dan ook een allegaartje van schotelantennes, rolluiken en hipsterinterieurs. "We gaan hier echt van bakfiets naar scooter en van witte beelden in de tuin naar gitaren aan de muur", lacht De Voogd.

Er wordt veel geïnvesteerd in deze buurt. Oude huizen worden gerenoveerd of gesloopt, en vervangen door nieuwe, betere huizen. Daardoor worden de huizen duurder en zullen kinderen van de oude bewoners vaak vertrekken naar de randgemeenten.

Hier wordt veel PVV gestemd

Een autorit langs flatwijken, industrieterreinen en verkeersknooppunten brengt ons in de wijk Lindenholt. De wijk in het uiterste westen van Nijmegen, is gevuld met huizen uit de jaren 80 en 90. "Deze wijk is gebouwd toen het economisch even iets minder ging in Nederland. Het zijn veel woonerven, een mix van goedkopere koop- en huurhuizen", beschrijft De Voogd. In deze wijk wordt vooral PVV gestemd, en daarnaast SP.

Wat meteen opvalt, is het weinige groen in het straatbeeld. "Je ziet vooral betegelde tuinen, terwijl de wijk juist groen is opgezet met veel grasvelden. Juist bij de woningen is er dan bijna geen groen te zien." In Bottendaal is het precies andersom. "Daar staat alles krap op elkaar, maar halen ze wel een tegel uit de grond om een klein geveltuintje te maken." Deze wijken zijn vooral op de auto gericht. "De binnenstad is ver weg en ingewikkeld qua parkeren, daarom worden boodschappen gehaald in het wijkwinkelcentrum. Vanuit hier kijk je met een andere blik naar dezelfde stad."

Een tweede ding dat opvalt zijn de rolluiken. "Het percentage rolluiken neemt van oost tot west evenredig toe met het aantal PVV-stemmers. Zeker 1 op de 3 huizen heeft hier rolluiken, soms ook in combinatie met een camera. Overigens zijn die rolluiken wel vooral iets van het zuiden."

Lindenholt is ook het stem-epicentrum voor kiezers van lokale partijen. "PVV doet hier lokaal niet mee, dus dat gat moet worden opgevuld. Dat reservoir aan overtollige kiezers is dus een belangrijk potentieel voor lokale partijen. De PVV-stemmers hebben vaak, net als de kiezers voor een lokale partij, minder vertrouwen in de landelijke politieke partijen."

Hier stemt men massaal VVD

Als we Beuningen in rijden, komen de grote stationwagens ons al tegemoet. Links en rechts zien we grote nieuwe huizen aan het water. "We zijn nu in Beuningen, net over de grens bij Nijmegen. Deze wijk is groot geworden omdat Nijmegen ernaast ligt", zegt De Voogd. In de nieuwbouwwijk Beuningse Plas wordt extreem veel VVD gestemd, en een beetje D66. "Een van de meest in het oog springende kenmerken in deze wijk is het wagenpark. Je ziet veel grote, nette stationwagens voor de garage staan, met daarnaast een kleinere auto, een 'boodschappenkarretje', meestal in een hippe kleur."

Ook de tuinen zijn goed verzorgd. "De tegels zien er hier duurder uit dan de tegels in andere wijken, de heg is perfect gesnoeid en de nep-rieten meubels zijn populair." Ook is er WhatsApp Buurtpreventie, whatsappgroepen voor buurtbewoners. "Ze letten goed op elkaar."

Het vooroordeel is dat VVD-stemmers vooral in villawijken wonen, zegt De Voogd. Maar dat is niet waar. "De massa woont juist in de nieuwbouw."

Dus we weten nu dat er veel GroenLinks-stemmers in wijken wonen met bakfietsen en hippe yogastudio's, PVV-stemmers in wijken met rolluiken en weinig groen en VVD-stemmers in nieuwe grote huizen met perfecte heggen.

"Voor politieke partijen is dit heel waardevolle informatie. Zo weten ze: dit is de biotoop waar ik campagne moet voeren", zegt De Voogd. Ook is het een goede inkijk voor de landelijke politiek in Den Haag: "Er zijn grote verschillen te zien: in de ene wijk staan de inwoners veel optimistischer tegenover de samenleving dan de andere. Voor politici en beleidsmakers belangrijk om uit te zoeken waar dat aan ligt."

Zorgcentrum Oude Pekela ontruimd om brand

8 uur 32 min geleden

In een woonzorgcentrum in Oude Pekela heeft een felle brand gewoed. Bewoners van zes appartementen zijn geëvacueerd en moesten via hun balkon in veiligheid worden gebracht. Ze zijn in gebouwen in de buurt opgevangen.

De brand brak uit in een appartement op de eerste verdieping. Er werd even gevreesd dat de bewoner nog binnen was, maar dat bleek niet het geval. Ambulancepersoneel heeft meerdere bewoners van het woonzorgcentrum nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

De woning waar de brand uitbrak is zwaar beschadigd. Het is nog onbekend wanneer de geëvacueerde bewoners naar huis kunnen.

Politie vindt fortuin aan gestolen gereedschap

10 uur 35 min geleden

De politie in Den Haag heeft gisteren meer dan 300 gereedschapskoffers in beslag genomen die waarschijnlijk uit bedrijfsauto's zijn gestolen. Agenten kwamen in actie na de arrestatie van twee mensen die op heterdaad waren betrapt bij een auto-inbraak.

De koffers lagen op meerdere adressen in Den Haag. Ze zijn allemaal overgebracht naar het bureau in het stadsdeel Loosduinen. Op foto's is te zien dat vergaderruimtes en gangen daar nu volstaan met bouwgereedschap.

Over de waarde van de spullen is niets bekendgemaakt, maar volgens een gedupeerde aannemer gaat het om zeker anderhalve ton.

Het Facebook-bericht over de inbeslagname is meer dan 4000 keer gedeeld. De politie vraagt bouwlieden die gereedschap kwijt zijn en daarvan aangifte hebben gedaan, zich per mail te melden.

Ondanks de kou, drukte bij Stille Omgang Amsterdam

10 uur 57 min geleden

Ondanks de kou hebben vannacht in Amsterdam zo'n 3000 mensen meegelopen met de Stille Omgang. De pelgrims trokken biddend door de straten om het zogenoemde Mirakel van Amsterdam te herdenken.

Ze liepen dezelfde route die de pastoor van de Oude Kerk op 15 maart 1345 liep, nadat hij een wonder had meegemaakt. In een woning aan de Kalverstraat braakte volgens de overlevering een stervende man een hostie uit, nadat hem de ziekencommunie was gegeven. Zijn braaksel met de hostie kwam in het haardvuur terecht. De volgende ochtend bleek de hostie ondanks het vuur ongeschonden te zijn.

De kerk heeft het gebeuren officieel als wonder erkend. Al sinds 1881 wordt het Mirakel herdacht met een stille omgang.

Minder mensen door kou

Door het koude weer waren er een stuk minder mensen dan vorige jaren. Dat komt volgens de organisatie mede doordat een deel van de pelgrims de tocht al voor de officiële start, om 22.00 uur, had afgelegd. Die zijn niet meegeteld.

Ook vanochtend worden er nog bedevaartgangers verwacht in Amsterdam.

Identiteit doodgeschoten man Amsterdam-Slotervaart bekend

za, 17/03/2018 - 22:39

De man die donderdag in Amsterdam werd neergeschoten en een dag later overleed is de 46-jarige Goran Tasic uit voormalig Joegoslavië. Dat bevestigt de politie.

Volgens Het Parool was hij een crimineel die de laatste jaren in Zweden woonde en werd hij in Amsterdam-Slotervaart het slachtoffer van een afrekening in het drugsmilieu.

De man werd rond 22.00 uur neergeschoten op de Piet Mondriaanstraat. De politie vond hem in een portiek.

Hoe moet sociale huur geregeld worden? Dit vinden links en rechts

za, 17/03/2018 - 20:38

Het aantal sociale huurwoningen mag niet afnemen, als het aan PvdA, GroenLinks en de SP ligt. De partijen willen dit in een wetsvoorstel regelen. Dat zou nodig zijn omdat er 65.000 tot 300.000 sociale huurwoningen dreigen te verdwijnen doordat ze verkocht of gesloopt worden.

GroenLinks wil dat er een verbod komt op de verkoop van de sociale woningen. "We willen niet nog meer liberalisering van de woningmarkt, geen reservaten voor de rijken", zegt lijsttrekker Rutger Groot Wassink van GroenLinks Amsterdam.

Het probleem van de woningmarkt in Amsterdam zit volgens Groot Wassink in Amsterdam in de doorstroming. "Bewoners van sociale huurwoningen blijven daar zitten, ook als ze meer zijn gaan verdienen. Dat zijn de 'scheefwoners'. Daar moeten we wat aan doen."

Maar de VVD wil juist dat veel meer sociale huurwoningen worden verkocht. "Dat is goed voor de dynamiek", zegt lijsttrekker Eric van der Burg van VVD Amsterdam. "Kopers zorgen goed voor een eigen huis." Dat ze dan een plek van de wachtlijst bezet houden vindt hij niet zo'n probleem, omdat de scheefwoners volgens hem die plek nu ook bezet houden.

Kans op een woning

In Amsterdam is afgesproken dat er bij nieuwbouw rekening gehouden moet worden met de volgende verhouding: 40 procent wordt gebouwd voor sociale huurwoningen, 40 procent voor de middeninkomens, en 20 procent voor de hoge inkomens.

GroenLinks wil deze verhouding na de verkiezingen absoluut handhaven. De partij vindt het belangrijk dat mensen die het nodig hebben kans houden op een sociale woning.

Groot Wassink: "De wachtlijst is nu al veel te lang, en het duurt ook veel te lang voordat je een woning krijgt toegewezen. Desnoods gaat dat dan maar ten koste van de vrije sector."

De VVD wil die verhouding zeker niet: liever wil de partij 20 procent sociale huur, 50 procent voor middeninkomens en 30 procent voor hoge inkomens. Van der Burg: "Dat bevordert de doorstroming en dat is goed voor iedereen."

Hij legt uit: "Er komen dan meer sociale huurwoningen vrij van mensen die een duurder huis kunnen betalen, en die dus onder de middeninkomens vallen. Die mensen kunnen nu nergens naar toe dus daarom blijven ze zitten."

PvdA, GroenLinks en de SP willen ook in het wetsvoorstel opnemen dat gemeenten en woningcorporaties een sociale huurwoning pas mogen verkopen of afbreken als er gegarandeerd een nieuwe sociale huurwoning voor terugkomt.

Voor elke gesloopte sociale woning een nieuwe terug: ook Van der Burg is daar voorstander van. Hij ziet ook een voordeel van het slopen van sociale huurwoningen. "Je kan er een groter gebouw voor terugzetten waar plaats is voor meer woningen, dus dan is er ruimte voor meer middenklassewoningen en houd je de voorraad sociale woningen op peil."

Arrestaties na confrontatie bij Oostvaardersplassen: 'Moordenaars!'

za, 17/03/2018 - 19:18

Bij de Oostvaardersplassen zijn drie activisten gearresteerd die over een hek waren geklommen. De betogers werden woedend toen medewerkers van Staatsbosbeheer voor hun ogen een edelhert doodschoten. Dat gebeurde op een plaats waar dieren met hooi worden bijgevoerd en activisten zich geregeld verzamelen.

Volgens Staatsbosbeheer zagen boswachters daar een ernstig verzwakt edelhert liggen. Ze besloten het dood te schieten, conform de afspraken die daarover zijn gemaakt. Ze waarschuwden de actievoerders drie keer dat het geen prettig gezicht zou zijn en adviseerden hen weg te gaan, zegt een woordvoerder. Sommige activisten bleven toch staan.

Op beelden op is te zien hoe een boswachter een auto parkeert tussen het hek en het edelhert. Omstanders geven honend commentaar. Daarna klinkt een schot en zakt de kop van het hert weg achter een boomstam. De activisten zijn in shock en schelden de boswachters uit. Twee vrouwen klimmen over het hek.

Het hert steekt dan zijn kop weer op, waarbij een wond in de hals of kaak zichtbaar wordt. "Hij leeft nog!", roept een activist, maar volgens Staatsbosbeheer is het een stuiptrekking. Een van de boswachters stuurt de twee vrouwen terug naar het hek. Van een afstand wordt er geroepen: 'Moordenaars!

Uiteindelijk klinkt een tweede schot. Volgens Staatsbosbeheer was dat geen genadeschot. De boswachters zouden de actievoerders gerust hebben willen stellen dat het dier niet onnodig leed.

De politie arresteerde de twee vrouwen en pakte een derde activist op, die zijn identiteitsbewijs niet wilde tonen. Op het politiebureau kregen ze een boete, waarna ze werden weggestuurd.

Eerder vanmiddag hielden zo'n 200 dierenactivisten een demonstratie bij de Oostvaardersplassen. Het was de bedoeling dat enkelen zich aan een hek zouden vastketenen. Vanwege de kou bleef dat beperkt tot een korte symbolische actie. De betogers hielden ook een minuut stilte voor de dieren die "onnodig" zijn gestorven omdat ze niet zijn bijgevoed.

Amsterdamse 'uitvaartdichter' F. Starik (59) overleden

za, 17/03/2018 - 19:11

De dichter en schrijver F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen) is gisteren in Amsterdam overleden. Hij kreeg een hartstilstand, heeft zijn uitgever Nieuw Amsterdam bekendgemaakt.

Starik was 59. Hij schreef tien dichtbundels, trad op op festivals als Lowlands en Oerol en was in het Amsterdamse vooral bekend als "uitvaartdichter": hij droeg bij begrafenissen van eenzaam gestorven mensen bij de kist een speciaal geschreven gedicht voor. Over zijn ervaringen schreef hij de boeken Een steek diep en Schetsen van verloren levens, waarin hij de verhalen van de overledenen vertelde.

In 2009 kreeg hij de Amsterdamprijs voor de Kunst, later was hij stadsdichter en kreeg hij van burgemeester Van der Laan het Ereteken van Verdienste opgespeld.

'PVV wint aan populariteit onder Syrisch-orthodoxen in Enschede'

za, 17/03/2018 - 18:23

Het lijkt erop dat de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag ook veel stemmen uit de Syrisch-orthodoxe gemeenschap kan rekenen. Enschede telt één van de grootste Syrisch-orthodoxe gemeenschappen van West-Europa, naar schatting wonen er zo'n 8000 in de stad.

De meesten kwamen in de jaren 60 en 70 naar Nederland vanuit Oost-Turkije. Een minderheid komt uit Arabische landen als Syrië, Irak en Libanon. De Syrisch-orthodoxe christenen zijn geconcentreerd in de wijk Wesselerbrink, waar bij de laatste verkiezingen veel op de PVV werd gestemd. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen verwacht de partij ook veel stemmen te halen.

Toch voert de PVV niet actief campagne in de Syrisch-orthodoxe gemeenschap. Waar het CDA en de ChristenUnie actief flyeren in de Syrisch-orthodoxe kerken of in het klooster in het nabijgelegen plaatsje Glane, houdt de PVV zich afzijdig.

"Wij zijn er voor alle Enschedeërs, dus we gaan naar buurthuizen en kleine wijkmarkten om de Enschedeërs aan te spreken", zegt de lokale PVV-lijsttrekker Jan Willem Elferink. "De-islamisering is onze corebusiness, maar daarnaast hebben we nog heel veel meer punten in ons verkiezingsprogramma staan die van belang zijn voor de Enschedeër."

Volgens penningmeester Akgül van de Syrische-orthodoxe kerk in Wesselerbrink wordt in zijn gemeenschap op allerlei partijen gestemd. "Traditioneel gaan er veel stemmen naar het CDA, vanwege de christelijke geloofsovertuiging. Maar ook andere partijen als de ChristenUnie, PvdA, VVD en D66 kunnen op stemmen rekenen."

"Onze gemeenschap bestaat uit allerlei lagen van de bevolking, maar binnen de gemeenschap lijkt de laatste jaren de PVV aan populariteit te winnen", signaleert de in Enschede geboren Erwin Ilgun, vicevoorzitter van de Suryoye Aramese Federatie Nederland en oud-CDA raadslid in Enschede. "Veelal wordt er gestemd op iemand uit de gemeenschap. Maar de discussie over de moskee in Enschede speelt deze verkiezingen zeker mee. De PVV is een serieuze kandidaat in Enschede om rekening mee te houden."

De populariteit van de PVV onder de Syrisch orthodoxen verbaast schrijver Abraham beth Arsan niet, die zelf een uit Turkije afkomstige christen is. "De Syrisch-orthodoxe christenen zijn gevlucht uit de islamitische wereld'', verklaart Arsan. "We zijn gevlucht omdat ons geloof daar ongewenst was. We zijn altijd onderdrukt."

"Het is hun frustratie dat ze gezien worden als Arabier of Turk. Ze zijn geen moslims, maar christenen zonder vaderland die in de jaren 60 en vooral de jaren 70 huis en haard verlieten om een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen", zegt Jan Schukkink die promoveerde op het boek De Suryoye: een verborgen gemeenschap. Een historisch-antropologische studie van een Enschedese vluchtelingengemeenschap afkomstig uit het Midden-Oosten.

Nederlanders

"Ze zien er misschien Turks uit, maar ze zeggen: 'wij zijn geen moslims en u moet ons ook niet met hen vergelijken. Wij zijn eigenlijk gewoon gevestigde Nederlanders.'" Uit het onderzoek van Arsan blijkt ook dat ze goed geïntegreerd zijn. "Hun integratie in Nederland verliep twee keer zo snel als die van andere niet-westerse migranten. Ze zijn familie van elkaar of ze kennen elkaar. Ze wonen dicht bij elkaar, doen waar nodig een beroep op elkaar. Juist daarom was er grote sociale controle en integreerden ze sneller."

Enschede heeft twee Syrisch-Orthodoxe voetbalclubs en er zijn drie Syrisch-orthodoxe kerken. Als er door alle stemgerechtigden uit deze groep gestemd wordt, zijn zij goed voor vier tot vijf van de 39 zetels in de Enschedese gemeenteraad.

"Het is van oudsher een groep migranten die zich nauwelijks manifesteert", zegt Schukkink. "Bij de viering van Pasen komen 10.000 mensen naar het Syrisch-orthodox Klooster St. Ephrem in Glane, een plaatsje bij Enschede. Dat gaat altijd in pais en vree. Het is ook goed georganiseerd. Dat geldt voor de hele gemeenschap. Er is ook veel sociale controle."

PVV-stemmers

"De PVV begrijpt tenminste hoe gevaarlijk moslims zijn", zegt Gabriël, een Enschedese ondernemer die liever niet met zijn achternaam genoemd wil worden uit. "Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar als mijn naam wordt genoemd in artikelen kan ik nooit meer naar mijn familie in Turkije. Zo'n grote moskee is echt nergens voor nodig. Wij zijn als christenen gevlucht voor de moslims. Je moet je aanpassen anders kun je beter weggaan."

Hij woont inmiddels 39 jaar in Enschede en heeft vier kinderen die allemaal goede banen hebben. Een van zijn zoons protesteerde actief in de gemeenteraad tegen de komst van de moskee. "We hebben veel argumenten ingebracht en zijn van mening dat zo'n grote moskee niet bijdraagt aan de integratie. De imam spreekt alleen Turks. We zijn niet tegen gematigde moslims en er mag ook best een moskee komen, maar waarom zo'n grote?"

Tegenstand

De moskee telt 1500 gebedsplaatsen en gaat waarschijnlijk in 2022 open. De gemeenteraad stemde vorig jaar, tot opluchting van de initiatiefnemers van het gebedshuis, in met de plannen. En hoewel er al is besloten over de komst van de moskee zegt de PVV alle legale middelen aan te grijpen om de komst van de moskee te stoppen. "Bij ons zijn alle mensen gelijk, iedereen moet zich veilig voelen."

Met damwand versterkte proefdijk zakt na acht dagen in

za, 17/03/2018 - 17:38

Een met een damwand versterkte proefdijk bij Eemdijk is na acht dagen bezweken. Dat is ongeveer zoals verwacht, maar de onderzoekers hebben de dijk wel maximaal moeten belasten om hem te doen inzakken.

"Dat is goed nieuws want dat zou kunnen betekenen dat we met lichtere constructies toe kunnen die wel aan de strengste veiligheidseisen voldoen", zei projectleider Goaitske de Vries op NPO Radio 1

De komende jaren moet 1100 kilometer rivierdijk worden versterkt. Daar is zeven miljard euro voor gereserveerd. Als de dijken met lichte damwanden kunnen worden versterkt, hoeven ze mogelijk niet hoger en breder te worden. Dat zou dan minder ingrijpende gevolgen hebben voor de omgeving en ook nog een kostenbesparing opleveren.

Ringdijk

Voor het onderzoek werd bij Eemdijk, gemeente Bunschoten, een 60 meter lange en 5 meter hoge ringdijk aangelegd waarin een bassin met water werd gemaakt. Het bassin werd geleidelijk met water gevuld, zodat de dijk zou verslappen en uiteindelijk zou inzakken, zoals dat ook bij een hoge waterstand in de rivieren kan gebeuren.

Met de gegevens die de proef heeft opgeleverd, kan worden uitgerekend hoe licht de damwand mag zijn om een dijk toch sterk en veilig te houden.

Het experiment van Rijkswaterstaat, waterschappen en andere instellingen heeft ook de belangstelling van dijkbouwers uit andere landen. Tientallen meetinstrumenten en satellietbeelden hebben elke beweging van het dijklichaam vastgelegd.

Twee jongens opgepakt voor achterlaten explosieven

za, 17/03/2018 - 15:53

Twee jongens van 14 en 15 jaar zijn opgepakt omdat ze mogelijk een tas met daarin een explosief verstopt hebben. Iemand in de buurt zag de jongens naar een afgelegen loods in Krimpen aan den IJssel lopen en daar de tas achterlaten.

Hij belde de politie en die kwam er op af. Ook experts die explosieven onschadelijk kunnen maken en de brandweer hebben de tas onderzocht. In de tas zat meerdere soorten gevaarlijk vuurwerk.

Huis uit

Mensen die in de buurt van de loods wonen werd gevraagd om even weg te gaan. Inmiddels is de situatie weer veilig.

Week in beeld: op de vlucht, verhoor en vliegtuigongeluk

za, 17/03/2018 - 15:21

In de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-West werd deze week Astrid Holleeder verhoord, de zus van Willem Holleeder. Bij de rechtbank stond een lange rij; de eerste belangstellenden meldden zich al om 06.00 uur voor een plekje op de publiekstribune.

Op de luchthaven van Kathmandu schoof een passagiersvliegtuig van de baan en vloog in brand. Daarbij kwamen 49 mensen om het leven. Aan boord van de vlucht waren 67 passagiers en vier bemanningsleden.

Verder: een groot scholierenprotest in de Verenigde Staten als reactie op alle schietpartijen in het land. En tienduizenden Syrische burgers slaan op de vlucht voor het geweld in hun regio.

Dat en meer in de week in beeld.

We hebben deze week ook in video gevat, bekijk hem hieronder:

Pagina's